4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Lancia Ypsilon 0.9 85 PS

Φινέτσα και στιλ. Δύο λέξεις που σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη κι αν ειπωθούν παραπέμπουν σε μία και μόνο χώρα: την Ιταλία. Τη γενέτειρα ενός από τα ομολογουμένως κομψότερα μοντέλα που έχει να επιδείξει η αυτοκινητοβιομηχανία.

ΔΥΟΜΙΣΙ δεκαετίες νωρίτερα, η Fiat, με τα σήματα της Autobianchi -αρχικά- για την εγχώρια αγορά και της Lancia για την υπόλοιπη Ευρώπη, λάνσαρε το Υ10, ένα αυτοκίνητο πόλης το οποίο ξεχώριζε, συγκριτικά με ό,τι ανταγωνιστικό κυκλοφορούσε στην κατηγορία, για την πολυτέλεια που έκρυβε στο εσωτερικό του. Η ιδέα βρήκε ανταπόκριση από το κοινό, και δη από το γυναικείο φύλο, που ανέκαθεν στην πλειονότητά του δεν ενδιαφερόταν για επιδόσεις, ανταποκρινόταν όμως στην ιδέα του μεταφορικού μεν, σικάτου δε μέσου. Το στιλ και ο εξοπλισμός εκείνου του μικρού έμελλε να χαρακτηρίσουν κάθε επόμενη γενιά του, οπότε αισίως σήμερα, ύστερα από περίπου μισό εκατομμύριο πωλήσεις, φτάσαμε στην τέταρτη γενιά του ιταλικού μικρού, η ονομασία του οποίου πλέον αναγράφεται ολογράφως ως «Ypsilon».
Η λογική της παρεχόμενης πολυτέλειας παραμένει ως είχε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως την τσιμπημένη τιμή αλλά και την απουσία άμεσων ανταγωνιστών, αφού πρακτικά η κατηγορία δεν έχει να αντιπαρατάξει κάτι αντίστοιχο σε αισθητικό επίπεδο. Μηχανικά τα πάντα προέρχονται από τις τάξεις της Fiat, ενώ οι διαθέσιμες επιλογές κινητήρων μαρτυρούν το ποιόν του χαρακτήρα του, που και πάλι προσανατολίζεται, αν όχι αποκλειστικά σε σύγχρονές γυναίκες των μεγαλουπόλεων, σαφώς σε άτομα νεαρής ηλικίας, το μεγαλύτερο μέρος των μετακινήσεων των οποίων γίνεται εντός των τειχών, και οπωσδήποτε ζητούν κάτι παραπάνω από το φαίνεσθαι του αυτοκινήτου τους.

Extended
Πάντα οι πρόγονοι του Ypsilon βασίζονταν σε ένα μοντέλο του Gruppo σε ό,τι αφορά το δάπεδο, υιοθετούσαν υπάρχουσες λύσεις για τα μηχανικά μέρη και εφάρμοζαν ό,τι καλύτερο είχε να δώσει το σχεδιαστικό τμήμα του ομίλου στο εξωτερικό τους και στο χώρο των επιβατών. Συνήθως πίσω από το καλούπι κρυβόταν ένα Panda. Ανάλογα, σήμερα ως δάπεδο έχει χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα Mini της Fiat, πάνω στην οποία από το Panda του 2003 έως τώρα έχουν πατήσει ουκ ολίγα μοντέλα, μεταξύ των οποίων το «500», από την γκάμα του οποίου έχουν αντληθεί και τα περισσότερα μηχανικά μέρη για το Ypsilon.
Σχεδιαστικά το μοτίβο αντλεί τα περισσότερα στοιχεία του από την επίσης κομψή Delta, ωστόσο η υπέρβαση αντικατοπτρίζεται όχι στην «αμερικανίζουσα» μάσκα (ας όψεται η ενοποίηση του δικτύου Lancia και Chrysler) με το νέο λογότυπο της Lancia εμπρός, αλλά στο για πρώτη φορά 5θυρο αμάξωμα. Οι χειρολαβές των πίσω θυρών του στενού και ψηλού αμαξώματος κρύβονται έξυπνα ψηλά, στο πίσω μέρος του πλαισίου τους, με το αποτέλεσμα να είναι και πάλι ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης, μακράν πρακτικότερο εντούτοις των προκατόχων του.
Προφανώς και δε μιλάμε για άπλετους χώρους, σε κάθε περίπτωση όμως η διατήρηση του χώρου αποσκευών στα 245 λίτρα (κάτω από το μέσο όρο της κατηγορίας), όπως και το σχετικά κοντό καπό εμπρός, έχουν αφήσει ικανοποιητικό χώρο για τέσσερις επιβάτες εντός. Σημειώνουμε, βέβαια, πως η σχετικά κάθετη θέση της πλάτης των πίσω καθισμάτων θα κουράσει, αν μιλάμε για πολύωρες μετακινήσεις. Αναμενόμενα, ατού και αυτού του Ypsilon αποτελεί η έμφαση που έχει δοθεί στο σχεδιασμό εντός, και κυρίως σε αυτόν του ταμπλό, τα υλικά του οποίου, χωρίς να διεκδικούν δάφνες για την ποιότητά τους (μαλακά στο άνω μέρος, αλλά λεπτά και σκληρά στην κεντρική κονσόλα), σαφέστατα αποπνέουν εκλεπτυσμένη πολυτέλεια. Αυτό, άλλωστε, είναι και το χαρακτηριστικό... γνησιότητας κάθε Ypsilon.

Figlio della città* (*Παιδί της πόλης)
Εξαιρώντας το πρώτο Υ10, που ίσως ψάχνοντας ακόμα την ταυτότητά του κυκλοφόρησε τόσο σε τετρακίνητη όσο και σε έκδοση Turbo, οι επόμενες γενιές, έχοντας ασπαστεί πλήρως τον τίτλο του αυτοκινήτου πόλης, υπήρξαν πιο προσγειωμένες ως προς τις επιλογές κινητήρων. Με τις επιδόσεις πάντα σε δεύτερη μοίρα, την εκάστοτε γκάμα συνέθεταν κινητήρες που έβαζαν την οικονομία σε πρώτο πλάνο. Οικονομία όχι μόνο στην κατανάλωση, αλλά και στην κτήση.
Σήμερα η διατήρηση της κατανάλωσης καυσίμου στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα παραμένει ως στόχος, έχει βέβαια πλαισιωθεί από την «πράσινη ανησυχία», κάτι που σημαίνει μείωση στον κυβισμό και, ειδικότερα για την περίπτωση της Lancia, τοποθέτηση του βραβευμένου υπερτροφοδοτούμενου TwinAir, που όμως ανεβάζει το κόστος κτήσης. Ως βάση για την γκάμα η φίρμα επέλεξε το 1.200άρη 8βάλβιδο Fire με τους 69 ίππους που, παρά τον επιπλέον κυλινδρισμό και κυβισμό του (συγκριτικά με τον TwinAir), παραμένει φθηνότερος (12.488 ευρώ η βασική του έκδοση), προφανώς λόγω της λιγότερο προηγμένης τεχνολογίας που εφαρμόζει. Ωστόσο, η κατά 1.300 ευρώ ακριβότερη έκδοση με τον TwinAir δείχνει ιδανικότερη, όχι μόνο λόγω των κατά πολύ καλύτερων τιμών ισχύος και ροπής, αλλά και χάρη στη χαμηλή εκπομπή CO2 (99 γρ.), που απαλλάσσει τον κάτοχο του Ypsilon από τα τέλη κυκλοφορίας.
Στην πράξη ο TwinAir με το Start & Stop (στάνταρντ σε όλους του κινητήρες) καλείται να αντεπεξέλθει στο αμάξωμα των 1.051 κιλών (λιγότερο από τόνο το «500»), με το αποτέλεσμα σε επίπεδο κατανάλωσης να κυμαίνεται στα 8,5 λίτρα/100 χλμ., τιμή σαφώς καλή, αλλά όχι κορυφαία για την κατηγορία. Το λόγο, εκτός από το αυξημένο βάρος του αμαξώματος, αναζητήστε τον και στη γενικότερη λειτουργία του συνόλου, το οποίο, αν και στα χαρτιά φαίνεται να αποδίδει το μέγιστο της ροπής του στις 1.500 σ.α.λ., στην πραγματικότητα «ξυπνάει» μετά τις 2.500 σ.α.λ. και μπορεί να ανεβάζει μέχρι τις 5.500 σ.α.λ., σε αυτοκινητόδρομο δηλαδή, όπου το Ypsilon «μαζεύει» με άνεση χιλιόμετρα. Σε αυτό το φάσμα αποδίδει ως κινητήρας σαφώς μεγαλύτερου κυβισμού, και μόνο ο τραχύς ήχος των 2 κυλίνδρων υπενθυμίζει την πραγματικότητα κάτω από το καπό. Από εκεί και πέρα, ο οδηγός του Ypsilon τουλάχιστον εντός πόλης θα χρειαστεί συχνά να καταφύγει στην 3η σχέση, αφού με μία πάνω ο κινητήρας θα κρεμάει στις χαμηλές ταχύτητες, και άρα στροφές. Αυτό σε ό,τι έχει να κάνει με το μηχανικό 5άρι κιβώτιο του αυτοκινήτου της δοκιμής, και αναμένουμε να δούμε πώς αντεπεξέρχεται το ημιαυτόματο ΜΤΑ στο συγκεκριμένο αμάξωμα.

Originale
Ypsilon θα μπορούσε να σημαίνει και άνεση. Η κατηγορία δεν έχει να επιδείξει τίποτα πιο άνετο, και εδώ το ρόλο τους παίζουν τα ΜακΦέρσον εμπρός και ο ημιάκαμπτος πίσω, που με τη μοναδικά μαλακή τους ρύθμιση ισιώνουν τα πάντα στο πέρασμα του ιταλικού μικρού. Αν αυτό ήταν το στοίχημα, σίγουρα έχει κερδηθεί, και μέχρι εκεί δεν υπάρχει η παραμικρή ένσταση ούτε για την ελλιπή πλευρική στήριξη των ομολογουμένως άνετων καθισμάτων ούτε για τις χοντρές ακτίνες του τιμονιού, που δεν αφήνουν τον οδηγό να τοποθετεί τους αντίχειρές του σωστά στη στεφάνη.
Ωστόσο, ο τίτλος «αυτοκίνητο πόλης» δε σημαίνει παραίτηση από οτιδήποτε άλλο, και εδώ η ένσταση έχει να κάνει με μια γενικότερη ανομοιογένεια στη συμπεριφορά του Ypsilon. Σε κλειστές στροφές η μαλακή ανάρτηση έχει ως συνέπεια αυξημένες κλίσεις του ψηλόλιγνου αμαξώματος, το οποίο αρχικά υποστρέφει, ενώ, αν ο οδηγός σηκώσει το πόδι από το γκάζι για να διορθώσει, πολλές φορές θα νιώσει την ουρά του αυτοκινήτου να ανασηκώνεται, και μάλιστα όχι προοδευτικά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν μιλάμε για ελεγχόμενες καταστάσεις, το γεγονός είναι πως σε ένα αυτοκίνητο όπου η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι πασιφανής, παραμένει μυστήριο και μέγα φάουλ το ότι το ESP, πλην της έκδοσης με το ημιαυτόματο κιβώτιο, διατίθεται μόνο ως έξτρα!

Tutti Lancia?
Παλαιότερα Lancia σήμαινε αυτοκίνητα συγκινήσεων. ¶λλοι καιροί, άλλα ήθη, όμως, αφού εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες τη σκυτάλη σε ό,τι αφορά το γίγνεσθαι των ιταλικών μοντέλων πήραν η άνεση και η αίσθηση πολυτέλειας. Κλασικός εκπρόσωπος αυτών των αξιών το νέο Ypsilon, έρχεται όχι για να ταράξει τα νερά, αλλά για να αποτελέσει την άλλη όψη του νομίσματος σε μια κατηγορία όπου τα αυτοκίνητα, διαθέτοντας τα απολύτως απαραίτητα για την καθημερινότητα του οδηγού, θεωρούνται τίμια. Εδώ, πέραν αυτών, το Lancia Ypsilon έχει να προσθέσει στα χαρακτηριστικά του τη μοναδική προσωπικότητα και το απαράμιλλο ιταλικό στιλ, «συσκευασμένα» σε ένα πάνω απ’ όλα άνετο αμάξωμα, στοιχεία στα οποία φαίνεται να ποντάρει και η νέα ελληνική αντιπροσωπεία, που στοχεύει στο 4% της εν λόγω αγοράς μέσα στα επόμενα τρία χρόνια - από το 1,2% που κατείχε η τρίτη γενιά του μικρού της Lancia.

LANCIA YPSILON 0.9 TwinAir (85 PS)
ΥΠΕΡ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ/ΑΝΕΣΗ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΚΑΤΑ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 2.500 Σ.Α.Λ./ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΩΤΩΝ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Η ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
- ΝΑ ΕΧΕΙ ESP ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

Πατώντας το σχετικό κουμπί στην κεντρική κονσόλα, η ροπή περιορίζεται στα 10,2 χλγμ./2.000 σ.α.λ., με ευεργετικές επιπτώσεις στην κατανάλωση.