4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Lexus LFA Nurburgring Package

Είναι μόνο 50 από τα συνολικά 500 LFA που θα παραχθούν. Είναι τα δυνατότερα, ταχύτερα και τα πιο «καθαρόαιμα». Τα αναγνωρίζεις από την τεράστια σταθερή αεροτομή από ανθρακονήματα...

ΣΙΓΟΥΡΑ το LFA δε θα είναι καθημερινό, ίσως ούτε καν περιστασιακό θέαμα όχι μόνο στους ελληνικούς, αλλά ακόμα και στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Από την επόμενη, πάντως, χρονιά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η παρουσία του στη θρυλική Νορντσλάιφε, την παλιά πίστα του Νίρμπουργκρινγκ των 20,8 χλμ., θα είναι αυξημένη, και όχι μόνο λόγω της παραδοσιακής -τα τελευταία χρόνια- συμμετοχής του στον 24ωρο αγώνα. Η ειδική έκδοση που φέρει την κωδική ονομασία «Nurburgring» είναι ειδικά εξελιγμένη για την απαιτητική αυτή διαδρομή -κάτι μεταξύ πίστας και ειδικής διαδρομής-, ενώ στους τυχερούς ιδιοκτήτες της προσφέρεται, μεταξύ άλλων, και μια ετήσια ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν!

Περαιτέρω εξέλιξη
Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως έλειπαν άλογα από τον κινητήρα του LFA.•Θα πέσει φωτιά απ’ την κορφή του όρους Φούτζι να τον κάψει! Δεν είναι και λίγοι οι 560 ίπποι από 4,8 λίτρα για ένα αμάξωμα κατασκευασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα (μόνο εμπρός και πίσω υπάρχουν δύο αλουμινένια υποπλαίσια), που του προσέδιδαν άλλωστε αναλογία κιλών/ίππο 2,64. Αυτό που έλειπε ήταν η αρνητική άντωση, έτσι ώστε να μπορέσει να συναγωνιστεί αυτοκίνητα όπως είναι οι Ferrari, οι Porsche και οι Corvette για τον ανεπίσημο τίτλο του Ringmeister. Με το τεράστιο σταθερό πίσω σπόιλερ, τις αναβαθμίσεις στο εμπρός και την προσθήκη ειδικών πλευρικών πτερυγίων, δεν ήταν δύσκολο για τους Ιάπωνες μηχανικούς να αυξήσουν την αρνητική άντωση κατά 30%. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται καλύτερο κράτημα στις απαιτητικές στροφές της πίστας -και όχι μόνο-, κλέβει ωστόσο χιλιόμετρα τελικής. Και η απάντηση έρχεται μόνο διά της αύξησης της ισχύος σε 571 ίππους/8.700 σ.α.λ., χάρη στην οποία το κοντέρ εξακολουθεί να τελειώνει στα 325 χλμ./ώρα, ενώ η επιτάχυνση «0-100» έρχεται πάλι σε 3,7 δλ. Προσθέστε τις ακόμα ταχύτερες αλλαγές (κατά 0,05 δλ.) στο 6τάχυτο ημιαυτόματο κιβώτιο, τη σκληρότερη, αναβαθμισμένη, ρυθμιζόμενη πλέον και κατά 10 χλστ. χαμηλότερη ανάρτηση με αμορτισέρ που διαθέτουν επίστρωση DLC (Diamond Like Carbon) για μείωση των τριβών, το ξεχωριστό δοχείο λαδιού και τις ελαφρύτερες ζάντες με ελαστικά Bridgestone RE070 για καλύτερη συμπεριφορά στην πίστα. Αποτέλεσμα; Στις 2 Σεπτεμβρίου ένα LFA της συγκεκριμένης έκδοσης με τον Ακίρα Ιίντα στο τιμόνι γράφει χρόνο 7:14.64 στα 20,8 χλμ. της πίστας, επιτυγχάνοντας έτσι τον 4ο ταχύτερο χρόνο για αυτοκίνητο παραγωγής, έχοντας μπροστά του ένα Gumpert Apollo και δύο Radical και σχεδόν 4 δλ. πίσω του την Porsche 911 GT2 RS. Οπότε δικαίως και με υπερηφάνεια μπορεί να φέρει στον τίτλο του το όνομα της θρυλικής γερμανικής πίστας! Και ας μην έχει το βαρύ όνομα και την ιστορία των ανταγωνιστών του...

Και τώρα η σειρά μας...
Ο πρωινός ήλιος φωτίζει την πίστα μέσα από τα ψηλά δέντρα του δάσους του ¶ιφελ, χαρίζοντάς της ένα απόκοσμο σχεδόν χρώμα. Στον άλλο κόσμο παραλίγο να μας στείλει ο κ. Χιροάκι Ισιούρα, οδηγός της ομάδας στις 24 Ώρες του Νίρμπουργκρινγκ, στο δεξί μπάκετ του οποίου βρισκόμαστε πακτωμένοι με ζώνες τεσσάρων σημείων, αφού τα βλέπει όλα ίσιωμα, δε φρενάρει ποτέ, πετάει στο Flugplatz, τιμώντας στο έπακρο την ονομασία του χασίματος, περνά με πάνω από 200 τις συνεχόμενες τυφλές γωνίες με χαρακτηριστική απάθεια, μας ξετινάζει τα σωθικά με τα πλευρικά g στην Karussell και στο τέλος στρίβει με 280 την τελευταία καμπή -ανοικτή μεν, αλλά καμπή- μετά τη μεγάλη ευθεία. Τον ευχαριστούμε γιαπωνέζικα -με υπόκλιση- για την εμπειρία και κατευθυνόμαστε πίσω στα pit, όπου τρία LFA, σε διαφορετικά μάλιστα χρώματα, είναι έτοιμα προς οδήγηση. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βολευτούμε στο αριστερό δερμάτινο μπάκετ, να συνηθίσουμε στα γρήγορα το πολύ μικρό, ασύμμετρο τιμόνι, τις αναλογίες του κόκπιτ με το τεράστιο κεντρικό τούνελ (μέσω του οποίου μεταδίδεται η κίνηση στο τοποθετημένο πίσω -για λόγους κατανομής βάρους- κιβώτιο και εν συνεχεία στους πίσω τροχούς) και να ακολουθήσουμε το προπορευόμενο αγωνιστικών προδιαγραφών -συμπεριλαμβανομένου του... οδηγού- IS F!
Ξεκινάμε ρυθμίζοντας βιαστικά από τους δύο περιστροφικούς διακόπτες στη δεξιά πλευρά του πίνακα οργάνων την απόκριση του κιβωτίου ταχυτήτων στο Sport και την ταχύτητα αλλαγών στο μάξιμουμ, μέχρι που ο «αφέτης» δίνει το ελεύθερο εισόδου στην πίστα. Φύγαμε!
Από την πρώτη στροφή της πίστας γίνονται αμέσως αντιληπτά τα μεγάλα περιθώρια που προσφέρει το LFA. Χρειάζεται πραγματικά να επαναπρογραμματίσεις στο εγκεφαλικό λογισμικό τα σημεία φρεναρίσματος και επιτάχυνσης, ακόμα και το λογικώς αποδεκτό σε ταχύτητα κίνησης, κυρίως πάνω από τα χασίματα με όσα, που ο προπορευόμενος -in house- οδηγός γνωρίζει καλύτερα και από το δρόμο σπίτι-περίπτερο, και εμείς ακολουθούμε τυφλά, σε μια ένδειξη απόλυτης εμπιστοσύνης. Νίρμπουργκρινγκ, το καταπράσινο τρενάκι του τρόμου... Στις εξόδους των στροφών δε θέλει, πάντως, και πολύ να κολλήσεις στον προφυλακτήρα του IS F. Το κίτρινο αυτό... πράμα που εξουσιάζεις με χέρια και πόδια επιταχύνει τόσο γρήγορα, που μετά βίας αντιλαμβάνεσαι με την άκρη του ματιού το στεφάνι του ψηφιακού στροφομέτρου να γίνεται πράσινο, και πριν ακόμη καταλάβεις τι γίνεται ακούς τα καμπανάκια που σε προτρέπουν για αλλαγή ταχύτητας. Όλα σε fast forward και με μουσική υπόκρουση την προσεκτικά σχεδιασμένη (τίποτα δεν άφησαν στην τύχη οι Ιάπωνες!) άγρια μελωδία των 10 κυλίνδρων, που ο κύριος Ταναχάσι περιγράφει ως «βρυχηθμό των αγγέλων» και, παρά το κράνος, τρυπά τα αυτιά σου! Η ταχύτητα με την οποία ο V10 με εμπεριεχόμενη γωνία 72° ανεβάζει στροφές είναι τέτοια, που ανάγκασε τους Ιάπωνες να χρησιμοποιήσουν ψηφιακό στροφόμετρο: το αναλογικό δε θα μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό επιτάχυνσης έως τις 9.000 σ.α.λ... Η εντύπωση που σου αφήνει αυτό το εξαιρετικό ατμοσφαιρικό μοτέρ είναι πως θα μπορούσε να πιάσει και τις... διπλάσιες ακόμα. Διόλου τυχαίο ότι εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Yamaha! Η απόκρισή του στο γκάζι απλώς υποδειγματική, χάρη στις δέκα πεταλούδες, μία για κάθε κύλινδρο, ξεδιπλώνει όμως τις αρετές του ψηλά, πράγμα που σε οδηγεί να προτιμάς πολλές φορές τη 2η σχέση κοντά στον κόφτη, παρά μια σχεδόν κρεμασμένη 3η. ¶λλωστε, και παρά το γεγονός πως το 90% της ροπής είναι διαθέσιμο μεταξύ 3.700 και 9.000 σ.α.λ., το μέγιστο των 48,9 χλγμ. αποδίδεται στις 7.000 σ.α.λ. Στην πράσινη κόλαση του Τζάκι Στιούαρτ οι άγγελοι, λοιπόν, είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να είναι γρήγοροι και άγριοι!
Συν τοις άλλοις, το LFA είναι εκνευριστικά ουδέτερο, απόρροια του προσεκτικού σχεδιασμού κάθε λεπτομέρειας, της κατανομής βάρους του 48:52, του απόλυτου ταιριάσματος ενός τελείως άκαμπτου μονοκόκ με το στήσιμο των αναρτήσεων. Στριγκλίζουν τα λάστιχα, τα φτάνεις στα όρια της πρόσφυσης, χωρίς να χρειαστεί να παλέψεις ούτε μία φορά με το πολύ πληροφοριακό και γρήγορο τιμόνι, απλώς στοχεύεις την κορυφή της στροφής και περιμένεις τη στιγμή που θα σανιδώσεις. Δε νιώθεις μεταφορά βάρους ή ελαφρώματα εμπρός ή πίσω, ακόμα και στα δυνατά φρεναρίσματα με τα ακούραστα φρένα με δίσκους από ανθρακόνημα, που μπορούν απροβλημάτιστα να συνεχιστούν και βαθιά μέσα στη στροφή. Δεν είναι τυχαίο πως μετά τα πρώτα χιλιόμετρα σε κερδίζει, το εμπιστεύεσαι απόλυτα, καταλαβαίνεις ότι δεν έχει παραξενιές άλλων υπεραυτοκινήτων, αφού η ορθολογική του διάταξη με τον κινητήρα τοποθετημένο εμπρός-κέντρο (δηλαδή πίσω από τον μπροστινό άξονα) αποδεικνύεται πέρα για πέρα φιλική, ενώ η δύναμη περνά εύκολα στο δρόμο μέσω του πίσω διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης. Λίγο περισσότερο «αντρικό» -πιο βαρύ- θα μπορούσε να είναι απλώς το τιμόνι, αν και δεν υπολείπεται ούτε σε όγκο πληροφορίας, ούτε σε σταθερότητα στην ευθεία, ακόμα και όταν το κοντέρ γράφει «280» στην ανηφορική ευθεία του τερματισμού.

Τεχνολογικό επίτευγμα
Περιττό να αναφέρουμε πως δε μας έβγαζαν ούτε με εξολκέα από το μπάκετ του LFA. Οι δύο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, γύροι έγιναν τρεις και, όταν το παλέψαμε και για τέταρτο, μας έβαλαν με συνοπτικές διαδικασίες στο λεωφοριάκι και μας έστειλαν πακέτο στο αεροδρόμιο... Ωστόσο, δεν είμαστε αγνώμονες. Είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε ένα πραγματικό τεχνολογικό επίτευγμα, που, πέρα από επιδόσεις και την οδική συμπεριφορά που αρμόζει σε ένα κορυφαίο supercar, εμπεριέχει αποσταγμένη ολόκληρη την ιαπωνική τεχνογνωσία, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχε οικονομικό ή άλλου είδους όριο. Η εξέλιξη στο καλύτερο δυνατό ήταν ο στόχος, που μάλιστα επετεύχθη! Βέβαια, για ένα αυτοκίνητο που εξελίχθηκε χωρίς περιορισμό στο κόστος, οι επίδοξοι κάτοχοι οφείλουν να είναι εξίσου χουβαρντάδες... Η έκδοση Nurburgring θα αρχίσει να παράγεται το 2012 σε τιμή που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, απλώς όμως υπολογίστε πως το απλό LFA κοστίζει αυτήν τη στιγμή 375.000 ευρώ... Στη Γερμανία!_ Ν. Κ.

Μαύρο ματ, λευκό και πορτοκαλί είναι τα χρώματα στα οποία θα διατίθεται η ειδική έκδοση Nurburgring.

Πέρα από τη δυνατότερη εκδοχή του LFA, στους αγοραστές της έκδοσης Nurburgring θα παρέχονται μαθήματα οδήγησης στη Νορντσλάιφε και ετήσιο εισιτήριο εισόδου σε αυτήν.

Επιπλέον ισχύς, επιπλέον αρνητική άντωση, βελτιωμένη ανάρτηση και ταχύτερες αλλαγές ταχυτήτων. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη νέα έκδοση του LFA;

Haruhiko Tanahashi
Επικεφαλής Εξέλιξης Lexus Group

Περί ανθρακονημάτων...

Το αμάξωμα από ανθρακονήματα του LFA είναι μια δική σας, εκ των έσω, εξέλιξη και κατασκευή ή απευθυνθήκατε σε εξωτερικούς συνεργάτες;
Το LFA κατασκευάζεται στην Toyota City στην Ιαπωνία, όπως και το αμάξωμά του. Ορισμένα τμήματα, όπως τα πίσω πλευρικά ή η οροφή, κατασκευάζονται από την Toyota και προωθούνται στο εργοστάσιο της Lexus όπου συναρμολογείται το LFA, στο Μοτομάτσι. ¶ρα μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για μια από κοινού κατασκευή.
Γιατί συνδυάσατε την καμπίνα από ανθρακονήματα με ένα αλουμινένιο πλαίσιο μπροστά;
Έχουμε ένα μεγάλο αλουμινένιο τμήμα μπροστά, όπου προσαρμόζονται τα μηχανικά μέρη, όπως η ανάρτηση, γιατί πιστεύουμε πως αυτή είναι η πιο ορθολογική διάταξη.
Ωστόσο, θα ήταν τεχνικώς εφικτό να κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα;
Υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο όσον αφορά την τεχνολογία κατασκευής ανθρακονημάτων, αλλά αυτό σίγουρα δε θα αποτελούσε μια πρόκληση στην οποία δε θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε. Θεωρητικά, λοιπόν, είναι εφικτό.
Πιστεύετε πως η τεχνολογία κατασκευής αμαξωμάτων από ανθρακονήματα μπορεί να μεταφερθεί στο μέλλον και σε μικρότερες κατηγορίες;
Δεν πιστεύω πως αυτοκίνητα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα, όπως το LFA, θα έρθουν σύντομα στο προσκήνιο. Σίγουρα, όμως, μπορώ να προβλέψω πως τα αυτοκίνητα με εξαρτήματα κατασκευασμένα από ανθρακονήματα θα αυξηθούν στο μέλλον.

Nordschleife
Η πίστα του Nurburgring, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1925 και φιλοξένησε τον πρώτο αγώνα αυτοκινήτων στις 19 Ιουνίου του 1927, αποτελούνταν αρχικά από τρία τμήματα: το μήκους 22.810 μ. βόρειο σκέλος, Nordschleife , το μήκους 7.747 μ. νότιο σκέλος, Sudschleife, και μια μικρή λούπα προθέρμασνης 2.281 μ., τη Zielschleife (λούπα τερματισμού) ή Betonschleife (λούπα από μπετόν), στην οποία βρίσκονταν και τα pit. Μέχρι το 1939 για τα GP χρησιμοποιούνταν ολόκληρη η πίστα, με το συνδυασμό των τριών τμημάτων, από όπου και προκύπτει το συνολικό μήκος των 28.265 μ. Πρώτος Ringmeister πολυνίκης, νικητής του παρθενικού αγώνα και επί σειρά ετών το αδιαφιλονίκητο φαβορί ήταν εκείνη την εποχή ο Ρούντολφ Καρατσιόλα. Η στροφή Karussell πήρε μάλιστα το όνομά του, αφού ήταν ο πρώτος που έστριψε από την εσωτερική πατώντας ουσιαστικά έξω από την πίστα, επάνω στο τσιμεντένιο ρείθρο! Είναι, όμως, ο εξίσου ικανός Μπερντ Ροζεμάγιερ με το Auto Union που έσπασε πρώτος το φράγμα των 10 λεπτών το 1936. Μεταπολεμικά οι αγώνες GP φιλοξενούνταν στη Nordschleife και η Sudschleife χρησιμοποιούνταν πλέον μόνο για αγώνες μοτοσικλετών. Στις 5 Αυγούστου του 1961 κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών του γερμανικού GP ο Φιλ Χιλ έγινε ο πρώτος που έκανε το γύρο της πίστας σε λιγότερο από 9 λεπτά (8:55.2), ενώ το 1975 ο Νίκι Λάουντα ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που γύρισε τη Nordschleife των 22,85 χλμ. σε λιγότερο από 7 λεπτά (6:58.6). Το δικό του ατύχημα, όμως, το 1976 ήταν εκείνο που έδωσε τη χαριστική βολή στην πίστα του Nurburgring, η οποία ήδη θεωρούνταν επικίνδυνη, εξαιτίας των μεγάλων ταχυτήτων και της ελλιπούς προστασίας που προσέφερε. Έτσι, μεταξύ 1982 και 1983 το τμήμα τερματισμού κατεδαφίστηκε, για να δώσει τη θέση του στη νέα, μοντέρνα πίστα, που φιλοξενεί έκτοτε τα GP, ενώ η Nordschleife εκσυγχρονίστηκε, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί στο σημερινό μήκος των 20.832 μ., διατηρώντας αγώνες όπως το φημισμένο 24ωρο. Η Sudschleife εγκαταλείφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και σήμερα κάποια κομμάτια της δεν υφίστανται πλέον (λόγω της κατασκευής του καινούργιου σιρκουί), ενώ άλλα έχουν μετατραπεί σε δημόσιο δρόμο.

ΡΕΚΟΡ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΝΙΡΜΠΟΥΡΓΚΡΙΝΓΚ)
1. 6:48 Radical SR8 LM
2. 6:55 Radical SR8
3. 7:11.57 Gumpert Apollo Sport
4. 7:14.64 Lexus LFA Nurburgring Package
5. 7:14.89 Donkervoort D8 RS
6. 7:18 Porsche 911 GT2 RS
7. 7:18.1 Donkervoort D8 RS
8. 7:19.63 Chevrolet Corvette C6 ZR1
9. 7:22.1 Dodge Viper ACR
10. 7:22.68 Chevrolet Corvette C6 Z06

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Lexus LFA Nurburgring Package

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 4.805 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 571 ίπποι/8.700 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 48,9 χλγμ./7.000 σ.α.λ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.515x1.895x1.210 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.605 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.480 κιλά

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 3,7 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 325 χλμ./ώρα

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ