4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ράλλυ Φθιώτιδας

Οι ελληνικοί αγώνες δε μασάνε και, αν είναι όρθιοι χάρη στις Αναβάσεις, ο χώρος των ράλλυ παραμένει υγιής και ενδιαφέρων χάρη στα ασφάλτινα ράλλυ, που δείχνουν και το δρόμο στο αύριο. Παρακολουθήσαμε το Ράλλυ Φθιώτιδας -για διάφορους λόγους από τα αγαπημένα μας το πάλαι ποτέ-, και ευπειθώς αναφέρουμε...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΗ «Φινλαμία», λοιπόν, και αν το περιβάλλον δεν είναι πλέον χωμάτινο, όπως τότε, οι βασικές αρχές είναι ίδιες. Έμπειροι και έντιμοι οργανωτές με μεράκι, εποπτεύοντες οι καλύτεροι, οι οποίοι βρίσκονται εκεί για να υποστηρίξουν, και όχι να κατακρίνουν, θεατές οι καλύτεροι στον κόσμο, με κρίση και άποψη, σέρβις παρκ επιπέδου WRC, παρά την αναρχία (και αυτή έχει την ομορφιά της) και -το κυριότερο- αγωνιζόμενοι, αυτοκίνητα και τεχνικοί, βεβαίως βεβαίως, υψηλού επιπέδου και σε «τιμή» υψηλή για την εποχή και για τους καιρούς μας.
Η συνέχεια στο περιβάλλον, μακριά από τη Γιουβάσκιλα... συγγνώμη, τη Λαμία, και ειδικότερα στην περί τον Μπράλο περιοχή, όπου και οι τόσο γρήγορες όσο και τεχνικές ειδικές διαδρομές. Το σύνολο μάζεψε κόσμο και από την Αθήνα, ενώ, αν θεωρήσουμε υπερβολή τους τρεις Μπράλους, δεν μπορεί παρά να συγχαρούμε την οργάνωση για το έργο «Μπράλος 1» το απόγευμα του Σαββάτου, και να η ευκαιρία είτε για εκδρομή στην καταπληκτική παραλία από Λιβανάτες μέχρι «¶γιο» και παραπέρα είτε για βουνίσια περιπέτεια σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Σε κάθε περίπτωση, έχεις λόγους να είσαι εκεί το Σάββατο και, κυρίως, να μείνεις και όλη την Κυριακή, ώστε να παρακολουθήσεις τόσο το θέαμα και όσο και τη μάχη των δευτερολέπτων. Καθαρός καιρός το Σάββατο, έβρεχε, αλλά είχε και 30 βαθμούς την Κυριακή, οπότε στέγνωσε αμέσως και κάποιοι «μπήκαν» σωστοί σε λάστιχα και βρέθηκαν να είναι λάθος παρακάτω. Οι πυροβολισμοί ενίοτε ήταν κάτω από καλές συνθήκες και ενίοτε μετ’ εμποδίων.
Οι καλυτερότεροι, οι «επαγγελματίες» με μικρά αυτοκίνητα ξέρουν πως έτσι μπορείς να βγάλεις μάτια, και να κάνεις διαφορά, και να βάλεις το βαρελότο ανάμεσα στα θηρία, οπότε θεωρούμε λογική εξέλιξη τον τρόπο εμπλοκής του Βασίλη Ζάχου και του συνεργάτη μας Βαγγέλη Ασπρόμουγγου. Αν υπό «κ.σ.» αρκούνται (;) να δείχνουν το δρόμο σε ό,τι κινείται με ατμοσφαιρικό κινητήρα και 2WD, επί του προκειμένου δικαιούνται κάτι παραπάνω. Το έχουν, το φοράνε το C2, ο τρόπος που το τοποθετούν είναι μία κλάση πάνω, και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα αντίστοιχα πατήματα του Λευτέρη Σωτήρχου με το Saxo, οπότε να η ευκαιρία. Θέλουν και κάμποσα 4x4, και ξέρουν ότι μπορούν. Γαμώτο, μεγάλη υπόθεση σήμερα να διαθέτεις το σωστό παντελόνι και την ανάλογα ρυθμισμένη καρδιά, ώστε να κυνηγάς το ακατόρθωτο, ακόμα και όταν, όπως στην περίπτωση του Βασίλη και του Βαγγέλη, η υδρολίσθηση σε «σκοτώσει» και σε στείλει στις μπαριέρες. Δεν πρόκειται για «κρίμα», αλλά για «εύγε» και για «έτσι», αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έρθει πάλι ο κόσμος στο γήπεδο και το τρέξιμο του Στράτη Φωτεινέλη ώστε να πείσει ότι υπάρχει ελπίδα και σε προβολή θα πιάσει τόπο, και θα έρθουν οι καλύτερες ημέρες.
Ποιοι άλλοι οι κορυφαίοι; Καταρχήν, οι νικητές, Δ. Μίχος-Κ. Χειράκης (φωτ.). Ο δικός «μας», ο Δημήτρης Μίχος, ένας καταπληκτικός άνθρωπος, ένας πεντακάθαρος αθλητής, ο σωστός οικογενειάρχης, που ζωγράφιζε και στο Πήλιο με το λευκό EVO που εξελίσσει και συντηρεί το Kirkos Racing του Λεωνίδα και του Λάμπρου. Δε βρήκαν το σωστό στήσιμο στον Μπράλο, αλλά, από εκεί και πέρα, είχαν τις σωστές επιλογές και αυτό το άνετο και καθαρό που απαιτείται για να κερδίσεις το καλύτερο ελληνικό πλήρωμα στα ράλλυ τα τελευταία χρόνια. Πιο απλά τους ¶. Βωβό-«ΕΛ-ΕΜ». Οι Πρωταθλητές έχασαν χρόνο με λάθος επιλογές ελαστικών, και μαζί κάθε ελπίδα όταν στο τέλος τους πρόδωσε και ο κινητήρας τους. Προδομένοι δύο φορές από λάστιχο στον αγαπημένο τους Μπράλο, οι Πάνος Χατζητσοπάνης-Νίκος Πετρόπουλος πιστοποίησαν την κλάση τους. Κερδίζοντας τρεις ε.δ., υπενθύμισαν πόσο λείπουν από το χώρο και εντέλει περιορίστηκαν στην 3η θέση, πίσω από το πιο όμορφο, και ακουστικά, αυτοκίνητο του αγώνα, το Golf ΙV Kit Car, που μοιράστηκαν στην κυριολεξία οι Παναγιώτης Καμπύλης-Σταύρος Σταμέλος.
Τι άλλο είδαμε και μας άρεσε; Τους Σταμάτη και Ηλία Αθανάσουλα να ελέγχουν με χωμάτινη γλύκα το ψηλό Impreza GT Gr A, τον Κωνσταντίνο Χαλιβελάκη να οδηγεί με την ταχύτητα του πατέρα του, βρίσκοντας το ρυθμό με το δύστροπο το ΕΚΟ-206 S1600, τους βόρειους Ζάχους να τοποθετούν σωστά αλλά και γρήγορα την Clio τους πριν τους προδώσει, το Σταμάτη Κατσίμη να ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα. Όταν τό ’χεις, με τα σωστά πατήματα, οπότε και τη σωστή ταχύτητα, το αποτέλεσμα είναι ανάλογο σε κάθε μορφής πεδίο. Αντίστοιχα, ο Γιώργος Γεροδήμος (δίπλα του ο Νικόλας Κοτσιλιάνος) όχι απλώς ξεπέρασε την κακιά στιγμή στο Πήλιο, αλλά ακόμα μία φορά ήταν ταχύς και ανταγωνιστικός με ένα αυτοκίνητο που θεωρείται καθαρόαιμο μόνο λόγω των χρόνων που πετυχαίνει.
Το τελευταίο σχόλιο, με χρόνους καλύτερους από το μηχάνημα, οι οποίοι πάνω τους έχουν τη σφραγίδα του πληρώματος και των προετοιμαστών, αφορά και τους «Pazonen»-Κερασό, που πετούν με το Yaris, αλλά και τις επιδόσεις των Γιώργη Κυριακόπουλου και Δημήτρη Τριπιντή με το μαύρο «206», που έχει επάνω του όλο το μεράκι αλλά και την τέχνη του Mr APR, Χρήστου Αναγνωστόπουλου. Είναι σαφές πως, αν το Yaris δεν καθυστερούσε με «ζαλισμένο» κινητήρα με το «καλημέρα» στον Μπράλο (περισσότερα από 3 λεπτά χαμένα...) και το Peugeot δεν παρέδιδε το πνεύμα στην τελευταία διαδρομή, τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά.
Το παραπάνω σχόλιο δεν μπορεί να μετριάσει την εξαιρετική επίδοση των Βασίλη Γάτσου-Μαρίας Αμαραντίδου με Saxo VTS, που κέρδισαν την κλάση και εντυπωσιάζουν με τη θέση τους στη Γενική, ικανοποιώντας και το μάτι του αυστηρού. Ο τελευταίος χάρηκε και άλλα πληρώματα, όπως τους Μάνο Αλεξανδρή-Βαγγέλη Κοντούζογλου με το APR 206 RC και άλλους νέους και ωραίους με καθαρά μυαλά, όπως τους Ξουργιά, Μαλακτάρη, Βαξεβανίδη με τους συνοδηγούς τους αλλά και άλλους συνδυασμούς. Είπαμε. Στην άσφαλτο πάμε καλά!
Τι θα μπορούσε... Να μαζευτεί όλος ο αγώνας (ακόμα και η αφετηρία, ίσως και ο τερματισμός) στην έκθεση, και εκεί να γίνει και το parc ferme, και η γραμματεία, και το γραφείο Τύπου, όπως τότε στο Ακρόπολις. Τη ζέστη μπορείς να τη νικήσεις με ένα καλό κλιματιστικό. Τις μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις στη Λαμία με τίποτα. Ακόμα ίσως -λέμε ίσως- «θα μπορούσε» η Γενική να συμπεριλαμβάνει και τα Iστορικά, αφού αρκετοί κάνουν εξαιρετικούς χρόνους (σ.σ.: καλυτερότεροι οι Λουκάς Γιαννακούλης-Γιώργης Πετρόπουλος, που απογείωσαν τη φαρδιά Carrera), προσφέροντας και το ανάλογο ύφος και στιλ, στοιχεία που λείπουν γενικότερα.
Τέλος, θα πρέπει γενικότερα να δοθεί βάρος με σοβαρό τρόπο και σκληρή δουλειά στην επικοινωνία, ενώ θα έπρεπε να έχει γίνει πιο προσεκτική δουλειά στα σικέιν στην Παύλιανη. Η ασφάλεια πάνω από όλα, αλλά θα πρέπει να διατηρείται ο αγωνιστικός χαρακτήρας, και με τίποτα να μη σκοτώνουμε το ζητούμενο, που παραμένει η τέχνη του οδηγείν, με τα στοιχεία του ρίσκου να εκτοξεύουν την αδρεναλίνη._ Σ. Χ.


ΛΑΜΙΑ-ΜΠΡΑΛΟΣ IN-OUT

* Ο Νίκος Μανώλης, πλαισιωμένος από ικανά στελέχη της ΑΛΑΛ, έδωσε την ψυχή του για τον αγώνα, ενώ, σε σχέση με αγωνιζομένους και οργανωτές, το σημαντικό τους ρόλο έπαιξαν οι «εποπτεύοντες» Γιώργηδες, Μαυρουδής και Αργυρίου και ο Θωμάς Γκουρτσούλης, με το Νίκο Καραλή -παραδοσιακά- σε ρόλο κλειδί.

• Πολύς και καλός κόσμος στο σέρβις παρκ το Σάββατο, με την τιμητική του να έχει το σέρβις του Πάνου Χατζητσοπάνη.
• Η όμορφη και διακριτική σύζυγός του, το παιδί τους, και από εκεί και πέρα οι γονείς του αλλά και ο κ. Γιάννης Ανδρικόπουλος.
• Ο Mr Peugeot Lamia απολαμβάνει τα παιδιά του και δίνει υπεραξία στην ομάδα του Π.Χ. με τη σοφία του, θυμίζοντας με το χαμόγελό του ότι είναι και σημαντικός άνθρωπος για την τοπική κοινωνία, και όχι μόνο.
• Για όσους δεν ξέρουν και για όσους ξεχνούν, υπήρξε μέγας χεράς παντός εδάφους, όπως άλλωστε είναι και θα είναι ο γαμπρός του, Παναγιώτης. Το Γιάννη, σε ταλέντο και σε ταχύτητα, θα τον συγκρίναμε μόνο με τον Παύλο Βαλεντή!
• Στον ίδιο χώρο, ομαδικά στάθμευσε η πλειονότητα των Ιστορικών, με όμορφα αυτοκίνητα και ανθρώπους να παίζουν το δικό τους, σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση.
• Όμορφη εικόνα και το αναβαθμισμένο εφ’ όλης της ύλης «μαγαζί» των Διονύση Σπανού-Σωτήρη Γκότοβου, ένα ερασιτεχνικό πακέτο με άποψη, ήθος και χαρακτήρα, με διαχρονική, αθόρυβη πορεία.
• Τάξη και επαγγελματική οργάνωση και διάταξη στο χώρο της APR, με το Χρηστάρα να πέφτει κάτω και να σφίγγει-ρυθμίζει και το Βασίλη του μία από τα ίδια παραπλεύρως.
• Δίπλα τους τα πληρώματά τους, σε ρόλο και τεχνικού, θυμίζουν άλλες, όμορφες εποχές, με τους Γιάννη Χιονίδη και ¶κη Παναγιωταρά να σκαλίζουν μόνοι το «106» στα χρώματα του gossip-tv.gr
• Ο ¶κης; Πέρα από φίλος και συνολικά σεμνός και ταπεινός, απλώς εκλεκτό μέλος, με ρόλο κλειδί στην ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟ. Τι άλλο;
• Πολλοί και καλά διαβασμένοι οι θεατές το Σάββατο το απόγευμα στον Μπράλο, αλλά και την επομένη σε όλες τις ε.δ., με τη συνάντηση κορυφής να εξελίσσεται στο Τ της Παύλιανης.
• Παλιοί, νεότεροι και πολύ νέοι, που δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους ειδικώς, αλλά και την αισιοδοξία τους για τη γενικότερη πορεία του χώρου, ενόψει ομοσπονδίας.
• Δε συμφωνούμε πάντα με το Στράτη Φωτεινέλη, αλλά, μόνο αν είσαι αγνώμων και μικρούλης, δεν μπορείς να παραδεχτείς ότι μοχθεί και παλεύει για την προβολή του χώρου, συνήθως βρίσκοντας τοίχους στα 50 μ. και την τελευταία στιγμή, σαν κακό αστείο.

Ο Πρόεδρος του ΣΟΑΑ, Γιώργος Κοσμόπουλος (στη φωτ. με τον προετοιμαστή του «Colin»), οδήγησε γρήγορα την πανέμορφη Clio του και κέρδισε την κατηγορία, αξιοποιώντας τη «βιασύνη» του Ρον Jr, που χρεώθηκε με ποινή, όταν άφησε συμπλέκτη και πάτησε γκάζι στα 2 δέκατα πριν από το πράσινο.

Ωραίοι εντός και εκτός, οι Παναγιώτης Καμπύλης-Σταύρος Σταμέλος πήγαν αέρα με το Golf. Χαρακτηριστικά, ο Σταύρος, που πέρυσι καθοδήγησε με μαεστρία τον Χρήστο Παπαχριστόπουλο, πήρε και το πηδάλιο σε Μπράλο-2 και -3, όπου μάλιστα αποδείχτηκε ανταγωνιστικός.

Ο Πρωταθλητής… is back. Τα εδάφη του επέλεξε ο Πάνος Χατζητσοπάνης για να επιστρέψει στη σκηνή. Δίπλα του στο μπλε Impreza ο «παγκόσμιος» Νικόλας Πετρόπουλος, και διασκεδάζοντας κέρδισαν τρεις ε.δ. Κρίμα που δύο λάστιχα σε Μπράλο-1 και -2 δεν τους επέτρεψαν να διεκδικήσουν τη νίκη. Λείπει ο Παναγιώτης, γενικώς, από το χώρο!

Φαρδιά, φουσκωμένη Carrera με τον εξελικτή Γιώργη Πετρόπουλο στο μπάκετ του συνοδηγού, και ο Λουκάς Γιαννακούλης έκανε τον καλύτερό του αγώνα, σημειώνοντας κορυφαίους χρόνους.

Η αποχή και οι ατυχίες κράτησαν μακριά από «έναν καλό, ένα γρήγορο αγώνα» το Γιώργη Κυριακόπουλο, που με το Δημήτρη Τριπιντή πετούσαν την Κυριακή με το ΑPR-206! To ότι εγκατέλειψαν από κινητήρα στην τελευταία ε.δ. δε μετριάζει την εξαιρετική επίδοση των Β. Γάτσου-Μ Αμαραντίδου, που πήραν την Α6 με το Saxo.

Παν.Π.Ρ.
4ος γύρος
30ό Ράλλυ Φθιώτιδας
Οργάνωση: ΑΛΑΛ
7 ε.δ.: 97,70 χλμ.
Συνολικά: 294,15 χλμ.
Εκκίνησαν / Τερμάτισαν: 63 / 40
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Μίχος-Χειράκης Mitsubishi Lancer EVO IX N/4 58:41.97
2 Βωβός-«ΕΛ-ΕΜ» Mitsubishi Lancer EVO IX 58:58.76
3 Χατζητσοπάνης-Πετρόπουλος Subaru Impreza N12 N/4 59:17.73
4 Καμπύλης-Σταμέλος VW Golf Kit Car A/7+ 59:26.72
5 Κοσμόπουλος-Μπαρδάκης Renault Clio R3 A/7 1:01:42.04
- Γιαννακούλης-Πετρόπουλος (1οι Ιστορικά) Porsche 911 RSR D4 1:01:48.16
6 Χαλιβελάκης-Τριανταφυλλίδης Peugeot 206 S1600 A/6+ 1:01:49.24
7 Γεροδήμος-Κοτσιλιάνος Honda Civic Type-R A/7 1:01:53.18
8 Σπανός-Γκοτοβός Subaru Impeza N12 N/4 1:02:56.66
9 Γάτσος-Αμαραντίδου Citroen Saxo A/6 1:03:00.41
10 Αλεξανδρής-Κοντούζογλου Peugeot 207 RC A/7 1:03:19.91
18 Τσίλικας-Κούκουνας Opel Manta E/11 1:04:47.90
22 Δ. Παπαδημητρίου-Κ. Παπαδημητρίου Toyota Yaris Α/5 1:06:20.05
Κυριότερες εγκαταλείψεις
Ζάχος-Ασπρόμουγγος (Citroen C2) 3η Έξοδος, Τσίλης-Αχτίδας (Mitsubishi Lancer) 3η Τροχός, Πέππας-Κατσίμης (Mitsubishi Lancer) 5η Τούρμπο, Β. Ζάχος-Σ. Ζάχος (Renault Clio) 7η Δυναμό, Κυριακόπουλος-Τριπιντής (Peugeot 106) 7η Εκκεντροφόρος, «Pazonen»-Καράσο (Toyota Yaris) 5η Μηχανικό
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Βωβός 3, Χατζητσοπάνης 3, Γιαννακούλης 1
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ Ε.Δ.
1η-3η Βωβός, 4η-7η Μίχος
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Παν.Π.Ρ.: Βωβός 56, Θωμά 40, Μίχος 36, Νιώρας 29, Κυρίτσης 24, Κοσμόπουλος 22
F2: «Pazonen» 43, Κοσμόπουλος 36, Δημόπουλος 27, Ζούνης 22, Ζάχος 20, Οικονόμου 20, Ξουργιάς 20