4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Στη Σύρο με Nissan Qashqai 1.6 FL & Skoda Yeti 1.2 TSI

ΠΟΙΟΣ δεν έχει σιγοτραγουδήσει τους στίχους της «Φραγκοσυριανής», που έγραψε και τραγούδησε o Μάρκος Βαμβακάρης; Λόγια αγάπης για μια συντοπίτισσά του, τη Φραγκο-συριανή, επειδή παλιότερα το νησί το κατείχαν οι Φράγκοι. Και Φοίνικας, Παρακοπή, Γαλησσάς, Nτελλαγκράτσια, Πατέλι, Νιχώρι, Aληθινή και Πισκοπιό μερικές από τις πιο διάσημες περιοχές της Σύρου, την οποία αποφασίσαμε να επισκεφθούμε λίγο πριν αρχίσει η καλοκαιρινή περίοδος, για να τη χαρούμε ακόμα περισσότερο.
Μαζί μας δύο ιδανικοί σύντροφοι, οι οποίοι, όσο μοιάζουν, άλλο τόσο διαφορετικοί είναι μεταξύ τους. Το Nissan Qashqai 1.6 στην πιο φρέσκια εκδοχή του και το Αυτοκίνητο της Χρονιάς για τον ελληνικό ειδικό Τύπο, Skoda Yeti, εν προκειμένω με τον 1.2 TSI. Και τα δύο ως κροσόβερ, και όχι στις τετρακίνητες εκδόσεις τους, αφού, για να γυρίσεις το πανέμορφο Κυκλαδονήσι, δε χρειάζεσαι τις επιπλέον ικανότητες που προσδίδει η τετρακίνηση, αλλά τις «χάρες» των υπερυψωμένων αμαξωμάτων.

Η καρδιά της Ερμούπολης είναι η πλατεία Μιαούλη, μία από τις σπάνιες στην Ελλάδα πλατείες του 19ου αιώνα, που στολίζεται από το μεγαλοπρεπές Δημαρχείο, εντυπωσιάζοντας κάθε επισκέπτη. Το κτίριο-έμβλημα θεμελιώθηκε το 1876 και κατασκευάστηκε με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Ερμούπολης, και ιδιαίτερα την κυρία Αλίκη Λεονταρίτη, για τη διευκόλυνση κατά τη διάρκεια της φωτογράφισής μας.

Για όλες τις εποχές!
Αναμφισβήτητα, η Σύρος είναι ένας από τους προορισμούς που αξίζει να επισκεφθείτε όλες τις εποχές. Το καλοκαίρι, όπως και κάθε άλλο ελληνικό νησί, μπορεί να μαγέψει με τις λιγοστές, αλλά εκλεκτές παραλίες της, οι οποίες γίνονται πολύ περισσότερες, αν ο επισκέπτης έχει στη διάθεσή του σκάφος και κατευθυνθεί προς τα βόρεια του νησιού. Το Πάσχα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη λειτουργία των ορθοδόξων αλλά και εκείνη των καθολικών. Βέβαια, οποιαδήποτε άλλη περίοδο και αν βρεθείτε εκεί, θα το ευχαριστηθείτε με το παραπάνω, αφού το νησί-κέντρο των Κυκλάδων έχει πάντα ωραίο (και όσο πρέπει) κόσμο.
Εμείς δεν είχαμε τον παραμικρό ενδοιασμό όταν επιλέξαμε να την επισκεφθούμε καταμεσής της άνοιξης. Με δύο αυτοκίνητα που παρέχουν ποικιλία επιλογών και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσεις τη δική σου ιδανική εκδρομή! Έπειτα από δυόμισι χρόνια άψογης εμπορικής πορείας, η Nissan αποφάσισε να ανανεώσει στα σημεία το καλό της χαρτί, το Qashqai. Νέο καπό με πιο έντονες πτυχώσεις, νέα φωτιστικά σώματα εμπρός, με πιο δυναμικό στιλ και περισσότερο «τραβηγμένα» προς τα πίσω, για να ταιριάζουν με την επίσης νέα μάσκα. Σύμφωνα με την εταιρεία, στόχος ήταν να πάρει το όχημα κάποια πιο premium αισθητικά στοιχεία, για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το target group των υποψήφιων αγοραστών του. Ανεξάρτητα, πάντως, από το αν ήταν εξαρχής σκοπός της Nissan ή όχι, αυτές οι αλλαγές επέφεραν και μια ελαφρά βελτίωση του αεροδυναμικού συντελεστή (από 0,34 σε 0,33). Στο πίσω άκρο τα φώτα των φρένων διαθέτουν πλέον LED, ενώ τα φωτιστικά σώματα λευκό κάλυμμα, στοιχείο που τα κάνει να ξεχωρίζουν σε σχέση με τα προ ανανέωσης μοντέλα. Ακόμα πιο διακριτικές είναι οι επεμβάσεις στο εσωτερικό, όπου οι επιβάτες θα καθίσουν σε διαφορετικά, μαλακά -όπως και στο απερχόμενο μοντέλο- καθίσματα, και θα εστιάσουν στην ποιοτική επένδυση στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό και στην ελαφρά αναδιάρθρωση στην κονσόλα ανάμεσα στις εμπρός θέσεις, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κάποιοι επιπλέον χώροι για μικροαντικείμενα.
Το Yeti, από την άλλη, διακρίνεται για την πολυμορφική διάρθρωση της καμπίνας του και τη μεταβλητότητα του χώρου αποσκευών. Στις πίσω θέσεις είναι πιο φαρδύ και πιο ψηλό από το Qashqai, το οποίο όμως κερδίζει οριακά στο χώρο για τα γόνατα, ενώ αντίστοιχη είναι και η αίσθηση για τους εμπρός επιβάτες ως προς την ευρυχωρία. Όλα τα χαρακτηριστικά που συναντάμε στα πολυμορφικά υπάρχουν και στο μοντέλο της Skoda. Το πίσω κάθισμα σύρεται εμπρός-πίσω, διαιρείται (60-40), οι πλάτες αναδιπλώνονται και, αν χρειαστεί, τα καθίσματα αφαιρούνται τελείως!

Αρχοντικό!
Αν έπρεπε να διαλέξουμε μία λέξη για να σας περιγράψουμε το νησί της Σύρου, αυτή θα ήταν σίγουρα «αρχοντικό»! Εν συνεχεία θα επιχειρηματολογούσαμε, βασισμένοι στην αρχιτεκτονική της, στον πολιτισμικό της πλούτο, στην άρτια συνύπαρξη δύο χριστιανικών δογμάτων, αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους της, που ίσως επειδή το νησί αποτελεί και την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, είναι άνθρωποι ευγενικοί, μορφωμένοι, πολιτισμένοι. Όχι, δε διαθέτει αυτό που λέμε «παραδεισένιες παραλίες», αλλά έχει πολλά άλλα ατού για να σε κερδίσει και να σε κάνει να κολλήσεις μαζί της. Φτάνοντας στο λιμάνι με το πλοίο, ο επισκέπτης μπορεί να μπερδευτεί ή ακόμα και να απογοητευθεί. Η πυκνή (για νησί) κίνηση και η χαρακτηριστική ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα του Νεωρίου στα αριστερά του λιμανιού αποτελούν την πρώτη εικόνα, που κάθε άλλο παρά παραδοσιακές σκηνές φέρνει στο νου. Ευτυχώς, οι δύο χαρακτηριστικοί λόφοι της κυκλαδίτικης πρωτεύουσας «σώζουν» το σκηνικό. Από εκεί και πιο... βαθιά στα σοκάκια της Ερμούπολης, ο δήμος γίνεται γραφικός. Ίσως το ωραιότερο δημαρχείο της χώρας μας, στην πλατεία Μιαούλη, και τα πανέμορφα πλακόστρωτα σοκάκια σε κάνουν να μετανιώσεις που σκέφτηκες έστω και για μία στιγμή ότι δεν ήρθες σε σωστό μέρος.
Η Ερμούπολη αποτελεί τον έναν από τους τρεις δήμους της Σύρου - οι άλλοι δύο είναι της ¶νω Σύρου και της Ποσειδωνίας. Χωρίς αμφιβολία όμως, η Ερμούπολη είναι το επίκεντρο του νησιού, όχι μόνο επειδή αποτελεί το λιμάνι και τη «χώρα» του, αλλά και επειδή εδώ φιλοξενούνται -εκτός από το Δημαρχείο- η μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων, ο ¶γιος Νικόλαος, το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής θέατρο Απόλλων, μικρογραφία της Σκάλας του Mιλάνου, και το δημοτικό Πνευματικό Κέντρο του νησιού. Η ¶νω Σύρος, εκτός από το σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη, φημίζεται και για τα στενά σοκάκια και τα παραδοσιακά ασβεστωμένα σπίτια, ενώ είναι ιδανική για χαλαρή βραδινή βόλτα και φαγητό στα περιποιημένα ταβερνάκια της με την εκπληκτική θέα στο λιμάνι. Απαραίτητη είναι, όμως, η επίσκεψη στην πλέον αρχοντική Ποσειδωνία, το θέρετρο των άλλοτε αριστοκρατών του νησιού, με τις εντυπωσιακές επαύλεις.

Ίδια, και όμως τόσο διαφορετικά...
Οι δρόμοι του νησιού, καλοστρωμένοι στο μεγαλύτερο μέρος τους, αποδεικνύονται ιδιαίτερα... φιλόξενοι για αυτοκίνητα του είδους. Και όπου «είδος» σημειώστε ότι, αν και ως χαρακτήρες μοιάζουν τόσο πολύ, μόνο ο τίτλος «κροσόβερ» τα κάνει να θεωρούνται ανάλογα. Οι 115 ίπποι του 1.600άρη κινητήρα είναι υπεραρκετοί για το Qashqai και ικανοποιούν τις ανάγκες του οδηγού του, τόσο σε επιδόσεις όσο και σε περιορισμένη κατανάλωση. Η λειτουργία της ανάρτησης έχει πιο ραφιναρισμένη λειτουργία από το προ facelift μοντέλο, ενώ η μεγάλη διαδρομή τής επιτρέπει καλύτερη απόσβεση και περιορίζει τη νευρικότητα που χαρακτήριζε υπό κάποιες συνθήκες τις αντιδράσεις του πίσω μέρους. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς δεν έχει αλλάξει, με το προφίλ να παραμένει φιλικό προς τον οδηγό, χωρίς σπορτίφ προεκτάσεις, ενώ για ακόμα μία φορά τα φρένα («120-0»: 54,6 μ. / 56 μ. το Yeti) αποσπούν πολύ θετικά σχόλια με την απόδοσή τους. Στα «συν» του μοντέλου της Nissan και η βελτίωση στην ηχομόνωση της καμπίνας, στην οποία πλέον δεν περνά τόσο έντονα ο θόρυβος της τραχιάς λειτουργίας του κινητήρα.
Στην αντίπερα όχθη, το βασικότερο σημείο που εγείρει αμφιβολίες στο Yeti είναι ο χαμηλός κυβισμός του, ειδικά όταν απέναντί του τοποθετείται ένα ζωντανό και ιδιαίτερα «κοντό» στην κλιμάκωση του κιβωτίου του 1.600άρι σαν το Qashqai. Όταν, όμως, το κινητήριο σύνολο συνοδεύεται από τα αρχικά «TSI», ακόμα και αν αυτό είναι το μοναδικό 8βάλβιδο της σειράς, οι όποιες αμφιβολίες εξαφανίζονται. Η υπερτροφοδότηση του δίνει ροπή 17,8 χλγμ. ήδη από τις 1.500-3.500 σ.α.λ. και δύναμη 105 ίππων, κάνοντάς το να μοιάζει και αυτό με μοντέλο 1,6 λίτρων, ενώ ταυτόχρονα το κινεί εξαιρετικά οικονομικά. Σε αυτόν τον τομέα βοηθά -κυρίως στο ταξίδι- και η 6η του μοντέλου, σχέση που θα θέλαμε και στην περίπτωση του Qashqai. Στο δρόμο το μοντέλο της Skoda είναι ευθύβολο, ουδέτερο στις στροφές και με άμεσες αντιδράσεις ακόμα και σε διαδοχικές αλλαγές κατεύθυνσης, όπως διαπιστώσαμε στο δρόμο για ¶νω Σύρο. Ο όγκος του πίσω μέρους, ο οποίος δεν πήρε θετικά σχόλια για την εμφάνισή του από τους κατοίκους του νησιού, στην πράξη είναι ιδιαίτερα ευκίνητος και σε καμία περίπτωση δε σε εκθέτει. Παράλληλα, καμιά ανωμαλία του δρόμου δε χαλά την ηρεμία και την ησυχία των επιβατών, ενώ τιμόνι, φρένα και επιλογέας είναι φιλικά στη χρήση, με καλή αίσθηση και ακρίβεια στη λειτουργία τους!

Εξαρτάται από το ζητούμενο...
Αν ο επισκέπτης αποζητά ξέφρενη νυχτερινή ζωή και τέλειες παραλίες, τότε και μόνο τότε η Σύρος δεν πρέπει να βρίσκεται μέσα στις πρώτες επιλογές του, παρά το γεγονός ότι διαθέτει και τα παραπάνω στοιχεία, αλλά σε μικρότερες ποσότητες, σε σχέση με άλλα νησιά. Εκτός, όμως, από τις ποιοτικές καλοκαιρινές διακοπές, το κυκλαδίτικο νησί μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για ένα διαφορετικό χειμερινό τριήμερο, για χριστουγεννιάτικες διακοπές, για ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα ή για μια πασχαλινή εξόρμηση. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και με τα δύο μοντέλα του οδοιπορικού μας, αφού και τα δύο τους είναι στην κυριολεξία για κάθε γούστο. Το ανανεωμένο Nissan Qashqai συγκριτικά αποδεικνύεται πιο σκληροτράχηλο, εκμεταλλευόμενο το κοντό σε κλιμάκωση κιβώτιο και τη μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος (200 χλστ., / 180 χλστ. το Yeti), με αποτέλεσμα να μπορείς να πατήσεις πιο άνετα και σε βατό χωματόδρομο, κατεβαίνοντας προς τις νησιώτικες παραλίες, αλλά φυσικά και το κύρος που αποπνέει η εταιρεία στο ελληνικό κοινό. Το Skoda Yeti, από την άλλη, χάρη στην υποδειγματική οδική συμπεριφορά του και την πολυμορφικότητα του χρηστικού εσωτερικού του, είναι ιδανικό για κοντινές αποδράσεις αλλά και μακρινά ταξίδια, αποτελώντας ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο σε προσιτή τιμή!_ Μ. Σαλ.

Πώς θα φτάσετε
Δύο τρόποι υπάρχουν: αεροπορικώς με δρομολόγια από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, πληροφορίες στο τηλ.: 210.9666.666 και ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά με πλοία συμβατικά και ταχύπλοα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Σύρος έχει σύνδεση και με άλλα νησιά των Κυκλάδων, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες στο λιμεναρχείο Πειραιά, τηλ.: 210.4226.000-4. Εμείς, πάντως, στην αυθημερόν «απόβασή» μας ταξιδέψαμε με Blue Star (30,50 ευρώ το άτομο, 72 ευρώ το αυτοκίνητο) και επιστρέψαμε με Highspeed (42 ευρώ το άτομο, 77 ευρώ το αυτοκίνητο).

Πώς θα κινηθείτε
Σε περίπτωση που πάτε με το δικό σας μεταφορικό μέσο ή νοικιάσετε στο νησί, θα πρέπει να προσέξετε πολύ πού παρκάρετε. Στην Ερμούπολη, εκτός Κυριακής και αργιών, εφαρμόζεται το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, και είναι απαραίτητη η προμήθεια ειδικής προπληρωμένης κάρτας. Για καλύτερη εξυπηρέτηση, τις καθημερινές και το Σάββατο οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη, από τις περιοχές Κολυμβητήριο μέχρι Δόξα, γίνονται με τα δημοτικά λεωφορεία δωρεάν. Φυσικά, υπάρχουν ΚΤΕΛ και ταξί, τα οποία μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα στην πλατεία Μιαούλη.

Πού θα φάτε
- ΑΜΒΥΞ (Ακτή Παπάγου 26, Ερμούπολη, τηλ.: 22810.83989)
- ΖΕΦΥΡΟΣ (Αζόλιμνος, τηλ.: 22810.61712)
- ΤΗΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ (Αζόλιμνος, τηλ.: 22810.62088)
- ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΛΙΛΗ (¶νω Σύρος, τηλ.: 22810.88087)
- Ο ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΣ (Φοίνικας, τηλ.: 22810.42004-43392)
- ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ (Πλατεία Κανάρη, Ερμούπολη, τηλ.: 22810.82994)
- ΚΑΡΑΦΟΤΣΑΚΙΣΜΑΤΑ (Εθν. Αντιστάσεως 56-58, Νέο Λιμάνι Ερμούπολης, τηλ. 22810.84616)
- ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΑ (Εμμανουήλ Ροΐδη 9, Ερμούπολη, τηλ.: 22810.82616)
- ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ (Εμμανουήλ Ροΐδη 8, Ερμουπόλη, τηλ.: 22810.86771)
- LA DOLCE VITA (Φιλίνη 3, Ερμούπολη, τηλ.: 22810.86199)
- ΜΑΣΑ ΣΟΥΡΑ (Εμμανουήλ Ροΐδη 8, Ερμούπολη, τηλ.: 22810.86771)
- ΦΟΡΑΔΕΝΕΣ (Φοίνικας, τηλ.: 22810.42301)
- ΝΕΑ ΓΕΥΣΗ (Χίου 27, Ερμούπολη, τηλ.: 22810.85061)
- ΣΥΛΙΒΑΝΗΣ (Εθνικής Αντιστάσεως 62, Ερμούπολη, τηλ.: 22810.86015)
- ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ (Γαλησσάς, τηλ.: 22810.43325)

Πού θα διασκεδάσετε
ΜΕΓΑΡΟΝ (Πρωτοπαπαδάκη 35, Ερμούπολη, τηλ.: 22810.82140)
PLAZA CAFE & CROISSANT (Ακτή Πέτρου Ράλλη και Μυκόνου, τηλ.: 22810.85337)
PRESTIGE (Παραλία Ερμούπολης, τηλ.: 22810.88481)

Πού θα μείνετε
- ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΥΡΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ (Μπαμπαγιώτου 5, Ερμούπολη, τηλ.: 22810.86495)
- ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΙΛΑ (Ιωάννου Κοσμά & Φιλ. Εταιρείας, Ερμούπολη, τηλ.: 22810.82738)

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Δήμος Ερμούπολης: 22813.61000
Δήμος ¶νω Σύρου: 22813.60900
Δήμος Ποσειδωνίας: 22813.61400
Αστυνομικό Τμήμα: 22810.96100
Δημοτική Αστυνομία: 22813.61260
Λιμεναρχείο: 22810.88888
Αεροδρόμιο: 22810.79545-87025
Νοσοκομείο: 22813.60500
Πυροσβεστική υπηρεσία: 22810.87385
ΚΤΕΛ: 22818.82575
Ραδιοταξί: 22810.86222
ΕΟΤ: 22810.81206-86725
Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων: 22810.85385-80485

Περισσότερες πληροφορίες για την Ερμούπολη και γενικότερα για τη Σύρο στο: www.hermoupolis.gr

Μερικά από τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη, όπως εκτίθενται στο μουσείο της ¶νω Σύρου.

«Αν έπρεπε να διαλέξουμε μία λέξη για να περιγράψουμε το νησί της Σύρου αυτή θα ήταν σίγουρα “αρχοντικό”!»

«Κάπου εκεί διαπιστώσαμε και τον οδηγικό χαρακτήρα τους, ο οποίος, ενώ μοιάζει τόσο πολύ, είναι ταυτόχρονα -σε πολλά σημεία- αρκετά διαφορετικός.»