4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Grand Prix Monaco

Παραμένοντας ανώτερος

ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ τη φόρα που είχε πάρει από τη νίκη του στην Ισπανία, ο Γουέμπερ δεν έδωσε τη δυνατότητα σε κανέναν αντίπαλό του να τον απειλήσει ούτε στο Μονακό. Παρά το γεγονός ότι οι Red Bull δε θεωρούνταν φαβορί για την επικράτηση στις κλειστές στροφές του Μονακό, οι δύο οδηγοί της επέδειξαν τις πραγματικές δυνατότητες του μονοθεσίου ακριβώς την τελευταία στιγμή των κατατακτήριων δοκιμών. Ο poleman Γουέμπερ, έπειτα από μια άψογη εκκίνηση, δεν απειλήθηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι την κανονική ροή του αγώνα διέκοψαν τέσσερις παρεμβάσεις του αυτοκινήτου ασφαλείας, εκμηδενίζοντας σε δύο περιπτώσεις υγιείς διαφορές που είχε αναπτύξει επί του team mate του. O Αυστραλός παρέμεινε ψύχραιμος, και σε κάθε επανεκκίνηση απομακρυνόταν και πάλι από την άλλη Red Bull, αποφεύγοντας και το ατύχημα των Τρούλι-Τσάντοκ, που εκτυλίχθηκε ακριβώς μπροστά του, μόλις 4 γύρους πριν από τον τερματισμό. Συνεπώς, ο Γουέμπερ έφυγε από το Μονακό ισοβαθμώντας με τον Φέτελ στην κορυφή της βαθμολογίας.
Ο Γερμανός συμπλήρωσε το θρίαμβο της Red Bull, κάνοντας το «1-2» για την ομάδα. Ωστόσο, για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα δεν είχε τη δυνατότητα να απειλήσει τον team mate του, ενώ ήταν αναγκασμένος να αποκρούει τις επιθέσεις του εντυπωσιακού Κούμπιτσα, που διήρκεσαν ολόκληρο τον αγώνα. Ο Πολωνός, έπειτα από την εκπληκτική 2η θέση που πέτυχε το Σάββατο -την οποία όμως έχασε στην εκκίνηση-, αποδείχθηκε ταχύτερος του Φέτελ στον αγώνα, αλλά στους στενούς δρόμους του Πριγκιπάτου δεν είχε τη δυνατότητα να προσπεράσει. Έπειτα από μια «ανώδυνη» εμφάνιση, χωρίς να απειληθεί και να απειλήσει, ο Μάσα τερμάτισε στην 4η θέση, απ’ όπου είχε εκκινήσει, όπως συνέβη και με τον 5ο Χάμιλτον, ο οποίος αναγκάστηκε να ανακόψει ελαφρώς το ρυθμό του, λόγω υπέρμετρης φθοράς στα δισκόφρενα του εμπρός άξονα. ¶λλωστε, πίσω του βρισκόταν ο Αλόνσο, που προσπαθούσε να προστατεύσει ένα σετ ελαστικών που χρησιμοποιούσε από το δεύτερο γύρο. Εφόσον δε συμμετείχε στις κατατακτήριες δοκιμές, ο Ισπανός εκμεταλλεύτηκε το αυτοκίνητο ασφαλείας των πρώτων γύρων για να εκπληρώσει το υποχρεωτικό pit stop του, μια κίνηση που θα τον έφερνε από την τελευταία στην 6η θέση, την οποία του απέσπασε ο Σουμάχερ στην τελευταία στροφή, αλλά μόνο προσωρινά, καθώς οι αγωνοδίκες είχαν αντίθετη γνώμη. Συνεπώς, Mercedes και Ferrari ζήτησαν, αντίστοιχα, αποσαφήνιση των κανονισμών που αφορούν το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας στον τελευταίο γύρο και την απαγόρευση αντικατάστασης πλαισίων μέσα στην ίδια ημέρα._ Φ. Λ.

pit stop
- Ο Σουμάχερ έπεσε από την 6η θέση στη 12η, καθώς οι αγωνοδίκες (μέλος των οποίων ήταν και ο Ντέιμον Χιλ) τον τιμώρησαν, θεωρώντας αντικανονικό το προσπέρασμά του επί του Αλόνσο στην τελευταία στροφή του αγώνα, αμέσως μετά την αποχώρηση του αυτοκινήτου ασφαλείας. Η Mercedes κατέθεσε έφεση στην απόφαση αυτήν -αφού στην πίστα κυμάτιζαν πράσινες σημαίες-, την οποία όμως απέσυρε εντέλει...
- Ο Αλόνσο είχε ένα ατύχημα στις ελεύθερες δοκιμές του Σαββάτου στη Massenet, στο οποίο υπέστη ζημιές το μονοκόκ της F10. Οι κανονισμοί, που απαγορεύουν τη χρήση δύο πλαισίων μέσα στην ίδια ημέρα, απέτρεψαν τη συμμετοχή του στις κατατακτήριες δοκιμές, και εκκίνησε τελευταίος από το pit lane.
- O αγώνας του Μπάτον διήρκεσε μόλις τρεις γύρους, καθώς οι άνθρωποι της McLaren είχαν ξεχάσει ένα κάλυμμα στο αριστερό ψυγείο του μονοθεσίου του, που προκάλεσε υπερθέρμανση...
- Παρά το ότι οι ομάδες ήδη προετοιμάζουν τα μονοθέσια του 2011, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο Μονακό όσον αφορά το μελλοντικό προμηθευτή ελαστικών. Οι επιλογές είναι: Pirelli ή Michelin.

29 χρόνια είχε να προηγηθεί ένας Αυστραλός στη βαθμολογία, από τη Βραζιλία το 1981, όπου ¶λαν Τζόουνς και Κάρλος Ρόιτμαν (team mates τότε) ισοβαθμούσαν στην κορυφή.
18 θέσεις ανέκτησε ο Αλόνσο στον αγώνα, τις περισσότερες που έχει καταφέρει να κερδίσει οδηγός στην ιστορία του Μονακό.
30 νίκες έχουν κατακτήσει Αυστραλοί οδηγοί. Την πρώτη σημείωσε ο Τζακ Μπράμπαμ στο Μονακό το 1959.
13 χρόνια είχαν να βρεθούν τρία μονοθέσια με κινητήρα Renault στο βάθρο, από το GP Λουξεμβούργου του 1997.

GP Μονακό, 6ος γύρος
Μόντε Κάρλο, 16/05/2010
Μήκος πίστας: 3,340 χλμ.
Γύροι: 78
Συν. απόσταση: 260,520 χλμ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ, GRID
1. Γουέμπερ, Red Bull, 1:50:13.355 (1)
2. Φέτελ, Red Bull, +0.448 (3)
3. Κούμπιτσα, Renault, +1.675 (2)
4. Μάσα, Ferrari, +2.666 (4)
5. Χάμιλτον, McLaren, +4.363 (5)
6. Αλόνσο, Ferrari, +6.341 (24)
7. Ρόζμπεργκ, Mercedes, +6.651 (6)
8. Σούτιλ, Force India, +6.970 (12)
9. Λιούτσι, Force India, +7.305 (10)
10. Μπουεμί, Toro Rosso, +8.199 (13)

Ταχ. γύρος: Φέτελ 1:15.192

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
1. Γουέμπερ, 78
-. Φέτελ, 78
3. Αλόνσο, 75
4. Μπάτον, 70
5. Μάσα, 61

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. Red Bull, 156
2. Ferrari, 136
3. McLaren, 129
4. Mercedes, 78
5. Renault, 65