4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Nissan Pixo 1.0

Το μικρότερο Nissan... ever είναι εδώ, έτοιμο να διεκδικήσει ένα μερίδιο στην πληγείσα το 2009 κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων πόλης.

ΕΧΟΥΝ υιοθετήσει τον τίτλο «αυτοκίνητα πόλης», αν και η πραγματικότητα, τουλάχιστον η ελληνική, αποδεικνύει ότι πρόκειται περισσότερο για λύσεις ανάγκης, και όχι για συνειδητοποιημένες επιλογές που θα προέκυπταν από την αντίληψη ότι στα αστικά κέντρα οι μετακινήσεις γίνονται μακράν πιο άνετα και, βέβαια, οικονομικά με αυτοκίνητα του είδους. Το -26,1% που κατέγραψαν οι πωλήσεις της κατηγορίας το 2009, συγκριτικά με το 2008, αποδεικνύει πως, ως λαός, παρά την γκρίνια μας, εξακολουθούμε να κοιτάμε μία και δύο κατηγορίες πάνω, όταν μάλιστα τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι σημαντικό ποσοστό από τις περίπου 25.000 ταξινομήσεις της κατηγορίας οφείλεται στις εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του αδελφού Suzuki Alto, εδώ και περίπου εννέα μήνες στην αγορά, θα αποτελέσουν τους καθοριστικότερους παράγοντες για το αύριο του άρτι αφιχθέντος Nissan Pixo. Και εδώ δε μιλάμε αποκλειστικά για την ελληνική, αλλά για κάθε αγορά όπου θα λανσαριστεί, αφού παντού το «κλειδί» δε θα είναι άλλο από την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η κάθε αντιπροσωπία.
Ιδού, λοιπόν, το δεύτερο μισό της πρόσφατης συνεργασίας μεταξύ των Suzuki και Nissan, με την πρώτη να έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το αποτέλεσμα, αφού, εκτός από τα μηχανικά μέρη και το σχεδιασμό, δικό της είναι και το εργοστάσιο στην Ινδία, όπου και η γραμμή παραγωγής των Pixo και Alto.

Κάπου σε ξέρω
Ακριβώς όπως σε κάθε σχετική περίπτωση (π.χ. Aygo, C1, «107» ή Outlander, «4007», C-Crosser), πριν από οτιδήποτε άλλο στέκεσαι στις μεταξύ των διδύμων διαφορές. Η συγγένεια, άλλωστε, με το Alto δεν είναι κρυφή.
Εδώ το 5θυρο αμάξωμα παραμένει ακριβώς όπως το γνωρίσαμε στο μικρότερο Suzuki, με τις διαφορές να αρχίζουν και να τελειώνουν στη μάσκα εμπρός. Η Nissan επέλεξε μια γρίλια σχήματος «υ» με έξι κάθετα και δύο οριζόντια χωρίσματα, και στα άκρα της τοποθέτησε τα κατακόρυφα φωτιστικά σώματα, ο σχεδιασμός των οποίων παραπέμπει σε εκείνον των Note και Qashqai.
Γνωστό φαίνεται και το εσωτερικό του Nissan Pixo, με το ψηλά τοποθετημένο ταμπλό να παίζει σημαντικό ρόλο στον πραγματικά μεγάλο διαθέσιμο χώρο για οδηγό και συνοδηγό, ενώ μόνο το σήμα της φίρμας στο κέντρο του τιμονιού προδίδει πως πρόκειται για άλλο αυτοκίνητο. Τα σκληρά πλαστικά δεν προβληματίζουν ως προς τη συναρμογή. Μένει ο χρόνος μοναδικός κριτής για την αντοχή τους.
Καλώς ή κακώς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επανάληψη, αφού θα πρέπει και πάλι να αναφέρουμε τον περιορισμένο χώρο για τα κεφάλια και τα γόνατα των δύο πίσω επιβατών, τον ακόμα πιο περιορισμένο χώρο για τις αποσκευές (μόλις 129 λίτρα, που φτάνουν στα 367 με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων), αλλά και τη λύση... έκτακτης ανάγκης - όπως εμείς τουλάχιστον αξιολογούμε τα ανακλινόμενα πίσω παράθυρα. Το τίμημα του να θες να ονομάζεσαι «αυτοκίνητο πόλης» με τον επιθετικό προσδιορισμό «οικονομικό», εκτός από τα οφέλη στην κατανάλωση καυσίμου και πιθανώς στο κόστος κτήσης, περιλαμβάνει και κάποιες παραχωρήσεις, που στην περίπτωση του Pixo είναι η απουσία διακόπτη για το δεξιό παράθυρο από την πόρτα του οδηγού (όπως και στα Aygo, C1 και «107»), οι καθρέφτες που ρυθμίζονται με ντίζα, η φτηνή ποιότητα ήχου...

Puredrive
To Pixo είναι ένα από τα πρώτα Nissan στην ευρωπαϊκή αγορά που διαθέτει το διακριτικό σήμα Puredrive, το οποίο δεν έχει άλλο σκοπό από το να υπογραμμίσει τον οικολογικό χαρακτήρα αυτού, αλλά και κάθε μοντέλου της εταιρείας με εκπομπές CO2 κάτω από 140 γρ./χλμ. Όσο για το Pixo αυτό καθαυτό; Οι εκπομπές του «σταματούν» στην κορυφαία τιμή των 103 γρ./χλμ., ξεπερνώντας, έστω και κατά 1 γρ., το Daihatsu Cuore! Ωστόσο, το 3κύλινδρο σύνολο των 996 κ.εκ., πέρα από την οικολογική του συνείδηση, μπορεί να καυχιέται και για την οικονομία καυσίμου που εξασφαλίζει, κάτι που επιτυγχάνεται χάρη και στην αραιή κλιμάκωση του 5τάχυτου μηχανικού κιβωτίου (σε περίπου δύο μήνες θα διατεθεί και με ημιαυτόματο 4 σχέσεων), που ακόμα και μέσα στην πόλη απαλλάσσει τον οδηγό από τις συνεχείς αλλαγές ταχυτήτων. Το εργοστάσιο δίνει μέση κατανάλωση 4,4 λίτρα/100 χλμ., αλλά και τα 6,8 που μετρήσαμε εμείς τοποθετούν το Pixo (μαζί με το Alto) στην κορυφή της κατηγορίας - και πάλι οριακά μπροστά από το Cuore, αλλά αξιοσημείωτα καλύτερα από τα Aygo, C1, «107» και Hyundai i10.
Με επιδόσεις που το φέρνουν στο μέσο όρο της κατηγορίας και ελκυστικό κόστος κτήσης (βλέπε πίνακα), το Pixo «οφείλει» να πείσει ότι μπορεί να σταθεί και σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς απέναντι στον ανταγωνισμό. Και το «οφείλει» δε γράφτηκε καθόλου τυχαία, μιας που μιλάμε για τη μοναδική πρόταση σήμερα με άκαμπτο πίσω άξονα. Ίσως να ήταν λόγοι οικονομίας που οδήγησαν σε αυτήν την επιλογή, όμως το γεγονός είναι πως ο ανταγωνισμός έχει προ πολλού περάσει στη λύση του ημιάκαμπτου. Και αν εντός πόλης το μακρύ για το μέγεθος του αυτοκινήτου μεταξόνιο βοηθά στην εξομάλυνση των ανωμαλιών, εκτός -και σε σβέλτο ρυθμό- γρήγορα διαφαίνεται μια τάση της ουράς να ξεκολλήσει, κάτι που στην περίπτωση του αυτοκινήτου της δοκιμής ουδέποτε συνέβη, λόγω και της παρέμβασης του ESP. Γενικότερα, πάντως, αν και θα περίμενε κανείς πιο ξερές αντιδράσεις, συγκριτικά πάντα με τον ανταγωνισμό, το Pixo αντεπεξέρχεται στους δρόμους μας ικανοποιητικά, όπως οι περισσότεροι εκπρόσωποι της κατηγορίας.

Αντί σύγκρισης
Έχοντας σαφή εικόνα του μοντέλου λόγω της πολύμηνης παρουσίας του αδερφού Suzuki στην αγορά, εύκολα μπορούμε να το κατατάξουμε απέναντι στους αντιπάλους του. Η εμφάνιση δεν είναι το ατού του, κάτι που ισχύει για το Toyota Aygo, και οι χώροι είναι σίγουρα το μείον του, αν και στην κατηγορία Α ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν παίρνει όχημα μεταφορών. Το Pixo έρχεται να αρπάξει από το Cuore τον τίτλο του οικονομικότερου σε κατανάλωση και πιο αποτελεσματικού σε ό,τι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την ίδια στιγμή που, συγκριτικά με το μικρό Daihatsu, αποδεικνύεται και πιο ευχάριστο οδηγικά. Δεν μπορεί, όμως, να αποδειχθεί καλύτερο ή και αντάξιο του πιο ολοκληρωμένου σε κάθε επίπεδο Hyundai i10. Εκτός εξίσωσης αφήνουμε τον ηγέτη της κατηγορίας, το Fiat Panda, το οποίο, ενώ υπολείπεται αισθητά σε επιδόσεις και είναι... κάποιας ηλικίας, φαίνεται πως έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας και διατηρείται σταθερά στην κορυφή των πωλήσεων της κατηγορίας, και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τους περισσότερους ανταγωνιστές του. Σε αυτό το πεδίο αναλαμβάνει δράση το νέο μικρό Nissan, προβάλλοντας ως ατού το λογικό τιμοκατάλογό του, τα επίσης λογικά οδηγικά χαρακτηριστικά του αλλά και το έμβλημα στη μάσκα του, που μπορεί να του εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό πελατολόγιο στην ελληνική αγορά._ 4Τ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Δύο είναι ουσιαστικά οι διαθέσιμες εκδόσεις για το Pixo: η Motiva και η Acenta. Αν και η ελληνική αντιπροσωπία ανακοίνωσε ως τιμή βάσης τα 8.690 ευρώ, το ποσόν αφορά μια έκδοση χωρίς air condition, η οποία, όπως και η πλουσιότερη όλων (Acenta Pack -περιλαμβάνει ESP και 6 αερόσακους-10.640 ευρώ) θα εισάγεται μόνο κατόπιν παραγγελίας.
Στη ρεαλιστικότερη Motiva των 9.320 ευρώ, ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα, ABS, αερόσακους οδηγού-συνοδηγού, βάση παιδικού καθίσματος Isofix, πίσω ράφι μικροαντικειμένων, ρυθμιζόμενη σε ύψος κολόνα τιμονιού και τέσσερις ποτηροθήκες. Η πλουσιότερη Acenta (9.840) επιπλέον διαθέτει κεντρικό κλείδωμα, CD player συμβατό με MP3, ηλεκτρικά εμπρός παράθυρα, διαιρούμενο πίσω κάθισμα, προβολείς ομίχλης, χερούλια θυρών και καθρεφτών βαμμένα στο χρώμα του αμαξώματος και πλευρικούς αερόσακους. Το μεταλλικό χρώμα σε κάθε περίπτωση στοιχίζει 350 ευρώ.

ΥΠΕΡ
- ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
- ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

ΚΑΤΑ
- ΧΩΡΟΙ ΠΙΣΩ ΕΠΙΒΑΤΩΝ & ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ
- ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ 1η ΣΧΕΣΗ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
- ΝΑ ΕΧΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥΣ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ
- ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΝΣΟΛΑ