4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Νέα BMW Σειρά 5

Πριν από επτά χρόνια, η παρουσίαση της «5άρας» προκαλούσε σοκ και δέος με την εξεζητημένη αισθητική της. Σήμερα, η διάδοχός της μπορεί σχεδιαστικά να είναι σαφώς ηπιότερων τόνων, αλλά τεχνικά αποδεικνύεται σημαντικά αναβαθμισμένη.

ΟΤΑΝ, το 2003, παρουσιαζόταν η «5άρα» με τη ρηξικέλευθη -για «5άρα» και BMW εν γένει- σχεδιαστική προσέγγιση, όλοι μιλούσαν για τη μεταμόρφωση της βαυαρικής εταιρείας. Ο Κρις Μπανγκλ, ως επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος, είχε καταφέρει να αποτινάξει την αισθητική ομοιομορφία που χαρακτήριζε ολόκληρη την γκάμα της BMW με τον πλέον θεαματικό τρόπο. Το αποτέλεσμα χειροκροτήθηκε αλλά και επιβραβεύτηκε με αυξημένες πωλήσεις. Στη μετα-Μπανγκλ εποχή, μια εξίσου εκκεντρική Σειρά 5 αφενός δε θα λειτουργούσε αντίστοιχα -αφού θα συγκρινόταν απευθείας με το αρχέτυπο της σχεδιαστικής αλλαγής-, αφετέρου δε θα είχε και λόγο ύπαρξης, καθώς τα μοντέλα της γκάμας έχουν πλέον ξεχωριστή προσωπικότητα και σίγουρα κανείς δεν τα μπερδεύει μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, η νέα Σειρά 5 δεν εξελίχθηκε για να αποτελέσει κάποιου είδους τομή, αλλά μια λογική συνέχεια. Από την άλλη πλευρά, ευρισκόμενη σε διαστάσεις, τιμή και φιλοσοφία ανάμεσα στις Σειρές 3 και 7, ουσιαστικά θα έπρεπε να συγκεράζει τα προσόντα και των δύο: να είναι σπορτίφ όσο η μικρή της αδελφή και πολυτελής σαν την μεγάλη.

Αισθητικής και τεχνολογίας συνέχεια
Με μεγαλύτερο μεταξόνιο (κατά 80 χλστ.) και ελαφρώς μακρύτερη (κατά 58 χλστ.), η BMW 5 απέκτησε μεγαλύτερους χώρους για τους πίσω επιβάτες. Απέκτησε και αλουμινένια ανάρτηση με διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, ώστε να ταξιδεύουν άνετα, ενώ διατήρησε τα κεκτημένα των 520 λίτρων χώρου αποσκευών. Και αν ρίξεις μια ματιά στο μακρύ κατάλογο του προαιρετικού εξοπλισμού, καταλαβαίνεις πως μπορείς εύκολα να μεταμορφώσεις το νέο μοντέλο σε αυτοκινούμενο παλατάκι, σε επίπεδο πολυτέλειας, άνεσης και εξοπλισμού. Η βάση, πάντως, υπάρχει, αφού, καθήμενος σε όποια εκ των πέντε θέσεων, νιώθεις μεμιάς την ποιότητα υλικών, κατασκευής και συναρμολόγησης.
Στο εξωτερικό οι αισθητικοί συνειρμοί παραπέμπουν περισσότερο σε «3άρα» παρά σε «7άρα». Είναι ο δυναμισμός που ήθελε να προσδώσει ο σχεδιαστής Γιάτσεκ Φρέλιχ, τα επιθετικά στοιχεία, η γραμμή της οροφής που παραπέμπει σε κουπέ, ίσως οι κλασικές αναλογίες με μακρύ ρύγχος, μεγάλο μεταξόνιο και μικρούς προβόλους. Όπως και να έχει, η νέα Σειρά 5 μπορεί να μην προκαλεί αίσθηση, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον σπορ χαρακτήρα της. Γεγονός που τονίζεται και από τις επιλογές στην γκάμα των κινητήρων, που αποτελείται από τέσσερις βενζινοκινητήρες και τρεις ντίζελ. Κορυφαίος ο V8 Twin Turbo των 407 ίππων (της 550i), βασικοί -προς το παρόν- οι δύο 3λιτροι ατμοσφαιρικοί των 204 (523i) και των 258 ίππων (528i), ενώ νεότερος ο 6κύλινδρος ΤwinPower turbo (με ένα twin scroll τούρμπο και Valvetronic) των 306 ίππων (535i), που πρωτογνωρίσαμε κάτω από το καπό της 5GT. Yπερτροφοδοτούμενοι 3λιτροι είναι και οι δύο ντίζελ, απόδοσης 204 (525d) και 245 ίππων (530d), ενώ ο νέος 4κύλινδρος 2λιτρος πετρελαιοκινητήρας των 184 ίππων είναι το μικρότερο σύνολο που καλείται να κινήσει τη νέα Σειρά 5 (520d) και ο μοναδικός που συνδυάζεται με σύστημα Start-Stop. Όλοι τους συνδυάζονται με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας από το φρενάρισμα και προαιρετικά με το νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων (στάνταρντ στην 550i), αντί του 6τάχυτου χειροκίνητου.

Από τη θεωρία στην πράξη
Με την 535i στη διάθεσή μας στη Λισαβόνα, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασής της, αρχικά είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο ανάρτησης, προσφέροντας άνεση και ποιότητα κύλισης. Το εντυπωσιακό είναι πως ο χαρακτήρας μπορεί εύκολα να μεταβληθεί με τη βοήθεια του DCC (Dynamic Damper Control), το οποίο επενεργεί στη ρύθμιση τόσο του σταδίου συμπίεσης όσο και της εκτόνωσης των αμορτισέρ. Προερχόμενο κατευθείαν από τη Σειρά 7, το σύστημα προσφέρει τέσσερις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για την ανάρτηση, την παρεμβατικότητα του DSC, τις αλλαγές σχέσεων, την απόκριση γκαζιού και την υποβοήθηση τιμονιού, χαρίζοντας μια διττή προσωπικότητα στη νέα Σειρά 5: του κρούζερ μεγάλων αποστάσεων και του σπορ σεντάν. Η δύναμη και η ροπή, άλλωστε, υπάρχουν, αφού ο 3λιτρος υπερτροφοδοτούμενος βγάζει 40,8 χλγμ. σταθερά από τις 1.200 έως και τις 5.000 σ.α.λ., ενώ οι 306 ίπποι επιταχύνουν το βάρους 1.760 κιλών αμάξωμα στα 100 χλμ./ώρα σε 6 δλ., σε σημείο που σε κάνει να αδιαφορείς για το αν έχει ένα ή δύο τούρμπο (βλ. τεχνική σκοπιά). Η θεωρία λέει πως είναι οικονομικότερος σε κατανάλωση καυσίμου (κατά 1,3 λίτρα/100 χλμ.), αποδίδοντας ίδια ισχύ. Το θέμα είναι πως η δύναμη βγαίνει στο δρόμο χάρη στο «έξυπνο» σύστημα ανάρτησης, που είναι όσο μαλακό απαιτείται για την άνεση, μεταβάλλεται σε σκληρότητα όταν απαιτείται, χωρίς όμως ποτέ να αντιδρά ξερά, ενώ σε κάθε στροφή φαίνεται το καλό ζύγισμα που προσφέρει η κατά μήκος τοποθέτηση του κινητήρα με μετάδοση της κίνησης πίσω.
Από το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας προέρχονται επίσης τόσο το Dynamic Drive (η ενεργή ρύθμιση των αντιστρεπτικών μέσω ηλεκτροκινητήρα που εξαφανίζει τις κλίσεις κατά το διαμήκη άξονα) όσο και η ενεργή τετραδιεύθυνση, και όλα τους ανήκουν στον έξτρα εξοπλισμό. Η τελευταία φροντίζει για την περιστροφή των πίσω τροχών έως και 2,5 μοίρες, αντίθετα ως προς την περιστροφή των εμπρός τροχών σε ταχύτητες μέχρι 60 χλμ./ώρα, και στην ίδια διεύθυνση με αυτούς στις υψηλότερες ταχύτητες. Εξασφαλίζει έτσι μείωση του κύκλου στροφής κατά 0,5 μ. στην πρώτη περίπτωση και αμεσότερες αντιδράσεις με απάλειψη της κίνησης του αμαξώματος κατά τον κατακόρυφο άξονα (yaw rate) στη δεύτερη. Το 8άρι κιβώτιο είναι γρήγορο και με πυκνή κλιμάκωση (αν και οι δύο τελευταίες σχέσεις είναι πολύ μακριές), τα φρένα αξιόπιστα και με πολύ καλή αίσθηση. Αυτή είναι που λείπει, πάντως, από το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι, που μοιάζει να «υπερφιλτράρει» τις πληροφορίες από το οδόστρωμα - αν και σαφώς ανώτερο από αυτό της αντιπάλου Ε-Class.

Η ζωή συνεχίζεται...
Ιδού, λοιπόν, γιατί η νέα Σειρά 5 αποτελεί τη λογική συνέχεια της παλαιότερης: Είναι βελτιωμένη, φέρνει την τεχνολογία της ναυαρχίδας πιο κοντά στα «καθημερινά» αυτοκίνητα (αν και, σύμφωνα με τους ανθρώπους της BMW, δε θα πρέπει να περιμένουμε λύσεις όπως είναι η ενεργή τετραδιεύθυνση σε μικρότερα αυτοκίνητα) και είναι συγχρονισμένη με τις απαιτήσεις των καιρών σε τεχνικό επίπεδο (κατανάλωση-ανάκτηση ενέργειας φρεναρίσματος). Περισσότερα μετά το τέλος Μαρτίου, οπότε και αναμένεται η άφιξή της στη χώρα μας, σε τιμές που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά αναμένεται να είναι παρεμφερείς με αυτές της απερχόμενης γενιάς._ Ν. Κ.

Καπό, πόρτες, φτερά, αναρτήσεις είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, έτσι ώστε να διατηρηθεί το βάρος σε χαμηλά επίπεδα. Στην κορυφαία έκδοση (550i), πάντως, το βάρος φτάνει τους 1,9 τόνους...

TwinPower Turbo, αντί Twin Turbo
Ένα τούρμπο αντί για δύο στον 2λιτρο 6κύλινδρο της BMW. Μείωση της κατανάλωσης η προφανής εξήγηση, πώς όμως μπορεί η απόδοση του κινητήρα να παραμείνει στα ίδια επίπεδα χωρίς turbo-lag; Με το twin-scroll τούρμπο! Οι δύο θυρίδες (scroll) στο κέλυφος του στροβίλου αναλαμβάνουν να διοχετεύσουν τα καυσαέρια κάθε τριάδας κυλίνδρων από διαφορετικές διόδους στο στρόβιλο. Λόγω της διαφορετικής διατομής τους, φροντίζουν η μεν μικρή (που κατευθύνει τα καυσαέρια των 3 κυλίνδρων στην εσωτερική πλευρά της φτερωτής του στροβίλου) για τη γρήγορη ανάπτυξη πίεσης, η δε μεγαλύτερη (που κατευθύνει τα καυσαέρια των υπόλοιπων 3 κυλίνδρων στην εξωτερική πλευρά της φτερωτής) για την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων περιστροφής.
Η άλλη μεγάλη διαφορά είναι πως χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το Valvetronic σε συνδυασμό με άμεσο ψεκασμό, που μέχρι τώρα ήταν αδύνατο, λόγω του περιορισμένου χώρου στην κυλινδροκεφαλή. Εξελίχθηκε, λοιπόν, μια πιο συμπαγής έκδοση του συστήματος ελέγχου του χρονισμού και βύθισης των βαλβίδων (που καταργεί την πεταλούδα), η οποία μπορεί χωροταξικά να συνδυαστεί με το κεντρικά τοποθετημένο μπεκ ψεκασμού. Έτσι, ο νέος κινητήρας κερδίζει επιπλέον από τη μείωση των απωλειών άντλησης -και κατά συνέπεια της κατανάλωσης-, ενώ εγκαινιάζει μια νέα γενιά κινητήρων για την BMW: υπερτροφοδοτούμενων άμεσου ψεκασμού με Valvetronic. Δεν αποκλείεται, πάντως, κάποια βενζινοκίνητα μοντέλα επιδόσεων να διατηρήσουν δύο τούρμπο και στο μέλλον (φημολογείται, δε, πως η επομένη Μ3 θα είναι ένα από αυτά...), καθώς, παρά τη μεγαλύτερη κατανάλωση, μπορούν ευκολότερα να αποδώσουν την απαιτούμενη ισχύ. Σημειώνουμε, τέλος, πως ο V8, παρ’ ότι έχει μετονομαστεί σε «ΤwinPower Turbo», διατηρεί την αρχιτεκτονική δύο τούρμπο, όπως επίσης συμβαίνει με την γκάμα των ντίζελ._ Ν. Κ.

1972: Η πρώτη γενιά
Ως αντικαταστάτης της «νέας σειράς» της δεκαετίας του ’60 έρχεται το 1972 η Σειρά 5, καθιερώνοντας -πέρα από τη στροφή στη σχεδιαστική νοοτροπία- και τον προσδιορισμό μοντέλου και κυβισμού από ένα τριψήφιο νούμερο. Οι διπλοί προβολείς και η αισθητική της τρίτης κολόνας που προτείνει ο σχεδιαστής Πολ Μπρακ γίνονται σήμα κατατεθέν της σειράς. Το 1980 παρουσιάζεται η έκδοση Μ535i με 6κύλινδρο κινητήρα 218 ίππων.

1981: Η δεύτερη γενιά
Η δεύτερη γενιά συμβολίζει το πέρασμα στη μοντέρνα εποχή του αυτοκινήτου, αφού σε αυτήν καθιερώνονται στοιχεία όπως ο ψεκασμός καυσίμου, το ABS, ο υπολογιστής ταξιδίου αλλά και -για πρώτη φορά για τη βαυαρική εταιρεία- ο κινητήρας ντίζελ. Η 524 td του 1983 είναι το ταχύτερο αλλά και ταυτόχρονα το οικονομικότερο αυτοκίνητο της κατηγορίας του. Δύο χρόνια αργότερα παρουσιάζεται η πρώτη Μ5 με απόδοση 286 ίππων.

1988: Η τρίτη γενιά
Είναι μεγαλύτερη σε διαστάσεις και χώρους επιβατών, από την πρώτη κιόλας χρονιά διαθέτει κινητήρες με ηλεκτρονικό ψεκασμό και καταλύτη και ισχύ από 115 έως και 211 ίππους, ενώ η Μ5 φτάνει τους 315, και από το 1992 τους 340. Την ίδια χρονιά εμφανίζονται οι πρώτες 8κύλινδρες εκδόσεις (530i και 540i) αλλά και η μικρή 4κύλινδρη (518i). O προαιρετικός εξοπλισμός περιλαμβάνει πλέον ενεργά αμορτισέρ, Servotronic και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.

1995: Η τέταρτη γενιά
Η γενιά με τους διπλούς προβολείς πίσω από γυάλινο κάλυμμα είναι η πρώτη με αλουμινένια ανάρτηση και αλουμινένιους κινητήρες. Τρία χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της, εμφανίζεται και η Μ5 με το δυνατότερο -έως τότε- κινητήρα παραγωγής της ΒΜW, που αποδίδει 400 ίππους. Όπως και οι προηγούμενες γενιές, ξανασπάει το ρεκόρ πωλήσεων, με συνολικά 1,47 εκατ. αντίτυπα.

2003: Η πέμπτη γενιά
Το σχέδιο του Κρις Μπανγκλ προκαλεί αίσθηση και είναι αναμφίβολα η γενιά που ξεχωρίζει στη σχεδόν 40ετή πορεία του μοντέλου. Οι κοίλες και κυρτές επιφάνειές της και η ροή των σχεδιαστικών γραμμών εμπρός, πλευρικά και πίσω αποτελούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της. Δεν πάει, όμως, πίσω και σε τεχνολογία, που πλέον ενσωματώνει από head-up display μέχρι τον V10 των 507 ίππων, ενώ εμπορικά βρίσκεται επί τέσσερα συναπτά έτη στην κορυφή των πωλήσεων της κατηγορίας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΒΜW 5

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 523i 530i 535i 550i
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 2.996 κ.εκ. 2.996 2.979 4.395
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 204 ίπποι/6.100 σ.α.λ. 258/6.660 306/5.800 407/5.500
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 27,5 χλγμ./1.500 σ.α.λ. 31,6/2.600 40,8/1.200 61,2/1.750

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.899x1.860x1.464 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.968 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.700 κιλά 1.710 1.760 1.905

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 7,9 δλ. (αυτόματο:8,2) 6,6 (6,7) 6,0 (6,1) 5,0
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 238 (234) χλμ./ώρα 250 250 250

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ