4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

F1 GP Τουρκίας & Καναδά

Ο poleman Μαρκ Γουέμπερ βρισκόταν επικεφαλής για 40 γύρους, με τον team mate του στη Red Bull, Σεμπαστιάν Φέτελ, να έχει περάσει 2ος μέσω μιας έξυπνης στρατηγικής. Ωστόσο, οι McLaren ασκούσαν συνεχή πίεση και, λόγω αυτής, ο Αυστραλός είχε καταναλώσει πολλά καύσιμα και αναγκάστηκε να ρυθμίσει τον κινητήρα του ώστε να εξοικονομεί βενζίνη (διατηρώντας, όμως, τον κόφτη στις 18.000 σ.α.λ.). Αυτές οι ρυθμίσεις τού κόστιζαν 0,18 δλ. στο γύρο, αλλά ο Φέτελ, που είχε εξοικονομήσει 1,5 κιλό περισσότερα καύσιμα, ακολουθώντας αντιπάλους του, πλησίαζε τον team mate του με ρυθμό 0,4 δλ. στο γύρο. Ο Γουέμπερ ζήτησε από το pit wall να πει στον Φέτελ να μην του επιτεθεί, όμως η ομάδα αρνήθηκε. Επίσης, ο αρχιμηχανικός του Αυστραλού δεν τον ενημέρωσε ότι ο Φέτελ δεν είχε ανάγκη να εξοικονομήσει καύσιμα. Τα γεγονότα αυτά επέτρεψαν στον Γερμανό να επιτεθεί στην άλλη Red Bull στον 40ό γύρο. Ο Γουέμπερ στρίμωξε τον Φέτελ στην αριστερή πλευρά της πίστας, αφήνοντας όμως αρκετό χώρο για να «τρυπώσει» ο Γερμανός. Βρισκόμενος μονάχα μισό μήκος μονοθεσίου εμπρός από τον team mate του και καθώς οι δυο τους πλησίαζαν τη ζώνη πέδησης για την αριστερή στροφή 12 (όντας στην αντίθετη πλευρά από την ιδανική γραμμή), ο Φέτελ έστριψε το τιμόνι προς τα δεξιά... Ο Γουέμπερ, που διατηρούσε ευθεία πορεία, δεν πρόλαβε να αντιδράσει, και η σύγκρουση μεταξύ τους έστειλε τον Φέτελ εκτός αγώνα και τον Αυστραλό στα pit για αντικατάσταση της εμπρός αεροτομής του, αφήνοντας τις δύο McLaren επικεφαλής. Το pit wall της βρετανικής ομάδας έδωσε εντολή στους οδηγούς της να εξοικονομήσουν καύσιμα και να προστατεύσουν τα ελαστικά τους. Ο Λιούις Χάμιλτον ρώτησε στον ασύρματο αν ο Τζένσον Μπάτον θα τον προσπερνούσε, αν έκοβε το ρυθμό του. Ο επικεφαλής μηχανικός αγώνα της McLaren, Φιλ Πρου, εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δε θα συνέβαινε. Ωστόσο, όταν 10 γύρους πριν από την καρό σημαία ο Χάμιλτον έχασε 0,75 δλ. στη στροφή 8 (στην προσπάθεια να προστατεύσει τα ελαστικά του), ο Μπάτον επιτέθηκε και προσπέρασε. Ο Χάμιλτον αντεπιτέθηκε και ανέκτησε άμεσα την πρωτοπορία, αλλά δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με αυτό που συνέβη, γεγονός που ήταν εμφανές από την έκφραση του προσώπου του στο βάθρο, παρά το ότι είχε νικήσει χωρίς περαιτέρω... παρενοχλήσεις. Η McLaren είχε σημειώσει το «1-2» χάρη στο αυτογκόλ της Red Bull αλλά και στα χαρακτηριστικά της πίστας της Τουρκίας, που ευνοούσαν την ΜΡ4-25 και το σύστημα stalling της πίσω αεροτομής της στις μεγάλες ευθείες, επιτρέποντάς τους να καλύπτουν με την ανώτερη (κατά 6 χλμ./ώρα) τελική τους ταχύτητα το χρόνο που εξασφάλιζαν στις στροφές οι Red Bull (ακόμα και 0,25 δλ. μονάχα στη διέλευση από τη στροφή 8!)._ Φ. Λ.

pit stop
> H Red Bull δέχθηκε εντολή από τη FIA να τροποποιήσει τους υπερμεγέθεις συνδέσμους των ψαλιδιών της εμπρός ανάρτησης της RB6 και να αφαιρέσει τα πτερύγια που περιέβαλλαν τις ελκτικές ράβδους της πίσω ανάρτησης, επειδή είχαν κλίση 20°, αντί των 5° που επιτρέπουν οι κανονισμοί.
> Στο Q3 αστόχησε η ράβδος στρέψης της πίσω ανάρτησης της Red Bull του Φέτελ (που χρησιμοποιούσε καινούργιο πλαίσιο), συνεπώς ο εμπρός εσωτερικός τροχός του Γερμανού μπλόκαρε σε κάθε φρενάρισμά του. Επίσης, ο κινητήρας του Γουέμπερ αστόχησε την Παρασκευή (έχοντας ήδη διανύσει πολλά χιλιόμετρα), ενώ το Σάββατο αντιμετώπισε πρόβλημα με την ηλεκτρονική διαχείριση γκαζιού.
> Τρεις ομάδες παρουσίασαν συστήματα stalling πίσω αεροτομής. Η Red Bull δεν το χρησιμοποίησε στον αγώνα, ενώ στη Force India μονάχα ο Λιούτσι αγωνίστηκε με αυτό. Το σύστημα της Mercedes (που αμφότεροι οι οδηγοί χρησιμοποίησαν την Κυριακή) διοχετεύει τον αέρα στο κεντρικό πτερύγιο της πίσω αεροτομής μέσω των πλευρικών τοιχωμάτων της, και όχι μέσω προεκτεταμένου καλύμματος κινητήρα, όπως των υπόλοιπων ομάδων.

11 χρόνια είχαν να συγκρουστούν μεταξύ τους team mate ενώ βρίσκονταν επικεφαλής, από την επαφή Κούλθαρντ-Χάκινεν (McLaren) στην Αυστρία το 1999 - αν και τότε η επαφή είχε συμβεί στον πρώτο γύρο του αγώνα.
30 παρουσίες στο βάθρο συμπλήρωσε ο Χάμιλτον.
647 συνεχόμενα χιλιόμετρα επικεφαλής συμπλήρωσε ο Γουέμπερ από το GP Ισπανίας έως τη σύγκρουση με τον Φέτελ στην Τουρκία.
800 εκκινήσεις σε GΡ συμπλήρωσε η Ferrari.

GP Τουρκίας, 7ος γύρος
Κωνσταντινούπολη, 30/05/2010
Μήκος πίστας: 5,338 χλμ.
Γύροι: 58
Συν. απόσταση: 309,396 χλμ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ, GRID
1. Χάμιλτον, McLaren, 1:28:47.620 (2)
2. Μπάτον, McLaren, +2.645 (4)
3. Γουέμπερ, Red Bull, +24.285 (1)
4. Σουμάχερ, Mercedes, +31.110 (5)
5. Ρόζμπεργκ, Mercedes, +32.266 (6)
6. Κούμπιτσα, Renault, +32.824 (7)
7. Μάσα, Ferrari, +36.635 (8)
8. Αλόνσο, Ferrari, +46.544 (12)
9. Σούτιλ, Force India, +49.029 (11)
10. Κομπαγιάσι, Sauber, +1:05.650 (10)

Ταχ. γύρος: Πιέτροφ 1:29.165

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
1. Γουέμπερ, 93
2. Μπάτον, 88
3. Χάμιλτον, 84
4. Αλόνσο, 79
5. Φέτελ, 78

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. ΜcLaren, 172
2. Red Bull, 171
3. Ferrari, 146
4. Mercedes, 100
5. Renault, 73


GP ΚΑΝΑΔΑ

It’s all about the tyres!

Η έκβαση του Καναδικού GP κρίθηκε εν πολλοίς στη διαχείριση των ελαστικών, τα οποία, λόγω του πολύ λείου ασφαλτοστρώματος, παρουσίαζαν εκτεταμένο graining, επιβάλλοντας στρατηγικές δύο ή ακόμα και τριών pit stop. Ο Λιούις Χάμιλτον διέκοψε το σερί pole των Red Bull, αλλά η επιλογή της μαλακής γόμας για το Q3 (και το πρώτο stint του αγώνα) έμοιαζε ριψοκίνδυνη. Αποδείχθηκε, όμως, η σωστή, αφού στους πρώτους γύρους τα σκληρά ελαστικά που είχε επιλέξει η Red Bull άντεξαν μονάχα επτά γύρους παραπάνω από τη μαλακή γόμα. Ο Χάμιλτον μονομάχησε ουσιαστικά με τον Φερνάντο Αλόνσο για τη νίκη. Οι δυο τους πραγματοποίησαν τo πρώτο τους pit stop ταυτόχρονα (στον 7ο γύρο), και ο Ισπανός πέρασε μπροστά, λόγω καθυστέρησης της McLaren. Εντούτοις, ο Χάμιλτον προσπέρασε τη Ferrari ξανά, όταν ο Σεμπαστιάν Μπουεμί (που δεν είχε μπει στα pit ακόμη, και ήταν επικεφαλής) καθυστέρησε τον Αλόνσο στο 14ο γύρο. Στα δεύτερα pit stop o Αλόνσο παρέμεινε στην πίστα δύο γύρους παραπάνω από τον Βρετανό και έδειχνε αρκετά ταχύς για να επιστρέψει από το pit lane εμπρός από τη McLaren. Ωστόσο, ο Γιάρνο Τρούλι, που βρισκόταν ένα γύρο πίσω, τον καθυστέρησε υπερβολικά, και η ευκαιρία εξανεμίστηκε. Στη συνέχεια, άλλος ένας ντουμπλαρισμένος οδηγός, ο Καρούν Τσάντοκ, κόστισε στον Αλόνσο και τη 2η θέση, αφού τον καθυστέρησε αρκετά για να επιτρέψει στον Τζένσον Μπάτον να προσπεράσει τη Ferrari 13 γύρους πριν από την καρό σημαία και να κάνει το δεύτερο συνεχόμενο «1-2» για τη McLaren, χωρίς όμως να μπορεί να απειλήσει τον team mate του, παρά το ότι είχε διατηρήσει τα ελαστικά του σε καλύτερη κατάσταση. Οι στρατηγικές της Red Bull δεν πέτυχαν, καθώς ο Σεμπαστιάν Φέτελ, μετά το πρώτο pit stop του, επέστρεψε στην πίστα πίσω από τους Αλόνσο, Χάμιλτον και Μπάτον και έπειτα αναγκάστηκε να κόψει ρυθμό του, λόγω προβλημάτων στο κιβώτιο, για να διαφυλάξει την 4η θέση. Ο Μαρκ Γουέμπερ, που, αντίθετα με τον team mate του, χρησιμοποίησε τη σκληρή γόμα στο δεύτερο stint του, τέθηκε επικεφαλής, όταν όλοι οι υπόλοιποι έκαναν το δεύτερο pit stop τους, ωστόσο τα ελαστικά του παρέδωσαν το πνεύμα αρκετά σύντομα (στον 40ό γύρο). Εφόσον δεν είχε χρησιμοποιήσει τη μαλακή γόμα, δεν μπορούσε να μπει στα pit τότε, καθώς τα καινούργια ελαστικά δε θα άντεχαν μέχρι τον τερματισμό, και έχασε πολύ χρόνο, για να συμβιβαστεί με την 5η θέση... Οι μεγάλες ευθείες του Μόντρεαλ ευνόησαν τις McLaren (λόγω του ισχυρότατου κινητήρα της Mercedes και του συστήματος stalling της πίσω αεροτομής) καθώς και την καλή μηχανική πρόσφυση των Ferrari (που «βολεύεται» καλύτερα με τις μαλακές γόμες της Bridgestone), αλλά έπληξαν την υψηλή αεροδυναμική αντίσταση των Red Bull, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ιπποδύναμη των κινητήρων Renault που χρησιμοποιεί._ Φ. Λ.

pit stop
> H Red Bull ανακάλυψε ένα πρόβλημα στο κιβώτιο του Γουέμπερ και αναγκάστηκε να το αντικαταστήσει πριν από τον αγώνα, ενεργοποιώντας την ποινή 5 θέσεων στη σειρά εκκίνησης. Επίσης, η ομάδα αντικατέστησε το συμπλέκτη και το τιμόνι της RB6 του Φέτελ, η οποία παρουσίασε πρόβλημα στο κιβώτιο στο μέσο του αγώνα, αναγκάζοντάς τον να κόψει ρυθμό για να φτάσει στον τερματισμό.
> O Χάμιλτον δεν είχε αρκετά καύσιμα για να φτάσει μέχρι τα pit στο τέλος του Q3, και δέχθηκε πρόστιμο 10.000 δολαρίων για αυτό. Μερικοί αντίπαλοι διαμαρτυρήθηκαν για άδικο πλεονέκτημα (λόγω του χαμηλότερου βάρους), και η FIA αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει ανάλογα -εσκεμμένα- περιστατικά στο μέλλον.
> O Γουέμπερ ανανέωσε για άλλο ένα χρόνο το συμβόλαιό του με τη Red Bull.
> O Μάσα επέκτεινε το συμβόλαιό του με τη Ferrari μέχρι το τέλος του 2012.


172 αγώνες είχε η McLaren να σημειώσει δύο συνεχόμενα «1-2», από τα GP Γαλλίας και Αυστρίας το 2000.
5 διαφορετικοί οδηγοί έχουν ηγηθεί στη βαθμολογία φέτος, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην ιστορία της F1.
19 χρόνια είχαμε να δούμε τρεις Παγκόσμιους Πρωταθλητές στο βάθρο, από το GP των ΗΠΑ το 1991 (Σένα-Προστ-Πικέ).
120 οδηγοί έχουν σημειώσει ταχύτερο γύρο στην 60ετή ιστορία της F1, με τον Κούμπιτσα να τα καταφέρνει για πρώτη φορά στην καριέρα του.

GP Καναδά, 8ος γύρος
Μόντρεαλ, 13/06/2010
Μήκος πίστας: 4,361 χλμ.
Γύροι: 70
Συν. απόσταση: 305,270 χλμ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ, GRID
1. Χάμιλτον, McLaren, 1:33:53.456 (1)
2. Μπάτον, McLaren, +2.254 (4)
3. Αλόνσο, Ferrari, +9.214 (3)
4. Φέτελ, Red Bull, +37.817 (2)
5. Γουέμπερ, Red Bull, +39.291 (7)
6. Ρόζμπεργκ, Mercedes, +56.084 (10)
7. Κούμπιτσα, Renault, +57.300 (8)
8. Μπουεμί, Toro Rosso, +1 γύρο (15)
9. Λιούτσι, Force India, +1 γύρο (5)
10. Σούτιλ, Force India, +1 γύρο (9)

Ταχ. γύρος: Κούμπιτσα 1:16.972

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
1. Χάμιλτον, 109
2. Μπάτον, 106
3. Γουέμπερ, 103
4. Αλόνσο, 94
5. Φέτελ, 90

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. ΜcLaren, 215
2. Red Bull, 193
3. Ferrari, 161
4. Mercedes, 108
5. Renault, 79