4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Λαμίας

Αναζητώντας την κοιτίδα του ελληνικού... μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο νους θα οδηγηθεί αναπόφευκτα στη Λαμία και στην ευρύτερη περιοχή. Το λόγο αναζητήστε τον στις «τιμημένες, παγκόσμιες» ειδικές διαδρομές και στην αεικίνητη τοπική Λέσχη.

ΕΧΟΝΤΑΣ ως παρακαταθήκη ορισμένες από τις καλύτερες και ομορφότερες ελληνικές ειδικές διαδρομές σε χώμα και άσφαλτο, η Λαμία έμελλε να αποτελέσει μια σημαίνουσα πόλη για τον ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό και την ανάπτυξή του. Το 1970, μια ομάδα Λαμιωτών με αγάπη προς το σπορ ίδρυσε την Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Λαμίας, τη γνωστή ΑΛΑΛ. Αν και τα μέσα ήταν πενιχρά, το πάθος των ανθρώπων της Λέσχης για τους αγώνες είχε ως αποτέλεσμα τη διοργάνωση του ασφάλτινου Ράλλυ Φθιώτιδας, από την ίδια κιόλας χρονιά. Ο αγώνας προσμετρούσε στο Πρωτάθλημα Ελλάδος, και πρώτοι νικητές αναδείχθηκαν οι Καλεμτζάκης-Γκράσσος με ένα Ford Capri 2300.
Έπειτα μετατράπηκε σε χωμάτινος, ενώ ακολούθησαν και άλλες εκδηλώσεις, όπως η διοργάνωση αγώνων autocross στη χωμάτινη πίστα της Λυγαριάς το 1977. Στη συνέχεια, η Λέσχη ανέλαβε τη διοργάνωση του ασφάλτινου Ράλλυ Λαμίας, όπως και της γνωστής Ανάβασης Μοσχοκαρυάς. Από τις δραστηριότητές της δεν έλειψαν και τα ράλλυ σπριντ, όπως το ασφάλτινο Σπριντ Μπράλου, στην αγαπημένη ειδική διαδρομή, και το χωμάτινο Λαμίας. Βέβαια, αυτοί δεν ήταν οι μόνοι παράγοντες που έκαναν την ευρύτερη περιοχή πασίγνωστη στον ελληνικό -και όχι μόνο- χώρο των αγώνων. Η Στερεά Ελλάδα έχει αποτελέσει τον πυρήνα του εθνικού μας αγώνα, του Ράλλυ Ακρόπολις, με τη Λαμία να βρίσκεται σχεδόν πάντα στο επίκεντρο. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η προτίμηση που έδειχναν θεατές και αγωνιζόμενοι, σχεδόν επί τρεις δεκαετίες, στα βουνά της Φθιώτιδας και της Φωκίδας, με θρυλικές ειδικές διαδρομές, όπως οι Στίρφακα, Μοσχοκαρυά, Μακρυρράχη, Ταρζάν, Γαρδίκι, καθώς και άλλες, όπως οι Παύλιανη, Ελευθεροχώρι, Μενδενίτσα και Ελάτεια, να συνθέτουν το σκηνικό που στόλιζε τα Ράλλυ Ακρόπολις του παρελθόντος και τις μνήμες όλων των εμπλεκομένων στους αγώνες.
Αξέχαστες είναι οι εικόνες θεατών να «κρέμονται» στις διαδρομές, περιμένοντας τα αστέρια του Παγκόσμιου και Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, ενώ θρυλική είναι η περίφημη φουρκέτα Τεριέ, που έχει πάρει το όνομά της από τον μεγάλο Γάλλο Ζαν Λυκ Τεριέ. Σημαντική είναι, όμως, και η προσφορά σε έμψυχο επίπεδο, με αγωνιζομένους αλλά και οργανωτές. Σε επίπεδο οργάνωσης, η ΑΛΑΛ έχει εφοδιάσει κατά καιρούς τους αγώνες με αλυτάρχες, αγωνοδίκες, κριτές, ενώ και η παρουσία των αγωνιζομένων από την περιοχή υπήρξε πάντοτε εντυπωσιακή. Εξέχοντα μέλη της Λέσχης αποτελούν ο τρεις φορές Πρωταθλητής Οδηγός Ελλάδος Πάνος Χατζητσοπάνης, ένα από τα αυθεντικότερα ταλέντα των τελευταίων ετών, καθώς και ο εξαιρετικός Γιώργος Πολυζώης, δις Πρωταθλητής Συνοδηγός.
Φυσικά, περίοπτη θέση κατέχουν πολλοί ακόμα οδηγοί και συνοδηγοί, οι οποίοι έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στην ανάπτυξη του αθλήματος, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός πρόεδρος Τάσος Γεμενής, με προσφορά 40 ετών στους αγώνες. Η Λέσχη της Λαμίας, λοιπόν, αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας των ελληνικών αγώνων, το οποίο οι νεότεροι προσπαθούν και επιτυγχάνουν να διατηρούν ως κόρη οφθαλμού, και είναι σίγουρο πως θα έχει λόγο και στις μελλοντικές εξελίξεις του αθλήματος που αγαπάμε, μέσω της διαρκούς βελτίωσης που επιδιώκει._ Ν. Δ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

Πρόεδρος: Αναστάσιος Γεμενής
Α΄ Αντιπρόεδρος: Νικόλαος Μανώλης
Β΄ Αντιπρόεδρος: Φώτης Κυροδήμος
Γραμματέας: Αναστάσιος Καπέλλας
Ταμίας: Σταύρος Καββαδίας
Μέλη: Σπυρίδων Ευαγγελόπουλος, Κωνσταντίνος Ντεμίρης, Κωνσταντίνος Γώγος, Βασίλης Κούγιας

Διεύθυνση: Ροζάκη Αγγελή 41, 35100 Λαμία
Τηλ.: 22310.27700, Fax: 22310.33722
www.alalamias.gr, e-mail: info@alalamias.gr

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ της ΑΛΑΛ
Ράλλυ Φθιώτιδας
Ράλλυ Λαμίας
Ανάβαση Μοσχοκαρυάς
Ράλλυ Σπριντ Λαμίας
Ράλλυ Σπριντ Μπράλου
Αγώνες Autocross

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΑΛΑΛ
Ευθύμιος Λιάκος, Θαλής Παπαευθυμίου, Χρήστος Αργυρόπουλος, Κωνσταντίνος Λιάσκας, Κωνσταντίνος Κακκαβάς, Αναστάσιος Γεμενής, Αναστάσιος Αθανασίου, Γεώργιος Κυρίτσης, Αναστάσιος Γεμενής

Οι ιδρυτές της Λέσχης: Κ. Λιάσκας, Κ. Καϊτσιώτης, Αθ. Καραχάλιος, Ευ. Πολυχρονάκης, Ι. Πανδρούλας, Αν. Γεμενής, Σ. Χατζητσοπάνης, Δ. Αυγερόπουλος, Αθ. Παπαθανασίου, Ευθ. Κοντογιώργος, Η. Μπολοβίνης, Θ. Παπαευθυμίου, Νέστ. Παπαευθυμίου, Α. Αρναουτέλης, Χ. Αργυρόπουλος, Π. Πέτρου, Κ. Κολοκυθάς, Ευστ. Δαουκλιώτης, Ευστ. Καϊτσιώτης, Ευθ. Λιάκος, Αλ. Λεπενιώτης, Αλ. Αργυρίου, Ι. Ιωσήφ, Π. ¶γγελος, Ευ. Κοντινόπουλος, Γ. Πολύμερος, Αθ. Φίλος, Δ. Τροχίστρας, Δ. Κατρούλης, Κ. Κιούσης, Τ. Λάιος, Η. Τσακατίκας, Ι. Τσακτάνης, Χ. Παπαγεωργίου