4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Fiat 500 TwinAir

Οι Ιταλοί μπορεί να μην τα κατάφεραν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, αλλά έχουν κάθε λόγο να νιώθουν υπερήφανοι για τη Fiat, εναποθέτοντας όλες τους τις ελπίδες για διάκριση σε αυτήν.

ΜΕ την οικονομική κρίση να καταπίνει αδιακρίτως όποια χώρα βρεθεί στο διάβα της, δημιουργώντας πρόβλημα στην ανάπτυξή της, μια μικρή πόλη κάπου στο βορρά της Ιταλίας με μεγάλη βιομηχανική ιστορία, το Τορίνο, δείχνει να ανθίσταται σθεναρά. Και ενώ όλοι λειτουργούν στο ρελαντί, τηρώντας στάση αναμονής, υπό το βάρος των πιέσεων της αγοράς, οι «νερατζούρι» της αυτοκινητοβιομηχανίας μοιάζουν να έπεσαν στη μαρμίτα της ανάπτυξης. Ζουν στους δικούς τους ρυθμούς, σχεδιάζοντας το παρόν, που αποτελεί την επένδυση για το μέλλον.
Αν το downsizing, λοιπόν, αποτελεί την τάση της εποχής στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι Ιταλοί το επιχειρούν - στον υπερθετικό βαθμό. Δημιουργούν έναν κινητήρα που πέφτει κάτω από το λίτρο σε χωρητικότητα, αγγίζοντας μόλις τα 875 κ.εκ. Τυχαίο; Δε νομίζουμε. Οι κύλινδροι είναι 2 και μας φέρνουν θύμησες από το «500αράκι» του τότε, το αυθεντικό, αν θέλετε, που μεσουράνησε τη δεκαετία του ’60.

Καλώς ήρθες!
Ο ήχος αντίστοιχος, αλλά πώς να περιγράψουμε το κροτάλισμά του, αφού στη σύγχρονη εποχή δεν υπάρχουν παραστάσεις από ανάλογο μοτέρ. Ένα τούρμπο βοηθά το έργο αυτού του μικρού κινητήρα, στέλνοντας την απόδοση στους 85 ίππους και στα 14,8 χλγμ. ροπής μόλις στις 1.900 σ.α.λ., ενώ θα υπάρξουν ακόμα δύο εκδόσεις με 65 και 105 ίππους. Ο κινητήρας νέος, αλλά η τεχνολογία MultiAir που χρησιμοποιεί γνωστή. Η πεταλούδα γκαζιού καταργείται, όπως και ο εκκεντροφόρος εισαγωγής, ενώ χρησιμοποιείται μια υδραυλική μονάδα ανεξάρτητη για κάθε κύλινδρο, με στόχο την καλύτερη πλήρωση των θαλάμων.
Αυτοκίνητο αναφοράς αποτελεί το γνωστό και χωρίς αλλαγές «500αράκι» στην ανοιχτή και την κλειστή έκδοσή του, αλλά αυτό θα είναι απλώς το ξεκίνημα, η αφετηρία για αυτήν τη διαδρομή, στην οποία ο TwinAir θα συναντήσει και άλλα μοντέλα, και όχι απαραίτητα με το σήμα της Fiat στη μάσκα τους. Οι όποιες αρχικές και θεωρητικές αναστολές είχαμε στο άκουσμα του 2κύλινδρου κινητήρα εξανεμίστηκαν με μιας όταν βρεθήκαμε πίσω από το τιμόνι του «500». Ο κινητήρας έρχεται χωρίς δισταγμούς στη ζωή, διατηρώντας με ευκολία το ρελαντί του. Οι κραδασμοί που περιμέναμε δεν πέρασαν ποτέ στην καμπίνα των επιβατών, χάρη στη ράβδο εξισορρόπησης που χρησιμοποιείται και, μόνο αν ανοίξεις το καπό, θα διαπιστώσεις πως όντως υπάρχουν. Ανάλογα, η καλή μόνωση κλείνει την πόρτα στο θόρυβο, καθιστώντας το ιταλικό «μικρό» φιλικό στη χρήση. Το δισταγμό που δείχνει ο κινητήρας κάτω από τις 1.900 σ.α.λ. και έξω από την ωφέλιμη περιοχή του τον αντιπαρέρχεται με την ευστροφία του. Σκαρφαλώνει με ευκολία στον κόφτη, ειδικά με τις δύο πρώτες σχέσεις, λειτουργώντας σαν... μεγαλύτερος. Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 11 δλ., με τη μακριά κλιμάκωση του κιβωτίου να ευνοεί την τελική ταχύτητα, που φθάνει τα 173 χλμ./ώρα, αλλά και την κατανάλωση, η οποία, σύμφωνα με τους Ιταλούς, πέφτει στα 4,1 λίτρα/100 χλμ. Σε αυτό συμβάλλει και το σύστημα Start & Stop, το οποίο επιδεικνύει απροβλημάτιστη λειτουργία.
Αξιοσημείωτη είναι η τιμή των εκπομπών CO2, η οποία πέφτει από το ψυχολογικό όριο των 100 γρ./χλμ. στα 95 με το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και στα 92 με το αυτόματο Dualogic, παρασύροντας μαζί της εκείνη της κατανάλωσης στα 4 λίτρα/100 χλμ. Όλα αυτά, φυσικά, αφορούν τη λειτουργία ECO, η οποία έρχεται με την πίεση ενός μπουτόν στην κεντρική κονσόλα και περιορίζει την ισχύ του κινητήρα στους 76 ίππους, τη ροπή στα 10,2 χλγμ., ενώ αυξάνει και την υποβοήθηση του συστήματος διεύθυνσης. Λιγότερο ισχυρό, αλλά απόλυτα λειτουργικό, δεν προβληματίζει μέσα στην πόλη, και θα πρέπει να περάσει τα όρια του αστικού κέντρου για να διαπιστώσεις το έλλειμμα δύναμης. Αν, ωστόσο, ισχύουν οι ισχυρισμοί της Fiat περί κατανάλωσης, προτείνουμε ανεπιφύλακτα αυτήν τη λειτουργία.

Χωρίς αντίπαλο
Ένας κινητήρας με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων EU5, που αποδίδει καλύτερα από ατμοσφαιρικό 1.400άρη, αλλά με το απόλυτο φορολογικό ατού που του χαρίζει η χωρητικότητά του, ο οποίος μειώνει τα πάγια έξοδα στο ελάχιστο. Πέραν τούτου, έχουμε να κάνουμε με μια επανάσταση που σπάει το φράγμα του λίτρου, χωρίς όμως τις παρενέργειες -σε πρώτη φάση τουλάχιστον και σύμφωνα με τη μικρή επαφή που είχαμε- που θα σε αποτρέψουν από την αγορά του. Στην ελληνική αγορά η πρεμιέρα του 500 TwinAir υπολογίζεται μέσα στον Οκτώβριο, με τιμή που δεν έχει οριστεί ακόμη. Ενδεικτικά στην Ιταλία, όπου θα κυκλοφορήσει ένα μήνα νωρίτερα, θα στοιχίζει 13.250 ευρώ._ Γ. Καλ.

Fiat 500 TwinAir
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 0.9
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 875 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 85 ίπποι/5.500 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 14,8 χλγμ./1.900 σ.α.λ.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 3.546x1.627x1.488 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.300 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.525 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ./ώρα 11,0 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 173 χλμ./ώρα