4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170 PS TCT

Σε ομορφιά ίσως όχι, σε ταμπεραμέντο όμως το ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη προσθέτει κάτι παραπάνω.

ΣΤΟ θέατρο το ταίρι της είναι ο Ρωμαίος, αλλά στην τετράτροχη πραγματικότητα το ταίρι της είναι το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, που για τους Ιταλούς φέρει τα αρχικά «TCT» (Twin Clutch Technology). Το θέμα είναι εάν η συνύπαρξη μπορεί να είναι εξίσου αξιομνημόνευτη όσο και στα έργα! Την αμιγώς τεχνική πλευρά του θέματος την αναλύουμε παρακάτω, σε αντιδιαστολή μάλιστα με τις πιο αντιπροσωπευτικές προτάσεις του ανταγωνισμού. Οι καλύτερες των προθέσεων, ωστόσο, μπορεί να μην προσφέρουν το ζητούμενο στην καθημερινή πραγματικότητα. Ποιος θα ξεχάσει άραγε εκείνη τη Sportwagon Selespeed (το νομοτελειακό πρόγονο δηλαδή) στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, που ήθελε, αλλά δεν μπορούσε, τουλάχιστον ως αυτόματη. Τα χρόνια πέρασαν, η ιδέα παρέμεινε, άλλαξε όμως ο τρόπος με την προσθήκη ακόμα ενός αυτόματου συμπλέκτη.

Μια έκπληξη και μια ικανοποίηση
Αυτά είναι τα παράγωγα της συνύπαρξης με ετούτη την Giulietta. Η ικανοποίηση έρχεται από την αυτόματη λειτουργία. Εκεί που άλλοι έχουν επιπλέον θέσεις στο λεβιέ, εδώ υπάρχει μόνο το D. Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει το D.N.A. να συντονίσει το κιβώτιο με τα υπόλοιπα συστήματα (κινητήρας, τιμόνι, VDC), ανάλογα με τις ορέξεις του οδηγού. Στη θέση Ν (του διακόπτη DNA) όλα κυλούν ήρεμα και στην Α γίνονται κάπως ράθυμα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το kickdown δεν είναι τόσο άμεσο όσο θα θέλαμε. Η πολυαναμενόμενη έκρηξη έρχεται στη θέση D, αλλά με μια δόση νευρικότητας (το εκ διαμέτρου αντίθετο, δηλαδή, από ό,τι συμβαίνει στο 8άρι της BMW, ανεξαρτήτως μάλιστα ρυθμού), λόγω και της αμεσότερης απόκρισης του κινητήρα. Δεν έχει αυτήν τη ρευστή συνέχεια των αλλαγών ενός DSG, το οποίο εκμεταλλεύεται και την πυκνότερη διάταξη των 7 του σχέσεων.
Εκεί που το TCT μας εξέπληξε, όμως, ήταν στη χειροκίνητη λειτουργία. Αποτελεί την ευχάριστη εξαίρεση στον κανόνα των υπολοίπων. Και αυτό γιατί μιλάμε για πραγματικά χειροκίνητη λειτουργία, χωρίς να σου δίνει διαρκώς την εντύπωση ότι έχεις κάποιον στο σβέρκο σου έτοιμο να επέμβει εκεί που δεν το περιμένεις. Κατ’ αρχάς, όσο και να παλεύεις με το γκάζι, το kickdown απουσιάζει, ενώ οι σχέσεις δεν αλλάζουν αυτόματα μόλις χτυπήσουν κόφτη, αλλά περιμένουν την εντολή του χειριστή. Μπορεί τα μικροσκοπικά paddle να είναι πάνω στο τιμόνι (άντε βρες τα στις κλειστές στροφές και στις φουρκέτες), αλλά η αλήθεια είναι ότι, αν ήταν σε σταθερή θέση στην κολόνα, θα ήταν πολύ μεγάλα και υπερβολικά. Καλοδεχούμενο και το ηχητικό σήμα που σε ειδοποιεί αν το κιβώτιο δεν μπορεί να δεχτεί εκείνη τη στιγμή την αλλαγή. Αν τώρα καταφύγεις στο λεβιέ, σε περιμένει ακόμα ένα ευχάριστο νέο με την «αγωνιστική» του φιλοσοφία. Τραβάς για να ανεβάσεις, δηλαδή, και σπρώχνεις για να κατεβάσεις. Αν, μάλιστα, στη θέση της πυξίδας (;) στη μεγάλη οθόνη στο ταμπλό υπήρχε μια χορταστική ένδειξη για τη σχέση του κιβωτίου (αντί για τη μεγέθους μικρού νυχιού ένδειξη στη μικρή οθόνη του πίνακα οργάνων) μαζί και με κάποια shift light, τότε θα μιλούσαμε για το τέλειο. Θα συμπλήρωνε, άλλωστε, περίφημα και τις φαντεζί απεικονίσεις πιέσεως του τούρμπο, ισχύoς και πλευρικών G.

Με αριθμούς
Στις τιμές που ανακοινώνει ο κατασκευαστής η αυτόματη έκδοση υπερέχει έναντι της χειροκίνητης τόσο σε μέση κατανάλωση (5,2 λίτρα/100 χλμ., έναντι 5,8) όσο και σε ρύπους (121 γρ./χλμ., έναντι 134), κάτι που προφανώς οφείλεται στην αρκετά μακριά 6η του κιβωτίου, που φθάνει τα 46,9 χλμ./1.000 σ.α.λ. Από πλευράς κατανάλωσης δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές (με δεδομένη τη μικρή διαφορά των 15 κιλών στο βάρος), με τη μέση να βρίσκεται στα 11,4 λίτρα/100 χλμ. (11 λίτρα/100 χλμ. για τη χειροκίνητη), αν και στο ταξίδι με σταθερό, ήρεμο ρυθμό η μακριά 6η μπορεί να τη μειώσει σημαντικά, ακόμα και κάτω από τα 9 λίτρα/100 χλμ.
Με δεδομένο ότι στην κλιμάκωση (πάντα έναντι της αντίστοιχης χειροκίνητης έκδοσης) ουσιαστικά οι τρεις τελευταίες σχέσεις έχουν μακρύνει αρκετά, οι χρόνοι που καταγράψαμε στην ευθεία των μετρήσεων είναι ισοδύναμοι στην επιτάχυνση από στάση, αλλά, όπως είναι φυσιολογικό, αυξημένοι στις ρεπρίζ (ιδιαίτερα της 6ης).
Το αντίτιμο όλων αυτών είναι μια επιβάρυνση 1.600 ευρώ, με τις εκδόσεις Progression και Distinctive να τιμώνται στα 24.250 και 25.550 ευρώ._ 4Τ

ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4 170 PS TCT
+ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΣΠΟΡ ΑΝΑΡΤΗΣΗ (ΕΞΤΡΑ)/ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΙΒΩΤΙΟΥ/ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ VDC ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ D
- ΜΑΚΡΙΑ 6η/ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ

Η οδική συμπεριφορά συνεχίζει να ξεχωρίζει και να «χρωματίζει» το ταμπεραμέντο της Ιταλίδας. Ιδιαίτερα, μάλιστα, με την έξτρα σφιχτότερη ανάρτηση, το αποτέλεσμα είναι αρκετά σπορτίφ.

Εξαιρετικά ευχάριστη είναι η χειροκίνητη λειτουργία, καθώς οι αυτοματισμοί (αλλαγές στον κόφτη και kickdown) δεν ενεργοποιούνται ποτέ, δίνοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο στον οδηγό.