4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Οδοιπορικό στην Εύβοια με Alfa Romeo 159 1750 TBi

Στην Εύβοια δηλαδή, σε έναν προορισμό πολύ κοντά στην Αθήνα, χωρίς το άγχος των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, με ωραίες παραλίες τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο κομμάτι της, αλλά και με πολύ ενδιαφέρουσα ενδοχώρα. Παρέα μας; Μια γοητευτική Ιταλίδα!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Αθήνα-Εύβοια (περίπου 550 χλμ.)
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Alfa Romeo 159 1750 TBi
ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.742 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ: 200 ίπποι/5.000 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ: 32,7 χλγμ./1.400 σ.α.λ.
ΚΙΒΩΤΙΟ: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 235 χλμ./ώρα
0-100 χλμ./ώρα: 8,5 δλ.
120-0 χλμ./ώρα: 56,7 μ.
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ: 12,5 λίτρα/100 χλμ.
ΤΙΜΗ: 28.000 ευρώ (Distinctive), 31.500 ευρώ (Premium)

Από το βορρά...
H αρχή, λοιπόν, με τη Λίμνη, τις Ροβιές, την Αιδηψό, τον Πύργο, τους Ωρεούς, την Ιστιαία, την Αγία ¶ννα και πολλές ακόμα από τις γραφικές τοποθεσίες της βόρειας Εύβοιας. Αφήνοντας πίσω μας τη Χαλκίδα, ανηφορίζουμε στις στροφές του Αγίου, ενώ σε όλη τη διαδρομή, έως και το ψηλότερο σημείο, γραφικές ταβέρνες προσφέρουν ντόπια κρέατα και τυριά, με σπεσιαλιτέ τις χωριάτικες μακαρονάδες και το φημισμένο τηγανόψωμο. Θαυμάσιο πευκόδασος, κουμαριές, πλατάνια, φτελιές και δρύες συντροφεύουν την πορεία μας έως πιο ψηλά, όπου αρχίζουν τα πρώτα έλατα. Φυσικά, η πρόταση του Ωρωπός-Ερέτρια με φέρι μποτ πάντα «παίζει» γι’ αυτούς που θέλουν οπωσδήποτε να συνδυάσουν τις διακοπές τους με πλοίο, και μάλιστα οικονομικά, αφού το εισιτήριο του επιβάτη είναι 2 ευρώ και του αυτοκινήτου μόλις 10.
Η Alfa μας, κι αυτή στη φιλοσοφία των διακοπών, το... διασκεδάζει με το παραπάνω, εκμεταλλευόμενη το σωστό κινητήρα της. Ο λόγος για το σύνολο των 1.742 κ.εκ., το οποίο, με τη χρήση τούρμπο αλλά και τεχνολογίας άμεσου ψεκασμού, όπως και μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων, αποδίδει 200 ίππους στις 5.000 σ.α.λ., με τις τιμές της ροπής να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Βλέπετε, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του 32,7 χλγμ. μόλις από τις 1.400 σ.α.λ. Νούμερα που μοιάζουν στο χαρτί ικανά να απογειώσουν την «159», και το κάνουν στην πράξη με άνεση!
Μετά τα πρώτα περίπου 50 χλμ. συναντούμε το Προκόπι, χωριό προσφύγων που έχει λάβει την ονομασία του από το Προκόπιον της Καππαδοκίας. Παλαιότερα ονομαζόταν «Αχμέταγα», ενώ σήμερα είναι γνωστό στο πανελλήνιο από το σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, που έφεραν μαζί τους -κατά τον ξεριζωμό- ευσεβείς πρόσφυγες.
Η διαδρομή μας συνεχίζεται προς την πανέμορφη ναυτική πολιτεία της Λίμνης (το αρχαίο Ελύμνιον). Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο βόρειο Ευβοϊκό, είναι πόλη με μακραίωνη ιστορία και μεγάλη ναυτική παράδοση. Η σημερινή Λίμνη είναι μια τουριστικά ενδιαφέρουσα πόλη, την οποία χαρακτηρίζει το νησιώτικο στοιχείο με τους πολύ στενούς δρόμους και τη λαογραφική παράδοση, ενώ στην περιοχή θα βρείτε όλες τις ανέσεις για όμορφες διακοπές, όπως καταστήματα, όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο δρόμος συνεχίζει παραλιακά για τα διάσημα Λουτρά Αιδηψού. Η μαγευτική περιοχή είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο από την αρχαιότητα για το προνόμιο του πολύτιμου υπεδάφους της και των δώρων που η γη προσφέρει από τα σπλάχνα της. Στην Αιδηψό ανήκουν τρεις οικισμοί, που αποτελούν και τη σημερινή πόλη - η παραθαλάσσια λουτρόπολη, το καταπράσινο χωριό και ο ¶γιος Νικόλαος με τις όμορφες πλαζ και τις πολλές ταβέρνες του. Αξιόλογες είναι η φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων, οι εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων καθώς και οι πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες προσθέτουν αρκετά θετικά στοιχεία στην εικόνα της εξαιρετικής αυτής λουτρόπολης, που δεν προτείνεται μόνο... για τις γνωστές ιαματικές της ιδιότητες.
Η συνέχεια με το χωριό των Ωρεών, το οποίο φημίζεται για τα καλά ουζερί που βρίσκονται στην παραλία του, ενώ τα τελευταία χρόνια σημειώνει σημαντική τουριστική κίνηση. Αποτελείται από τέσσερις οικισμούς, που αντιπροσωπεύουν όλες τις ομορφιές του νησιού. Έχει καταπράσινη πεδιάδα, υπέροχες παραλίες με πολύ καθαρές θάλασσες και ό,τι έχει μείνει από μια ιστορία χιλιάδων ετών. Ακόμα ένα παραθαλάσσιο χωριό πλούσιο σε όλα του είναι το Πευκί. Αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον τουρισμό όσον αφορά το δήμο Αρτεμισίου, διαθέτοντας πληθώρα από καταλύματα και εστιατόρια για κάθε βαλάντιο, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η παραλία της περιοχής φτάνει τα 4 χλμ., ενώ την υπέροχη αμμουδιά της θα ζήλευαν ακόμα και τα πιο αναπτυγμένα τουριστικά θέρετρα!
Μια επίσης πανέμορφη παραλία του δήμου Αρτεμισίου είναι και αυτή των Βασιλικών, το λεγόμενο «Ψαροπούλι». Η περιοχή είναι χτισμένη όχι πάνω στην παραλία, αλλά στον εθνικό δρόμο Ιστιαίας-Χαλκίδας, και απέχει 32 χλμ. από την Ιστιαία και 97 από τη Χαλκίδα. Η βόλτα μας στη βόρεια πλευρά της Εύβοιας ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, φτάνοντας στην Αγία ¶ννα. Πνιγμένη στο πράσινο, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από το Αιγαίο, αγναντεύοντας τις απέναντι Σποράδες. Η ονομασία της περιοχής προέρχεται από τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας ¶ννας, που βρίσκεται στον ομώνυμο ναό. Στο Μουσείο Λαϊκής Tέχνης ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μεταξύ άλλων τη μοναδική αγιαννιώτικη φορεσιά και να γνωρίσει τις παλιές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των κατοίκων μέχρι τις ημέρες μας.

... στο νότο!
Θυμηθείτε σε πόσες τοποθεσίες της Εύβοιας σας ταξιδέψαμε μέχρι στιγμής και αναλογιστείτε ότι μόλις τώρα μπαίνουμε στο νότιο μέρος της. Η διαδρομή μας, βέβαια, γίνεται παιχνιδάκι, χάρη στη λευκή Alfa με το φιλόξενο εσωτερικό. Εκεί αυτό που μαρτυρά την όποια διαφορά με τις ατμοσφαιρικές εκδόσεις είναι το όργανο με την ένδειξη της πίεσης του τούρμπο, που βρίσκεται τοποθετημένο στην κεντρική κονσόλα. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα είναι γνωστά, με τη σχεδίαση του εσωτερικού να παραμένει το ίδιο φρέσκια, παρά τα πέντε χρόνια ζωής του μοντέλου.
Στο δρόμο, το εξαιρετικό πλαίσιο, το οποίο μας είχε εντυπωσιάσει σε όλες τις εκδοχές της «159», δε χάνει καθόλου από τη φιλικότητα και τον εν γένει σπορ χαρακτήρα του. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού τονίζονται ακόμα περισσότερο τα σπορτίφ χαρακτηριστικά της. Ειδικότερα στα ανοιχτά κομμάτια εμπνέει σιγουριά στο χειριστή, ωθώντας τον να πιέσει ακόμα περισσότερο, όντας ουδέτερη. Παράλληλα, ιδιαίτερα ευχάριστη είναι η συμπεριφορά της «159» και στα πιο κλειστά σημεία, με το πίσω μέρος να αποδεικνύεται ρυθμίσιμο με το γκάζι. Σε όλα αυτά το ρόλο της παίζει η ανάρτηση, η οποία περνά τις ανωμαλίες του δρόμου χωρίς να κουράζει, παρά το σπορτίφ προσανατολισμό της, την ώρα που το σύστημα διεύθυνσης παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι της Alfa Romeo έκαναν κίνηση ματ με την τοποθέτηση του υπερτροφοδοτούμενου συνόλου στην «159».
Ας γυρίσουμε, όμως, στο οδοιπορικό μας. Το νότιο τμήμα της Εύβοιας μπορεί διοικητικά να ανήκει στη Στερεά Ελλάδα, κρατά όμως τους... δεσμούς του με τις Κυκλάδες, όσον αφορά τη μορφολογία του εδάφους αλλά και τη διαρκή παρουσία των αέρηδων. «Μαθαίνεις να ζεις μαζί τους μετά από λίγο καιρό» λένε οι κάτοικοι σε όσους φθάνουν για πρώτη φορά και εκφράζουν παράπονο. Η τεχνολογία εκμεταλλεύεται, πάντως, τους ισχυρούς ανέμους, κάτι που αποδεικνύεται από τη δημιουργία στην περιοχή ενός εκ των μεγαλύτερων αιολικών πάρκων της Ελλάδας. Highlight αυτής της πλευράς είναι, φυσικά, η Κάρυστος, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της νότιας Εύβοιας. Την άψογη ρυμοτομία της οφείλει στο Βαυαρό αρχιτέκτονα Μπίρμπαχ, ο οποίος τη σχεδίασε στα μέσα του 19ου αιώνα κατ’ εντολήν του Όθωνα. Τα νερά που κατεβαίνουν από τις κορυφές της Όχης μεταβάλλουν εντυπωσιακά το τοπίο. Το πετρώδες έδαφος, υπεύθυνο στην αρχαιότητα για το υψηλής ποιότητας μάρμαρο που προσέφερε, και στις μέρες μας για την πέτρα Καρύστου, δίνει τη θέση του σε καταπράσινα χωριά.
Ανηφορίζοντας προς τους Μύλους, τα πλατάνια ρίχνουν τον πυκνό ίσκιο τους πάνω στο «λευκό δέρμα» της Ιταλίδας μας. Το χωριό αυτό αποτελούσε με δημογεροντία την πρωτεύουσα της περιοχής έως το 1848. Πριν επισκεφθούμε το Καστέλο Ρόσο («Κοκκινόκαστρο»), επιβάλλεται μία στάση στο Κτήμα Μοντοφώλι, έναν πρότυπο αμπελώνα 16 στρεμμάτων, όπου καλλιεργούνται αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες, προκειμένου να παραχθεί το γλυκό κρασί. Το ωραιότερο κομμάτι της νότιας Εύβοιας βρίσκεται, αναμφίβολα, στη βόρεια πλευρά της Όχης. Το φαράγγι του Δημοσάρη διασχίζεται από το ομώνυμο ρέμα, που πηγάζει από την κορυφή του βουνού. Κάποτε αποτελούσε την κύρια δίοδο επικοινωνίας των κατοίκων των χωριών του Κάβο Ντόρο με την Κάρυστο. Σήμερα είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη των απανταχού πεζοπόρων. Στα 10 χλμ. της κατηφορικής διαδρομής φιλοξενείται πλούσια πανίδα και χλωρίδα, με αποτέλεσμα το φαράγγι να ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000. Το ρέμα καταλήγει στην παραλία του Καλλιανού με τα πράσινα νερά. Εκεί το κύμα ξεβράζει συχνά στα βράχια χρυσά νομίσματα, αποτέλεσμα κάποιου ναυαγίου της βυζαντινής περιόδου. Ακόμα, όμως, και αν ο ταξιδιώτης δε βρει κάποιο από τα «κωνσταντινάτα», θα έχει ανταμειφθεί από τις εναλλαγές των εικόνων δίπλα στην Αθήνα, αλλά ταυτόχρονα τόσο μακριά από αυτήν.

Ανάπαυλα στη δροσερή Στενή
Το πρωινό του οδοιπορικού μας είναι από τα πιο ζεστά της χρονιάς, με τη θερμοκρασία να έχει κολλήσει στους 40... Χρόνος για να απολαύσουμε τη θάλασσα δεν υπάρχει, το στομάχι γουργουρίζει και το πλήρωμα της «159» ψάχνει στιγμές χαλάρωσης για να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τη βόλτα του στην Εύβοια. Η ορεινή τοποθεσία της Στενής, στους πρόποδες της Δίρφης, αποτελεί μονόδρομο, και έτσι αρχίζουμε να ανηφορίζουμε. Το θερμόμετρο του αυτοκινήτου μας δίνει τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα: 37, 36, 35... και ξαφνικά 29 βαθμοί Κελσίου! «¶λλος κόσμος», λέμε με μία φωνή με τον Θάνο Ηλιόπουλο, και, αφού... αφήνουμε στην άκρη την Alfa και την Canon, ακολουθούμε τις μυρωδιές από τις πολλές ταβέρνες της περιοχής για αρχή, και την -καλύτερη- δροσιά των αιωνόβιων πλατάνων για να απολαύσουμε το καφεδάκι μας στη συνέχεια, και να γράψουμε εκεί τον ιδανικότερο επίλογο του οδοιπορικού μας. Σε απόσταση μόλις μιάμισης ώρας βρισκόταν η ψυχοφθόρα πρωτεύουσα, και όμως εμείς ήμασταν σε άλλον κόσμο μαζί με την καλύτερη παρέα... «Grazie, bella!»*_ Μ. Σαλ.

*«Ευχαριστούμε, κούκλα!»

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
ΔΗΜΟΣ 22210.22314
ΝΟΜΑΡΧΙΑ 22210.51400/36000
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22210.83333/22100
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22210.77777
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ 22210.28888
ΚΑΡΥΣΤΟΣ
ΔΗΜΟΣ 22240.22246
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22240.22262
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ 22240.22227
ΣΤΥΡΑ & Ν. ΣΤΥΡΑ
ΔΗΜΟΣ 22240.51235/51214
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22240.51208
ΜΑΡΜΑΡΙ
ΔΗΜΟΣ 22240.32280/31280
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22240.31333
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 22240.31341/32222
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ 210.9424.398
ΑΙΔΗΨΟΣ
ΔΗΜΟΣ 22260.22262
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22260.23333
ΕΡΕΤΡΙΑ
ΔΗΜΟΣ 22290.62207
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22290.64888
ΦΕΡΙ ΜΠΟΤ 22290.62492
ΜΑΝΤΟΥΔΙ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22270.23333
ΚΥΜΗ
ΔΗΜΟΣ 22220.24000
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22220.22555
ΔΗΜΟΣ ΕΛΥΜΝΙΩΝ (ΛΙΜΝΗ-ΡΟΒΙΕΣ-ΧΡΟΝΙΑ-ΚΕΧΡΙΕΣ)
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 22270.31603

Περισσότερες πληροφορίες: www.visit-evia.com & www.evia-guide.gr

Αφήστε το αυτοκίνητο στην πόλη...
Αν θέλετε να αφήσετε στο σπίτι το αυτοκίνητο, η πρόσβαση στην Εύβοια είναι εξίσου εύκολη με ΚΤΕΛ, ΟΣΕ και ακτοπλοϊκώς.
Το ΚΤΕΛ Ευβοίας εκτελεί πυκνά καθημερινά δρομολόγια από Αθήνα (σταθμός Λιοσίων και Κάτω Πατήσια) προς Χαλκίδα, Κύμη, Λουτρά Αιδηψού, Ιστιαία, Αλιβέρι, Κύμη, Κάρυστο αλλά και από Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ιωάννινα προς Χαλκίδα.
Ο ΟΣΕ, επίσης, εκτελεί πυκνά καθημερινά δρομολόγια από το Σταθμό Λαρίσης προς τη Χαλκίδα. Παράλληλα, μέσω Οινόης η Χαλκίδα επικοινωνεί με τη Θεσσαλονίκη.
Ακτοπλοϊκώς, η Εύβοια συνδέεται με την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα με πορθμεία που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια:
- Από τη Ραφήνα Αττικής προς το Μαρμάρι (1 ώρα)
- Από την Αγία Μαρίνα Αττικής προς τα Στύρα και τον Αλμυροπόταμο (30 λεπτά)
- Από τον Ωρωπό Αττικής προς την Ερέτρια (15 λεπτά)
- Από την Αρκίτσα Φθιώτιδας προς τα Λουτρά Αιδηψού
- Από τον ¶γιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας προς τον ¶γιο Γεώργιο Λιχάδας
- Από τη Γλύφα Φθιώτιδας προς τον Αγιόκαμπο
- Από την Κύμη προς τη Σκύρο (1 ώρα και 45 λεπτά)
- Το καλοκαίρι λειτουργεί γραμμή Κύμη-Λήμνος και Κύμη-Σποράδες

Περισσότερες πληροφορίες
ΚΤΕΛ Ευβοίας
Αθήνα: 210.8317.163
Θεσσαλονίκη: 2310.595.409
Πάτρα: 2610.623.888
Ιωάννινα: 26510.41248
Χαλκίδα: 22210.20400
www.ktelevias.gr

ΟΣΕ
Αθήνα: 210.5240.601, 210.5240.646-8
Χαλκίδα: 22210.22386
www.ose.gr