4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Στην Κορσική με Τoyota Land Cruiser

Με φόντο το ορεινό τοπίο της Κορσικής ανακαλύπτουμε τη σκληρή πλευρά του χαρακτήρα του νέου Land Cruiser.

ΜΕ μια ακτογραμμή περίπου 1.000 χλμ., όπου οι μαγευτικές παραλίες εναλλάσσονται με απόκρημνους ασβεστολιθικούς βράχους και οι χωμάτινοι δασικοί δρόμοι με αδιάβατα περάσματα, η Κορσική, το τέταρτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου απετέλεσε το ιδανικό πεδίο αξιολόγησης του νέου Toyota Land Cruiser. Κοντεύει να κλείσει χρόνος από τότε που πρωτοείδαμε την τελευταία εκδοχή του σκληροτράχηλου 4x4 της Toyota και κάμποσοι μήνες από τότε που το δοκιμάσαμε επί ελληνικού εδάφους. Σε μια ανακόλουθη, λοιπόν, πορεία και ενώ το αυτοκίνητο ήδη διατίθεται στις αγορές, η ιαπωνική εταιρεία πραγματοποίησε ετεροχρονισμένα τη δημοσιογραφική παρουσίαση του μοντέλου. Παρότι η Toyota επενδύει στα premium χαρακτηριστικά του νέου Land Cruiser, η επιλογή των διαδρομών από τους ανθρώπους της ήταν τέτοια ώστε το αυτοκίνητο να επιβεβαιώνεται ως άξιος συνεχιστής της ιστορίας που ξεκίνησε το BJ πριν από 60 χρόνια. Με σασί από φορτηγό και 6κύλινδρο κινητήρα 3,4 λίτρων, το πρώτο εκείνο 4κίνητο όχημα της Toyota προοριζόταν κυρίως για στρατιωτική χρήση. Το όνομα «Land Cruiser» προέκυψε στην επόμενη γενιά του BJ, το 1955 και έγινε σήμα κατατεθέν του πιο καλοπουλημένου 4x4, με περισσότερους από 5 εκατομμύρια αγοραστές, επιτυχία κάθε άλλο παρά τυχαία, για ένα αυτοκίνητο που ανέκαθεν συνδύαζε κορυφαίες δυνατότητες εκτός δρόμου με χρηστικότητα και απαράμιλλη αξιοπιστία. Σημειώστε ότι πρόκειται για το μοντέλο της Toyota με το μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης (95%) ανάμεσα στους πελάτες της! Κι αν κάποιες αξίες κατάφεραν να μείνουν αναλλοίωτες για περισσότερο από μισό αιώνα, όπως ήταν αναμενόμενο κάτω από το δέρμα του νέου Land Cruiser σχεδόν τίποτα δεν έχει μείνει να θυμίζει τον πρόγονό του, της δεκαετίας του ‘50. Τα ηλεκτρονικά συστήματα κάνουν πλέον έντονη την παρουσία τους στην τελευταία γενιά του μοντέλου, πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου. Μόνο το πλαίσιο τύπου σκάλας παραμένει να θυμίζει τις προθέσεις της κατασκευής, παίρνοντας έτσι τις σχετικές αποστάσεις από τα «ομοειδή» πολυτελή SUV.

Μη έχοντας επισκεφθεί στο παρελθόν την Κορσική, οι μοναδικοί συνειρμοί μας με αυτό το ξεχωριστό νησί είχαν να κάνουν περισσότερο με τους κατοίκους της -τους αγώνες τους για αυτονόμηση από το γαλλικό κράτος και τη φήμη που τους περιβάλει για τον τραχύ τους χαρακτήρα, τις απαιτητικές και ενίοτε θανατηφόρες απόκρημνες ειδικές του Γύρου της Κορσικής και βέβαια τα… εκρηγνυόμενα τυριά κατά την επίσκεψη του Αστερίξ στο νησί.

Με αεροπλάνα και βαπόρια
Με τις βόρειες ακτές της Κορσική να γειτνιάζουν με τη Νίκαια και τη Μασσαλία και τις ανατολικές να βρίσκονται μια ανάσα από τη Σαρδηνία και το λιμάνι του Λιβόρνο - δυτικά της Ρώμης, ο επισκέπτης έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις για να την προσεγγίσει. Εμείς φτάσαμε αεροπορικώς, μέσω της Νίκαιας στο Φιγκάρι, όπου βρίσκεται ένα από τα 4 αεροδρόμια του νησιού. Το τοπίο μας φάνηκε γνώριμο, αν και συγκριτικά με τα δικά μας νησιά έδειχνε ανέγγιχτο από τις παρεμβάσεις που φέρνει η «αξιοποίηση». Η περιπέτειά μας ουσιαστικά ξεκίνησε από το γραφικό λιμάνι του Μπονιφάτσιο, όπου μετά από μερικά χιλιόμετρα ασφάλτου, βγάλαμε φλας για την πρώτη χωμάτινη διαδρομή, η οποία χαρακτηριζόταν στο πρόγραμμα ως εύκολη, δίνοντας το στίγμα για το τι θα επακολουθούσε τις επόμενες μέρες. Πριν συνεχίσουμε, όμως, ας γνωριστούμε με το νέο Land Cruiser, που αισθητικά - από γενιά σε γενιά φαίνεται να αποκτά όλο και πιο τονισμένα χαρακτηριστικά, όπως στην προκειμένη περίπτωση, όπου η μάσκα, τα φωτιστικά σώματα, αλλά και τα φουσκώματα των φτερών έγιναν πολύ πιο έντονα. Κατά τ’ άλλα, το προφίλ του αυτοκινήτου δεν διαφοροποιήθηκε, οι αλλαγές όμως έφεραν αποτέλεσμα τόσο στην αεροδυναμική του που είναι βελτιωμένη, όσο και στην ακαμψία του αμαξώματος που βελτιώθηκε κατά 11%.
Βελτιωμένα είναι και τα γνώριμα μηχανικά σύνολα που συναντάμε κάτω από το καπό, με τον 4λιτρο 6κύλινδρο βενζινοκινητήρα να έχει κερδίσει 13% σε ισχύ (φτάνοντας τους 282 ίππους), τη στιγμή που οι εκπομπές CO2 έχουν περιοριστεί κατά 12%, ενώ και στον 3λιτρο 4κύλινδρο πετρελαιοκινητήρα, μειώθηκαν οι αντίστοιχες εκπομπές, από τα 224 στα 214 γρ./χλμ. Το σύνολο αυτό, μπορεί να αποδίδει μόνο 173 ίππους, όμως τα 41,8 χλγμ ροπής που παρέχονται μόλις από τις 1.600 σ.α.λ. Πρόκειται για την ιδανική λύση, όχι μόνο από πλευράς κατανάλωσης, αλλά και για την κίνηση σε απαιτητικά εδάφη, εξ ου και επελέγη (σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο των 5 σχέσεων) από την Toyota για τη συγκεκριμένη δοκιμασία. Μια δοκιμασία που ήταν πέρα απ’ ό,τι είχαμε συναντήσει μέχρι τώρα σε δημοσιογραφική παρουσίαση. Κάθε φορά που το road book υποδείκνυε «Leave main road and switch to low gear», γνωρίζαμε ότι μας περίμενε διαδρομή απάτητη από λάστιχα άλλου αυτοκινήτου. Χωμάτινοι δρόμοι ρημαγμένοι από τα στοιχεία της φύσης, μονοπάτια, απ’ όπου μόνο αγριοκάτσικα μπορεί να περνούσαν και κοίτες ποταμών περίμεναν το κονβόι των Land Cruiser.
Τη δεύτερη μέρα ήταν και το σκληρότερο κομμάτι του προγράμματος, το οποίο θα μας οδηγούσε στους ορεινούς όγκους της νότιας Κορσικής. Start Point : Piscia Di Gallo, Finish Point: Bergerie De Luviu, Distance: 7,69 Km, Timing: 3h.00! Που σημαίνει ότι – αν αφαιρέσουμε τα πρώτα 2,47 χλμ. βατού δρόμου, για τα υπόλοιπα 5,22 χλμ προβλεπόταν ότι θα χρειαζόμασταν κοντά στις 3 ώρες – δηλαδή μέση ωραία ταχύτητα κάτω από 2 χλμ./ώρα!!
Κι αν κάτι τέτοιο προμηνύει ένα τρομακτικό βαθμό δυσκολίας γι αυτά που καλούμασταν να πραγματοποιήσουμε, στην πράξη οι δυνατότητες της κατασκευής, σε συνδυασμό με τις οδηγίες των ανθρώπων της οργάνωσης έκαναν την – πραγματικά εκτός δρόμου – οδήγηση, παιχνίδι.
Τι παραπάνω, όμως, μπορεί να διαθέτει ένα σκληροπυρηνικό 4κίνητο (άλλο που η Toyota το κατατάσσει ως SUV…) ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του οδηγού του;
Έχουμε και λέμε, στον τομέα της ανάρτησης, εμπρός υπάρχουν διπλά ψαλίδια και πίσω άκαμπτος άξονας - που εξασφαλίζει αξιοπιστία, αλλά και αυξημένες δυνατότητες κίνησης σε ανώμαλο έδαφος. Οι ενεργές αντιστρεπτικές ράβδοι, συνεισφέρουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της εντός και εκτός δρόμου, περιορίζοντας σημαντικά τις κλίσεις του αμαξώματος και προσδίδοντας στην ανάρτηση αυξημένο βαθμό άρθρωσης όταν χρειαστεί να κινηθεί σε ανώμαλο έδαφος. Η (έξτρα) ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση (Adaptive Variable Suspension System) προσφέρει τρεις διαφορετικούς βαθμούς απόσβεσης, ανάλογα με τις συνθήκες, ενώ η πίσω αερανάρτηση διατηρεί σταθερό το ύψος του αμαξώματος ανεξαρτήτως του φορτίου.
Στον τομέα της μετάδοσης, το σύστημα μόνιμης τετρακίνησης περιλαμβάνει ένα κεντρικό διαφορικό Τόρσεν, που υπό κανονικές συνθήκες κατανέμει τη ροπή σε αναλογία 40:60 στον εμπρός και τον πίσω άξονα, λόγος που μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δρόμου. Η επιλογή των κοντών σχέσεων πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός περιστροφικού διακόπτη στην κεντρική κονσόλα, ενώ ο οδηγός έχει τη δυνατότητα κλειδώματος του κεντρικού και πίσω διαφορικού. Όμως – όσο κι αν οι παραδοσιακοί ενοχλούνται από το γεγονός – τη διαφορά στα δύσκολα την κάνουν τα επιπλέον ηλεκτρονικά βοηθήματα.

Εμένα να κοιτάς!
Πάρτε για παράδειγμα το «Crawl Control», το οποίο λειτουργεί σε συνδυασμό με τις κοντές σχέσεις και κάνει μαγικά, έτσι ώστε με τον κάθε τροχό ξεχωριστά να βρίσκει την απαραίτητη πρόσφυση, το αυτοκίνητο σκαρφαλώνει βράχους, κατεβαίνει πλαγιές, ξεκολλάει από λάσπες, με τον οδηγό να μη χρειάζεται να χειρίζεται τα πεντάλ του αυτοκινήτου. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιλέγει τα πατήματά του. Και κάπου εκεί οι άνθρωποι της οργάνωσης ήρθαν να μας ξεαγχώσουν, φροντίζοντας να μας κατευθύνουν στην επιλογή της… κατάλληλης κοτρώνας που θα έπρεπε να πατήσει ο δεξιός τροχός και το σημείο του χαντακιού που θα περνούσε ο αριστερός, ώστε να μη βρει η «κοιλιά» του αυτοκινήτου στον πεσμένο κορμό… Και πράγματι, τα Land Cruiser βγήκαν αλώβητα από τη δοκιμασία, με εξαίρεση κάποια μικρογδαρσίματα στο χρώμα του αυτοκινήτου από τα κλαδιά που παρεμβάλλονταν στην πορεία μας.
Τι θα κάναμε χωρίς εξωτερική βοήθεια; Πολύ απλά θα καταφεύγαμε στο Multi terrain monitor, το οποίο συνδυάζεται με το Multi – terrain Select και απεικονίζει στην κεντρική οθόνη της κονσόλας, μέσα από μια σειρά κάμερες το περιβάλλον του αυτοκινήτου, αλλά και την πορεία που θα ακολουθήσει, ανάλογα με τη γωνία του τιμονιού. Θα θέλαμε την εικόνα υψηλότερης ευκρίνειας (γιατί όχι και 3D…). Τι είναι, όμως, το Multi terrain Select; Είναι ένα ακόμα σύστημα το οποίο προσφέρεται στις αυτόματες εκδόσεις και δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του Land Cruiser (με την προϋπόθεση ότι έχει κατανοήσει και αφομοιώσει όλες αυτές τις ορολογίες και λειτουργίες…) να ρυθμίσει μέσω ενός επιλογέα στο τιμόνι τον τρόπο που το αυτοκίνητο επιταχύνει, ή φρενάρει, ανάλογα αν με τον τύπο του εδάφους (πέτρες, μεγάλες ανωμαλίες, χαλαρές πέτρες, άμμο ή λάσπη).
Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 3ήμερου οδοιπορικού μας, στα δάση και τις ψηλές βουνοκορφές της Κορσικής, ήταν ευπρόσδεκτα τα λιγοστά χιλιόμετρα ασφάλτου με τα οποία ολοκληρώθηκε η διαδρομή μας στο Αγιάτσο, γενέτειρα του Ναπολέοντα, που με απόφασή του ο Γάλλος αυτοκράτορας την ανακήρυξε σε πρωτεύουσα του νησιού.
Δείχνοντας ένα καθόλα ενδιαφέρον πρόσωπο και στις εντός δρόμου διαδρομές, το Land Cruiser μπορεί να μη διαθέτει το… ματαιόδοξο προφίλ αντίστοιχων σε τιμή SUV, όμως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, συνδυάζει τέτοιες ικανότητες κίνησης που θα μπορούσε να αποτελέσει το τελευταίο όπλο επιβίωσης σε μια ενδεχόμενη καταστροφή της γης…_Μ.Σ.