4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Volvo S60

Αν στην κατηγορία των premium αυτοκινήτων ο γερμανικός είναι ο πρώτος δρόμος και ο ιαπωνικός ο δεύτερος, ο τρίτος ανήκει σίγουρα στη Volvo, και το S60 βρίσκεται εδώ όχι απλώς για να συμμετάσχει!

ΙΣΩΣ τελικά να μην πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στις λέξεις. Λέξεις σαν τις «πρωτοπορία», «εκκεντρικό» ή «μοντέρνο», που τις χρησιμοποιούμε συνεχώς όταν θέλουμε να περιγράψουμε κάποιο καινούργιο αυτοκίνητο, έχουν αξία μόνο στο πολύ συγκεκριμένο χώρο-χρόνο στον οποίο αναφέρονται. Το αποτέλεσμα είναι ότι οποιαδήποτε χρονική ή γεωγραφική απόσταση αυτόματα μπορεί να ανατρέψει το πιο μοντέρνο στο πιο εξεζητημένο και το πιο πρωτοποριακό στο πιο ξεπερασμένο. ¶λλωστε, τα αντικείμενα δε συγκρίνονται μόνο και αποκλειστικά με τον εαυτό τους, αλλά και με τα υπόλοιπα ομοειδή προϊόντα που μάχονται για την ίδια θέση.
Πάρτε για παράδειγμα τη σουηδική Volvo. Τι σας έρχεται στο μυαλό; Ποια ιδεοληψία έχετε; Εμένα τα πρώτα πράγματα που μου χτυπούν καμπανάκι (έχω, βέβαια, τα χρονάκια μου) είναι ότι έχουμε να κάνουμε με γερά αυτοκίνητα (δε χαλούσαν με τίποτα), από σουηδικό ατσάλι (το καλύτερο εκείνες τις ημέρες), από τη χώρα που οι γυναίκες έχουν μακριά πόδια και κατάξανθα μαλλιά (τότε μόνο οι Σουηδέζες είχαν ατέλειωτα πόδια και ξανθά μαλλιά) και μπορεί να γύριζαν τις καλύτερες... τσόντες, αλλά πάλι τα αυτοκίνητά τους ήταν συντηρητικά σχεδιαστικά και μηχανολογικά, οι οδηγοί τους ήταν τρίτης ηλικίας (τα οδηγούσαν μόνο γιατροί με καβουράκι) και, τέλος, ήταν ακριβά, αφού η αναλογία κορόνας/δραχμής ήταν πάντα ελλειμματική. Προσέξτε πόσες ιδεοληψίες μπορεί να έχει κάποιος για ένα προϊόν/αυτοκίνητο μέσα σε μία και μόνο φράση, από τις οποίες σχεδόν καμία δεν ισχύει σήμερα. Σήμερα τα Volvo μπορεί να εξακολουθούν να είναι γερά, αλλά κανείς δεν αναφέρεται στο σουηδικό ατσάλι, οι Σουηδέζες δεν είναι οι μόνες με τα... προνόμιά τους, η τσόντα είναι πλέον παγκοσμιοποιημένη, ενώ η σχεδίασή τους είναι ό,τι πιο προχωρημένο έχει να παρουσιάσει η ευρωπαϊκή σχολή, οι οδηγοί είναι πλέον νεαροί και, τέλος, δεν είναι ακριβά!
Μόνο μερικά χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι του S60 ήταν αρκετά για να μας αλλάξουν την οποιαδήποτε ανάμνηση είχαμε. Το αυτοκίνητο είναι και ζωντανό και ευχάριστο στο δρόμο, αλλά αυτό που σε εντυπωσιάζει είναι η εξωτερική σχεδίαση (πρωτίστως, και πολύ λιγότερο η εσωτερική), που δείχνει ότι υπάρχει ακόμη χώρος για αισθητικές γωνίες που δεν έχουν εξερευνηθεί. Ειδικά το εμπρός μέρος, με την εντυπωσιακή, αλλά ταυτόχρονα επιθετική στάση του, ξεχωρίζει, ενώ πίσω παίρνουμε ακόμα μία επιτυχημένη εκδοχή των «ώμων» και των καμπύλων φωτιστικών που έχουμε δει στα υπόλοιπα αυτοκίνητα της εταιρείας. Πραγματικά διαφορετικό, τονίζοντας ακόμα περισσότερο την κουπέ διάθεση που διακατέχει την καμπυλότητα της οροφής, που πλέον σβήνει στην ουρά.
Και μη σας ξεγελάσουν οι φωτογραφίες, γιατί κάθε άλλο παρά μικρό είναι, με μήκος 4,630 μ., τη στιγμή που μόνο το Α4 της Audi είναι μεγαλύτεροo, με μήκος 4,700 μ. Επίσης, το μετατρόχιο είναι από τα μεγαλύτερα, με 2,635 μ., χάνοντας και πάλι από τα 2,810 του Α4. Αυτό προσφέρει μεγάλους εσωτερικούς χώρους, αλλά το πορτ μπαγκάζ πάσχει και είναι το μικρότερο, με 340 λίτρα, έναντι των 480 του Α4, των 475 της C-Class της Mercedes και των 460 της Σειράς 3 της BMW.
Όσο για τους κινητήρες, πρώτα θα βρείτε ένα μεγάλο 3λιτρο V6 με 304 ίππους και 44,9 χλγμ. ροπής, που όμως είναι πρακτικά αδιάφορος σε αυτήν τη φάση της ελληνικής οικονομίας, αν και είναι προς το παρόν ο μόνος που προσφέρεται με τετρακίνηση. Πιο ενδιαφέρων είναι ο 2λιτρος άμεσου ψεκασμού των 203 ίππων με 30,6 χλγμ. ροπής σε μόλις 1.750 σ.α.λ. (που διαθέτει και κιβώτιο διπλού συμπλέκτη), αλλά μέχρι την εμφάνιση του αυτοκινήτου στην ελληνική αγορά θα υπάρξουν ακόμα δύο πολύ ενδιαφέροντες κινητήρες. Ακόμα ένας 2λιτρος, 240 (Τ5) ίππων αυτήν τη φορά, και το κερασάκι θα είναι ένας 1,6 λίτρων, που θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, 150 (Τ3) και 180 (Τ4) ίππων! Όλοι, βέβαια, διαθέτουν δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους και 4βάλβιδους θαλάμους καύσης και συνδυάζονται με υπερσυμπιεστές.
Οι προτεινόμενες τιμές, τέλος, είναι καλές, όπως άλλωστε και ο εξοπλισμός. Αρχίζουν από 29.900 ευρώ και ανεβαίνουν στα 34.950 ευρώ για τη 2λιτρη έκδοση των 203 ίππων, ενώ για τον πιο γρήγορο κινητήρα θα πρέπει να αποχωριστείτε από 36.000 έως και 41.560 ευρώ, ανάλογα με τον εξοπλισμό. Ο κινητήρας των 1,6 λίτρων θα αφαιρέσει από 26.500 έως 31.550 ευρώ από τον τραπεζιτικό λογαριασμό σας και, αν θέλετε 180 ίππους, θα ανεβείτε στα 36.500 με 41.500 ευρώ, αντίστοιχα.
Και να κλείσουμε με μια ιστορία, απλώς και μόνο για να τονίσουμε τη διαφορετικότητα των ημερών και την προκατάληψη, που μπορεί να ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά δεν είναι! Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του ’70, λίγο μετά την πτώση της χούντας, και στα γραφεία αντιπροσωπίας που διέθετε τότε τα εν λόγω σουηδικά αυτοκίνητα στην ελληνική αγορά, μαζί με λεωφορεία, οδοποιητικά μηχανήματα κ.ά., φτάνουν χαρτοκιβώτια γεμάτα με ημερολόγια τοίχου, όπως κάθε χρόνο. Ξέρετε, τα πολύ διαδεδομένα εκείνες τις ημέρες, κάθε μήνας και μία σελίδα... έκπληξη. Λοιπόν, στο εξώφυλλο και πάνω στο αυτοκίνητο είναι χαλαρά ξαπλωμένη νεαρά δεσποινίς και ντυμένη από την κορυφή μέχρι τα νύχια με χοντρά ρούχα. Δε δίνει κανείς σημασία, και μοιράζουν τα ημερολόγια όπως είναι συσκευασμένα στους κατά τόπους αντιπροσώπους. Καθώς οι μήνες περνούν, όμως, η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη, καθώς η χαριτόβρυτος δέσποινα με κάθε μήνα που περνά χάνει κάποιο από τα ρούχα της, και το Δεκέμβριο μένει όπως την έχει γεννήσει η μάνα της. Πανικός, τρέχουν αλλόφρονες, δημιουργείται μάλιστα ειδική υπηρεσία που ως στόχο έχει να μαζέψει και το τελευταίο αντίτυπο, πριν... γίνουμε ρεζίλι!
Οι καιροί αλλάζουν! Τι κλισέ, όμως, θα προσθέσουμε εμείς: Ευτυχώς!_ Κ. Λ.

Daniel Wetterberg, Υπεύθυνος Active Safety
Τυπικός Σουηδός, αδύνατος, ψηλός και αρκετά νέος για να έχει κέφι να μας απαριθμήσει και να μας περιγράψει όλα τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει το S60. Ύστερα από λίγο, όμως, χάνουμε την επαφή με όσα λέει και πέφτουμε σε σκέψεις, γιατί μας εντυπωσιάζει ο τρόπος που οι βόρειοι αυτοί λαοί συνειδητοποιούν την καθημερινότητα της ασφάλειας. Η ασφάλεια για αυτούς είναι ένας τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης της πραγματικότητας, η οποία έχει μια καθαρά πρακτική εφαρμογή. Δε στηρίζεται στις ικανότητες του ατόμου πρωτίστως, αλλά αντίθετα υπάρχουν πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα επιβίωσης όχι στον ικανότερο, αλλά και σε αυτόν που ακολουθεί το... βιβλίο. Έτσι, αποτολμάμε την ερώτηση: «Δε νομίζετε ότι όλα αυτά τα υποστηριχτικά βοηθήματα μπορεί να δώσουν τέτοια αυτοπεποίθηση στον οδηγό, ώστε να ξεπεράσει τις δυνατότητές του ή πάλι να επαναπαυτεί σε αυτά, και να μη δίνει στην οδήγηση την απαιτούμενη προσοχή;», για να πάρω μια απάντηση που πραγματικά ποτέ δεν περίμενα: «Αντίθετα, τα συστήματα που εξελίσσουμε και που εφοδιάζουμε τα αυτοκίνητά μας βρίσκονται εκεί για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Τα τοποθετούμε στα αυτοκίνητα για να υποδείξουμε στον οδηγό πόσο πολλοί κίνδυνοι υπάρχουν κατά την οδήγηση και για τους οποίους πρέπει να είναι πάντα έτοιμος. Τα συστήματα αυτά απλώς βρίσκονται εκεί μόνο όταν ξεπεραστούν οι δυνατότητες του οδηγού, όχι για να τις αντικαταστήσουν». Έμεινα κόκαλο, αυτή είναι η ουσία της «ασφάλειας»!
Και η λίστα των... βοηθημάτων είναι πραγματικά ατέλειωτη, με πιο εντυπωσιακή το Pedestrian Detection, ένα πρωτοποριακό σύστημα που αναγνωρίζει το σχήμα του ανθρώπου από 80 εκ. (δυστυχώς, όχι ζώα ακόμη) και το οποίο προειδοποιεί τον οδηγό με κόκκινα φώτα που αναβοσβήνουν (σε head-up display), ηχητικό σήμα αλλά και ένδειξη brake. Όταν όλα αυτά δεν καταφέρουν να πείσουν τον οδηγό να πατήσει φρένο, τότε το αυτοκίνητο από μόνο του ενεργοποιεί τα φρένα, που το ακινητοποιούν με ταχύτητες κάτω από τα 35 χλμ./ώρα! Επίσης, προσφέρονται το D.A.C. (Driver Alert Control), που «ενεργοποιεί» τον οδηγό όταν οι λειτουργίες του μειωθούν, το L.D.W. (Lane Departure Warning), όταν «πατάς» τις λωρίδες χωρίς να έχεις ανάψει τα φλας, και το City Safety, που σου δίνει τη δυνατότητα να ακολουθείς την κυκλοφορία χωρίς να πατάς γκάζι ή φρένο, αφού εσύ απλώς ρυθμίζεις την απόσταση που θέλεις από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, και το S60 την ακολουθεί! Ακόμα, τα φώτα Bi-Xenon μπορούν να στρίβουν στο εσωτερικό της στροφής, για καλύτερη ορατότητα, ενώ υπάρχουν όχι μόνο αισθητήρες που καλύπτουν τα νεκρά σημεία από τους καθρέφτες (ανάβουν ενδεικτικά φώτα), αλλά και ένα ζευγάρι κάμερες εμπρός, που σου δίνουν εικόνα εμπρός αριστερά και δεξιά.

Στην Πορτογαλία ένας δυνατός αέρας μας χτυπούσε. Ερχόταν κατευθείαν από τη σκούρα γκρι ανοιχτή θάλασσα, και τα κύματα που χτυπούσαν στα μαυρισμένα βράχια μετατρέπονταν σε μια υγρή καταιγίδα που βελόνιζε το πρόσωπο. Ό,τι έπρεπε για ατμοσφαιρικές φωτογραφίες, αλλά οι επιλογές μας σε αυτοκίνητα ήταν πολύ περιορισμένες, μόλις δύο, ειδικά χρωματικά.
Δύο κινητήρες, ο «top of the line» 3λιτρος, που τα έχει όλα στο λαμπερό χρώμα του κασσίτερου, και ο 2λιτρος της αγοράς μας, προς το παρόν τουλάχιστον, σε μαύρο χρώμα. Δεν είναι άσχημο σε μαύρο, αλλά, με αυτές τις συνθήκες, απλώς δεν έγραφε στο φακό.
Οι δρόμοι ήταν υγροί από τη γλιστερή αλμύρα, αλλά ο μεγάλος κινητήρας με την εξελιγμένη τετρακίνηση δε... μασάει από τέτοια. Επιταχύνει με όλη τη δύναμη των 300 plus ίππων του και μετατρέπει το S60 σε ένα grand tourer που καταπίνει τα χιλιόμετρα. Ωστόσο, το βάρος του V6 γίνεται αμέσως αισθητό, και ο φανερά πιο ελαφρύς 4κύλινδρος των 2,0 λίτρων, αν και στερείται της οριακής πρόσφυσης, προσφέρει ένα καλύτερο σε αίσθηση πακέτο. Ειδικά, δείχνει πολύ πιο ευέλικτος και ζωντανός στις συνεχείς στροφές των πορτογαλικών δρόμων και οι αναρτήσεις με γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω προσφέρουν ένα πολύ καλά δουλεμένο συνδυασμό, που κινείται ανάμεσα στην άνεση και την ηλεκτρισμένη διάθεση. Ο ήδη σφιχτός συναγωνισμός της premium κατηγορίας καλά θα κάνει να μη σνομπάρει το S60, γιατί μόλις απέκτησε έναν αξιόλογο εκπρόσωπο.

VOLVO S60
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 2.0 3.0 (AWD)
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.999 κ.εκ. 2.953
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 203 ίπποι/6.500 σ.α.λ. 304/5.600
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 30,6 χλγμ./1.750 σ.α.λ. 44,9/2.100-4.200
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHK.xΠΛ.xYΨ. 4.628x1.899x1.484 χλστ.
METAΞONIO 2.776 χλστ.
BAPOΣ 1.545 κιλά 1.711
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 7,7 δλ. 6,5
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 235 χλμ./ώρα 250
*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ