4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ζωή ποδήλατο

Οδηγός επιβίωσης... για αστικούς ποδηλάτες

Θα έχετε παρατηρήσει τη ραγδαία αύξηση των ποδηλάτων τα τελευταία χρόνια σε όλη την επικράτεια, καθώς όλο και περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και παράλληλης άσκησης ή ως αντίδοτο στην κρατική επίθεση ενάντια στο αυτοκίνητο.

Δεν είναι μυστικό πως η μετακίνηση με ποδήλατο στην κεντρική Ευρώπη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά ουδέποτε έπαψε. Αντίθετα, στην Ελλάδα αυτό το μέσο μεταφοράς φαίνεται πως άρχισε να... ανακαλύπτεται μόλις τα τελευταία τρία χρόνια. Κι όμως, τα πλεονεκτήματα της αστικής μετακίνησης με ποδήλατο είναι αξιόλογα:
1. Μειώνεται σημαντικά ο χρόνος μετακίνησης, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το ποδήλατο (μαζί με τη μοτοσικλέτα) είναι το ταχύτερο μεταφορικό μέσο για αποστάσεις έως και 5 χλμ.
2. Συνδυάζει άσκηση και μετακίνηση σε μια εποχή που οι ρυθμοί δουλειάς δε μας επιτρέπουν να ξεκλέψουμε 1-2 ώρες για καθημερινή γυμναστική.
3. Ελαχιστοποιεί το κόστος μετακίνησης (για προφανείς λόγους...).

Ο αντίλογος, βέβαια, είναι πως στη χώρα μας δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι (γίνεται μια εντατική προσπάθεια για τη δημιουργία τους το τελευταίο διάστημα), επομένως οι ποδηλάτες υποχρεώνονται να κυκλοφορούν μαζί με τα αυτοκίνητα. Στην Ευρώπη οι περισσότεροι ποδηλατόδρομοι είναι στα πεζοδρόμια, και όχι στον αυτοκινητόδρομο, κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, αφού εμείς όχι μόνο δεν έχουμε μεγάλα πεζοδρόμια, αλλά και αυτά που έχουμε τα χρησιμοποιούμε ως χώρους στάθμευσης.
Επίσης, για να μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί ποδήλατο για τη μετακίνησή του από και προς το χώρο εργασίας του, προϋπόθεση είναι να εργάζεται κάπου με... χαλαρό dress code. Οι έντονες υψομετρικές διαφορές, ακόμα και εντός των ελληνικών πόλεων, η ζέστη και το καυσαέριο «εγγυώνται» πως ύστερα από μισή ώρα διαδρομής δε θα έχουμε και το καλύτερο παρουσιαστικό... Πάντως, ευελπιστούμε πως σε μία πενταετία ίσως μπουν σε εφαρμογή κίνητρα (όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) που οδηγούν τους υπαλλήλους να επιλέγουν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, το κράτος καλύπτει το 50% του κόστους αγοράς ποδηλάτου για τους δημόσιους υπαλλήλους που μετακινούνται με ποδήλατο!

Ο σώζων εαυτόν...
Έως τότε, ας δούμε πώς μπορούμε να επιβιώσουμε στο ασφυκτικό αστικό περιβάλλον. Αρχικά, φροντίζουμε να βλέπουμε και να μας βλέπουν: Εξοπλίζουμε τα ποδήλατα πόλης με καθρέφτες, φώτα και ανακλαστικά. Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Ιδανικά, το κλασικό κίτρινο γιλέκο μάς κάνει ορατούς, ιδιαίτερα τη νύχτα, ενώ ανακλαστικά σε πόδια, πετάλια, ρόδες και φωτάκια που αναβοσβήνουν πίσω (στο ποδήλατο ή στο κράνος) πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε, ακόμα και αν αισθανόμαστε σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Καθρέφτες που βιδώνουν στα άκρα του τιμονιού και φωτάκι πορείας με πολλά LED μπροστά χρειάζονται για όλες τις ώρες της ημέρας.

Η κυκλοφοριακή ΜΑΣ αγωγή
Το ποδήλατο στερείται ενεργητικής ασφάλειας, καθώς είναι αργό σε επιταχύνσεις, ενώ ο όγκος του είναι μικρός, καθιστώντας τον ποδηλάτη ευάλωτο. Επίσης, δεν προσφέρει καθόλου παθητική ασφάλεια, τη στιγμή που ακόμα και η μοτοσικλέτα προστατεύει στοιχειωδώς σε μια πρόσκρουση με χαμηλή ταχύτητα στην πόλη. Η χρήση επιγονατίδων και επιαγκωνίδων είναι μια καλή λύση για όσους κινούνται επιθετικά και καλύπτουν πολλά χιλιόμετρα στην πόλη, καθώς το κακό ελληνικό οδόστρωμα περιορίζει σημαντικά την (ούτως ή άλλως χαμηλή) πρόσφυση των ελαστικών ενός ποδηλάτου. Να τονίσουμε πως επιβάλλεται η χρήση κράνους σε κάθε μας μετακίνηση, αφού το κεφάλι (ως βαρύτερο μέλος του σώματος) είναι το πιο ευάλωτο σε πτώσεις. Εξάλλου, τα κράνη είναι ιδιαίτερα ευάερα, οπότε δικαιολογίες του τύπου «με ζεσταίνει» περισσεύουν! Προτιμήστε κράνη με ανοιχτά χρώματα (λευκό, μπλε, κόκκινο, κίτρινο), ώστε να γίνεστε ακόμα πιο ορατοί.
Ποδηλατώντας στην πόλη, αρχικά επιλέξτε μικρές αποστάσεις σε περιοχές που γνωρίζετε, ώστε να νιώσετε πιο οικεία. Ακόμα και η χρήση του ποδηλάτου για συνοικιακά ψώνια, καφέ και μικροδουλειές (τράπεζες, λογαριασμούς κ.ά.) είναι μια καλή αρχή. Ξεκινήστε τις αποδράσεις σας το σαββατοκύριακο με μια βόλτα τις ώρες πιο ήπιας κυκλοφορίας, και όχι τις ώρες που ανοίγουν/κλείνουν τα καταστήματα. Επιλέξτε τη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και όπου είναι δυνατόν τους δευτερεύοντες δρόμους, παραχωρώντας πάντοτε προτεραιότητα και σταματώντας σε κάθε διασταύρωση, ακόμα και σε αυτές όπου το κάθετο ρεύμα έχει στοπ.
Καθώς το ποδήλατο είναι αθόρυβο, χρησιμοποιήστε το κουδούνι προκειμένου να κάνετε αισθητή την παρουσία σας στους πεζούς και στα άλλα οχήματα. Χρησιμοποιείτε πάντοτε τα φανάρια πεζών για να διασχίσετε τους κεντρικούς δρόμους και μην προσπαθείτε να αλλάξετε λωρίδες όπως τα αυτοκίνητα, αφού οι άλλοι οδηγοί δεν μπορούν να υπολογίσουν την ταχύτητά σας (ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ελλήνων οδηγών, ούτως ή άλλως...).
Σεβαστείτε τον οδικό κώδικα προκειμένου να είστε ασφαλείς και μην έχετε καμία απαίτηση από τους οδηγούς αυτοκινήτων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως μαζί με το αυτοκίνητό τους έχουν αγοράσει και τη θέση τους στο δρόμο. Είναι δυνατό να δείξουν σεβασμό σε ένα ποδήλατο;
Έρευνα που έγινε από κορυφαίο περιοδικό ποδηλάτου στη Γερμανία έδειξε πως ένα 26% των ανδρών αυτοκινητιστών μισούν τους ποδηλάτες, γιατί κινούνται πιο γρήγορα από αυτούς, είναι πιο αδύνατοι και πιο γυμνασμένοι (!), οπότε προσοχή! Εσείς, με τη σειρά σας, ως ταχύτεροι, σεβαστείτε τους πεζούς, προκειμένου να συνυπάρξουμε όλοι μαζί αρμονικά..._ Μ. Κ.

Απαραίτητος εξοπλισμός αναβάτη
Κράνος
Γυαλιά (κατά προτίμηση με φακούς που αλλάζουν γρήγορα)
Ανακλαστικά για τα πόδια και ανοιχτόχρωμα ρούχα από τη μέση και επάνω
Αντιανεμικό με μικρό όγκο και μία μάσκα για το καυσαέριο
Παγούρι για νερό
Κλειδαριά για να ασφαλίζουμε το ποδήλατο σε μικρές στάσεις
Μία τσάντα πλάτης με: λάστιχα για τα μπατζάκια, τρόμπα (ή αμπούλες πεπιεσμένου αέρα), σαμπρέλα, λεβιέδες, ένα πολυεργαλείο με τα πέντε βασικά κλειδιά άλεν, μία ασφάλεια αλυσίδας, φωτάκια για το ποδήλατο που αφαιρούνται και ένα δυνατό κουδούνι είναι ό,τι χρειάζεστε για την καθημερινή σας εξόρμηση.