4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Audi A8

Η Audi αντικαθιστά τη ναυαρχίδα της με ένα ακόμα πιο προηγμένο τεχνολογικά Α8, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών συστημάτων προς όφελος της άνεσης και της ασφάλειας των επιβατών.

ΟΥΤΕ το καταλάβαμε για πότε πέρασαν σχεδόν 8 χρόνια από τότε που οδηγήσαμε στη Βαρκελώνη τη δεύτερη γενιά του A8, και νά ’μαστε πάλι επί ισπανικού εδάφους, αυτήν τη φορά πέριξ της Μαλάγα, προκειμένου να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τη νέα γενιά της ναυαρχίδας της Audi. Η παρουσία της εταιρείας στην κατηγορία των πολυτελών αυτοκινήτων πάει πίσω στο 1998, όταν λάνσαρε το V8. Ο 8κύλινδρος κινητήρας του απέδιδε αρχικά 250 ίππους από 3,6 λίτρα, ισχύς που αυξήθηκε στη συνέχεια στους 280 ίππους, όταν ο κυβισμός ανέβηκε στα 4,2 λίτρα και συνδυάστηκε με στάνταρντ τη μόνιμη τετρακίνηση. Η ονομασία «Α8» ήρθε λίγο αργότερα, το 1994, με ένα μοντέλο που πρωτοπορούσε, αφού ήταν το πρώτο αλουμινένιο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής. Η δεύτερη γενιά ακολούθησε το 2002, διαθέτοντας ενεργή αερανάρτηση και το σύστημα MMI (Multi Media Interface). Το τελευταίο, που στη συνέχεια υιοθετήθηκε και στα μικρότερα μοντέλα της Audi, προσπάθησε (μετά το iDrive της BMW) να δώσει μια λύση στο σύνθετο πρόβλημα της περιήγησης ανάμεσα στα πολυάριθμα συστήματα του αυτοκινήτου. Με τεχνολογία και οδικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν ξεπεραστεί, αναρωτιόμασταν τι καινούργιο θα μπορούσε να φέρει η τρίτη γενιά του Α8. ¶ραγε πόσο θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν το αλουμινένιο πλαίσιο, η τετρακίνηση και ο εξοπλισμός ασφάλειας και άνεσης;
Εμφανισιακά, το νέο Α8, όπως όλες οι 4θυρες δημιουργίες της εταιρείας, δεν αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό, ούτε στη δημιουργία σχεδιαστικού χάσματος σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο. Οι τονισμένες ακμές του αμαξώματος και τα Full LED φωτιστικά σώματα κάνουν τη διαφορά και στοχεύουν στο να δώσουν στη μεγάλη γερμανική λιμουζίνα ένα πιο σπορτίφ χαρακτήρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, και το νέο μοντέλο είναι χτισμένο σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο. Το ASF (Audi Space Frame), όπως το αποκαλεί η εταιρεία, βοηθά στην ελάττωση του βάρους σε σχέση με μια ανάλογη κατασκευή από χάλυβα, κάτι πολύ σημαντικό, δεδομένης της συνεχούς προσπάθειας για μείωση της κατανάλωσης και των εκπεμπόμενων ρύπων. Με βάρος 1.835 κιλά, είναι μπροστά από τον ανταγωνισμό. Σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, η ζυγαριά θα δείξει 35 κιλά παραπάνω, κάτι που αποδίδεται στον επιπλέον εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, εντούτοις η στρεπτική ακαμψία έχει αυξηθεί κατά 25%.
Στο εσωτερικό εντυπωσιάζει η συνολική ποιότητα, τόσο από τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την επένδυση και τη διακόσμηση όσο και από την αψεγάδιαστη συναρμογή τους. Αυτό, όμως, για το οποίο οι άνθρωποι της εταιρείας είναι υπερήφανοι είναι η εξέλιξη του Multi Media Interface. Το MMI touch, όπως αποκαλύπτει η ονομασία του, διαθέτει μια μικρή επιφάνεια αφής όπως αυτή των laptop με την οποία ο οδηγός μπορεί να κάνει πολύ ευκολότερα κάποιες επιλογές, χωρίς να αποσπάται το βλέμμα του από το δρόμο. Μπορεί, για παράδειγμα, με το δείκτη του χεριού του να σχηματίζει γράμματα (τα οποία το σύστημα αναγνωρίζει με επιτυχία που φτάνει το 99% και επιβεβαιώνει ηχητικά) ώστε να προγραμματίζει με ασφάλεια το σύστημα πλοήγησης, να αλλάζει σταθμό ή ακόμα και να ρυθμίζει το balance και το fader του ηχοσυστήματος.
Ακόμα μία πρωτοπορία έχει να κάνει με το σύστημα πλοήγησης, το οποίο τροφοδοτεί με στοιχεία τον κεντρικό εγκέφαλο του αυτοκινήτου, που, με τη σειρά του, τροποποιεί τη λειτουργία διάφορων συστημάτων. Έτσι, για παράδειγμα, όταν η χαρτογράφηση πληροφορεί το αυτοκίνητο ότι κινείται σε ένα δρόμο με απανωτές στροφές, το κιβώτιο δεν κάνει άσκοπα ανεβάσματα, ενώ τα φώτα προσαρμόζονται αναλόγως. Η νοημοσύνη του συγκεκριμένου συστήματος είναι τέτοια ώστε να μπορεί σε ένα πλήθος δύσκολων καταστάσεων να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις υποβοηθώντας τον οδηγό στην αποφυγή ενδεχόμενου ατυχήματος. Τέλος, στα συστήματα ασφαλείας συγκαταλέγεται εκείνο της νυχτερινής όρασης, που εντοπίζει ανθρώπους που διασχίζουν ή βρίσκονται στην άκρη του δρόμου.

Στην πράξη...
Πόσο εύχρηστο μπορεί να είναι, άραγε, ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με τόσα βοηθητικά συστήματα; Αναμφίβολα, ένας οδηγός εξοικειωμένος με το περιβάλλον ενός αυτοκινήτου της συγκεκριμένης κατηγορίας δε θα τα βρει σκούρα, όχι ότι το νέο ΜΜΙ δε θα απαιτήσει κάποια σχετική μελέτη προτού μπορέσει να το αξιοποιήσει επαρκώς. Για την πρώτη μας επαφή με το αυτοκίνητο διαλέξαμε αρχικά το μοναδικό -προς το παρόν- διαθέσιμο βενζινοκινητήρα, τον FSI των 4,2 λίτρων. Με μέγιστη ισχύ 372 ίππους, το κινητήριο σύνολο είναι κατά 22 ίππους ισχυρότερο από το αντίστοιχο του απερχόμενου μοντέλου, εντούτοις η τυποποιημένη κατανάλωση (9,5 λίτρα/100 χλμ.) έχει μειωθεί κατά 13%. Στο δρόμο, όπως θα περίμενε κανείς, η δύναμη και η ροπή είναι πανταχού παρούσες, έτσι που τα 100 χλμ./ώρα έρχονται από στάση μέσα σε 5,7 δλ., ενώ αντίστοιχα γρήγορες είναι οι επιταχύνσεις εν κινήσει, χάρη και στην άμεση απόκριση του νέου κιβωτίου των 8 σχέσεων. Το τελευταίο χαρακτηρίζεται από την εξαιρετικά ομαλή λειτουργία του, σημαντικός όμως είναι και ο ρόλος του στην επίτευξη χαμηλότερων τιμών κατανάλωσης και ρύπων, με τις εκπομπές CO2 να διαμορφώνονται στα 219 γρ./χλμ.
Φυσικά, πρωταθλητές στην οικονομία καυσίμων αναδεικνύονται οι πετρελαιοκινητήρες των 4,2 και 3,0 λίτρων με ισχύ και 350 και 250 ίππους, αντίστοιχα, ενώ μια εκδοχή του 3λιτρου πετρελαιοκινητήρα με απόδοση 204 ίππους, που θα συνδυάζεται με μπροστινή κίνηση θα καταναλώνει... 6,0 λίτρα/100 χλμ., με τις αντίστοιχες εκπομπές CO2 να διαμορφώνονται στα 159 γρ./χλμ. Με τέτοιες επιδόσεις θα αναρωτηθεί κανείς αν έχει νόημα να λανσάρει και η Audi μια υβριδική εκδοχή της ναυαρχίδας της. Παρ’ ότι η προφανής απάντηση είναι πως αυτό δεν είναι απαραίτητο, οι πληροφορίες λένε ότι στη Γενεύη θα παρουσιαστεί ένα σχετικό πρωτότυπο, που το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθηθεί από μια έκδοση παραγωγής.
Πίσω στο δρόμο, όπου στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς η τετρακίνηση με το κεντρικό διαφορικό συνδυάζεται με την ενεργή αερανάρτηση, η οποία απέκτησε μεγαλύτερη γκάμα ρυθμίσεων. Πάντως, ακόμα και αν επιλέξει κανείς τη ρύθμιση Dynamic, οι ανωμαλίες του δρόμου δεν περνούν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Τέλος, ακολουθώντας τη συνταγή του Α4, η μετατόπιση του συστήματος διεύθυνσης προς τα εμπρός και του κινητήρα προς τα πίσω υπόσχεται καλύτερη αίσθηση. Στην πράξη, το τιμόνι διατηρεί τη γνώριμη, ελαφριά αίσθηση, χαρακτηριστική για τα αυτοκίνητα της εταιρείας.
Το νέο Α8 διατίθεται ήδη στη χώρα μας με τιμή εκκίνησης 120.000 ευρώ και, αν και απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό, παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσουν στο μέλλον και τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας._ Μ. Σ.

Ο 4.2 FSI, ο μοναδικός προς το παρόν βενζινοκινητήρας του νέου Α8, καταφέρνει να συνδυάζει βελτιωμένες επιδόσεις και χαμηλότερη κατανάλωση, σε σχέση με τον προκάτοχό του.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
AUDI A8
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 4.2
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 4.163 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 372 ίπποι/6.800 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 45,4 χλγμ./5.000 σ.α.λ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Πολλαπλών συνδέσμων
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗK.xΠΛ.xΥΨ. 5.137x1.949x1.460 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.992 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.835 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 5,7 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 250 χλμ./ώρα

*ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ