4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Porsche 911

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Καλιφόρνια, όπου αποδεδειγμένα λατρεύουν τις Porsche, παρουσιάστηκε η νέα «911», για τους πολύ ειδικούς η «991». Απλώς, η καινούργια Carrera S. Τυχαίο;

ΔΕΝ αγγίζεις τα 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας, με την προοπτική να τα εκατοστίσεις, αφήνοντας την τύχη να σε ταξιδέψει. Στην Porsche όλες τους οι κινήσεις είναι βασισμένες σε αρχές και σε σωστό προγραμματισμό. Το DNA αυτού του κατασκευαστή που απέδειξε ότι μπορεί να δώσει λάμψη σε ένα ρόουντστερ που δείχνει απλό και σε ένα SUV που κοιτά στα μάτια και τα Range Rover συνδυάζει τη γερμανική πειθαρχία με στοιχεία ταλέντου που βρίσκεις σε ανθρώπους με χαρακτήρα, άσχετα από την καταγωγή τους. Η σκυτάλη αλλάζει χέρια με συνέπεια αλλά και μαεστρία, όσοι πιστοί μένουν και δημιουργούν και όσοι κατά λάθος εκεί τους συναντάς μία φορά και συνεχίζουν στο Βόλφσμπουργκ ή αλλού, αφού κάθε άλλο παρά υπολείπονται σε γνώσεις. Απλώς, δεν έχουν το κάτι άλλο που απαιτείται ώστε να γίνουν μέλη αυτής της ειδικής ομάδας δημιουργών.
Έχουν τον τρόπο τους και το αποδεικνύουν, άλλοτε υπό πίεση και άλλοτε από συνήθεια, αλλά πάντα με συνέπεια και συνειδητοποιημένα κάθε φορά που δημιουργούν μια νέα «911». ¶λλες φορές με σημαντικές βελτιώσεις επιπέδου κόψε-ράψε, άλλες φορές πάμε ξανά από την αρχή, τόσο σχεδιαστικά όσο και σε μηχανικά μέρη.
Θα παρομοιάζαμε αυτόν το διαφορετικό κατασκευαστή, και ειδικώς την «911», με τα ρολόγια της Rolex, όντας τόσο ίδια όσο και διαφορετικά μέσα στο χρόνο, και επιτρέψτε μας να συνδυάσουμε την πορεία ανθρώπων και κατασκευής με τον Κώστα Καββαθά και τους 4Τροχούς. Αυτή η «911», το αυτοκίνητο του 20ού αιώνα με τα δικά μας μέτρα, 50χρονη σε λίγους μήνες. Εμείς, δηλαδή το δημιούργημά του, οι 4ΤΡΟΧΟΙ, περάσαμε επιτυχώς τα 40 και αντίστοιχα πορευόμαστε, παρά τις αντιξοότητες και πάντα με σημαιοφόρο τον ιδρυτή-εκδότη μας.
Κακά τα ψέματα, δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς μια «911» όποτε προκύπτει βαθιά, πραγματική αλλαγή, και ο υπογράφων έχει την τύχη να έχει ζήσει την πρώτη αρχές ’70 σε έκδοση 2.2 Targa, την G σε κουπέ SC, την «964», που δεν αρέσει, αλλά έχει πολλή δουλειά να επιδείξει στην τελευταία της έκδοση, και, βέβαια, την καλύτερη μέχρι χθες, την «993». Χωρίς, βέβαια, να υποτιμούμε την πρώτη υδρόψυκτη, και όχι μόνο, «996», που άνοιξε το δρόμο στην «997» με την τεράστια «γκάμα»!
Αποδεδειγμένα αποφεύγουμε τις συγκρίσεις υπεραυτοκινήτων. Με την ευκαιρία του ταξιδιού μας στο Λος ¶ντζελες (σημ.: τις ημέρες της Έκθεσης, και είπαμε, τίποτα δεν είναι τυχαίο), και μάλιστα στη Σάντα Μπάρμπαρα, όπου, η οργάνωση και η φιλοξενία συνδυάζονται με δουλειά ουσίας και σωστά ισορροπημένα όλα τα μεγέθη, αφεθήκαμε στις σκέψεις μας σε σχέση με την Porsche και τους άλλους. Τους Ιταλούς και τους «Ιταλούς-Γερμανούς» κατασκευαστές. Είναι σαφές πως δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκρισης ούτε για τον αδαή, ούτε καν για τον ιερόσυλο μπουλντοζιέρη της λογικής (;) «όλα συγκρίνονται». Ποτέ δε θα φτιάξουν στο Τσουφενχάουζεν μια «458», και ποτέ στο Μαρανέλο μια «911» - και, αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο, απλώς θα έχει βγει ο ήλιος από τη Δύση.

Σάντα Μπάρμπαρα IN, Λος ¶ντζελες OUT...
Ο ήλιος βγαίνει από τη σωστή πλευρά και ο Θεός εκεί στην Καλιφόρνια δεν κάνει εκπτώσεις, όπως δεν κάνει και ο ντίλερ της Porsche σε μια περιοχή με ρεκόρ πωλήσεων άλλοτε και τώρα. Με τους Γερμανούς να γράφουν σε παγκόσμιο επίπεδο για το πρώτο τετράμηνο του 2011 25% αύξηση σε πωλήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε τζίρο και κέρδη, τα αποτελέσματα τους οδηγούν σε ακόμα πιο σημαντικές επενδύσεις για αυτοκίνητα με χαρακτήρα όπου συνδυάζονται ιδανικά η ποιότητα με τις επιδόσεις αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος! Δείγμα γραφής η νέα «911», η «991», αυτοκίνητο που μας προσκάλεσαν να οδηγήσουμε στην επίσημη πρώτη του, οπότε δε θα το κρύψουμε... τιμή μας που συμμετείχαμε στην κορυφαία αντίστοιχη εκδήλωση ύστερα από 32 χρόνια στο χώρο. Αυτοί οι Γερμανοί είναι αρμονικά συντονισμένοι με καλά «δουλεμένους» Αμερικανούς στο τέλειο περιβάλλον, και το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το αντικείμενο, την «911» (Carrera S, αν προτιμάτε), για να είμαστε ακριβείς, μας ενθουσίασε. Παρά τις δυσκολίες, μας επέτρεψε να χαμογελάμε για 48 ώρες, είτε οδηγούσαμε, είτε σημειώναμε, είτε άυπνοι πληκτρολογήσαμε για το Ίντερνετ και, κυρίως, για το περιοδικό!
Σαν άλλοτε, λοιπόν, αλλά σε σύγχρονη εκδοχή, και μάλιστα στην τέλεια διάσταση, οπότε η υπερβολή έχει δώσει τη θέση της στην ουσία, και κάπου εκεί θα βρεις τη φιλοσοφία της Porsche ως κατασκευαστή, όπως και στον τρόπο ζωής. Για αυτούς που τις δημιουργούν, αλλά και για αυτούς που τις απέκτησαν συνειδητοποιημένα, γνωρίζοντας το γιατί. Πάντως, όχι για επίδειξη, και αυτό αποδεικνύεται με το πόσο άνετα μπορείς να κινηθείς σήμερα με μια «911» στους ελληνικούς δρόμους, κάτι που δε συμβαίνει πλέον με άλλες σπορ κατασκευές, και όχι μόνο! Εκπέμπει σεβασμό αυτός ο «σκαραβαίος», όπου και αν τον χρησιμοποιείς, αρκεί βέβαια να τον χειρίζεσαι αντίστοιχα με τις προδιαγραφές του και πέρα από τις επιδόσεις του...

Σάντα Μαρία ΙΝ-ΟUT
Του Αγίου, θα πείτε, αλλά καμία επαφή. Με την ευκαιρία και σε σχέση με τον πρόλογο, μη νομίζει κανείς ότι μια «911» πρέπει να την τσουλάς και να αποφεύγεις να την οδηγείς, εξασφαλίζοντας το σεβασμό και τις ισορροπίες που απαιτούνται. Καμία σχέση. Ήταν και παραμένει το πλέον ποιοτικό σπορ αυτοκίνητο του πλανήτη, κατασκευή που σε ανατριχιάζει - είτε απλώς τη μετακινείς, λαμβάνοντας κορυφαία ποιότητα και κύλιση, όταν χαϊδεύεις το γκάζι (το ατού της διαχρονικά!), είτε την οδηγείς ψάχνοντας τα όριά σου. ¶λλωστε, για τον «πυροβολάρχη» πάντα υπήρχαν οι RS, ενώ από την «996» και μετά προέκυψαν η GT3 και η GT3 RS, και πιστέψτε μας πρόκειται για εκδόσεις που σε οδηγούν σε πίστες, είτε σε επίπεδο track day (ό,τι πιο γοητευτικό σήμερα για τον Π.Ο.) είτε ακόμα πιο μακριά, με αγωνιστικές προδιαγραφές, οπότε πρωταγωνιστούν σε διεθνείς και εθνικούς αγώνες. Εννοείται πως θα προκύψει 991 GT3, αλλά δεν είναι της στιγμής.
Η δική μας «περίπου» κόκκινη (ως ruby red θα το βρείτε το χρώμα) είναι Carrera S με PDK, μας την έχουν διαθέσει χωρίς συνεπιβάτη-συνάδελφο και το μενού σε πρώτη φάση από το Four Seasons μέχρι την «Αγία Μαρίνα», όπου η συνέντευξη Τύπου και το τεστ-δοκιμασία σε αυτοσχέδια πίστα, περιλαμβάνει την Τέλεια Διαδρομή. Μάλιστα, με τα όρια ταχύτητας να σου διαλύουν το νευρικό σύστημα. Αλίμονο αν σου χαλάει η διάθεση, όντας στο τιμόνι μιας Carrera, πόσω μάλλον της πλέον σύγχρονης και στην κορυφαία της εκδοχή, με το S να προδίδει τον 3.8 με τους 400 πλέον ίππους και βελτιωμένες τιμές σε όλη την κλίμακα των στροφών... Σύμμαχός μας ο καλός καιρός, αλλά και η διαφορά της ώρας, οπότε δεν κινδυνεύεις να «βγεις» ύστερα από ένα μίζερο SMS ή μια εκτός τόπου και χρόνου τηλεφωνική κλήση...
Επιλέξαμε αυτό το «περίπου κόκκινο» για το Μιχάλη Σταυρόπουλο και το Γιώργο Παναγιώτου, για να δημιουργήσουν με ατού στις σελίδες του περιοδικού μας, αξιοποιώντας και το υλικό του Αμερικανού φωτογράφου (από Ντιτρόιτ μεριά...), εξαιρετικού επαγγελματία, που μας διέθεσαν με την εντολή: «όλη μέρα μαζί του». Με το χοντρούλη από την Ελλάδα, και πάλι καλά, αφού, με την κατάσταση στη χώρα μας και με τις πωλήσεις να έχουν εκτοξευθεί στην Τουρκία, δεν περνάμε πλέον τα καλύτερά μας. Παρ’ όλα αυτά, στην Porsche ήταν και είναι αλλιώς, αρκεί βέβαια να σου σφραγίσει την πρόσκληση η ελληνική αντιπροσωπεία και να φτάσεις στον τομέα ευθύνης του εργοστασίου.
Επί της ουσίας, λοιπόν, και η αλήθεια είναι ότι τέτοιες ώρες θέλεις τον άνθρωπό σου δίπλα σου για τη δουλειά. Με λίγους, άλλωστε, μπορείς να μοιραστείς σκέψεις αρχικά για τη σχεδίαση, οπότε ερευνάς τις διαφορές σε φωτιστικά σώματα, προφυλακτήρες, φτερά, τροχούς και άλλες λεπτομέρειες σε σχέση με ανοίγματα και γωνίες, και έπειτα, κυρίως, για ό,τι αφορά το πάτημα, την οδική συμπεριφορά με γκάζι και χωρίς... Παραμένει, βλέπετε, το ζητούμενο, και ευτυχώς!

One way, the Porsche way
Ωραία, λοιπόν, το κλειδί είναι σωστά τοποθετημένο αριστερά και είναι χάρμα για τα μάτια και την αφή όλη η δουλειά στο ταμπλό με στοιχεία από την Panamera, σημείο αναφοράς ευρύτερα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το νέο κάθισμα, που μας πέφτει οριακά στενό, τα κάνει όλα, το πηδάλιο το γνωρίζουμε, αλλά wow... Ο επιλογέας είναι πιο μπροστά τοποθετημένος, και εδώ έχουμε στοιχεία από Carrera GT! O ήχος δείχνει ένα «κλικ» πάνω σε ντεσιμπέλ στη νορμάλ ρύθμιση και «τσιμπάει» μόλις επιλέξεις τη Sport, ώστε να ακούς εσύ αλλιώς, οι έξω όσο πρέπει και, κυρίως, να «ακούει» ο κινητήρας, που ανταποκρίνεται καλύτερα ακόμα και στο χάιδεμα του γκαζιού! Το navi έχει έρθει από την Panamera, και πρέπει να είσαι πολύ κουρασμένος ώστε να χάσεις τη μία, την άλλη και την επόμενη διασταύρωση.
Τα πρώτα μηνύματα είναι σαφή. Δούλεψαν και δημιούργησαν ένα άλλο αυτοκίνητο σε όλα τα επίπεδα. Δουλειά μας να ακολουθήσουμε το δικό τους δρόμο, τη σωστή, την Τέλεια Διαδρομή και να επαληθεύσουμε τις διαφορές, πέρα από το press kit. ¶λλωστε, πρόκειται για την ιδανική παρουσίαση σε όλα τα επίπεδα. Μελετάς στο αεροπλάνο, οδηγείς νωρίς το πρωί και στη συνέχεια η συνέντευξη Τύπου, σοβαρή εκδήλωση, σεμινάριο με λόγια ουσίας, χωρίς φλυαρίες, όπου και εννοείται πως σχολιάζεις διακριτικά. Βλέπετε, το μεταμορφωμένο, το τέλειο πλέον PDK επιπέδου F430 και GTR συνεχίζει να ανεβάζει σπρώχνοντας και να κατεβάζει τραβώντας τον επιλογέα. «Φιλοσοφία Porsche» σου απαντούν χαμογελώντας, αφού ξέρουν ότι σε παίζουν με ατού. Σου το έδωσαν μεταμορφωμένο, σαν να είναι φτιαγμένο από την αρχή, με τα paddle-αυτιά πλέον πάνω στην κολόνα να ακολουθούν το «κουμάντο», σου έβαλαν και τον επιλογέα σε ορθή θέση, σου έδωσαν και κάτι ακόμα σε ροπή και γκάζι, κατέβασαν και το βάρος αναμειγνύοντας μέταλλα, έπαιξαν και με το ζύγισμα, δούλεψαν την ανάρτηση σε όλα τα επίπεδα και «τι μας ζαλίζεις, βρε “Stratissine”;». Είπαμε «Sport επιλογή» και πάμε πεδιάδα-βουνό-αυτοκινητόδρομο και στο τέλος στο επαρχιακό τους δίκτυο, ώστε να φτάσουμε στην πίστα-μεταποιημένο αεροδρόμιο made by Porsche team.

Στο δρόμο...
Χαμογελάς από το πρώτο μέτρο μέχρι το τελευταίο, το οποίο σε οδηγεί νωρίς, στις 9 το πρωί, και έπειτα από 100 μίλια δρόμο στο πάρκινγκ του αεροδρομίου, όπου η συνέντευξη και η πίστα. Στο κλειστό κομμάτι, στην αρχή της διαδρομής, αντιμετωπίζεις ψύχραιμα το περιβάλλον, που σε προκαλεί, και είμαστε σίγουροι πως αυτόν το φιδίσιο δρόμο με την καλή άσφαλτο που ταιριάζει γάντι στα Pirelli P Zero, με το αυτοσχέδιο KERB και τις μέτριες και κλειστές στροφές μόνο ο πολύς Βάλτερ Ρερλ μπορεί να επιλέξει. Θέλουμε να τα βάλουμε όλα (το λένε και «Sport Plus») και να αφαιρέσουμε τα συστήματα ελέγχου και να ανοίξουμε μια στάλα την οροφή, ώστε να ακούμε καλύτερα, δηλαδή να τρελαθούμε, να τους στείλουμε τους US και να πάμε να ψάξουμε να βρούμε όρια ανθρώπου και μηχανής... Αλλά σεβασμός! Είναι η μηχανή, οι άνθρωποι και -γιατί όχι;- το περιβάλλον που σου επιβάλλουν με ένα σπάνιο τρόπο να μείνεις πειθαρχημένος. Απολαυστική η «κυρία», και νιώθεις όμορφα που δεν παρασύρθηκες. Σαν να έχεις μπροστά σου τη σπέσιαλ πίστα, τη «χειροποίητη», από Εκάλη μεριά και σε μπλε φόντο, αλλά να μην μπορείς να την αγγίξεις. Λέγεται και χαρακτήρας, και δε φημιζόμαστε, όντας επιρρεπείς στην υπερβολή, αλλά ενίοτε έτσι πρέπει. Πότε και πού δεν πρέπει, οπότε και καταφέραμε να ξεπεράσουμε ενοχές και τα όποια όρια; Στο βουνό που διασχίζει ο εθνικός δρόμος. Στα γρήγορα κομμάτια, οπότε ανέβα-κατέβα αέρα τα χαράματα, με τους Αμερικανούς να κάνουν χώρο, καταπατώντας συνήθειες και αρχές, δείχνοντας σεβασμό στην «911», όχημα που έχει σημαδέψει για τα καλά τους δρόμους και την ψυχή τους. Τη δική μας; ¶λλη ερώτηση, αφού το κόστος έκανε το όνειρο εφιάλτη. Είναι κατανοητό... Την απολαύσαμε για 40 μίλια, εκεί βόρεια της Σάντα Μπάρμπαρα, όπου βρίσκονται τα pit με κατεύθυνση τη Σάντα Μαρία, τα πραγματικά pit!
Το τιμόνι πλέον λειτουργεί όπως στην 997 GT3 και το PDK δένεται μαζί σου και με τον κινητήρα, λες και το έφτιαξαν για σένα, «φορτώνοντας» και τις τιμές απόδοσης του κινητήρα. Μαγικές πλέον οι αλλαγές, είτε παίζεις με τα paddle που δεσπόζουν είτε με τον επιλογέα που σε προκαλεί, παρά την τουριστική του διάταξη - ρύθμιση, για να είμαστε ακριβείς. Στα γρήγορα κομμάτια η μύτη παραμένει σε σταθερή απόσταση από το έδαφος, ακόμα και ύστερα από βίαιο, απρόβλεπτο άσε-πάτα. Σε κάθε περίπτωση, χάρη στο τέλειο στήσιμο και στο αγωνιστικό πλέον πηδάλιο, διαγράφεις την τέλεια τροχιά, με πολύ φορτίο στο ταχύμετρο, και μάλιστα σε δρόμο που φαντάζεσαι και αυτοσχεδιάζεις, ψάχνοντας τη λογική της κατασκευής του, αφού δε γνωρίζεις πού βαδίζεις. Σε κάποιες περίπου ορθές γωνίες δοκιμάζεις την υπερβολή, αλλά απτόητη εκείνη απλώς σου δείχνει πώς θα συμπεριφερθεί και στην πίστα. Σκέπτεσαι πως, αφαιρώντας τα διάφορα, μόνο η GT3 σου λέει «κόψε τα χαζά» και επιβάλλει καθαρή οδήγηση. Όλες οι «6» και «7», χωρίς το «4», που εξηγεί τη μετάδοση, αφαιρώντας το PASM, αρχίζουν το χορό. Οπότε απλώς: πρόκειται για μια σύγχρονη GT3 σε στήσιμο και επιδόσεις, με πολιτισμένη ανάρτηση, ώστε να είναι συνεπής και με τον κύριο και με την κυρία που θα την τιμήσουν!

Στην πίστα...
Ο Αμερικανός Δημήτρης Μιχελακάκης, ένας βετεράνος του αμερικανικού Cup με «911», οδηγεί γρήγορα, αλλά κυρίως μεταδίδει άψογα, όπως και ο «Θείος» άλλωστε. Εξηγούν πειστικά και εμπεδώνεις. Δε σε δασκαλεύουν, σε ενημερώνουν, και μάλιστα, αν το έχεις, σε παροτρύνουν. Επί του προκειμένου, δεν υπάρχουν περιθώρια για ερμηνείες. Με τους σοβαρούς, με τους κορυφαίους, με τις καθαρές εξηγήσεις προσαρμόζεσαι. Με το κρυφτό και τις φτηνές προσβολές, όπως και τις προβλέψιμες ντρίπλες απλώς αηδιάζεις, αλλά αυτήν την πρακτική δεν τη γνωρίζουν στο «Τσουφ», άρα μονόδρομος ο ρόλος του πιο καλού μαθητή στην τάξη...
Στην ουρά για να έρθει η σειρά σου αισθάνεσαι όπως σε αφετηρία ε.δ. σε ράλλυ ή σε Ανάβαση, οπότε από τη μία χαζεύεις τους άλλους και από την άλλη σκέπτεσαι πως θα «γράψεις» με τη μία, χωρίς δισταγμούς, αλλά και χωρίς ρίσκο. ¶ψογος, πολύ επεξηγηματικός, ο «ινστράκτορ» επιλέγει Sport Plus, δεν αφαιρεί τον έλεγχο του διαφορικού, τοποθετεί τον επιλογέα στο D, σκέφτεσαι ότι το κάνει για ξεκάρφωμα και πάμε. Φουλ φρένο μέχρι να βρει το πεντάλ σασί, κάργα γκάζι ώστε ο κόφτης να κάνει αντίλαλο, η τέλεια εκκίνηση και νά ’μαστε με 4η στην ενδιαφέρουσα ευθεία που καταλήγει σε κλειστή δεξιά φουρκέτα 1ης σε αγώνα και 2ης σε αποστολή. Δεν ακουμπάει τα paddle, αξιοποιεί τα φρένα και πάμε για τα ωραία. Διπλό S με τέρμα γκάζι και την 3η μέσα στη δύναμη, απαλές κινήσεις με τα χέρια και κάργα φρένα για την κλειστή αριστερή, όπου για τη σωστή ταχύτητα τη δουλειά την κάνει μόνο του το κιβώτιο και πρέπει να δεις για να πιστέψεις, και εννοείται πως εμείς το κάναμε αλλιώς. Εμείς δε δοκιμάσαμε το launch control (μας στοίχισε ένα ράλλυ και κάμποση λάσπη ο λάθος χειρισμός του πριν από 10 χρόνια, οπότε ποτέ ξανά...), αλλά σιγά μην αφήναμε τα χέρια μακριά από τα paddle. Χρόνια περιμέναμε ένα σωστό κιβώτιο στην «911», και βέβαια στη συνέχεια το ρόλο τον έχει το πλαίσιο. Διαδρομή που λατρεύει ο Ρερλ και αντιπαθεί ο Γιοργκ Μπερκμάιστερ. Σοφά επιλεγμένη για να εκτιμήσεις το σασί και τη μετάδοση, με το σύστημα ελέγχου να κάνει όλη τη δουλειά, χωρίς να σκοτώνει τη χαρά, επειδή, είτε επέλεξες να το παρακάνεις είτε κλείστηκες νωρίς στις δύο μεγάλης διάρκειας στροφές, τη μία αριστερή, την άλλη δεξιά, οι οποίες απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, τη στραμπούληξες και πρέπει να διορθώσεις. Το τιμόνι άπαιχτο εκεί, και χίλια like στο σλάλομ που ακολουθεί και με 2η το «κάνεις ευθεία» με άνεση και ταχύτητα. Τι να πούμε; Απλώς, σε αυτήν την περίπτωση είναι σαφές πως δεν έχεις λόγο να αποκτήσεις την έκδοση 4x4 όποτε προκύψει... Το τέλειο στήσιμο, με τα τέλεια ρυθμισμένα συστήματα ελέγχου!

Επιστρέφοντας...
.... επιλέξαμε μια ανθρακί με 7άρι χειροκίνητο, οπότε πας τον επιλογέα τέρμα δεξιά και τον ανεβάζεις μετά την 6η. Μας προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει λόγος, αλλά πάντα έχεις την αίσθηση, όντας ένας βετεράνος των ε.δ. και λάτρης της τέλειας πλέον διαδρομής, ότι στο χέρι και με το αριστερό πόδι σε λειτουργία -χάνεις ή κερδίζεις στην ουσία- είναι καλύτερα για την ευκαιριακή χαρά της διαδικασίας των αλλαγών με τέρμα γκάζι. Βαρύς, βαθύς συμπλέκτης, λες και το κάνουν επίτηδες, ώστε να σε χαλάσουν με το «καλημέρα», και το μόνο που κρατάς από αυτήν τη συμβίωση έχει να κάνει με την ανάλυση των προδιαγραφών λειτουργίας του κινητήρα. Συλλέγεις πληροφορίες καλύτερα έτσι. Περνάς 3η, 4η, όποια τέλος πάντων, και παίζεις με τις στροφές, διαπιστώνοντας πιο έγκυρα ότι παραμένει ένας κινητήρας που λατρεύει τις υψηλές, τις πολλές στροφές, αλλά πλέον λειτουργεί πιο γεμάτα και χαμηλά, με τη διαφορά στην απόκριση να την κάνει η επιλογή Sport, που κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά... Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν της τοποθετήσουν τον 4λιτρο της RS με τους 500 ίππους, που θα ταιριάξει με τη μία, αλλά και πάλι θα υπολείπεται αυτού του καταπληκτικού σασί!

Να ζεις!
Τι να πούμε; Το LA; Σύμφωνοι, πήγαμε για πρώτη και τελευταία φορά, και έπρεπε η βάση να είναι στον «¶γιο Φράνκι» για να μείνουμε εκεί για πάντα. Η Έκθεση; Αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει οι Ευρωπαίοι να υποστηρίζουν ένα γεγονός που οι δικοί μας ειδικοί, όπως ο Τζώννυ Παπαγιαννακόπουλος ή ο ¶ρης Γαλανόπουλος (οι άνθρωποι πίσω από τις ελληνικές Εκθέσεις αυτοκινήτου), κάνουν καλύτερα, και μάλιστα δε χρειάζεται να πάνε και να αξιοποιήσουν τον καλό χώρο στο «Βενιζέλο». Τίποτα, μα τίποτα, εκτός από το εξαιρετικό πρωτότυπο της Subaru, που ήδη περπατάει και εξελίσσεται, και κάποιος πρέπει να μιλήσει στη VW μήπως έχουν αρρωστήσει και η αλαζονεία τούς στείλει εκτός δρόμου σε κανένα χαντάκι. Αν, βέβαια, πιστεύουν πως έχει λόγους ύπαρξης αυτό το Passat CC με τη νέα μάσκα που ταιριάζει μόνο στο Touareg. Είναι σωστό το σχόλιο ότι μπορεί για όλη αυτήν την γκρίνια, τη μαυρίλα, αν προτιμάτε, να φταίνε η «911» και η ακτινοβολία που εκπέμπει σε κάθε περίπτωση και για χίλιους λόγους. Συμμετείχαμε στην καλύτερη παρουσίαση νέου αυτοκινήτου, όντας 32 χρόνια στο χώρο, και οδηγήσαμε την «911» που θα πάει το αυτοκίνητο του 20ού αιώνα στα 50ά του γενέθλια, βλέποντας και τα 100! Τι άλλο; Έχει σημασία η συνέχεια; Ζήσε τη στιγμή που λένε._ Σ. Χ.

Από τεχνική σκοπιά
Είπαμε, αυτή η «911» είναι κατά 90% ολοκαίνουργια. Τι σημαίνει αυτό; Κατ’ αρχάς, οφείλουμε να μιλήσουμε για το σασί. Το μεταξόνιο μεγάλωσε κατά 10 ολόκληρα εκατοστά, κάτι που σε οχήματα καθημερινής μετακίνησης σημαίνει «μία κατηγορία επάνω». Στην προκειμένη περίπτωση, δε θα το θέταμε ακριβώς έτσι και, μιας και το συνολικό μήκος δεν είναι πολύ αυξημένο, τουλάχιστον το αυτοκίνητο δε δείχνει σαν να έχει πάρει στεροειδή. Το βέβαιο είναι ότι η αύξηση στο μεταξόνιο έχει αντίκτυπο στη φιλικότητα απέναντι στον οδηγό από μια διάταξη μηχανικών μερών που είναι ο ορισμός του... εχθρικού: κίνηση πίσω, κινητήρας πίσω.
Το αμάξωμα είναι, πλέον, ένα υβρίδιο αλουμινίου και χάλυβα, μιας και κρίθηκε αναγκαίο να κρατηθεί το βάρος χαμηλά (ζήτω!), ήτοι από 30 έως 45 κιλά λιγότερο από του απερχόμενου μοντέλου και πάντα ανάλογα με την έκδοση. Στα μηχανικά μέρη ακόμα και μια Porsche ακολουθεί το νόμο του downsizing. Έτσι, στην «απλή» Carrera ο κυβισμός έχει πέσει στα 3,4 λίτρα, ενώ στην S παραμένει 3,8. Φυσικά, οι ιπποδυνάμεις ακολουθούν πιστά την ανιούσα και το αυτό ισχύει για τη δυνατότητα στροφαρίσματος (ξανά ζήτω!), μιας και οι ανανεωμένοι ατμοσφαιρικοί μπόξερ των Carrera και Carrera S αποδίδουν 350 (+5 από το απερχόμενο μοντέλο) και 400 (+15) ίππους, αντίστοιχα, στις 7.400 σ.α.λ., την ώρα που οι προκάτοχοι «έσκαγαν» στις 6.500.

Πρωτιές
Επτά (7) σχέσεις σε χειροκίνητο κιβώτιο; Ναι, η Porsche το έκανε, το προσφέρει ως στάνταρντ, και αυτό είναι παγκόσμια πρώτη σε επιβατικό αυτοκίνητο. Κι αν ανησυχεί κάποιος ότι θα αισθανθεί σαν οδηγός φορτηγού που ψάχνει τις ταχύτητες κάθε φορά, υπογράφουμε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται. Με χρήση ενός ειδικού μηχανισμού, το κιβώτιο απαγορεύει την επιλογή της 7ης σχέσης, αν πρώτα δεν έχει επιλεγεί η 6η. Η τελευταία σχέση, τόσο στο χειροκίνητο όσο και στο διπλού συμπλέκτη (PDK), έχει το ρόλο overdrive, μιας και το αυτοκίνητο επιτυγχάνει την τελική του ταχύτητα με 6η. Πρωτιά αποτελεί και η τοποθέτηση σε «911» του... μισητού σε εμάς Start & Stop, που η τάση δαιμονοποίησης του CO2 δυστυχώς επιβάλλει ακόμα και σε τέτοιου είδους κατασκευές. Δεν πειράζει, το απενεργοποιούμε και πάμε παρακάτω. Στο βωμό της αποδοτικότητας, ξεχνάμε διά παντός (;) και το υδραυλικό τιμόνι στις «911», από τη στιγμή που η νέα έχει ηλεκτρομηχανικό σύστημα υποβοήθησης, ενώ οι εκδόσεις με το κιβώτιο PDK διαθέτουν λειτουργία coasting, κάτι που σημαίνει ότι το κιβώτιο αποσυμπλέκεται από τον κινητήρα μόλις ο οδηγός πάρει το πόδι του από το γκάζι. Έτσι, το αυτοκίνητο διατηρεί την ταχύτητά του καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Σημεία των καιρών, αλλά σημειώστε ότι σε μια Porsche τα πάντα είναι ρυθμισμένα για να δίνουν, εντέλει, τη σπορ αίσθηση, και μη φανταστείτε ότι οι Γερμανοί θα το θυσίαζαν αυτό. Ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση πλέει το μπλοκέ διαφορικό PTV (Porsche Torque Vectoring) που βρίσκεται στάνταρντ στον πίσω άξονα της Carrera S και προσφέρεται ως έξτρα στην απλή Carrera. Έχει ποσοστό εμπλοκής 22%/27% στις χειροκίνητες εκδόσεις, ενώ είναι πλήρως ηλεκτρονικά ελεγχόμενο στις εκδόσεις με το PDK. Ιδανικά συνεργάζεται με το σύστημα PDCC (Porsche Dynamic Chassis Control), που μειώνει τις κλίσεις στις στροφές με συνεχή μεταβολή στις ρυθμίσεις ή ακόμα και πλήρη απεμπλοκή των αντιστρεπτικών, αλλά πωλείται ως έξτρα εξοπλισμός ακόμα και στην Carrera S._ Σ. Λ.

Ποιο ηχοσύστημα;
Ανάμεσα στις υπόλοιπες λειτουργίες, το κουμπί Sport κυριολεκτικά φέρνει τον ήχο του μπόξερ μέσα στην καμπίνα. Ένα ειδικά σχεδιασμένο κανάλι ήχου «συλλέγει» παθητικά τους κραδασμούς της εισαγωγής του κινητήρα ανάμεσα στην πεταλούδα και στο φίλτρο αέρα. Οι δονήσεις στέλνονται σε μια μεμβράνη, που τις μεταδίδει ως ήχο πίσω από τα κεφάλια των επιβαινόντων στο χώρο του πίσω παρμπρίζ.

Αν δείτε κίτρινες δαγκάνες σε «911», αυτό σημαίνει ότι φοράει τα καταπληκτικά κεραμικά φρένα της Porsche. Η διαφορά σε αίσθηση με τα συμβατικά είναι τεράστια, καθώς και σε βάρος ζυγίζουν ακριβώς το μισό.

Κλασική «911» η «991» στο εσωτερικό, αν και η κεντρική κονσόλα δανείζεται πολλά στοιχεία από τη θρυλική Carrera GT.

Μακρύτερη, φαρδύτερη, χαμηλότερη. Η νέα «911» είναι επιθετικότερη από ποτέ, χωρίς να το «φωνάζει» με απρεπή τρόπο. Καλύτερα δε γίνεται, μέχρι το επόμενο μοντέλο φυσικά.

Η σημαντικότερη οπτική διαφοροποίηση σε σχέση με την προκάτοχο είναι στο πίσω μέρος. Τα φώτα των φρένων έχουν adaptive λειτουργία, ανάλογα με την πίεση που ασκεί ο οδηγός στο πεντάλ.

PORSCHE 911
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΚΔΟΣΗ Carrera Carrera S
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 3.436 κ.εκ. 3.800
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 350 ίπποι/7.400 σ.α.λ. 400/7.400
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 39,8 χλγμ./5.600 σ.α.λ. 44,9/5.600
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, εγκάρσιοι και διαμήκεις βραχίονες, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ 5 συνδέσμων, αντιστρεπτική
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ ΑΔ 330x28 χλστ. ΑΔ 340x34
ΠΙΣΩ ΑΔ 330x28 χλστ. ΑΔ 330x28
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHK.xΠΛ.xYΨ. 4.491x1.808x1.303 χλστ. 4.491x1.808x1.295
METAΞONIO 2.450 χλστ.
BAPOΣ 1.380 κιλά (1.400) 1.395 (1.415)
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 4,8 δλ. (4,6) 4,5 (4,3)
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 289 χλμ./ώρα (287) 304 (302)
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 9,0 λίτρα/100 χλμ. (8,2) 9,5 (8,7)
ΕΚΠΟΜΠΗ CO2 212 γρ./χλμ. (194) 224 (205)
*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ
ΣΗΜ.: ΣΕ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΚΙΒΩΤΙΟ PDK

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ