4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mitsubishi Lancer Evo IX vs Peugeot 206 S1600

Οι Νικόλας και Κωνσταντίνος Χαλιβελάκης κάνουν το μεγάλο άλμα και, με δύο ισχυρές κατασκευές στη διάθεσή τους, συνεχίζουν με διαφορετική φιλοσοφία στους ελληνικούς αγώνες...

ΤΟΥΣ γνωρίσαμε μέσα από τους αγώνες Ενιαίας μορφής. Δεν ήθελε και πολύ... Ο Νικόλας και ο Κωνσταντίνος έχουν αγωνιστικό DNA, και δεν κρύβεται. Με πατέρα τον Μανώλη -Ρον- και μητέρα την Κατερίνα Χαλιβελάκη, περαιτέρω συστάσεις περιττεύουν. Από την πλευρά τους, διατηρώντας χαμηλούς τόνους και χωρίς να προκαλούν, οι δύο νεαροί οδηγοί συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια στους ελληνικούς αγώνες, αλλά φέτος είναι έτοιμοι να κάνουν το άλμα, έχοντας στη διάθεσή τους ισχυρές κατασκευές, ικανές για νίκη στην κατηγορία τους. Ένα Mitsubishi Lancer EVO IX για τον μεγαλύτερο Νικόλα, και το Peugeot 206 S1600, που παλαιότερα ανήκε στην επίσημη ελληνική αντιπροσωπία και κατέκτησε τίτλους, στα χέρια του Κωνσταντίνου. Με λίγα λόγια; Ιδανικές συνθήκες!

Όπλα μεγάλου διαμετρήματος
Το Peugeot 206 S1600 είναι γνωστό στους περισσότερους φίλους των αγώνων. Για πολλά χρόνια το θαυμάζαμε στις ειδικές διαδρομές στα χέρια του Κώστα Παραδείση, ενώ τώρα έχει περάσει σε αυτά του Κωνσταντίνου Χαλιβελάκη. Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη της Peugeot Sport (μοντ. 2007), με το ατμοσφαιρικό σύνολο των 1.587 κ.εκ. να αποδίδει 215 ίππους στις 8.760 σ.α.λ. και 19 χλγμ. ροπής στις 7.000 σ.α.λ.! Η ανάρτηση είναι της Peugeot Sport, το σειριακό κιβώτιο των 6 σχέσεων της Sadev, ενώ στα μηχανικά μέρη περιλαμβάνεται και ένα μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Τα εντυπωσιακά σε όψη και απόδοση ασφάλτινα φρένα έχουν διάμετρο 345 χλστ. εμπρός και 278 πίσω. Σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος (1.000 κιλά), πρόκειται για ένα αυτοκίνητο ικανό να «σκοτώσει» ό,τι κινείται στις ασφάλτινες επιφάνειες.
Από την αντίπερα όχθη, όμως, το 2010 τα Lancer EVO και τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Ν απέκτησαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους, μετά την αλλαγή στο περιοριστικό στόμιο του τούρμπο. Συγκεκριμένα, το στόμιο επιτρέπεται από φέτος να είναι 33 χλστ., αντί 32 που ήταν μέχρι πέρυσι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ισχύς να αυξηθεί στους 300 ίππους από τους 275, και η ροπή στα 60 χλγμ. αντί των 56. Όπως είναι λογικό, τα παραπάνω αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο στις επιδόσεις του Lancer. Το EVO IX, στα χρώματα της ΕΚΟ, φοράει αναρτήσεις και ελατήρια της Ohlins, ενώ ο εγκέφαλος του διαφορικού και του κινητήρα είναι της Motek. Σημαντικό στοιχείο που επιτρέπει τα τελευταία χρόνια στα «βαριά» Gr. N να διακρίνονται στην άσφαλτο είναι και οι μεγαλύτεροι δίσκοι των φρένων, που αγγίζουν τα 355 χλστ. μπροστά και τα 300 πίσω. Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν στα αυτοκίνητα της κατηγορίας Ν να αποκτούν προβάδισμα πλέον έναντι του Peugeot 206 S1600, τo οποίo, κακά τα ψέματα, έχει πάψει να εξελίσσεται εδώ και αρκετό καιρό.

Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά!
Ποιο είναι, όμως, το στοιχείο που διαφοροποιεί τους αδερφούς Χαλιβελάκη; Η αντιμετώπιση και η φιλοσοφία. Ακολουθώντας το πνεύμα του «σεμνά και ταπεινά» και έχοντας την οικογενειακή υποστήριξη (χαρακτηριστικό είναι το αυτοκόλλητο που φέρουν τα αυτοκίνητα: sponsored by mom), συμμετέχουν με στόχο την προσωπική ευχαρίστηση και ικανοποίηση, η οποία μάλιστα συνδυάζεται και με τις επιδόσεις. Με το ασφάλτινο μέρος του θεσμού να έχει ξεκινήσει από τον Κένταυρο, η συνέχεια δόθηκε στη Λαμία, όπου ο Νικόλας και ο Κωνσταντίνος εμφανίστηκαν πλέον ως EKO Racing Team, αφού η μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών επέλεξε να σταθεί στο πλευρό τους υπό τη μορφή χορηγού.
Σημειώστε ότι μέχρι το 30ό Ράλλυ Φθιώτιδας και οι δύο είχαν μόλις μία συμμετοχή έκαστος με το αυτοκίνητο που συμμετέχει φέτος. Συγκεκριμένα, ο Νικόλας ξεκίνησε τη χρονιά στο Ολυμπιακό Ράλλυ και έχοντας στο δεξί του μπάκετ την Ελένη Μαλακτάρη, μία από τις κυρίες του χώρου, που, εκτός από την ικανότητά της να κατευθύνει με μαεστρία τον οδηγό, ξεχωρίζει και για τις απόψεις της (αλλά και το χιούμορ της) εκτός μπάκετ. Η ατυχία, όμως, δεν τους επέτρεψε να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους, αφού μία έξοδος μόλις στην πρώτη ειδική του αγώνα τούς έθεσε εκτός, πληγώνοντας το Lancer αλλά και την αυτοπεποίθηση του οδηγού. Η συνέχεια δόθηκε στη Φθιώτιδα, όπου όμως ένα μηχανικό πρόβλημα, και συγκεκριμένα στο συμπλέκτη, έθεσε το πλήρωμα και πάλι εκτός αγώνα στην πρώτη του συμμετοχή με το αυτοκίνητο στην άσφαλτο.
Αντίθετα, ο Κωνσταντίνος στην πρώτη του συμμετοχή με το Peugeot 206 S1600 (στις προηγούμενες σελίδες γίνεται αναφορά στις επιδόσεις του στο Ράλλυ Φθιώτιδας), στο Ράλλυ Κένταυρος, τερμάτισε μεν, ωστόσο έμεινε μακριά από τις καλές επιδόσεις, αφού πρώτο του μέλημα ήταν να εξοικειωθεί με το ιδιαίτερα απαιτητικό 206 S1600. Στην προσπάθειά του, άξιος συμπαραστάτης είναι ο έμπειρος συνοδηγός του, Λεωνίδας Μαχαίρας, που γνωρίζει τον τρόπο που θα οδηγήσει στην καλύτερη εξοικείωση με το αυτοκίνητο, αλλά και ο Θανάσης Βασιλείου, ο άνθρωπος που κατασκεύασε από την αρχή το 206 S1600 στην Ελλάδα για λογαριασμό της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπίας, και ακόμη διατηρεί την ευθύνη προετοιμασίας του. Δίπλα τους οι γονείς, που προτιμούν να παρακολουθούν διακριτικά, αλλά και μια σειρά από νέα παιδιά, όπως ο Λευτέρης Σωτήρχος, ο Γιώργος Γκάλλο, ο Βασίλης Ζάχος, ο Σωτήρης Μαλακτάρης και πολλοί άλλοι, αφού όλοι μαζί αποτελούν μια παρέα εντός και εκτός αγωνιστικών μπάκετ. Και αυτό είναι το στοιχείο που κάνει τη διαφορά. Η νέα γενιά που έχει άποψη, ιδέες, κέφι και διάθεση. Κάνοντας όλους μας να ελπίζουμε ότι η επόμενη ημέρα αξίζει να είναι καλύτερη..._ Π. Τ.

Νικόλας Χαλιβελάκης
Ημερομηνία γέννησης: 6 Ιανουαρίου 1983
Σπουδές: Χρηματοοικονομικά
Επάγγελμα: Τουριστικές επιχειρήσεις
Συνοδηγός: Ελένη Μαλακτάρη
Πρώτος αγώνας: Ανάβαση Ριτσώνας 2003 - Toyota Yaris A5
Αυτοκίνητο: Mitsubishi Lancer EVO IX
Σημαντικότερες διακρίσεις: 4ος Nissan Micra Racing Cup 2006, 7ος Γενικής Κατάταξης στο Ράλλυ ΕΛΠΑ 2009 (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ) και 4ος ανάμεσα στους Έλληνες
Ομάδα
Χορηγοί-υποστηρικτές: EKO, RON Travel, ConTent, 4TΡΟΧΟΙ, 3M αντηλιακές μεμβράνες
Τεχνική υποστήριξη: Αποστόλης και Ανδρέας Πλιακάτος

Κωνσταντίνος Χαλιβελάκης
Ημερομηνία γέννησης: 12 Φεβρουαρίου 1986
Σπουδές: Μάρκετινγκ
Επάγγελμα: Τουριστικές επιχειρήσεις
Πρώτος αγώνας: Τελικός Peugeot 206 Junior Cup 2004
Αυτοκίνητο: Peugeot 206 Super 1600
Σημαντικότερες διακρίσεις: Κυπελλούχος Peugeot 206 Junior Cup 2005, 3ος στο Παν. Κύπελλο Χώματος 2007, 2ος στο Nissan Note Cup 2008
Ομάδα
Χορηγοί-υποστηρικτές: EKO, RON Travel, ConTent, 4TΡΟΧΟΙ, Peugeot Γκάλλο
Τεχνική υποστήριξη: Θανάσης Βασιλείου