4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Opel Ampera

Η Opel, μέσα στον επόμενο χρόνο, θα βάλει στην παραγωγή το πρώτο ολοκληρωμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με χώρο για τέσσερις επιβάτες και εμβέλεια που μπορεί να φτάσει τα 500 χλμ.!

ΔΕΝ είμαστε σίγουροι κατά πόσο πρώτα ωρίμασε η τεχνολογία για να φτιαχτεί ένα τόσο πρωτοποριακό αυτοκίνητο σαν το Opel Ampera ή το κοινό είναι πλέον έτοιμο να υποδεχθεί τη διαφορετικότητά του. Το όνομά του (όπως και του δίδυμου «αδελφού» του, του Chevrolet Volt) δεν αφήνει αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ηλεκτρικό μοντέλο, που όμως δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι σήμερα. Η GM, η εταιρεία που κατηγορήθηκε ότι «σκότωσε» δύο φορές το ηλεκτρικό αυτοκίνητο (μία φορά, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν με την εφεύρεση της μίζας κατέστησε τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης εξίσου πρακτικά με τα ηλεκτρικά τετράτροχα της εποχής και μία όταν απέσυρε το πρωτοποριακό σπορ ηλεκτροκίνητο EV1, που είχε λανσάρει στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ’90), φαίνεται ότι θα πάρει και τα εύσημα για την τελική καθιέρωσή του.

«Δεν είναι υβριδικό», λένε οι άνθρωποι της Opel, παρότι διαθέτει τόσο ηλεκτροκινητήρα όσο και βενζινοκινητήρα. Δεν έχουν κι άδικο, αφού αντίθετα με ένα συμβατικό(;) υβριδικό όχημα, όπου η αποκλειστικά ηλεκτροκίνητη λειτουργία του περιορίζεται στις χαμηλές ταχύτητες και σε συνθήκες μερικής επιτάχυνσης, το Ampera προσφέρει το μέγιστο της απόδοσης των 150 ίππων, κινούμενο μόνο από το ηλεκτρικό μοτέρ για τα πρώτα 60 χλμ. Ύστερα τίθεται σε λειτουργία ο δοκιμασμένος βενζινοκινητήρας των 1,4 λίτρων της εταιρείας, που εν προκειμένω αποδίδει 80 ίππους και έχει ως αποκλειστικό σκοπό να διατηρήσει το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας πάνω από το απαραίτητο 30%. Όλη αυτή η τεχνολογία που ανέπτυξε η General Motors για ένα ηλεκτρικό μοντέλο με διευρυμένη αυτονομία φέρει την ονομασία «Voltec».
Γιατί επελέγη η αυτονομία των 60 χλμ.; Πολύ απλά γιατί, από έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδείχθηκε ότι έτσι καλύπτεται το 80% των καθημερινών μετακινήσεων των οδηγών. Για να επιτευχθεί διπλάσια αυτονομία, το κόστος του αυτοκινήτου θα εκτοξευόταν. Το ίδιο και το βάρος, που σήμερα διαμορφώνεται στα όχι αμελητέα 1.800 κιλά, από τα οποία τα 180 χρεώνεται η συστοιχία ιόντων λιθίου. Με τη συγκεκριμένη αυτονομία, θα μπορούσατε κάλλιστα να μένετε, παραδείγματος χάρη, στη Ν. Ιωνία και να εργάζεστε στο Κορωπί. Επιστρέφοντας σπίτι δε θα είχατε παρά να συνδέσετε το αυτοκίνητο με μια πρίζα για ένα 3ωρο στο υπόγειο της πολυκατοικίας, μέχρι τουλάχιστον να πάρει πρέφα ο διαχειριστής ότι εσείς είστε που τσακίζετε τον κοινόχρηστο λογαριασμό της ΔΕΗ... Συνεχίζοντας αυτό το όχι και τόσο φανταστικό σενάριο, με μια τέτοια χρήση θα ξεχνούσατε τα πρατήρια βενζίνης και τις απεργίες των βυτιοφόρων, τουλάχιστον, μέχρι την πρώτη σας εξόρμηση μακρύτερα από το μαγευτικό Κορωπί. Η εταιρεία υπόσχεται συνολική αυτονομία περισσότερο από 500 χλμ. Το Opel Ampera δίκαια, λοιπόν, κατακτά τον τίτλο του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου που δεν επιβαρύνει τον οδηγό και τους επιβάτες με το λεγόμενο «άγχος της αυτονομίας», να ξεμείνεις δηλαδή από ρεύμα στο μέσο του δρόμου και, άντε, να βρεις πρίζα για το επαναφέρεις στη ζωή...

Οδηγούμε το μέλλον!
Βρεθήκαμε στο Μάιντς-Καστέλ, κοντά στη Φρανκφούρτη, όπου η εταιρεία εξελίσσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, για μια πρώτη επαφή με ένα τετράτροχο που αρκετοί κατασκευαστές ομολογούν ότι αποτελεί το μέλλον της αυτοκίνησης. Όλα ξεκίνησαν το 2007 με την εμφάνιση του πρωτότυπου Volt, ενώ έπειτα από ένα χρόνο παρουσιάστηκε η τελική μορφή του αυτοκινήτου παραγωγής. Θεωρητικά, η εξέλιξη ενός τέτοιου οχήματος θα μπορούσε να είναι απλούστερη ενός υβριδικού, το οποίο διαθέτει πιο περίπλοκο σύστημα μετάδοσης για τη σύνθεση της κίνησης από το ηλεκτρικό μοτέρ και τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Εδώ ο βενζινοκινητήρας δρα μόνο επικουρικά και αποκλειστικά για τη φόρτιση της μπαταρίας. Η τελευταία αποτέλεσε και το δυσκολότερο μέρος στην εξέλιξη του Ampera. Με χωρητικότητα 16 kWh, για να έχετε μια αίσθηση, περί τις 4.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του κινητού σας, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες που ενδέχεται να κινηθεί το αυτοκίνητο και να προσφέρει ασφάλεια τόσο υπό κανονικές συνθήκες όσο και σε οποιασδήποτε μορφής ατύχημα. Από εκεί και πέρα, το δάπεδο του μικρομεσαίου Ampera χτίστηκε γύρω από την μπαταρία, έτσι ώστε αυτή να μην κλέβει πολύτιμο χώρο από το εσωτερικό και να κρατά χαμηλό το κέντρο βάρους.
Αρκετά, όμως, με τη θεωρία, αφού ένα άσπρο Ampera μας περιμένει για την πρώτη μας επαφή, περίπου ένα χρόνο προτού ξεκινήσει η παραγωγή του. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι πρωτότυπο και πρόκειται για το ίδιο που έφτασε οδικώς(!) στην πρόσφατη Έκθεση της Γενεύης, προκειμένου να πάρει τη θέση του στο περίπτερο της εταιρείας.
Εξωτερικά, το αμάξωμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να διαθέτει ισχυρή και αναγνωρίσιμη προσωπικότητα, που να δένει με την υπόλοιπη γκάμα της Opel. Έπρεπε, λοιπόν, να δείχνει σπορτίφ και δυναμικό, αλλά την ίδια στιγμή να είναι αναγνωρίσιμο ως ένα αυτοκίνητο με οικολογικό χαρακτήρα. Προκειμένου να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία, λειτουργώντας αποκλειστικά με τις μπαταρίες, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αεροδυναμική του αμαξώματος. Αυτό δεν ήταν εύκολο για ένα μοντέλο με τις διαστάσεις και τους εσωτερικούς χώρους ενός Astra. Το Ampera χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές που συνδυάζονται με έντονα σχεδιαστικά στοιχεία, όπως είναι τα φωτιστικά σώματα σε σχήμα «μπούμερανγκ». Πρόκειται για μια λεπτομέρεια που πρωτοείδαμε στο πρωτότυπο Flextreme, το οποίο υιοθετούσε την ίδια τεχνολογία για την κίνησή του.
Βολεύουμε τα πράγματά μας κάτω από το κάλυμμα του πορτ μπαγκάζ, που με χωρητικότητα 301 λίτρων μπορεί -ως ένα βαθμό- να εξυπηρετήσει τις μεταφορικές ανάγκες των επιβατών, σίγουρα όμως δεν είναι το ιδανικό αυτοκίνητο για ψώνια από το ΙΚΕΑ! Το εσωτερικό του Ampera είναι ακόμα πιο φουτουριστικό και δε θυμίζει σε τίποτα τα άλλα μοντέλα της Opel, πέρα από το -δανεισμένο από το Astra- τιμόνι. Το πρωτότυπο που οδηγήσαμε μπορεί να διέθετε τις τελικές σχεδιαστικές πινελιές, ήταν όμως αρκετά ταλαιπωρημένο και το φινίρισμα απείχε σημαντικά από αυτό που θα χαρακτηρίζει την έκδοση παραγωγής.
Για την εκκίνηση δεν έχουμε παρά να πιέσουμε το πράσινο μπουτόν στο αριστερό μέρος της κολόνας. Μετακινούμε τον ευμεγέθη επιλογέα στη θέση «D» και, χαϊδεύοντας το δεξί πεντάλ, το αυτοκίνητο επιταχύνει με τη γεμάτη αίσθηση που μπορεί να προσφέρει ένας ηλεκτροκινητήρας με σχεδόν 38 χλγμ. ροπής. Κανονικά σε ένα πλήρως φορτισμένο Ampera η κίνηση θα ήταν πρακτικά αθόρυβη, όμως οι ολοήμερες δοκιμές του συγκεκριμένου μοντέλου άδειασαν την μπαταρία, κι έτσι ο 1.400άρης βενζινοκινητήρας ενεργοποιήθηκε αμέσως, δουλεύοντας σχεδόν σε συνεχείς στροφές, με το θόρυβο πάντως να παραμένει διακριτικός.
Το Ampera επιταχύνει γρήγορα, παρά το βάρος του, με τα 100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 9 δλ., και την τελική του να ξεπερνά τα 160 χλμ./ώρα. Για να έχετε μια αίσθηση, η ροπή του ηλεκτροκινητήρα είναι αντίστοιχη ενός 6κύλινδρου συνόλου 2,5 λίτρων! Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι του είναι αρκετά βαρύ σε αίσθηση, οι δανεισμένες από το Astra αναρτήσεις προσφέρουν ικανοποιητική άνεση, αν και το πρωτότυπο δε διέθετε τις τελικές ρυθμίσεις που θα υπάρχουν στο αυτοκίνητο παραγωγής. Οι αλουμινένιοι τροχοί των 17 ιντσών φορούν ειδικά εξελιγμένα λάστιχα με μικρή τριβή κύλισης, ενώ για την επιβράδυνση φροντίζουν τέσσερα δισκόφρενα, σε συνδυασμό με ένα σύστημα ανάκτησης της ενέργειας που δε φαίνεται, παρεμβαίνει όμως αρνητικά στην αίσθηση του μεσαίου πεντάλ. Πέρα από την πρώτη γεύση στο δρόμο, που άλλωστε είναι πρώιμη, μέχρι να δοκιμάσουμε την τελική έκδοση του αυτοκινήτου, εκείνο που έχει ουσία είναι το κέρδος στην κατανάλωση. Υπολογίζεται ότι, για κάποιον που καθημερινά οδηγεί περί τα 60 χλμ., το όφελος σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο είναι 1.700 λίτρα καυσίμου, ενώ κάποιος που διαγράφει ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις (περί τα 100 χλμ.) γλιτώνει 2.200 λίτρα. Όσο για το κόστος φόρτισης των μπαταριών από το ηλεκτρικό δίκτυο, σύμφωνα με την Opel, αντιστοιχεί στο ένα έκτο της κατανάλωσης ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Η επανάσταση μόλις ξεκίνησε!_ Μ. Σ.

Η καρδιά του Ampera
Καρδιά του αυτοκινήτου δεν είναι τίποτα άλλο από την μπαταρία σχήματος «Τ», που αποτελείται από 288 στοιχεία ιόντων λιθίου και φωλιάζει στο κέντρο του αμαξώματος. Η μπαταρία τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα 111 kW (150 PS) και φορτίζεται από οικιακό ρεύμα ή στο δρόμο από γεννήτρια, η οποία παίρνει κίνηση από ένα βενζινοκινητήρα 80 PS. Υπάρχει το εύλογο ερώτημα: Πώς ένας κινητήρας 80 ίππων μπορεί να επαρκεί, τροφοδοτώντας με ρεύμα έναν ηλεκτροκινητήρα 150 ίππων; Η λύση στο γρίφο βρίσκεται στη φόρτιση της μπαταρίας, που δεν πέφτει ποτέ κάτω από το 30%, ώστε να μπορεί ο ηλεκτροκινητήρας να αποδίδει την πλήρη ισχύ του. Οι μηχανικοί της εταιρείας υπολόγισαν ότι, υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης, η μπαταρία δεν πρόκειται ποτέ να μείνει ξεφόρτιστη. Τώρα, αν είναι να... σκαρφαλώσετε στις ¶λπεις, θα υπάρχει μια ειδική λειτουργία, που, με το πάτημα ενός διακόπτη μία ώρα πριν, η μπαταρία θα φορτίζεται πλήρως. Η ζωή της μπαταρίας υπολογίζεται σε 10 χρόνια ή 240.000 χλμ.

OPEL AMPERA
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ηλεκτροκινητήρας για την κίνηση/ βενζινοκινητήρας 1.364 κ.εκ. για τη φόρτιση της μπαταρίας
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 150 ίπποι
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 37,7 χλγμ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHK.xΠΛ.xYΨ. 4.404x1.798x1.430 χλστ.
METAΞONIO 2.685 χλστ.
BAPOΣ 1.800 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα: 9 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 161 χλμ./ώρα

*Τιμές κατασκευαστή

Μας είπε...
Ο Ρόναλντ ¶ρνεσεν, υπεύθυνος για τα ηλεκτρικά οχήματα της εταιρείας, μας είπε ότι, αντί αυτού του βενζινοκινητήρα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο σύστημα παραγωγής ισχύος, από έναν πετρελαιοκινητήρα μέχρι μια τουρμπίνα! Με τον κινητήρα, όμως, να λειτουργεί σε δεδομένο φάσμα στροφών, η κατανάλωσή του κρατιέται χαμηλά, οπότε η χρήση ενός ντίζελ (που διαθέτει αυξημένο βάρος και κόστος) δε θα προσέφερε κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα. Τον ρωτήσαμε τι τιμές αναμένεται να πετύχει το Ampera στον ευρωπαϊκό κύκλο, στον τομέα των εκπομπών CO2 και της κατανάλωσης: «40 γρ./χλμ. και 1,6 λίτρα/100 χλμ.», αποκρίθηκε, «τιμές που προσπαθούμε να βελτιώσουμε κι άλλο μέχρι να ξεκινήσει η παραγωγή...».

Η Αμερική έχει ρεύμα...
Το «αδελφάκι» του Ampera, το Chevrolet Volt, ξεκίνησε ήδη να πωλείται στην Αμερική σε έξι πολιτείες (Καλιφόρνια, Ν. Υόρκη, Μίσιγκαν, Κονέκτικατ, Τέξας και Νιου Τζέρσι), με τιμή 41.000 δολάρια και έκπτωση στη φορολογία εισοδήματος που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 7.500 δολάρια. Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται οκτώ αερόσακοι και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας StabiliTrak με Traction Control, ενώ συνοδεύεται από εγγύηση οκτώ ετών ανά 160.000 χλμ. για τη μπαταρία. Την ίδια περίοδο αρχίζει και η διάθεση του αμιγώς ηλεκτρικού Nissan Leaf με αυτονομία 160 χλμ., τιμή πώλησης κάτω από 33.000 δολάρια και ανάλογη εγγύηση για τις μπαταρίες.