4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Kia R&D

Tης Κορέας!

Προσκεκλημένοι της Kia στη Νότια Κορέα, επισκεπτόμαστε το κέντρο έρευνας και εξέλιξης και το ινστιτούτο έρευνας οικολογικών τεχνολογιών, όπου βλέπουμε κατ’ αποκλειστικότητα τη νέα γενιά μοντέλων, ενημερωνόμαστε για την επόμενη ημέρα της εταιρείας σε τεχνολογικό επίπεδο αλλά και οδηγούμε -έστω και για λίγο- το νέο Sportage και το πρωτότυπο ενεργειακών κυψελών Μοhave.

ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ, το 2006, το αστέρι του ευρωπαϊκού σχεδιασμού, Πίτερ Σράιερ (Audi TT, Audi A6), η Kia έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα πως το ντιζάιν θα αποτελέσει έναν από τους κύριους άξονες τόσο του «εξευρωπαϊσμού» της όσο και της διαφοροποίησης από τη Hyundai. Πράγμα που επιβεβαιώθηκε με την έλευση του cee’d. Σήμερα, στο κέντρο έρευνας και εξέλιξης της Ναμγιάνγκ βρίσκεται ο Πίτερ Σράιερ, για να μας δείξει αυτοπροσώπως τρεις νέες δημιουργίες του, τα σχεδιαστικά πρωτότυπα των Picanto και Rio, όπως και το Optima, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης. Το μικρό της Kia ορίζεται από το μεγάλο μεταξόνιο και τους ελάχιστους προβόλους -που σε συνδυασμό εξασφαλίζουν άνετους χώρους- και σχεδιαστικά από το χαρακτηριστικό πλευρικό «νεύρο», τους μεγάλους εμπρός προβολείς και το πραγματικά πολύ χαριτωμένο πίσω μέρος με τη μεγάλη γυάλινη επιφάνεια. Το Rio είναι κομψά σπορτίφ, με πολλές σχεδιαστικές λεπτομέρειες που παραπέμπουν σε... Ιταλία, αλλά και μια πέμπτη πόρτα που είναι σχεδιαστικά αδιάφορη, δε συμβαδίζει δηλαδή με το υπόλοιπο, μοντέρνο στιλ του αυτοκινήτου. Φυσικά, πρόκειται για σχεδιαστικές προτάσεις που δεν έχουν ακόμη τελειωτική μορφή. Αντίθετα, το Οptima εκπέμπει πολυτέλεια σε μεγαλύτερο βαθμό, έχει αναβαθμισμένα υλικά αλλά και φρέσκο σχεδιασμό και είναι το μοναδικό από το οποίο -για ευνόητους λόγους- έχουμε εικόνες. Η σχεδιαστική λεπτομέρεια που αξίζει προσοχής είναι η μάσκα των προαναφερθέντων αυτοκινήτων, η οποία, χωρίς να είναι όμοια για όλα τα μοντέλα, παραπέμπει άμεσα σε μια κοινή, οικογενειακή ταυτότητα.
Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για την τρίτη γενιά του Sportage, το οποίο παρουσιάζεται πιο σπορτίφ και πιο κοντά σε «κανονικά» αυτοκίνητα, παρά σε SUV, γεγονός που υποδηλώνουν τόσο η αύξηση μήκους, πλάτους (κατά 90 και 15 χλστ., αντίστοιχα) και μεταξονίου (με 2.640 χλστ. είναι το μεγαλύτερο της κατηγορίας) όσο και η μείωση του ύψους κατά 60 χλστ. Οι χώροι για τους πίσω επιβάτες είναι άφθονοι, με εξαίρεση τον «αέρα» πάνω από τα κεφάλια τους, που περιορίζεται από την ιδιαίτερα κεκλιμένη οροφή και την ηλιοροφή που κλέβει αρκετό χώρο. Στην πολύ σύντομη οδηγική μας εμπειρία, το Sportage αποδεικνύεται ευχάριστο και πρόθυμο και, στην περίπτωση της έκδοσης ντίζελ, με αρκετά βαρύ τιμόνι, λόγω του μεγαλύτερου βάρους στον εμπρός άξονα, σε σχέση με το βενζινοκινητήρα. Θα διατίθεται σε δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις, με τις τελευταίες εξοπλισμένες με σύστημα μπλοκαρίσματος της κατανομής ροπής σε ποσοστό 50%-50%.
Πέραν των 2λιτρων συνόλων βενζίνης και ντίζελ (ισχύος 163 και 136 ίππων, αντίστοιχα), θα εφοδιάζεται, από το τέλος του χρόνου και με τους νέους κινητήρες της Hyundai-Kia 1.7 ντίζελ (115 ίππων) και 1.6 άμεσου ψεκασμού βενζίνης (140 ίππων), οι οποίοι θα διαθέτουν προαιρετικά και σύστημα Start-Stop.
Αντεπίθεση, πάντως, αναμένεται τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο τεχνολογίας άμεσου ψεκασμού με υπερτροφοδότηση σε κυβισμούς από 1,2 έως και 2 λίτρα. Πρώτος κατά σειρά ο 1.6 τούρμπο απόδοσης 170 ίππων, που θα βρεθεί κάτω από το καπό του επόμενου cee’d το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ αργότερα θα υπάρξει και έκδοση του 4κύλινδρου συνόλου με 200 ίππους! Τους 170 ίππους θα φτάνει τότε η βερσιόν των 1,4 λίτρων, ενώ η μικρότερη των 1,2 τους 130 ίππους. Στο cee’d θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του και το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με ικανότητα μεταφοράς ροπής έως και 28 χλγμ.
Όμως, η τεχνολογική ικανότητα της Kia αποτυπώνεται και στο πρωτότυπο Μοhave, ισχύος 154 ίππων και αυτονομίας 680 χλμ., το οποίο ενσαρκώνει την τρίτη γενιά εξέλιξης αυτοκινήτων ενεργειακών κυψελών. Χτισμένο πάνω σε ένα ανεξάρτητο πλαίσιο τύπου σκάλας -που βοηθά στην κατανομή κινητήρα, παρελκομένων, ρεζερβουάρ-, είναι εξαιρετικά ευχάριστο στην οδήγηση, δυνατό και προπάντων εύκολο στη χρήση. Με απόδοση well to wheel (από την παραγωγή καυσίμου μέχρι το δρόμο), που φτάνει σήμερα το 36% και στο μέλλον αναμένεται να αναρριχηθεί στο 42% (έναντι 16% του βενζινοκινητήρα και 20% του ντίζελ) και μηδενικής εκπομπής ρύπων, η υδρογονοκίνηση αποτελεί την προφανή λύση για το μέλλον της αυτοκίνησης. Έτσι, η Kia δε διστάζει να δημοσιοποιήσει το σχέδιο δράσης της, που μιλά για έναρξη προπαραγωγής το 2012 και κανονική, εμπορική παραγωγή το 2015, σε τιμή κάτω των 50.000 δολαρίων. Το μέλλον θα δείξει..._ Ν. Κ.

Το εντυπωσιακό ινστιτούτο έρευνας οικολογικών τεχνολογιών είναι ένα από τα πέντε διεθνή κέντρα R&D της Hyundai-Kia που συνολικά απασχολούν 10.000 εργαζομένους και έχουν λειτουργικά έξοδα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Πιο σπορτίφ, λιγότερο εκτός δρόμου: Το νέο Sportage, το οποίο παράγεται από τις 25 Ιουνίου στη Σλοβακία, δείχνει το δρόμο προς το σύγχρονο, «εξευρωπαϊσμένο» SUV.

Η Kia πιστεύει και επενδύει στις ενεργειακές κυψέλες, ανακοινώνοντας την παραγωγή υδρογονοκίνητων αυτοκινήτων το 2015!

Το Optima, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Έκθεση της Νέας Υόρκης, θα αποτελέσει το πολυτελές μοντέλο της κορεατικής εταιρείας στη μεγάλη κατηγορία, έχοντας να επιδείξει, εκτός του σύγχρονου ντιζάιν, και αναβαθμισμένη απτή ποιότητα.

Ο Πίτερ Σράιερ επί το έργον...