4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

F1: GP Αυστραλίας, Μαλαισίας & Κίνας

Συμβόλαιο με το Θεό!

Μετά τη βαρετή πρεμιέρα στο Μπαχρέιν, ο Έκλεστοουν υπέγραψε συμφωνία για βροχή σε κάθε αγώνα.

Ο 80χρονος διευθύνων σύμβουλος της F1, αφού συμφώνησε με τους Ινδούς για GP στο Νέο Δελχί το 2011, προειδοποίησε από την Κορέα, όπου επέβλεπε την πρόοδο των έργων ενόψει του αγώνα στις 24 Οκτωβρίου: «Θεωρήστε δεδομένο ότι από του χρόνου θα έχουμε 20 αγώνες, ετοιμαστείτε για 25». Ο Βρετανός χαμογέλασε αινιγματικά στη νέα του αγαπημένη, Φαμπιάνα Φλόσι, που ασχολείται με την προώθηση του GP της Βραζιλίας, όταν αυτή έκανε λόγο για όσα γράφονταν για την ποιότητα του θεάματος: «Μην ανησυχείς, το κανόνισα...» της είπε κοιτώντας προς τον ουρανό.
Στους τρεις επόμενους αγώνες σε Αυστραλία, Μαλαισία και Κίνα έβρεξε Σάββατο ή Κυριακή, δίνοντας μια δραματική διάσταση στην εξέλιξη και αναδεικνύοντας αδυναμίες πίσω από το τιμόνι αλλά και στο μυαλό. Επιλογές όπως αυτή του Μπάτον να βάλει σλικ ελαστικά στο βρεγμένο οδόστρωμα στην Αυστραλία ή να μείνει με αυτά στην Κίνα, αλλά και του Γουέμπερ, που ρίσκαρε με ενδιάμεσα ελαστικά στην πλημμυρισμένη πίστα της Σεπάνγκ, μας θύμισαν ότι κανένας αγώνας δεν έχει κριθεί από πριν. Ίσως ο πιο αντιπροσωπευτικός τρόπος να περιγράψει κανείς όσα έγιναν αυτό το διάστημα είναι η αντιπαραβολή δύο ομάδων, Red Bull vs McLaren. Οι Ταύροι έχουν το ταχύτερο μονοθέσιο, πράγμα που αποδεικνύεται περίτρανα από την απόλυτη κυριαρχία τους στη μάχη της pole position. Οι RB6 έχουν κάνει δύο φορές το «1-2» στις δοκιμές, ειδικά ο Φέτελ δεν έχει βρεθεί πίσω από την 3η θέση.
Αντίθετα, οι McLaren δεν έχουν βρεθεί ποτέ πάνω από την 4η θέση στις δοκιμές. Ποιος θα πίστευε, μάλιστα, ότι τρεις από τις τέσσερις φορές ο Μπάτον θα κατατασσόταν μπροστά από τον Χάμιλτον! Η ΜΡ4/25, παρά το σύστημα F-Duct (σ.σ.: «στολάρει» την πίσω αεροτομή προκαλώντας αποκόλληση του οριακού στρώματος με απότομη διακοπή μιας μικρής ροής αέρα - τη διακοπή προκαλεί ο οδηγός με το γόνατό του), που κολακεύει την τελική της ταχύτητα, υστερεί σημαντικά σε downforce (σ.σ.: κάθετη δύναμη, αεροδυναμικά παραγόμενη). Ταυτόχρονα, φθείρει αρκετά τα ελαστικά και αποδεικνύεται αρκετά δύσκολη-απρόβλεπτη στις αλλαγές set-up.
Παρά ταύτα, οι «ασημί», μετά τους τέσσερις πρώτους αγώνες, προηγούνται στη βαθμολογία των κατασκευαστών με 109 βαθμούς, έχοντας 36 περισσότερους από τη Red Bull. Ταυτόχρονα, ο πρωταθλητής Τζένσον Μπάτον, με δύο νίκες (Αυστραλία, Κίνα), έρχεται στην Ευρώπη επικεφαλής στη βαθμολογία, έχοντας απλώς μία νίκη λιγότερη απ’ ό,τι πέρυσι.
Στον αντίποδα, είναι «κατόρθωμα» για τους Ταύρους ότι βρίσκονται στην 3η θέση της κατάταξης. Δυσκολεύεσαι να πιστέψεις κοιτώντας τη βαθμολογία ότι ο Φέτελ είναι 5ος. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος αχίλλειος πτέρνα της Red Bull αποδεικνύεται η ικανότητα αξιοποίησης της δυναμικής του μονοθεσίου. Στο στίβο χρησιμοποιείται ο διαχωρισμός: «Αθλητής επιδόσεων, αθλητής αγώνων».
Ο ερχομός της F1 στην Ευρώπη, εκτός από εμπόδια λόγω της ηφαιστειακής στάχτης, ενέχει και μερικά ερωτηματικά. Θα ανατραπούν οι ισορροπίες δυνάμεων με τα νέα αεροδυναμικά πακέτα που ετοιμάζουν οι ομάδες για την Ισπανία; Θα βρει τον εαυτό του ο Σουμάχερ; Θα αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του ο Φέτελ; Ή θα συνεχίσει τα θαύματα ο Μπάτον; Ρισκάρουμε μια πρόβλεψη: Το Ισπανικό GP θα είναι πιο βαρετό από εκείνο του Μπαχρέιν. Μέσα στο Μάιο έχουμε επίσης GP Μονακό (16/9) και GP Τουρκίας (30/5)._ Τ. Π.

O χορός της βροχής

Τρεις απρόβλεπτοι, γεμάτοι δράση και προσπεράσματα αγώνες με μικτές καιρικές συνθήκες έκαναν τις γκρίνιες για την έλλειψη προσπερασμάτων να ξεχαστούν.

GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Smooth operator

Στις μικτές καιρικές συνθήκες της Μελβούρνης, ο Τζένσον Μπάτον, μην έχοντας τίποτα να χάσει έπειτα από ένα κακό ξεκίνημα, που τον είδε να πέφτει πίσω από τον team mate του (ο οποίος είχε εκκινήσει 7 θέσεις χαμηλότερα), ήταν ο πρώτος που μετέβη σε σλικ ελαστικά. Αυτή η κίνηση του έδωσε τη νίκη, σε συνδυασμό με το ότι η μικρή έξοδός του από την πίστα στον πρώτο γύρο με τα σλικ απέκρυψε για μικρό -αλλά κρίσιμο- χρονικό διάστημα από τους αντιπάλους του το γεγονός ότι το οδόστρωμα ήταν αρκετά στεγνό για τη χρήση τους. Οδηγώντας πολύ απαλά, ο Μπάτον κατάφερε να διατηρήσει το σετ μαλακών ελαστικών του για 50 γύρους. Ωστόσο, μάλλον δε θα είχε νικήσει, αν ο Φέτελ δεν αναγκαζόταν να εγκαταλείψει από την πρωτοπορία στο μέσον του αγώνα. Ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα ήταν άψογος στην υπεράσπιση της θέσης του από ταχύτερα μονοθέσια και κατάφερε να τερματίσει 2ος, ενώ ο Μάσα, παρά τα προβλήματα συμπεριφοράς της Ferrari του, διατήρησε πίσω του τον Αλόνσο (που είχε πέσει προτελευταίος στον πρώτο γύρο) και ανέβηκε στο βάθρο, με κανέναν από τους τέσσερις πρώτους οδηγούς να μην πραγματοποιεί δεύτερο pit stop. Αντίθετα, αυτή η επιλογή -της McLaren- κόστισε ένα σχεδόν σίγουρο βάθρο στον μαχητικότατο Χάμιλτον, που επέκρινε αρχικά την ομάδα του, πριν ανακαλέσει τα σχόλιά του. Ο Γουέμπερ, από την πλευρά του, έχασε την ψυχραιμία του, διαπράττοντας αμέτρητα λάθη και εμβολίζοντας τον Χάμιλτον στον προτελευταίο γύρο, για να επιτρέψει στον Ρόζμπεργκ, που τους ακολουθούσε, να τερματίσει 5ος.

GP ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ

Τρίτη και τυχερή

Δεδομένου ότι οι Ferrari και McLaren τα θαλάσσωσαν το... βρεγμένο Σάββατο, η Red Bull δεν είχε αντίπαλο την Κυριακή. Ο Γουέμπερ είχε ρισκάρει επιλέγοντας ενδιάμεσα ελαστικά (αντί για βροχής), που του εξασφάλισαν στο τέλος του Q3 την pole position. Ωστόσο, ο Αυστραλός παρέδωσε τον αγώνα στον team mate του από τα πρώτα κιόλας μέτρα, όταν δεν κατάφερε να εντοπίσει πού βρισκόταν ο Φέτελ, και άφησε ανυπεράσπιστη την εσωτερική γραμμή για την πρώτη στροφή, στην οποία βούτηξε ο Γερμανός για να τεθεί επικεφαλής. Ο Φέτελ, όντας μπροστά, είχε την εύνοια της ομάδας όσον αφορά τη στρατηγική, και αυτήν τη φορά είδε την καρό σημαία πρώτος, κάτι που είχε στερηθεί στους δύο πρώτους αγώνες. Οι Red Bull δε χρειάστηκε καν να πιέσουν ιδιαίτερα, αφού η Mercedes του Νίκο Ρόζμπεργκ, που συμπλήρωσε το βάθρο, δε διέθετε τον απαιτούμενο ρυθμό για να τις απειλήσει. Ο Γερμανός διατήρησε μια απόσταση ασφαλείας από τον Κούμπιτσα, όπως έκανε και αυτός με τον Σούτιλ, που κράτησε πίσω του τον μαχητικό στους πρώτους γύρους Χάμιλτον μέχρι την καρό σημαία. Ο Μάσα τερμάτισε 7ος, έχοντας προσπεράσει τον Μπάτον στους τελευταίους γύρους, καθώς ο Βρετανός είχε καταστρέψει πλήρως τα ελαστικά του, όντας από τους πρώτους που έκαναν pit stop. Εκπληκτικά οδήγησε ο Αλόνσο, αφού το κιβώτιό του παρουσίασε βλάβη στον αναγνωριστικό γύρο. Εκκίνησε χωρίς συμπλέκτη, στα φρεναρίσματα του έλειπε η επιπλέον επιβράδυνση από τον κινητήρα και στο μέσον των στροφών ήταν αναγκασμένος να πατάει δυνατά το γκάζι, για να επιλεγεί η κατάλληλη σχέση. Παρ’ όλα αυτά, προσάρμοσε την οδήγησή του άψογα και απειλούσε τον Μπάτον, όταν ο κινητήρας του αστόχησε δύο γύρους πριν από το τέλος, πιθανότατα ταλαιπωρημένος από τα προβλήματα με το κιβώτιο.

GP KΙΝΑΣ

Κρίσιμη απόφαση

Όπως στην Αυστραλία, έτσι και στις μεταβλητές καιρικές συνθήκες της Κίνας μια σωστή απόφαση σε κρίσιμο στάδιο του αγώνα έδωσε τη νίκη στον Μπάτον, ο οποίος, όπως ο Ρόζμπεργκ και οι Renault, επέλεξε να διατηρήσει τα σλικ ελαστικά στην περαστική μπόρα που εκδηλώθηκε στους πρώτους γύρους, εν αντιθέσει με τις Red Bull, τις Ferrari και τον Χάμιλτον, που εκτέλεσαν δύο περιττά pit stop για ενδιάμεσα ελαστικά, και έπειτα για την επιστροφή στα σλικ. Ο Μπάτον ήλεγξε τον αγώνα από το 19ο γύρο (που η έξοδος του Ρόζμπεργκ τον άφησε επικεφαλής) μέχρι τους τελευταίους, όπου βρέθηκε υπό την πίεση του team mate του (η οποία τον οδήγησε και σε μια έξοδο), ενώ αμφότεροι είχαν εντελώς φθαρμένα ελαστικά, αν και του Χάμιλτον ήταν -και πάλι- σε χειρότερη κατάσταση. Η δεύτερη, ίσως υπερβολική παρέμβαση του αυτοκινήτου ασφαλείας στέρησε στους Ρόζμπεργκ και Κούμπιτσα τη 2η και την 3η θέση, αντίστοιχα, εκμηδενίζοντας τη διαφορά ενός λεπτού που είχαν αναπτύξει από τους υπολοίπους.
Από τους ευνοημένους, ο Χάμιλτον, πραγματοποιώντας μια εκπληκτική ανάκαμψη, κατάφερε να φτάσει έως τη 2η θέση, ενώ ο Αλόνσο, πέραν της λανθασμένης στρατηγικής που είχε ακολουθήσει, είχε εκτίσει και ποινή διέλευσης από το pit lane, λόγω αντικανονικής εκκίνησης. Επίσης, ο Ισπανός «έκλεψε» με μια επιθετικότατη κίνηση τη θέση του Μάσα στην είσοδο του pit lane, στο ταυτόχρονο pit stop τους στο 19ο γύρο, αναγκάζοντας τον Βραζιλιάνο σε αναμονή, αντί για το αντίθετο. Οι Red Bull, παρά το κλείδωμα της πρώτης σειράς εκκίνησης, είχαν έναν κακό αγώνα, δυσκολευόμενες να αναπτύξουν τις κατάλληλες θερμοκρασίες στα ελαστικά τους. Ο Πιέτροφ σημείωσε τους πρώτους βαθμούς του, ενώ ο Σουμάχερ έκανε έναν από τους χειρότερους αγώνες της καριέρας του και η Mercedes θα αντικαταστήσει το πλαίσιο του Γερμανού στην Ισπανία, υποπτευόμενη ότι αυτό μπορεί να ευθύνεται για τις κακές του εμφανίσεις.

GP Αυστραλίας
14 χλμ. την ώρα υστερούσε σε τελική ταχύτητα η Red Bull σε σχέση με τη McLaren στις κατατακτήριες δοκιμές.
206 χιλιοστά του δευτερολέπτου κατέβασε το απόλυτο ρεκόρ της πίστας της Μελβούρνης στις κατατακτήριες δοκιμές ο Φέτελ.
5 Βρετανοί οδηγοί έχουν κατακτήσει νίκες με McLaren: οι Τζέιμς Χαντ, Τζον Γουάτσον, Ντέιβιντ Κούλθαρντ, Λιούις Χάμιλτον και Τζένσον Μπάτον.
250 εκκινήσεις συμπλήρωσε ο Σουμάχερ.
30 φορές έχει ανέβει στο βάθρο ο Μάσα.

pit stop
- Ένα πρόβλημα στον εμπρός αριστερό τροχό της Red Bull του Φέτελ τον έκανε να χαλαρώσει, σπάζοντας τους πίρους που εξασφαλίζουν τη μετάδοση κίνησης από τον άξονα στη ζάντα των ελαστικών. Συνεπώς, ο Φέτελ έμεινε χωρίς φρένο στον εμπρός αριστερό τροχό και βγήκε εκτός πίστας, εγκαταλείποντας.
- Το οδηγικό στιλ του Χάμιλτον δεν παρήγαγε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες στο σκελετό των ελαστικών του στις κατατακτήριες δοκιμές, και ο Βρετανός αποκλείστηκε από τη διαδικασία στο Q2, όντας 11ος.
- O Σουμάχερ ζήτησε εξηγήσεις από τον Αλόνσο μετά τις κατατακτήριες δοκιμές, κρίνοντας ότι ο Ισπανός τον είχε παρεμποδίσει.
- Η Virgin παραδέχθηκε ότι έχει σχεδιάσει πολύ μικρό ρεζερβουάρ για το μονοθέσιό της, και θα το τροποποιήσει για την Ισπανία.
- H Sauber δοκίμασε τη δική της έκδοση συστήματος stalling της πίσω αεροτομής, που διαθέτει από την αρχή της σεζόν η McLaren.
- McLaren, Mercedes και Renault αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν τους διαχύτες τους, λόγω της αποσαφήνισης των κανονισμών όσον αφορά τις διαστάσεις της οπής υποδοχής της εξωτερικής μίζας.

GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, 2ος ΓΥΡΟΣ
Μελβούρνη, 28/03/2010
Μήκος πίστας: 5,303 χλμ.
Γύροι: 58
Συν. απόσταση: 307,574 χλμ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ, GRID
1. Μπάτον, McLaren, 1:33:36.531 (4)
2. Κούμπιτσα, Renault, +12.034 (9)
3. Mάσα, Ferrari, +14.488 (5)
4. Aλόνσο, Ferrari, +16.304 (3)
5. Ρόζμπεργκ, Mercedes, +16.683 (6)
6. Χάμιλτον, McLaren, +29.898 (11)
7. Λιούτσι, Force India, +59.847 (13)
8. Μπαρικέλο, Williams, +1:00.536 (8)
9. Γουέμπερ, Red Bull, +1:07.319 (2)
10. Σουμάχερ, Mercedes, +1:09.391 (7)

ΤΑΧ. ΓΥΡΟΣ: Γουέμπερ 1:28.358

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
1. Αλόνσο, 37
2. Μάσα, 33
3. Μπάτον, 31
4. Χάμιλτον, 23
5. Ρόζμπεργκ, 20

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. Ferrari, 70
2. McLaren, 54
3. Mercedes, 29
4. Renault, 18
-. Red Bull, 18

GP Μαλαισίας
20 χρόνια (από το 1990) είχαν να νικήσουν τρεις διαφορετικές ομάδες τα τρία πρώτα GP της σεζόν.
1.346 δλ. ήταν η διαφορά του poleman Γουέμπερ από τον δεύτερο στην εκκίνηση, η μεγαλύτερη των τελευταίων 10 ετών (από το Γερμανικό GP του 2000).
12 ημέρες μετά τα 20ά του γενέθλια, ο Αλγιερσουάρι σημείωσε τους πρώτους βαθμούς του και έγινε ο 2ος νεότερος οδηγός στην ιστορία (μετά τον Φέτελ) που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο.
8 διαφορετικοί οδηγοί ανέβηκαν στο βάθρο στους τρεις πρώτους αγώνες της σεζόν.

pit stop
- Ο Χάμιλτον γλίτωσε με μια προειδοποιητική λευκή/μαύρη σημαία για τα ζιγκ-ζαγκ που έκανε στην ευθεία μόλις προσπέρασε τον Πιέτροφ, για να κόψει το slipstreaming, παραβαίνοντας τον κανονισμό που επιτρέπει μόνο μία αλλαγή γραμμής κατά την υπεράσπιση θέσης. Οι οδηγοί ζήτησαν την τιμωρία ανάλογων συμπεριφορών στο μέλλον.
- McLaren και Ferrari ρίσκαραν να μη βγουν στην πίστα αμέσως στο Q1 το Σάββατο και, όταν η βροχή εντάθηκε, αντίθετα με τις προβλέψεις τους, είδαν τους οδηγούς τους να εγκλωβίζονται στις θέσεις εκκίνησης 17-21.
- Ο κινητήρας της Renault στη Red Bull του Γουέμπερ αστόχησε την Παρασκευή, έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα.
- Η Ferrari πραγματοποίησε επισκευές στο πνευματικό σύστημα των κινητήρων αμφότερων των μονοθεσίων της πριν από τον αγώνα.
- Ένα χαλαρά βιδωμένο μπουλόνι στον πίσω αριστερό τροχό της Mercedes ανάγκασε τον Σουμάχερ να εγκαταλείψει στον 9ο γύρο.
- Οι καθρέφτες που δε στηρίζονται στο μονοκόκ, αλλά σε αεροδυναμικά βοηθήματα εμπρός από τα ψυγεία θα απαγορευθούν από το Ισπανικό GP, προς βελτίωση της οπίσθιας ορατότητας των οδηγών.

GP ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ, 3ος ΓΥΡΟΣ
Σεπάνγκ, 4/04/2010
Μήκος πίστας: 5,543 χλμ.
Γύροι: 56
Συν. απόσταση: 310,408 χλμ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ, GRID
1. Φέτελ, Red Bull, 1:33:48.412 (3)
2. Γουέμπερ, Red Bull, +4.849 (1)
3. Ρόζμπεργκ, Mercedes, +13.504 (2)
4. Κούμπιτσα, Renault, +18.589 (6)
5. Σούτιλ, Force India, +21.059 (4)
6. Χάμιλτον, McLaren, +23.471 (20)
7. Μάσα, Ferrari, +27.068 (21)
8. Μπάτον, McLaren, +37.918 (17)
9. Αλγιερσουάρι, Toro Rosso, +1:10.602 (14)
10. Χίλκενμπεργκ, Williams, +1:13.399 (5)

Ταχ. γύρος: Γουέμπερ 1:37.054

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
1. Mάσα, 39
2. Αλόνσο, 37
-. Φέτελ, 37
4. Μπάτον, 35
-. Ρόζμπεργκ, 35

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. Ferrari, 76
2. McLaren, 66
3. Red Bull, 61
4. Mercedes, 44
5. Renault, 30

GP Κίνας
62 προσπεράσματα πραγματοποιήθηκαν στο GP της Κίνας, τα περισσότερα από κάθε αγώνα τα τελευταία 20 χρόνια.
7 διαφορετικοί οδηγοί έχουν νικήσει τα επτά GP Κίνας που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής.
55 χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά (Έιντρι, Βρετανία 1955) που και οι τρεις οδηγοί του βάθρου χρησιμοποιούσαν κινητήρα Mercedes.
185 GP πέρασαν από την τελευταία φορά που δύο Βρετανοί έκαναν το «1-2» (Αυστρία 1999, Έντι Έρβαϊν, Ντέιβιντ Κούλθαρντ).

pit stop
- H απόδοση της Red Bull δεν επηρεάστηκε από την αποσαφήνιση των κανονισμών όσον αφορά την απαγόρευση συστημάτων που ρυθμίζουν την απόσταση των μονοθεσίων από το έδαφος, αποδεικνύοντας ότι ποτέ δε χρησιμοποιούσε «έξυπνες αναρτήσεις». Ανάλογο σύστημα σχεδίαζε να παρουσιάσει η McLaren, αλλά το εγκατέλειψε.
- Ο κινητήρας του Αλόνσο παρέδωσε το πνεύμα την Παρασκευή. Ήταν ο 2ος (από τους 8) του Ισπανού που αστόχησε, και επρόκειτο για τη μονάδα που είχε αντικατασταθεί πριν από τον αγώνα στο Μπαχρέιν.
- Με μια επίπληξη γλίτωσαν οι Χάμιλτον και Φέτελ για την αδυσώπητη μονομαχία τους στο pit lane, με τον Βρετανό να κινείται -επικίνδυνα- στο χώρο εργασίας των μηχανικών, και όχι στην κανονική λωρίδα κυκλοφορίας.
- Το σύστημα stalling της πίσω αεροτομής που παρουσίασε πρώτη η McLaren πληθαίνει στο grid. Έπειτα από τη Sauber, και η Williams το δοκίμασε, ενώ η Ferrari τέσταρε μερικά εξαρτήματα του δικού της συστήματος. Kαμία άλλη ομάδα, όμως, πέραν της McLaren, δεν έχει αγωνιστεί ακόμη με το εν λόγω σύστημα.

GP KΙΝΑΣ, 4ος ΓΥΡΟΣ
Σανγκάη, 18/04/2010
Μήκος πίστας: 5,451 χλμ.
Γύροι: 56
Συν. απόσταση: 305,066 χλμ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ, GRID
1. Μπάτον, McLaren, 1:46:42.163 (5)
2. Xάμιλτον, McLaren, +1.530 (6)
3. Ρόζμπεργκ, Mercedes, +9.484 (4)
4. Αλόνσο, Ferrari, +11.869 (3)
5. Κούμπιτσα, Renault, +22.213 (8)
6. Φέτελ, Red Bull, +33.310 (1)
7. Πιέτροφ, Renault, +47.600 (14)
8. Γουέμπερ, Red Bull, +52.172 (2)
9. Μάσα, Ferrari, +57.796 (7)
10. Σουμάχερ, Mercedes, 1:01.749 (9)

ΤΑΧ. ΓΥΡΟΣ: Xάμιλτον 1: 42.061

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
1. Μπάτον, 60
2. Ρόζμπεργκ, 50
3. Αλόνσο, 49
-. Χάμιλτον, 49
5. Φέτελ, 45

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. ΜcLaren, 109
2. Ferrari, 90
3. Red Bull, 73
4. Mercedes, 60
5. Renault, 46