4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Porsche Cayenne S Hybrid

Το τεχνολογικό υπόβαθρο της Cayenne S Hybrid φωτογραφίζει την άποψη της Porsche για τα σύγχρονα δεδομένα της καθαρής αυτοκίνησης, ανοίγοντας το δρόμο για την προσαρμογή της και στις υπόλοιπες δημιουργίες του Τσουφενχάουζεν.

Η ΑΝΑΓΚΗ για το χτίσιμο ενός περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένου προφίλ είναι σήμερα εκ των ων ουκ άνευ ακόμα και για τους κατασκευαστές υψηλών επιδόσεων όπως την Porsche. Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση οι προδιαγραφές είναι σαφώς πιο αυστηρές, καθώς ακόμα και οι «καθαρές» εκδόσεις δεν επιτρέπεται να χάσουν τον αυθεντικό σπορ χαρακτήρα τους.
Σε αυτήν την προσπάθεια, λοιπόν, συνδυασμού της υψηλής απόδοσης και των επιδόσεων με ταυτόχρονο περιορισμό της κατανάλωσης η Porsche βασίστηκε στην ήδη υπάρχουσα τεχνογνωσία των «αδελφών» VW και Audi, υιοθετώντας στο πλέον εμπορικό μοντέλο της, την Cayenne, το υβριδικό σύστημα των VW Touareg και Audi Q7, με τις κατάλληλες βέβαια προσαρμογές ώστε να ανταποκρίνεται στη δική της φιλοσοφία.

Απόδοση και οικονομία
Καρδιά της υβριδικής Cayenne S αποτελεί ο 3λιτρος υπερτροφοδοτούμενος V6 κινητήρας απόδοσης 333 ίππων και 44,8 χλγμ. ροπής που βρίσκουμε και στο Audi S4, με την ισχύ να μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω του 8τάχυτου Tiptronic S κιβωτίου. Κάπου εκεί ξεκινούν, όμως, και οι διαφορές σε σχέση με τις συμβατικές Cayenne, καθώς ανάμεσα στον κινητήρα και στη μετάδοση παρεμβάλλεται ένας ηλεκτροκινητήρας που είναι τοποθετημένος ακριβώς μπροστά από το μετατροπέα ροπής και αποδίδει 47 ίππους και 30,6 χλγμ. ροπής, διαμορφώνοντας τη συνδυαστική ισχύ στους 380 ίππους και στα άκρως εντυπωσιακά 59,1 χλγμ. ροπής. Η ηλεκτρική ενέργεια για τον ηλεκτροκινητήρα όπως και για το υπόλοιπο ηλεκτρικό κύκλωμα που τροφοδοτεί, για παράδειγμα, τον κλιματισμό αλλά και την αντλία υποβοήθησης του συστήματος διεύθυνσης παρέχεται από μία συστοιχία 240 στοιχείων που συγκροτούν την μπαταρία νικελίου-υδριδίου μετάλλου ισχύος 288V, η οποία βρίσκεται κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών. Οι μπαταρίες φορτίζονται τόσο κατά τη φάση της επιβράδυνσης, εκμεταλλευόμενες την ενέργεια που αποδίδεται στα φρένα, όσο και από τον ίδιο τον ηλεκτροκινητήρα, που λειτουργεί ως γεννήτρια, όταν απαιτείται φόρτιση. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η ύπαρξη ενός συμπλέκτη μεταξύ του κινητήρα και του ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος επιτρέπει την αποσύνδεση του V6 από το υπόλοιπο σύστημα μετάδοσης, μετατρέποντας την Cayenne σε πλήρως ηλεκτροκίνητη, στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται μεγάλη ισχύς, όπως, για παράδειγμα, σε χαμηλές ταχύτητες μέσα στην πόλη. Επιλέγοντας, λόγου χάρη, τη λειτουργία E-Power από τον αντίστοιχο διακόπτη στην κεντρική κονσόλα αλλάζει η χαρτογράφηση του πεντάλ του γκαζιού, μεγαλώνοντας τη διαδρομή πριν δοθεί εντολή για ενεργοποίηση του κινητήρα. Έτσι, σε ταχύτητες μέχρι 48 χλμ./ώρα και με ελαφρύ πάτημα του γκαζιού η Cayenne S Hybrid μπορεί να κινείται μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα. Επίσης, συμβολή στη μείωση της κατανάλωσης έχει και το σύστημα που αποσυνδέει τον κινητήρα και τον ηλεκτροκινητήρα από τη μετάδοση (σε ταχύτητες μέχρι 157 χλμ./ώρα), όταν ο οδηγός αφήσει τελείως το γκάζι, για παράδειγμα σε μια ελαφριά κατωφέρεια σε ταξίδι, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να κινείται εκμεταλλευόμενο την κινητική του ενέργεια, χωρίς την παρεμβολή επιπλέον παρασιτικών απωλειών.

Στην πράξη
Μια γνήσια Porsche. Αυτό είναι η Cayenne S Hybrid σε κάθε περίπτωση που θα απαιτηθεί η εκμετάλλευση της πλήρους ισχύος. Η ενεργοποίηση της παράλληλης λειτουργίας κινητήρα και ηλεκτροκινητήρα γίνεται με το βαθύ πάτημα του γκαζιού στη θέση που ενεργοποιείται και το kickdown, εκτός εάν είναι επιλεγμένη η θέση Sport, στην οποία η ταυτόχρονη λειτουργία των δύο συστημάτων ξεκινά όταν το γκάζι φθάσει στο 70% της διαδρομής του. Οι επιδόσεις, λοιπόν, τόσο από στάση όσο και εν κινήσει είναι αντίστοιχες του ονόματος και του χαρακτήρα του αυτοκινήτου, με την υβριδική εκδοχή να είναι παντού ταχύτερη από τη συμβατική Cayenne S. Αντίστοιχα, η εν γένει εικόνα κάτω από όλες τις συνθήκες ακολουθεί πιστά τα γνωστά δεδομένα της Cayenne. Ξεχωρίζουμε την εξαιρετική ποιότητα κύλισης και τη συμπαγή αίσθηση καθώς και το εξαιρετικό ζύγισμα, που, παρά την αυξημένη απόσταση από το έδαφος και το μεγάλο βάρος, που ξεπερνά τα 2.200 κιλά, την κάνει να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις όποιες οδηγοκεντρικές ανησυχίες του οδηγού. Από εκεί και πέρα, η Cayenne S Hybrid δικαιολογεί με επιτυχία και τον «καθαρό» χαρακτήρα της, καθώς, αποφεύγοντας τις υπερβολές, η μέση κατανάλωσή της μπορεί να συγκρατηθεί εύκολα κάτω από τα 13 λίτρα/100 χλμ. Τιμή ιδιαίτερα ικανοποιητική σε σχέση με το μέγεθος και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου, αλλά και με τις σαφώς πιο ενεργοβόρες συμβατικές εκδόσεις του μοντέλου, η οποία, σε συνδυασμό με τον ομολογουμένως ολοκληρωμένο χαρακτήρα του, δικαιολογεί απόλυτα την επιλογή της προσθήκης της υβριδικής έκδοσης στους κύκλους του Γερμανού κατασκευαστή._ 4Τ

ΥΠΕΡ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ
ΚΑΤΑ/ΒΑΡΟΣ/ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το υβριδικό μέλλον...
Την υβριδική έκδοση της Cayenne ακολούθησε η αντίστοιχη εκδοχή της Panamera, η οποία προσφέρει τα ιδανικά χαρακτηριστικά για την υιοθέτηση ακριβώς του ίδιου συστήματος που βρίσκουμε και στο SUV της Porsche. Βέβαια, στην περίπτωση της Panamera S Hybrid η μετάδοση της ισχύος γίνεται μόνο στους πίσω τροχούς, οπότε, χάρη στο χαμηλότερο βάρος αλλά και στις μειωμένες απώλειες λόγω έλλειψης τετρακίνησης, το 4θυρο σπορ σεντάν της γερμανικής εταιρείας αποδεικνύεται ταχύτερο από την Cayenne από στάση αλλά και εν κινήσει.
Παρ’ όλα αυτά, η Porsche βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της εξέλιξης και ενός δεύτερου υβριδικού συστήματος για τα αμιγώς σπορ μοντέλα της, το οποίο αναμένεται να δούμε για πρώτη φορά σε μοντέλο παραγωγής στη νέα «911». Και λέμε σε μοντέλο παραγωγής γιατί η πρώτη εφαρμογή του εν λόγω συστήματος έγινε στην αγωνιστική 911 GT3 R Hybrid, που σήμερα βρίσκεται στη δεύτερη γενιά εξέλιξης. Η διαφορά σε σχέση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στις εφαρμογές της υβριδικής τεχνολογίας έχει να κάνει με την απουσία μπαταριών και την αντικατάστασή τους από μια ηλεκτρική γεννήτρια με βολάν. Πρόκειται για ένα σύστημα πολύ κοντινό στο KERS που υπάρχει στην F1, καθώς σε κάθε φρενάρισμα η ενέργεια που απελευθερώνεται διοχετεύεται στη γεννήτρια, η οποία μέσω της περιστροφής του στροφείου της με ταχύτητες της τάξης των 40.000 σ.α.λ. αποθηκεύει ενέργεια. Η ενέργεια αυτή στη συνέχεια μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού από τον οδηγό να τροφοδοτήσει για 6-8 δευτερόλεπτα τους δύο ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 160 ίππων που είναι συνδεδεμένοι στους εμπρός τροχούς, προσφέροντας έτσι γι’ αυτό το διάστημα την επιπλέον ισχύ και επιτάχυνση που απαιτείται, για παράδειγμα, σε ένα προσπέρασμα. Το εν λόγω σύστημα έχει επιδείξει σημαντικά οφέλη στο πεδίο των αγώνων αντοχής, μεταξύ των οποίων το 24ωρο Νίρμπουργκρινγκ, και βέβαια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η προσαρμογή του για πολιτική χρήση.