4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Επικαιρότητα

NISSAN JUKE

Τhe (not so) small Idol

Μόνο μία λέξη θα μπορούσε να σκιαγραφήσει το νέο δημιούργημα μιας εταιρείας που μας έχει συνηθίσει σε ανάλογες ενέργειες: αντισυμβατικότητα.

Σε μια κατηγορία με έντονο ανταγωνισμό, το επίσης νέο Micra θα φέρει τις πωλήσεις και το στοιχείο της μαζικότητας, ενώ το Juke προσθέτει κύρος και ενδιαφέρον όχι μόνο για το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά και συνολικότερα γύρω από τη μάρκα.
Αν το Juke σας φαίνεται περίεργο, ανατρέξτε στο παρελθόν για να θυμηθείτε τις πρώτες αντιδράσεις που προκάλεσε η εμφάνιση του Murano και αργότερα του Qashqai, τα οποία δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ξεκίνησαν να χτίζουν τον κάποτε δυσνόητο όρο του crossover, ενός οχήματος, δηλαδή, που φαινομενικά δεν εμπίπτει σε κάποιο συγκεκριμένο καλούπι, συνθέτοντας χαρακτηριστικά και ιδιότητες από διάφορες κατηγορίες. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει και με το Juke. Ξεχωρίζει και προκαλεί με την πρώτη ματιά, αλλά με μια προσεκτικότερη διερεύνηση μπορεί κανείς να διακρίνει στοιχεία του σχεδιαστικού DNA της Nissan: υπερυψωμένα φώτα που θυμίζουν κάτι από Micra, πίσω φώτα που παραπέμπουν σε 370Ζ, και βάλτε και λίγη από τη φρεσκάδα του Cube σε ένα αμάξωμα με κουπέ στοιχεία (κρυμμένες πίσω χειρολαβές, χαμηλό τελείωμα οροφής, φουσκωμένα φτερά), χαρακτήρα SUV και αναμφισβήτητα σπορ στοιχεία, που προκύπτουν, όπως θα δούμε παρακάτω, από το μηχανολογικό υπόβαθρο.
Το εσωτερικό δε θα μπορούσε, φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση να είναι βαρετό. Για αυτό φροντίζουν η ποικιλία χρωμάτων και υλικών, τα χωνευτά όργανα, η κεντρική κονσόλα με το σύστημα Dynamic Control (που, εκτός από τον κλιματισμό, ελέγχει και επεμβαίνει στην ηλεκτρονική χαρτογράφηση παραμέτρων όπως του κινητήρα, του κιβωτίου και του τιμονιού) αλλά και το μεσαίο τμήμα ανάμεσα στα καθίσματα, το οποίο με το σχήμα του παραπέμπει σε ρεζερβουάρ μοτοσικλέτας. Σε ό,τι αφορά την καμπίνα, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι οριακά μακρύτερο από τα σουπερμίνι τελευταίας κοπής, οπότε και θα πρέπει να κριθεί με τα μέτρα και τα σταθμά της μικρής κατηγορίας. Βέβαια, για να δημιουργηθεί ένα όχημα με τα χαρακτηριστικά του Juke, χρειάστηκε η πλατφόρμα Β του γαλλο-ιαπωνικού γκρουπ να φτάσει στα όρια της διαστασιολόγησής της, τόσο σε μήκος και μεταξόνιο όσο και σε μετατρόχια.
Εκεί όπου το Juke δείχνει τα δόντια του, όμως, είναι στο μηχανολογικό και τεχνολογικό υπόβαθρο. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε την πίσω ανάρτηση (ο ταπεινός ημιάκαμπτος άξονας αντικαθίσταται από μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων στις τετρακίνητες εκδόσεις), το ηλεκτρικό τιμόνι, τους κινητήρες, τη μετάδοση (χειροκίνητο 6άρι ή αυτόματο CVT) αλλά και την τετρακίνηση, η οποία μάλιστα πλαισιώνεται από ένα εξελιγμένο πίσω διαφορικό που έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει (!) τον εξωτερικό τροχό, ούτως ώστε να περιορίζεται η υποστροφή. Σε ό,τι αφορά δε τους βενζινοκινητήρες, ακόμα και ο απλός 1.600άρης έχει τόσο πολλές βελτιώσεις, ώστε να θεωρείται καινούργιος, κάτι που ισχύει απόλυτα για το ίδιας χωρητικότητας άμεσου ψεκασμού υπερτροφοδοτούμενο σύνολο, το οποίο αποδίδει 190 ίππους.
Ακόμη δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με το πού θα τοποθετηθεί τιμολογιακά το Juke. Με εννέα χρώματα για το αμάξωμα, όμως, τα γνωστά επίπεδα εξοπλισμού (Visia, Acenta, Tekna) και αρκετές επιλογές σε διάφορα αξεσουάρ, το Juke αναμένεται να προσελκύσει ένα γενικότερα νεανικό κοινό, κυρίως από τη μικρή, αλλά και τη μικρομεσαία κατηγορία. Μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει η επίσημη παρουσίαση στο εξωτερικό, η παραγωγή ξεκινά τον Αύγουστο, και το Σεπτέμβριο θα είναι στην Ελλάδα, με τις πωλήσεις να ξεκινούν τον επόμενο μήνα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.6i 1.6Di Turbo 1.5dCi
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.598 κ.εκ. 1.618 1.461
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 117 ίπποι 190 110
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 15,9 χλγμ. 24,3 24,3

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας, αντιστρεπτική (4WD: Πολλαπλών συνδέσμων)

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗK.xΠΛ.xΥΨ. 4.135x1.765x1.570 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.530 χλστ.
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ 251 λίτρα
ΒΑΡΟΣ 1.162 κιλά 1.272 1.261

Το σχήμα του κεντρικού τμήματος μεταξύ των καθισμάτων παραπέμπει σε ρεζερβουάρ μοτοσικλέτας.

Αν και οι διαστάσεις του Juke το τοποθετούν στο ανώτερο άκρο της μικρής κατηγορίας, η καμπίνα διαθέτει 5θέσια διάταξη και ο χώρος αποσκευών φθάνει τα 251 λίτρα.

Κάτω από το καπό την παράσταση κλέβει o νέος υπερτροφοδοτούμενος 1.600άρης βενζινοκινητήρας άμεσου ψεκασμού με απόδοση 190 ίππους.

Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης είναι παρόμοιο με αυτά που έχουν υιοθετηθεί και από άλλα crossover της εταιρείας, με τη μεγάλη διαφορά της ύπαρξης ενός ενεργού διαφορικού στον πίσω άξονα, που μπορεί να επιταχύνει τον εξωτερικό τροχό, προκειμένου να περιορίσει την υποστροφή. Παρόμοιες λύσεις έχουμε δει στα Honda Legend και BMW X6.

Opel Astra GTC
Οι δοκιμές της 3θυρης έκδοσης του Astra συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, κοντά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Νίρμπουργκρινγκ. H ονομασία «GTC» θα διατηρηθεί και σε αυτήν τη νέα γενιά, ενώ η επίσημη πρώτη έχει προγραμματιστεί για το επερχόμενο Σαλόνι του Παρισιού, που θα γίνει τον Οκτώβριο, ενώ οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2011. Το εμπρός μέρος θα διατηρήσει τα κοινά χαρακτηριστικά σε σχέση με την υπόλοιπη γκάμα του Astra, ενώ από τη μεσαία κολόνα και πίσω είναι εμφανής η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός σχήματος που να παραπέμπει σε κουπέ και να μπορεί να διαγωνιστεί επί ίσοις όροις στα καλλιστεία απέναντι στο αντίπαλο δέος, που δεν είναι άλλο από το VW Scirocco. Προκειμένου, μάλιστα, να τονιστεί ο σπορτίφ χαρακτήρας, η γκάμα των βενζινοκινητήρων θα περιλαμβάνει μόνο υπερτροφοδοτούμενα σύνολα. Μεγάλο ενδιαφέρον θα παρουσιάζει η έκδοση GSi, που θα φοράει ένα 1.600άρη 210 ίππων, ενώ περί τα τέλη του 2011 θα ακολουθήσει η κορυφαία έκδοση OPC με το 2λιτρο τούρμπο των 240 ίππων. Η γκάμα των συνόλων θα πλαισιώνεται από τους CDTI πετρελαιοκινητήρες των 1,7 και των 2,0 λίτρων (130 και 180 ίπποι, αντίστοιχα).

Honda Civic
H Honda έχει ξεκινήσει την εξέλιξη της επόμενης γενιάς του Civic, που όμως θα χρειαστεί ακόμα περίπου δύο χρόνια μέχρι την επίσημη παρουσίασή της. O κατασκοπευτικός φακός συνέλαβε τα πρώτα δοκιμαστικά οχήματα (μικρή φωτ.), που φυσικά φορούν το παλιό αμάξωμα, να κάνουν δοκιμές στις ιταλικές ¶λπεις. Η σημερινή γενιά ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για τη φουτουριστική εμφάνισή της, κάτι που αναμένεται να περάσει και στο επόμενο μοντέλο, όπως απεικονίζεται σε αυτήν την επεξεργασμένη από ηλεκτρονικό υπολογιστή εικόνα. Οι διαστάσεις δεν αναμένεται να μεταβληθούν ιδιαίτερα, αν και στο πρωτότυπο, με μια πιο προσεκτική ματιά, μπορεί να διακρίνει κανείς τα ελαφρώς μεγαλύτερα μετατρόχια. Η υπάρχουσα γκάμα κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου θα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει και η υβριδική έκδοση.

Νέος μηχανικός υπερτροφοδότης για τη Ford
Το πράσινο φως για την από κοινού εξέλιξη ενός νέου τύπου μηχανικού υπερτροφοδότη για κινητήρες χαμηλού κυβισμού για λογαριασμό της Ford πήραν οι εταιρείες προηγμένης τεχνολογίας Ricardo (με την οποία η Ford έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν, στο πλαίσιο του WRC) και Lontra. Βασικά στοιχεία του νέου υπερτροφοδότη είναι ένας περιστρεφόμενος δακτυλιοειδής θάλαμος, στο εσωτερικό τοίχωμα του οποίου είναι ενσωματωμένη μια λεπίδα που περνά μία φορά σε κάθε περιστροφή από την οπή ενός συγχρονισμένου περιστρεφόμενου δίσκου που βρίσκεται κάθετα τοποθετημένος στο εσωτερικό του θαλάμου, χωρίζοντας την εισαγωγή από την εξαγωγή αέρα. Από τη στιγμή που η λεπίδα περνά από την οπή, αρχίζει και συμπιέζει τον αέρα μέσα στο θάλαμο μέχρι το σημείο που συναντά την εξαγωγή, η οποία με τη σειρά της έχει μεταβλητό στόμιο, χάρη στο οποίο είναι δυνατή η ρύθμιση της πίεσης υπερπλήρωσης. Έτσι, με σταθερό ρυθμό περιστροφής του υπερτροφοδότη είναι δυνατή μια συνεχώς μεταβλητή πίεση υπερπλήρωσης, ανάλογα με τις ανάγκες και τα φορτία του κινητήρα. Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου μηχανικού υπερτροφοδότη Blade Supercharger, ο οποίος επιπλέον, λόγω της απλής κατασκευής και των περιορισμένων κινητών μερών, θα είναι μικρός σε διαστάσεις, με πολύ καλά χαρακτηριστικά απαγωγής της θερμότητας και βαθμό απόδοσης που αναμένεται να είναι 20% υψηλότερος από εκείνον αντίστοιχων υπερσυμπιεστών. Η επίδειξη του πρώτου κινητήρα με το νέο υπερτροφοδότη αναμένεται μέσα στο 2010._ Γ. Χ.

ENGINE OF THE YEAR AWARD 2010

Ο τίτλος και πάλι στη VW!
Μετά την περσινή του επιτυχία του, ο Twincharger 1.4 της Volkswagen κατέκτησε και φέτος τον τίτλο του Κινητήρα της Χρονιάς. Το γνωστό μας -από τα Golf, Scirocco, Τouran, Tiguan και Ibiza- σύνολο με μηχανικό υπερσυμπιεστή και τούρμπο συγκέντρωσε τις προτιμήσεις των 65 εκλεκτόρων-δημοσιογράφων του ειδικού Τύπου από 32 χώρες (με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον αρχισυντάκτη των 4Τ Νίκο Κουνίτη). Παράλληλα, όμως, ο Twincharger έχασε τα πρωτεία στην κατηγορία του Πράσινου Κινητήρα από το υβριδικό σύνολο του Prius, ενώ καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος κινητήρας για το 2010 ψηφίστηκε ο υπερτροφοδοτούμενος ΜultiAir 1,4 λίτρων του γκρουπ Fiat. Αναλυτικά οι νικητές κάθε κατηγορίας:

Καλύτερος Νέος Κινητήρας 2010
Fiat 1.4-litre MultiAir Turbo (Fiat Punto, Alfa MiTo, Giulietta)

Πράσινος Κινητήρας της Χρονιάς
Toyota 1.8-litre Hybrid (Prius)

Καλύτερος Κινητήρας Επιδόσεων
Mercedes-AMG 6.2-litre (CLK, S, SL, CL, CLS, ML, SLS)

Κάτω του 1,0 λίτρου
Toyota 1.0-litre (Aygo, Yaris, Peugeot 107, Citroen C1, Subaru Justy)

Από 1,0 έως 1,4 λίτρα
Volkswagen 1.4-litre TSI Twincharger (Golf, Touran, Tiguan, Jetta, Eos, Scirocco, Seat Ibiza Cupra)

Από 1,4 έως 1,8 λίτρα
BMW-PSA 1.6-litre Turbo (MINI Cooper S, Clubman, Peugeot 207, 308)

Από 1,8 έως 2,0 λίτρα
ΒΜW Diesel 2.0-litre Twin Turbo (123d, X1 23d)
Από 2,0 έως 2,5 λίτρα
Audi 2.5-litre five-cylinder turbo (Audi TTRS)

Από 2,5 έως 3,0 λίτρα
BMW 3.0-litre Twin-Turbo (135, 335, X6, Z4, 730)

Από 3,0 έως 4,0 λίτρα
BMW 4.0-litre V8 (M3)

Πάνω από 4,0 λίτρα
Mercedes-AMG 6.2-litre (CLK, S, SL, CL, CLS, ML)

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2010
Volkswagen 1.4-litre TSI Twincharger (Golf, Touran, Tiguan, Jetta, Eos, Scirocco, Seat Ibiza Cupra)

Συνεργασία Tesla και Toyota
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες πρόκειται να συνεργαστούν στην εξέλιξη ηλεκτρικών οχημάτων, ανταλλακτικών και ενός συστήματος παραγωγής και μηχανολογικής υποστήριξης. Η Τoyota συμφώνησε να αγοράσει κοινές μετοχές αξίας 50 εκατ. δολαρίων της Tesla, που θα εκδοθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement) αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης αρχικής δημόσιας εγγραφής της Tesla. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της TMC (Toyota Motor Corporation), Ακίο Τογιόντα: «Μέσω αυτής της συνεργασίας με μια επιχείρηση υψηλού ρίσκου, όπως είναι η Tesla, η Toyota επιθυμεί να επωφεληθεί από το ριψοκίνδυνο πνεύμα, την ευελιξία και την ικανότητα ταχύτατης λήψης αποφάσεων της Tesla. Πριν από δεκαετίες, η Toyota ιδρύθηκε επίσης ως μια εταιρεία υψηλού ρίσκου. Στη συνεργασία μας με την Tesla ευελπιστώ όλοι οι εργαζόμενοι της Toyota να θυμηθούν αυτό το “πνεύμα υψηλού ρίσκου” και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Saab 9-4X
Το πλάνο της ανεξάρτητης Saab περιλαμβάνει την παρουσίαση πέντε νέων μοντέλων μέχρι το 2013. Η αρχή έγινε με το «9-5» (βλέπε άλλες σελίδες) και θα συνεχιστεί με το νέο crossover. Ο κατασκοπευτικός φακός συνέλαβε το 9-4X χωρίς έντονο καμουφλάζ, και έτσι φαίνεται ότι το μοντέλο παραγωγής θα δανειστεί πάρα πολλά στοιχεία από το πρωτότυπο BioPower. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη χρονιά επί αμερικανικού εδάφους, ενώ θα διατίθεται κανονικά και στην ευρωπαϊκή αγορά. Η πρότερη συνεργασία με την GM δεν κρύβεται, μιας και βασίζεται στο πλαίσιο του Cadillac SRX, ενώ στην γκάμα των κινητήρων, εκτός από τα υπερτροφοδοτούμενα σύνολα της εταιρείας, θα υπάρχει και ένας τουρμποντίζελ που έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με τη VM Motori. Για τη μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς θα φροντίζει το προηγμένο σύστημα XWD.

Οι Ινδοί αντεπιτίθενται
Μπορεί τα ονόματα Vredestein και -πολύ περισσότερο- Apollo να μην είναι ιδιαίτερα γνωστά στη χώρα μας, αυτό όμως δε μειώνει τη σπουδαιότητα κάποιων ειδήσεων. Έτσι, λοιπόν, πριν από ένα χρόνο ολοκληρωνόταν η εξαγορά της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής ελαστικών Vredestein από την ινδική Apollo. Με αυτήν τη συμφωνία, η Vredestein διασφαλίζει την οικονομική ευρωστία της, ενώ η Apollo κάνει το επόμενο και μεγαλύτερο βήμα ανάπτυξης, αποκτώντας ένα από τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά και εμπορικά know-how. Παράλληλα, ανοίγει την πόρτα της ευρωπαϊκής αγοράς, κάτι που επισημοποιήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της μεγαλύτερης Έκθεσης ελαστικών που γίνεται επί γερμανικού εδάφους, στο Έσεν. Αρχικά, λοιπόν, η Apollo θα ξεκινήσει από τις αγορές της Γερμανίας, της Αγγλίας και, φυσικά, της Ολλανδίας, ενώ αργότερα θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Ελλάδα (μέσω της εταιρείας ΙΚΑΡΟΣ ΑΕΒΕ). Η γκάμα των ελαστικών της Apollo που θα έρθουν στη γηραιά ήπειρο είναι τα θερινά Aspire, Acelere και Amazer 3GMaxx, το εκτός δρόμου Hawkz και τα χειμερινά Acelere Winter και Hawkz Winter.

5 αστέρια για την Giulietta στα crash test του ΕuroNCAP
Εξαιρετικά αποτελέσματα -τα καλύτερα μέχρι τώρα για αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας- απέσπασε η νέα Αlfa Romeo Giulietta στις δοκιμές πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού ΕuroNCAP. Το νέο ιταλικό μικρομεσαίο είναι το τρίτο κατά σειρά μοντέλο της Αlfa Romeo που αποσπά την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων στα crash test του ΕuroNCAP, ύστερα από την «159» και τη ΜiTo. Πιο συγκεκριμένα, και στις επιμέρους κατηγορίες, πέραν των 5 αστέρων, η Giulietta σημείωσε 97% επιτυχία στην προστασία ενηλίκων, συγκεντρώνοντας 35 βαθμούς, 85% επιτυχία στην προστασία παιδιών, αποκομίζοντας 42 βαθμούς, και 23% επιτυχία στην προστασία πεζών, με 23 βαθμούς. Η έκδοση της Giulietta που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή από τον ανεξάρτητο οργανισμό δοκιμών πρόσκρουσης EuroNCAP ήταν μια 1.6 JTD Distinctive βάρους 1.334 κιλών.

ALFA ROMEO GIULIETTA
Προστασία ενηλίκων: Επιτυχία 97%, 35 βαθμοί
Προστασία παιδιών: Επιτυχία 85%, 42 βαθμοί
Προστασία πεζών: Επιτυχία 63%, 23 βαθμοί
SafetyAssist: Επιτυχία 86%, 6 βαθμοί

BP: Και στο «βυθό» εξαγορά;
Καθώς η μετοχή της BP κατρακυλάει έχοντας χάσει πάνω από το 1/3 της αξίας της, έρχονται στην επιφάνεια σενάρια εξαγοράς. Η κεφαλαιοποίηση του πετρελαϊκού κολοσσού έχει μειωθεί κατά 50 δισ. δολάρια και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η BP «πλέον είναι αρκετά ελκυστική» ώστε να συγκεντρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πιθανότερος ενδιαφερόμενος αγοραστής είναι η Royal Dutch Shell.

200 χρόνια Peugeot

Δύο αιώνες πέρασαν από την ίδρυση του γαλλικού εργοστασίου, και η οικογένεια Peugeot γιόρτασε στο Σοσό τα γενέθλια της εταιρείας.

Το 1810, όταν οι αδερφοί Peugeot, αγρότες στο επάγγελμα, Ζαν-Πιερ και Ζαν-Φρεντερίκ, αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία, ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ατσαλιού, με σκοπό να διευκολύνουν τις εργασίες στα κτήματα, σίγουρα δεν είχαν κατά νου τη συνέχεια. Μια ιστορία γεμάτη καινοτομίες σε όλους τους τομείς με τους οποίους αποφάσισαν να ασχοληθούν. ¶ρχισαν, λοιπόν, με την κατασκευή εργαλείων, ενώ στη συνέχεια κατασκεύασαν μύλους καφέ.

Με σήμα το λιοντάρι
Το 1858 εμφανίστηκε για πρώτη φορά το γνωστό σε όλους μας, πλέον, λιοντάρι ως σήμα της εταιρείας, ενώ το 1886 άρχισε η μαζική παραγωγή ποδηλάτων. Ο Αρμάν Πεζό ήταν εκείνος που οδήγησε την εταιρεία στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το 1891 παρήχθη το πρώτο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο με κινητήρα Daimler και ονομασία «Type2». Μία από τις καινοτομίες της Peugeot ήταν η εμφάνιση του 401 Coupe Cabriolet, ενός πρωτοποριακού συστήματος όπου η μεταλλική οροφή αναδιπλώνεται στο χώρο αποσκευών.
Από τότε μέχρι σήμερα, στην κατασκευή αυτοκινήτων η φίρμα εξακολουθεί να δίνει βάρος στην ποιότητα, στο σχεδιασμό και στην καινοτομία. Στόχος της εταιρείας μέχρι το 2015 είναι να ανέβει τρεις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη κατασκευαστών - το 2009 βρέθηκε στη 10η. Με το λανσάρισμα 14 μοντέλων τη διετία 2010-’12, με μια νέα εταιρική εικόνα με ένα νέο, πιο μοντέρνο λιοντάρι και καινούργια διεθνή υπογραφή (Peugeot, Motion & Emotion), ο Γάλλος κατασκευαστής πιστεύει ότι θα τα καταφέρει. Με βάσεις από το παρελθόν, η εταιρεία προχωρά στο μέλλον με το λανσάρισμα του RCZ, το οποίο δεν αποκλείεται να δούμε και σε αγώνες μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο του στις 24 Ώρες του Νίρμπουργκρινγκ αλλά και του 100% ηλεκτρικού αυτοκινήτου iOn.

Aventure Peugeot
Η «περιπέτεια Peugeot» άρχισε πριν από 200 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μια περιπέτεια που μπορεί κανείς να ζήσει επισκεπτόμενος το μουσείο Aventure Peugeot στο Σοσό, στην ανατολική Γαλλία, μια πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα «Peugeot». Το 1988 έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου, στο οποίο παρουσιάζονται συλλογές μεταλλικών αντικειμένων, δίτροχων και αυτοκινήτων. Το 2010 το μουσείο εγκαινίασε δύο νέους χώρους, αυξάνοντας το χώρο στα 6.000 τ.μ., και περιλαμβάνει 450 αυτοκίνητα, 350 μοτοσικλέτες και ποδήλατα, περισσότερα από 3.000 αντικείμενα, όπως επίσης αρχείο κειμένων και φωτογραφιών. Η τιμή εισόδου για τους ενήλικες είναι 7 ευρώ και για τα παιδιά μέχρι 10 ετών 3,5 ευρώ. Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα είναι «ζωντανά». Υπάρχει ολόκληρος μηχανισμός πίσω από το μουσείο, καθώς ορισμένοι εργαζόμενοι ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τη συντήρηση αυτών των οχημάτων, που ξεπερνούν τα 100 χρόνια ζωής. Ξεχωριστή θέση σε εγκαταστάσεις έχουν τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν σε διαφημίσεις της φίρμας, σε ταινίες και σίριαλ. Μάλιστα, σε ειδικό χώρο φυλάσσονται αυτοκίνητα νέας γενιάς, τα οποία αργότερα θα εκτεθούν στο μουσείο ως ιστορικά, όπως το «207». Φιλοξενούνται επίσης αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν για ειδικούς λόγους καθώς και αυτοκίνητα που ήταν τα τελευταία που παρήχθησαν.
Οικολογική ασυλία!
Εκτός από την ασυλία στα πανεπιστήμια, μιας και το να είναι λερωμένο και να θυμίζει χωματερή το Τμήμα... Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου (το οποίο αλλιώς το φανταζόμασταν και αλλιώς κατέληξε) είναι λογική αντινομία, φαίνεται ότι και οι «οικολόγοι» μας έχουν αποκτήσει ασυλία.
Έτσι, μπορούν να λένε όποια ανακρίβεια θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Θα αναφέρω εδώ μερικές χονδροειδέστατες ανακρίβειες από την αναφορά-προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας των πέντε «μεγάλων» οικολογικών οργανώσεων για την περίφημη εκτροπή του Αχελώου. Γράφουν, λοιπόν, ότι με την εκτροπή «θα καταστρέψουμε το ζωντανό Δέλτα του Αχελώου για να φτιάξουμε (“αναπτύξουμε οικολογικά”) το κατεστραμμένο και ανύπαρκτο Δέλτα του Πηνειού». Τόσα ξέρουν, τόσα λένε. Στις εκβολές του Αχελώου και του Ευήνου (δύο ποτάμια μαζί!), λοιπόν, έχουν διαπιστωθεί 230 είδη πουλιών, ενώ στο «ανύπαρκτο» Δέλτα του Πηνειού 223! Σε άλλο σημείο γράφουν: «Δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι υπάρχουν θετικές επιδράσεις από τη δημιουργία τεχνητών λιμνών». Χαιρετίσματα! Ας μας συγχωρεί η χάρη τους, αλλά τι άλλο από τεχνητή λίμνη που έγινε το 1930 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο με φράγμα στο Στρυμόνα είναι ο περίφημος υγροβιότοπος της Κερκίνης; Πιθανότατα ο καλύτερος της Ελλάδας; Φυσικά και είναι στη Σύμβαση Ραμσάρ!
Αλλού γράφουν: «Επιπλέον, δεν προκύπτει από την ελληνική εμπειρία βελτίωση των συνθηκών ζωής σε περιοχές δημιουργίας τεχνητών λιμνών». Χαιρετίσματα και πάλι. Εκτός από την Κερκίνη, να αναφέρουμε και τη Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα, που δημιούργησε έναν οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό παράδεισο στην Πίνδο; Η οποία είναι φράγμα που έγινε στον παραπόταμο του Αχελώου Ταυρωπό και είναι και η πρώτη εκτροπή του Αχελώου, μιας και ρίχνει τα νερά στη Θεσσαλία; Ακόμα γράφουν ότι με τα φράγματα θα εξαφανιστούν οι βίδρες, που έχουν αυξηθεί σε... όλα τα φράγματα!_ Ν. Μ.

Vredestein Wintrac Nextreme
Στην Έκθεση Reifen 2010 η Vredestein παρουσίασε το νέο της χειμερινό ελαστικό υψηλών επιδόσεων. Όπως και ο πρόγονός του, το Wintrac Xtreme, έτσι και το Nextreme είναι σχεδιασμένο από τον Τζουτζάρο. Πληροί τις ευρωπαϊκές νόρμες που θα ισχύσουν το 2012 σχετικά με την πρόσφυση στο βρεγμένο, την αντίσταση κύλισης και το θόρυβο. Φέρει ακόμα και τον κωδικό «Y», κάτι που το καθιστά κατάλληλο για ταχύτητες 300 χλμ./ώρα. Το πέλμα με τη χαρακτηριστική σχεδίαση, τα ασύμμετρα τοποθετημένα αυλάκια και τα διαγώνια τακούνια εγγυάται την καλύτερη απόδοση το χειμώνα στο βρεγμένο και το χιόνι, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο της υδρολίσθησης, χωρίς να θυσιάζεται η συμπεριφορά στο στεγνό.

Pininfarina Nido EV
Ένα αμιγώς ηλεκτρικό πρωτότυπο παρουσίασε πρόσφατα ο γνωστός ιταλικός οίκος Pininfarina, με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του. Το Nido, που σε μήκος υπερβαίνει ελάχιστα εκείνο του Smart, αποτελεί τη βάση ενός μεγαλόπνοου για τους Ιταλούς προγράμματος, πάνω στο οποίο θα βασιστούν δύο εκδόσεις. Μία υβριδική, με το θερμικό κινητήρα τοποθετημένο εμπρός και τον ηλεκτρικό πίσω, και μία αμιγώς ηλεκτρική (EV), επίσης με τον κινητήρα εγκατεστημένο στο εμπρόσθιο τμήμα του αμαξώματος. Στην τελευταία οι συσσωρευτές ενέργειας παρέχουν σε κατάσταση πλήρους φόρτισης αυτονομία της τάξης των 140 χλμ., εξασφαλίζοντας τελική ταχύτητα (ηλεκτρονικά περιοριζόμενη) 120 χλμ./ώρα. Για την επιτάχυνση από στάση έως τα 60 χλμ./ώρα χρειάζονται 6,7 δλ. Από εκεί και πέρα, τα οικολογικά ελαστικά του οχήματος είναι ειδικά σχεδιασμένα για την περίσταση και έχουν εξελιχθεί σε συνεργασία με την Pirelli. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το 100% των τμημάτων του Nido EV είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το ακριβές χρονοδιάγραμμα παραγωγής.

Αντιαλλεργικά υλικά από τη Ford
Περισσότερα από 4,2 εκατ. αυτοκίνητα με το σήμα της Ford κυκλοφορούν ανάμεσά μας, έχοντας την πιστοποίηση αντιαλλεργικού εσωτερικού από τον ανεξάρτητο οργανισμό δοκιμών της Γερμανίας TUV. Το μοντέλο που πήρε πρώτο τη συγκεκριμένη σφραγίδα ήταν το C-Max το 2004. Ο έλεγχος αφορά περίπου 100 υλικά στο εσωτερικό των αυτοκινήτων της Ford, που έρχονται σε έμμεση ή άμεση επαφή με τον άνθρωπο, όπως είναι οι ζώνες ασφαλείας, το τιμόνι, τα καλύμματα των καθισμάτων και τα χειριστήρια. Σε κάθε περίπτωση, οι δοκιμές γίνονται σε εργαστηριακό περιβάλλον αλλά και σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή μέσα στο αυτοκίνητο. Επιπλέον, εφοδιάζονται με υψηλής απόδοσης φίλτρα γύρης, προκειμένου να συγκρατήσουν τη σκόνη έξω από την καμπίνα των επιβατών. Στο σύνολο τα μοντέλα που φέρουν αυτήν την πιστοποίηση είναι οκτώ, αλλά στόχος της Ford είναι όλα τα μελλοντικά μοντέλα να πληρούν τις νέες και αυστηρότερες προδιαγραφές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Αρχής γενομένης για το 2010 με τα νέα S-Max και Galaxy, η Ford εγγυάται ότι θα προσφέρει αυτοκίνητα με σεβασμό στην υγεία των πελατών της, αλλά και εν γένει προς το περιβάλλον, αφού φροντίζει και για τη διαχείριση των υλικών που χρησιμοποιούνται._ Γ. Καλ.

Το προσιτό Nissan LEAF
Οι υποσχέσεις της Nissan ότι το αποκλειστικά ηλεκτροκίνητο LEAF θα είναι προσιτό επιβεβαιώνονται, μιας και θα ξεκινά στην Αγγλία από τα 26.900 ευρώ. Βέβαια, αρχικά θα υπάρχουν κίνητρα, μακροπρόθεσμα όμως οι αγοραστές δε θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς το κόστος θα διατηρηθεί σε λογικά επίπεδα, δεδομένου πάντα ότι πρόκειται για ένα όχημα μηδενικών ρύπων.

Ισπανία: Επένδυση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ισπανίας, Μιγκέλ Σεμπαστιάν, παρουσίασε μια έκθεση για το σχέδιο προώθησης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ισπανία, που προβλέπει επένδυση 590 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των δύο επόμενων ετών. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θέλουν οι κυβερνήσεις των χωρών που προσανατολίζονται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να παρέχουν βοήθεια σε όσους επιθυμούν να τα αγοράσουν, προκειμένου να καλύψουν το κόστος τους, σε σύγκριση με των συμβατικών. Η ισπανική κυβέρνηση θέλει να φτάσει συνολικά τα 250.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2014.

H Toyota δανείζει υβριδική τεχνολογία στη Mazda
Με στόχο τη μείωση της μέσης κατανάλωσης των αυτοκινήτων της κατά 30% έως το 2015, η Mazda εισέρχεται στην υβριδική εποχή. Η μελλοντική γενιά των υβριδικών αυτοκινήτων της αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα την καριέρα της αρχικά στην αγορά της Ιαπωνίας, και σίγουρα όχι νωρίτερα από τις αρχές του 2013. Το γνωστό από το Prius ΙΙΙ σύστημα κίνησης της Toyota Hybrid Synergy Drive θα συνεργάζεται με τη νέα γενιά οικολογικών κινητήρων της Mazda, που φέρει την ονομασία «Sky» και ήδη βρίσκεται στη φάση της εξέλιξής της σε εκδόσεις από 1,3 έως 2,0 λίτρα. Από τη μεριά της, η Toyota δήλωσε πως η συγκεκριμένη συμφωνία δεν έχει το χαρακτήρα της αποκλειστικής, μιας και στο συγκεκριμένο θέμα η εταιρεία είναι ανοιχτή σε νέες προτάσεις συνεργασίας.

Χωρίς (πολλά) λόγια
Βλέποντας τη φωτογραφία που μας έστειλε ο συνεργάτης μας Βασίλης Βασιλικός από το πάρκο της Κομοτηνής, αναρωτιόμαστε αν, όταν έγινε η πλακόστρωση, έλαβε κανείς υπόψη την κλίση του δέντρου. Και τώρα το δίλημμα έχει ως εξής: Αφήνουμε τους τυφλούς στο έλεος της τύχης, κόβουμε το δέντρο ή ανακατασκευάζεται το πεζοδρόμιο.

Οι νικητές του διαγωνισμού Goodwood 2010 Festival of Speed
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Alfa Romeo. Οι τρεις τυχεροί νικητές που θα ταξιδέψουν στη Μ. Βρετανία από 2 έως 4 Ιουλίου προκειμένου να ζήσουν από κοντά τη μεγάλη αυτή γιορτή είναι οι εξής: Σταύρος Εξάρχου, Ιωάννα Χρυσανθακοπούλου και Γιάννης Μπελιάς. Με το σύνθημα «Viva Veloce! The Passion for Speed», η φετινή διοργάνωση, στην οποία παραδοσιακά παρελαύνουν, μεταξύ άλλων, ιστορικά αγωνιστικά αυτοκίνητα καθώς και σύγχρονα μονοθέσια, είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Alfa Romeo.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ
Ο δαίμων του τυπογραφείου έκανε την εμφάνισή του στο τελευταίο τεύχος, στο ένθετο 2ΤΡΟΧΟΙ, απαλείφοντας στο αφιέρωμα των ηλεκτρικών ποδηλάτων το όνομα του κατασκευαστή (Ezee Kinetic Technology) από το σχετικό κείμενο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της αντιπροσωπίας: www.ezeebike.gr

BMW Κέντρο Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Δοκιμών

H BMW, προχωρώντας ένα βήμα πιο κάτω από τους άλλους κατασκευαστές, δημιούργησε ένα Κέντρο Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Δοκιμών στο Μόναχο, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΚΛΑΒΑΚΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: BMW

Η BMW δημιούργησε στο Μόναχο ένα νέο Κέντρο Δοκιμών Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Οι εργασίες του ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και πρόσφατα οι άνθρωποι της εταιρείας άνοιξαν τις πύλες του στους εκπροσώπους του ειδικού Τύπου. Το Energy and Environmental Test Center ή ΕΤC στοίχισε 130 εκατ. ευρώ και μπορεί να προσομοιάσει στις συνθήκες οδήγησης που επικρατούν σε σχεδόν κάθε μέρος του πλανήτη, από την υγρασία της Αφρικής έως το υψόμετρο του Κολοράντο και το ψύχος της Φινλανδίας, κάτι για το οποίο μέχρι τώρα η BMW (όπως και όλοι οι κατασκευαστές) απαιτούσε δοκιμές σε σημεία του πλανήτη με εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες. Αν και ο έλεγχος αυτοκινήτων και μοτοσικλετών του γκρουπ σε πραγματικές συνθήκες θα συνεχίσει να υφίσταται, σε μικρότερο όμως βαθμό, οι άνθρωποι της BMW υπολογίζουν ότι η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Στην πράξη έχουμε τρεις αεροδυναμικές σήραγγες και δύο θαλάμους, όπου γίνεται προσομοίωση και δοκιμή των οχημάτων σε διάφορες κλιματικές, θερμικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Φυσικά, όλα αυτά έχουν άμεση σχέση και με την τεχνολογία των Efficient Dynamics, που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν, μέσω των οποίων η BMW επιχειρεί την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κλιματική σήραγγα: Στη σήραγγα προσομοιάζονται συνθήκες θερμοκρασίας από 10ο έως και 45ο C. Η τεχνητή ακτινοβολία προσομοιάζει στην ηλιακή ακτινοβολία, και οι δοκιμές που πραγματοποιούνται αφορούν τη διαχείριση της θερμότητας, τη δυνατότητα ψύξης του κινητήρα και των φρένων. Οι δυνατότητες της σήραγγας επιτρέπουν δοκιμές υψηλών επιδόσεων έως 250 χλμ./ώρα.
Θερμική σήραγγα: Εδώ δοκιμάζεται, επίσης, η ασφάλεια της θερμικής λειτουργίας του αυτοκινήτου. Πραγματοποιούνται δοκιμές για τον έλεγχο της συμπεριφοράς που αφορά την απόδοση της ψύξης και της ροής του αέρα. Η γκάμα των θερμοκρασιών που προσομοιάζονται έχουν εύρος από 20o έως 45ο C, ενώ η μέγιστη ταχύτητα των δοκιμών τα 280 χλμ./ώρα.
Περιβαλλοντική σήραγγα: Εδώ πραγματοποιούνται δοκιμές σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ζέστη, κρύο, χιόνι, βροχή, με στόχο την εξασφάλιση της αξιοπιστίας των οχημάτων.
Κλίμακα θερμοκρασίας: Από -20° έως +55° C
Κλίμακα σχετικής υγρασίας: 5%-90%, από +5° C
Τετρακίνητο δυναμόμετρο μέγιστης δύναμης: 750 kW
Μέγιστη ταχύτητα ανέμου: 250 χλμ./ώρα
Διάμετρος ανεμιστήρα: 4.750 χλστ.
Μέγιστος αριθμός στροφών: 518 σ.α.λ.
Μέγιστη ιπποδύναμη: 2.060 kW
Τεχνητή ηλιακή ακτινοβολία: Από 400 έως 1.200W/μ2
Προσομοίωση βροχόπτωσης σε ταχύτητες έως 250 χλμ./ώρα
Προσομοίωση χιονόπτωσης έως 160 χλμ./ώρα
Υψομετρικός θάλαμος: Ο υψομετρικός θάλαμος μπορεί να προσομοιάζει στις συνθήκες οδήγησης σε ένα μεγάλο εύρος υψομέτρων και, φυσικά, στην ατμοσφαιρική πίεση που καθένα συνεπάγεται. Με τη βοήθεια του θαλάμου ρυθμίζονται οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες και λαμβάνονται μετρήσεις των εκπομπών και της κατανάλωσης, για τον έλεγχο της απόδοσης. Ο θερμικά μονωμένος θάλαμος πίεσης χρειάστηκε για την κατασκευή του 60 τόνους ατσάλι.
Κλίμακα θερμοκρασιών: -30° έως +45° C
Σχετική υγρασία: 5%-80%
Προσομοίωση υψομέτρων: -200 μ. έως +4.200 μ.
Τετρακίνητο δυναμόμετρο μέγιστης ιπποδύναμης 750 kW
Μέγιστη ταχύτητα αέρα: 250 χλμ./ώρα
Διάμετρος ανεμιστήρα: 2.240 χλστ.
Μέγιστη περιστροφή έως 1.350 σ.α.λ.
Μέγιστη δύναμη 900 kW
Τεχνητή ηλιακή ακτινοβολία: 400-1.200 W/μ2
Μετρήσεις εκπομπών και κατανάλωσης καυσίμου σε ταχύτητες έως και 200 χλμ./ώρα

Ψυχρός θάλαμος: Πρόκειται επίσης για ένα μονωμένο θερμικά θάλαμο, στον οποίο εξετάζονται η απόδοση του κινητήρα κατά το ξεκίνημα σε ιδιαίτερα κρύες συνθήκες, η απόδοση των μπαταριών, της μετάδοσης, ο σχεδιασμός των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού και η βέλτιστη απόδοση του εξαερισμού, η ικανότητα ξεπαγώματος του παρμπρίζ και, ιδιαίτερα σημαντικό, η στρατηγική διαχείρισης της ενέργειας σε ιδιαίτερα ακραίες συνθήκες.

Κλίμακα θερμοκρασίας: Από -30° C έως +30° C
Ρυθμιστής υγρασίας: Από 0° C έως +30° C
Τετρακίνητο δυναμόμετρο μέγιστης δύναμης 180 kW ανά άξονα
Μέγιστη ταχύτητα αέρα: 130 χλμ./ώρα

Κύριοι, προσδεθείτε!

Στις 28 Οκτωβρίου, οπότε η Ferrari εγκαινιάζει το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο του πλανήτη, το Ferrari World, ο πλανήτης θα γιορτάσει το «Ναι» στην αδρεναλίνη των g.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΑΡΟΛΙΝΗ ΝΤΟΓΙΑ

Πέρυσι η σεζόν της F1 έριξε αυλαία με... εγκαίνια. Ο αγώνας των τελευταίων 55 lap για την ανάδειξη του τίτλου είχε, άλλωστε, λάβει χώρα (ασορτί, την ώρα του ηλιοβασιλέματος) στην ολοκαίνουργια, πανέμορφη πίστα της Γιας Μαρίνα στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι πιο παρατηρητικοί, μάλιστα, ίσως και να πρόσεξαν τότε ένα τεράστιο, κλειστό, κόκκινο κτίριο με το σήμα της Ferrari στην οροφή (το μεγαλύτερο που φτιάχτηκε ποτέ, με διαστάσεις 65 επί 45 μ.), ακριβώς δίπλα από την πίστα και επί της τεχνητής νήσου. Φέρει την υπογραφή του διαβόητου αρχιτεκτονικού γραφείου Benoy, με έδρα το Λονδίνο, και φιλοξένησε μέσα στο 2009 συναυλίες-υπερπαραγωγές της Beyonce, του Jamiroquai και των αειθαλών Aerosmith.
Μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, οπότε θα έχουμε και πάλι τη χαρά να παρακολουθήσουμε το κλείσιμο της φετινής αγωνιστικής στην ωραιότερη πίστα (εκ των συνολικά δεκαεννιά), η Ferrari έρχεται με μια έκπληξη όχι μόνο για τους φανατικούς οπαδούς των πιλότων της Φελίπε Μάσα και Φερνάντο Αλόνσο, αλλά και για όλους όσοι δε θέλουν να μεγαλώσουν ποτέ και θα αναζητούν πάντα και παντού μονοδόσεις αδρεναλίνης: το μεγαλύτερο κλειστό θεματικό πάρκο της υφηλίου, το περίφημο Ferrari World, επίσης γνωστό και ως «Ferrari Experience». Ανάμεσα σε ιταλικές τρατορίες, καφέ και καταστήματα, που εύλογα θα είναι βουτηγμένα στο rosso, που έχει πατρίδα το Μαρανέλο, τα 86.000 τετραγωνικά κάτω από τη γιγαντιαία, ατσάλινη οροφή ύψους 50 μ. φιλοξενούν πίστες καρτ, το μουσείο της εταιρείας, σχολές οδήγησης για αγώνες αλλά και -για όσους έχουν αντοχές και γερό στομάχι- τα δύο γρηγορότερα, υδραυλικών συστημάτων roller coaster του κόσμου (με ταχύτητες που παίζουν λίγο πάνω από τα 240 χλμ. την ώρα), GT και Formula Rossa Coaster.
Όχι ότι τα Εμιράτα χρειαζόταν να μας πείσουν με δεκατρείς χιλιάδες έξτρα τόνους ατσαλιού ότι είναι ένας ιδανικός τουριστικός προορισμός, αλλά στις 28 Οκτωβρίου φέτος, μαζί με το εθνικό μας «Όχι», όσοι θέλουμε να πάρουμε μια γεύση του χειμάρρου των g σε προσομοίωση θα γιορτάσουμε και ένα παγκόσμιο «Ναι»: τα εγκαίνια του πάρκου._ Κ. Ν.