4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

BMW X1 xDrive28i

Σπάνια η αυτοκινητοβιομηχανία οργανώνει ολόκληρη παρουσίαση κάποιου μοντέλου μόνο και μόνο επειδή προστέθηκε ένας νέος κινητήρας στην γκάμα του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πρώτος 4κύλινδρος TwinPower Turbo φτάνει και περισσεύει ως αφορμή...

ΤΟΝ 3λιτρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα της BMW, που επί τέσσερα συναπτά έτη κερδίζει τον τίτλο του Καλύτερου Συνόλου της κατηγορίας του, αλλά και δύο εξ αυτών έχει αναδειχθεί και ο Κινητήρας της Χρονιάς, τον γνωρίζουμε καλά και τον επαινούμε σε κάθε μας συνάντηση: κάτω από το καπό παραδοσιακών σεντάν, λιμουζινών, σπορ μοντέλων ή SUV. Ο εν λόγω Twin Turbo (κωδικός «Μ54»), που εσχάτως μεταμορφώθηκε σε TwinPower Turbo (Μ55) με την αντικατάσταση των δύο στροβιλοσυμπιεστών από ένα twin scroll τούρμπο, είναι όμως 6κύλινδρος, άρα μεγάλος σε διαστάσεις και αρκετά βαρύς. Δεν έμενε, λοιπόν, τίποτα άλλο από τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε μικρότερους κυβισμούς και κυλινδρισμούς, σε πλήρη συντονισμό με τις απαιτήσεις του downsizing.

Και εγένετο ο 2λιτρος TwinPower Turbo
Ο νέος 4κύλινδρος αποκτά τον πιο σύγχρονο συνδυασμό απόδοσης και αποδοτικότητας: άμεσο ψεκασμό με σωληνοειδή μπεκ 200 bar τοποθετημένα πολύ κοντά στα μπουζί, Valvetronic, το οποίο, ελέγχοντας τη βύθιση των βαλβίδων από 0,3 έως και 7 χλστ., καταργεί την πεταλούδα γκαζιού και εξασφαλίζει μικρές απώλειες ροής, στροβιλοσυμπιεστή δύο θυρίδων (καθεμία για τα καυσαέρια ενός ζεύγος κυλίνδρων) της Mitsubishi και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής double Vanos. Αυτά αρκούν ως εχέγγυα για την παραγωγή ισχύος στα όρια του θερμοδυναμικώς εφικτού και οικονομικώς επιτρεπτού για κινητήρα μαζικής παραγωγής (90-100 kW ανά λίτρο θεωρείται το μάξιμουμ σήμερα) που φτάνει τους 245 ίππους/5.000 σ.α.λ. και τα 35,7 χλγμ. ροπής στις 1.250 σ.α.λ., ενώ παράλληλα η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 7,9 λίτρα/100 χλμ. κάτω από το καπό της Χ1. Σε σχέση με τον κινητήρα που αντικαθιστά σε αυτό το μοντέλο (τον 3λιτρο ατμοσφαιρικό των 258 ίππων) παρουσιάζει μια μείωση κατανάλωσης 1,5 λίτρων/100 χλμ. και εκπομπής CO2 κατά 36 γρ./χλμ., τη στιγμή που για να επιταχύνει το αυτοκίνητο στα 100 χλμ./ώρα από στάση απαιτεί 0,7 δλ. λιγότερα.
Κατασκευαστικά, το μπλοκ του βασίζεται σε αυτό του αντίστοιχης τεχνολογίας 6κύλινδρου (με την ίδια διάμετρο 84 χλστ. και διαδρομή 90,1 χλστ.), με τη διαφορά πως είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο. Όπως έχουμε εξηγήσει και σε παλιότερα τεύχη, η λεπτομερής δοσολογία καυσίμου και η ιδανική διάχυση και ανάμειξή του με τον αέρα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα καύσης. Καθώς το καύσιμο ψεκάζεται κρύο στο συμπιεσμένο, ζεστό αέρα και κατά την εξάτμισή του μειώνει τη θερμοκρασία του μείγματος, η ανάφλεξη ξεκινά νωρίτερα (χωρίς το φόβο προανάφλεξης), η συμπίεση μπορεί να αυξηθεί (10:1 στη συγκεκριμένη περίπτωση), η ισχύς και η ροπή αυξάνονται και η κατανάλωση μειώνεται. Η απόδοση της μέγιστης ροπής λίγο πάνω από το... ρελαντί, στις 1.250 σ.α.λ., είναι, σύμφωνα με τον κ. Σβαρτς από το τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης Κινητήρων της BMW, «αποτέλεσμα της χρήσης του twin scroll τούρμπο και ενδελεχούς βελτιστοποίησης σε εισαγωγή, εξαγωγή, στρόβιλο και συμπιεστή, για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του».

¶λλη κλάση!
Στη χιονισμένη Σλοβενία, όπου και είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε τη νέα X1 xDRIVE28i, διαπιστώσαμε πως από την πρώτη στιγμή που πατάς το γκάζι είναι εμφανής ο χαρακτήρας του νέου συνόλου των 1.997 κ.εκ. ¶μεσο σε απόκριση (εδώ φαίνεται το πλεονέκτημα διαχωρισμού των καυσαερίων κάθε ζεύγους κυλίνδρων σε ξεχωριστή θυρίδα στο κέλυφος του στροβίλου), εξαιρετικά γραμμικό, πρόθυμο να ανεβάσει γρήγορα στροφές και αρκετά δυνατό ώστε να επιταχύνει την τετρακίνητη Χ1 στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,1 δλ., αποδεικνύει πως ταιριάζει γάντι στις όποιες απαιτήσεις ενός σύγχρονου SUV αλλά και οποιουδήποτε άλλου αυτοκινήτου. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η απόδοση της τεράστιας ροπής, που ξεκινά αγόγγυστα από τις 1.300-1.400 σ.α.λ., ακόμα και με 4η ή 5η σχέση στο κιβώτιο! Τα 15 κιλά βάρους που εξοικονομούνται σε σχέση με τον 3λιτρο ατμοσφαιρικό (ναι, 2 λιγότεροι οι κύλινδροι, αλλά ουκ ευκαταφρόνητο και το βάρος τουρμπίνας, μεταβλητού χρονισμού κτλ.) είναι, απεναντίας, λίγα ώστε να προκύψει κάποια -αισθητή- βελτίωση στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Το σαφές -αλλά με λίγο «ελαστική» αίσθηση στο κούμπωμα- χειροκίνητο κιβώτιο των 6 σχέσεων συνεργάζεται άψογα με το σύστημα Start-Stop (και αυτό, όπως και όλα τα γνωστά συστήματα Efficient Dynamics, π.χ. ανάκτησης ενέργειας, υπάρχουν εδώ), ενώ προαιρετικά διατίθεται και το 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της BMW. Τέλος, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, από την άνοιξη θα είναι διαθέσιμο και το πακέτο εξοπλισμού Μ Sports για όλες τις εκδόσεις της Χ1 και θα περιλαμβάνει αναβάθμιση σε ανάρτηση και αισθητική._ Ν. Κ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΒΜW X1 xDRIVE28i

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.997 κ.εκ.
ΔΙΑΜΕΤΡΟΣxΔΙΑΔΡΟΜΗ 84x90,1 χλστ.
ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ 10,0:1
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 245 ίπποι/5.000 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 35,7 χλγμ./1.250 σ.α.λ.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 6,1 δλ. (αυτόματη: 6,5)
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 240 χλμ./ώρα (240)

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ*
ΜΙΚΤΗ 7,9 λίτρα/100 χλμ. (7,9)
CO2 183 γρ./χλμ. (8,3)

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ