4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

15 ερωτήσεις και απαντήσεις για το υγραέριο

1 Γιατί να βάλω υγραέριο;
Με δεδομένη την προσπάθεια να διατηρείται η τιμή του υγραερίου περίπου στο ήμισυ της βενζίνης, το κόστος κίνησης μπορεί να μειωθεί κατά 40% με 50%, με αποτέλεσμα να κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρον για ετήσιες χιλιομετρικές αποστάσεις άνω των 10.000 χλμ. Παράλληλα, διασφαλίζει κανείς ότι δε θα πέφτει θύμα των επιτήδειων, σε περιπτώσεις νοθείας ή παραποιημένης αντλίας.
Ειδικά, δε, εάν έχει κάποιος ένα βενζινοβόρο αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού (που κατά πάσα πιθανότητα μιλάμε για ημιθανές εμπορικά), η υγραεριοκίνηση είναι ίσως η μόνη προοπτική για συνέχιση της λειτουργίας του.

2 Πόσο κοστίζει η μετατροπή;
Τα κιτ ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ για τα μικρά 4κύλινδρα αυτοκίνητα και, αναλόγως του αριθμού των κυλίνδρων και του συστήματος τροφοδοσίας, το κόστος ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Φυσικά, όσο επεκτείνεται η χρήση, τόσο οι τιμές γίνονται ανταγωνιστικότερες και με επιπλέον παροχές, όπως είναι ο άτοκος διακανονισμός.

3 Είναι ασφαλές;
Τα σύγχρονα κιτ μετατροπών είναι κλειστά κυκλώματα όπου ειδικές βαλβίδες φροντίζουν να σταματούν ακαριαία την παροχή, σε συνθήκες ατυχήματος ή ακόμα και στην περίπτωση που κοπεί κάποιο σωληνάκι. Βέβαια, η στιβαρότητα της μεταλλικής δεξαμενής υγραερίου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του πλαστικού ρεζερβουάρ βενζίνης, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η πλήρωση φτάνει πάντοτε μέχρι το 80%, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα, σε περίπτωση διαστολής του αποθηκευμένου αερίου.

4 Είναι πρακτικό στη χρήση;
Ένας μικρός διακόπτης επιτρέπει στον οδηγό οποιαδήποτε στιγμή την εναλλαγή μεταξύ των δύο καυσίμων, ενώ διαθέτει και ένδειξη της στάθμης του υγραερίου στη δεξαμενή υψηλής πίεσης.

5 Ποια αυτοκίνητα μπορούν να μετατραπούν;
Θεωρητικά όλα. Είτε πρόκειται για πετρελαιοκίνητα είτε για βενζινοκίνητα. Η τελευταία, μάλιστα, περίπτωση αφορά τόσο τα παλαιάς τεχνολογίας όσο και τα πιο σύγχρονα με ψεκασμό μονού ή πολλαπλών σημείων, καθώς και άμεσο.

6 Ισχύει η εργοστασιακή εγγύηση, σε περίπτωση μετατροπής;
Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται και θα πρέπει να ρωτήσει ο ενδιαφερόμενος την αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου του. Από εκεί και πέρα, τα περισσότερα κιτ μετατροπών συνοδεύονται συνήθως από 2ετή εγγύηση.

7 Πού μπορώ να «φουλάρω»;
Υπάρχουν πάνω από 70 πρατήρια στη χώρα μας, εκ των οποίων περίπου 20 βρίσκονται εντός Αττικής και τα υπόλοιπα σε μεγάλες πόλεις και στην Κρήτη.

8 Μπορεί να μείνω;
Μόλις τελειώσει το υγραέριο, ο κινητήρας αυτόματα τροφοδοτείται με βενζίνη, εκτός αν έχετε αφήσει άδεια και τα δύο ρεζερβουάρ... Στην πράξη, λοιπόν, η αυτονομία είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς μιλάμε για δύο δεξαμενές καυσίμου (μία για τη βενζίνη και μία για το υγραέριο).

9 Τι καταργείται μετά τη μετατροπή;
Ουσιαστικά, μόνο η ρεζέρβα (αντικαθίσταται από κιτ επισκευής ελαστικού), σε περίπτωση που επιλεχθεί δακτυλιοειδούς τύπου δεξαμενή (διατίθεται σε διάφορες χωρητικότητες). Υπάρχουν, πάντως, και κυλινδρικού τύπου δεξαμενές, που καταλαμβάνουν όμως αρκετό χώρο στο πορτ μπαγκάζ.

10 Τι αλλάζει στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου;
Στην οδική συμπεριφορά δεν υπάρχει κάποια διαφορά. Ωστόσο, στις επιδόσεις παρατηρούνται κάποιες μικρές διαφορές, μιας και ο μεγαλύτερος αριθμός οκτανίων του υγραερίου ευνοεί τους κινητήρες με υψηλότερη σχέση συμπίεσης.

11 Είναι οικολογικό;
Ναι, καθώς -κατά βάση- παράγει τις ίδιες ή χαμηλότερες εκπομπές ρύπων (και δε μιλάμε μόνο για CO2), σε σύγκριση με άλλα καύσιμα, όπως τη βενζίνη και το πετρέλαιο.

12 Προκαλεί φθορές;
Θεωρητικά, παρουσιάζονται μικρότερες εναποθέσεις άνθρακα και φθορές, κάτι που οφείλεται στη σύσταση του υγραερίου και την ιδιότητά του να παρουσιάζει ομοιογενή ανάμειξη με αέρα, αλλοιώνοντας λιγότερο τα λιπαντικά μέσα. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα τι συμβαίνει γενικά με τη μακροχρόνια χρήση υγραερίου, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις εργοστασιακών μετατροπών γίνονται κάποιες κατάλληλες επεμβάσεις στις βαλβίδες, στις έδρες των πιστονιών, στην ανάφλεξη κ.α.

13 Χρειάζεται κάποια συντήρηση ο σχετικός εξοπλισμός;
Πέρα από αυτά που προβλέπονται από τη νομοθεσία (βλ. σχετική ενότητα), οι ανάγκες συντήρησης είναι μικρές και χαμηλού κόστους. Συνήθως, ο κατασκευαστής συστήνει την επιθεώρηση του εξοπλισμού κάθε 20.000 χλμ., την αλλαγή των φίλτρων υγραερίου (ένα κόστος της τάξεως των 5 με 10 ευρώ), τον έλεγχο των ρυθμίσεων και των σωληνώσεων, ενώ κάθε 50.000 χλμ. προτείνεται ο καθαρισμός των μπεκ.

14 Πού μπορεί να γίνει η μετατροπή;
Στο παιχνίδι έχουν μπει κάποιες επίσημες αντιπροσωπείες, όπως αυτές των Chevrolet, Skoda και Subaru. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο δίκτυο εξειδικευμένων συνεργείων τοποθέτησης, που, φυσικά, θα πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα εξουσιοδότησης σύμφωνα με το νόμο.

15 Μπορώ να πουλήσω το αυτοκίνητο μετά τη μετατροπή του;
Φυσικά. Είτε ως έχει είτε αφού αφαιρεθεί το κιτ μετατροπής (προκειμένου να τοποθετηθεί στο επόμενο αυτοκίνητό σας).

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Η υγραεριοκίνηση επιτρέπεται από το 1999, ενώ οι τεχνικές προδιαγραφές του ειδικού εξοπλισμού καθώς και οι προϋποθέσεις ελέγχου και ασφαλούς κυκλοφορίας καθορίστηκαν στην υπουργική απόφαση 18586/698 της 29ης Μαρτίου του 2000 και αφορούν:
- Εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος υγραερίου.
- Εξοπλισμό συστήματος διασκευής υγραερίου.
- Εγκατάσταση δεξαμενής υγραερίου.
- Έλεγχο και ταξινόμηση διασκευασμένου οχήματος.
- Έγκριση εξοπλισμού.
- Περιοδικό τεχνικό έλεγχο υγραεριοκίνητων οχημάτων.
Από τις πρακτικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να έχει υπόψη του κανείς είναι ότι: η δεξαμενή υγραερίου αντικαθίσταται υποχρεωτικά μετά την πάροδο μίας δεκαετίας από την ημερομηνία κατασκευής της και απαγορεύεται ρητά η επαναχρησιμοποίησή της, ενώ τα αυτοκίνητα που έχουν διασκευαστεί για χρήση υγραερίου πρέπει να αντικαθιστούν τα επί μέρους εξαρτήματά τους εντός πενταετίας.


Των άκρων

Με κοινό παρονομαστή την υγραεριοκίνηση, το μικρό Chevrolet Spark και το θηριώδες Jeep Cherokee προτείνουν μια διέξοδο από το τούνελ της «τσουχτερής» μετακίνησης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ευχαριστούμε την εταιρεία Coral Gas για τη βοήθεια που μας παρείχε κατά τη φωτογράφιση.

ΟΠΩΣ έχει γίνει και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, φθάνουμε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι. Ύστερα από τόσες δεκαετίες ευλαβικής βενζινολατρείας, οπότε οι μόνες λέξεις που μας άφησαν να μάθουμε ήταν σούπερ και αμόλυβδη, φθάσαμε στο... στριμωγμένο σήμερα, αναζητώντας ένα σωσίβιο που θα μας επιτρέψει όχι να επιπλεύσουμε, αλλά να βρούμε έναν τρόπο ούτως ώστε να μη χρειαζόμαστε... βενζινοδάνειο για να πάμε ακόμα και μέχρι τη δουλειά μας. Η εποχή της (ανόητης) αθωότητας, όταν ψωνίζαμε με βάση αυτό που βλέπαμε και πληρώναμε... όποτε, εξαϋλώθηκε πιο γρήγορα και από συνθήματα όπως το «λεφτά υπάρχουν».
Σε μια εποχή στην οποία πλέον το κόστος χρήσης αποτελεί για τη συντριπτική πλειονότητα φλέγον ζήτημα, οι επιλογές δεν είναι πολλές, είτε μιλάμε για τα αυτοκίνητα που ήδη έχουμε είτε για εκείνα που θέλουμε να αποκτήσουμε.
Μπορεί ο μέγας «γαλάζιος και βαρήκοος» γκουρού σε θέματα περιβάλλοντος να μη μας τιμά πλέον με την παρουσία του στον υπουργικό θώκο, αυτό δε σημαίνει όμως ότι πλησιάζει πιο κοντά η προοπτική της πετρελαιοκίνησης.
Από την άλλη, η εναλλακτική της ηλεκτροκίνησης είναι ακόμη στα σπάργανα και, σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί μια γερή κρατική υποβοήθηση (ή αλλιώς κίνητρα), για να θεωρηθεί εμπορικά βιώσιμη, κάτι όμως που εναπόκειται στη σφαίρα του αδύνατου, μέσα σε ένα πλαίσιο χειρουργικών περικοπών στις οποίες χρησιμοποιούνται... μπουλντόζες, αντί για νυστέρι.
Οπότε στην ερώτηση του τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα και με αυτά που έχουμε ήδη στα χέρια μας, χωρίς ΑΝ και ΘΑ, η πιο ελκυστική απάντηση είναι το υγραέριο, με δεδομένο ότι η βενζίνη θα συνεχίζει να αποτελεί το αγαπημένο παιδί των πονηρών κερδοσκόπων και των κοντόφθαλμων φοροεισπρακτόρων. Καθώς, λοιπόν, το θέμα αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές από την πλευρά τόσο των καταναλωτών όσο και των δικτύων, χρειάζεται η απαραίτητη ενημέρωση, προκειμένου να αποφεύγονται παρεξηγήσεις, υπερβολές αλλά και αστικοί μύθοι.
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, γενικά το θέμα της υγραεριοκίνησης, προσπαθήσαμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα μέσα από σχετικές απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις που μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω. Ωστόσο, ας δούμε πρώτα τις εντυπώσεις που μας άφησαν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα.

Ανεξαρτήτως μεγέθους
Μέσω της συγκεκριμένης συνάντησης (μιας και δε μιλάμε για αντιπαράθεση), η υγραεριοκίνηση αποδεικνύει ότι δεν κοιτά το μέγεθος. Από ένα λιλιπούτειο αυτοκίνητο πόλης μέχρι και ένα off-road θηρίο, τα οφέλη είναι υπαρκτά και μετρώνται σε ευρώ. Είτε μιλάμε για τα ψυχοφθόρα χιλιόμετρα που γίνονται μέσα στην πόλη για τις καθημερινές ανάγκες είτε για το χαλαρό ταξίδι εντός και εκτός δρόμου, το ζήτημα δεν είναι στο πώς και το γιατί, αλλά στο με τι, και εκεί η σχεδόν διπλάσια τιμή του λίτρου της βενζίνης έναντι του υγραερίου είναι καταλυτική.
Στον πίνακα που παραθέτουμε μπορεί να δει κανείς αναλυτικά τα οφέλη που προκύπτουν ύστερα από τη μετασκευή.

Jeep Cherokee Chevrolet Spark

Μ. κατανάλωση βενζίνης (λίτρα/100 χλμ.) 16,2 7
Μ. κατανάλωση LPG (λίτρα/100 χλμ.) 17 7,3
Όφελος/χλμ. (ευρώ) 0,13 0,05
Όφελος/15.000 χλμ. (ευρώ) 1.970 857
Μ. αυτονομία με βενζίνη (χλμ.) 463 525
Μ. αυτονομία με LPG (χλμ.) 377 370
Συνολική αυτονομία (χλμ.) 840 895
(Τιμή λίτρου: βενζίνης 1,64 ευρώ και LPG 0,79 ευρώ)

Βλέπει, λοιπόν, κανείς ότι όσο μεγαλύτερο και πιο βενζινοβόρο είναι ένα όχημα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οικονομικά οφέλη από τη χρήση του υγραερίου. Και αν σε ένα μικρομεσαίο ή μικρό αυτοκίνητο όπως το Spark το υγραέριο είναι ένα επιπλέον βοήθημα, στο θηριώδες Cherokee με το μεγάλο βάρος και το ξεπερασμένο 4άρι αυτόματο κιβώτιο το υγραέριο είναι ανάγκη, προκειμένου το λειτουργικό κόστος να διατηρηθεί οριακά στη σφαίρα του ρεαλισμού.

Σαν να μην άλλαξε τίποτα
Οδηγικά, πάντως, δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά που μπορεί να εντοπιστεί. Σε ό,τι αφορά την κατανομή βάρους, δεν παρουσιάζεται ουσιαστική μεταβολή, τέτοια που να μπορεί να στοιχειοθετήσει μια αλλαγή στη συμπεριφορά στο δρόμο και στις στροφές. Και αυτό γιατί η κατά κανόνα δακτυλιοειδής δεξαμενή τοποθετείται στη θέση της ρεζέρβας, με αποτέλεσμα η τελική διαφορά στο βάρος να είναι μικρή. Όσοι αρέσκονται σε εκτός δρόμου περιπλανήσεις δε θα πρέπει να ανησυχούν που στην περίπτωση του Cherokee η δεξαμενή κρεμιέται κάτω από το δάπεδο του πορτ μπαγκάζ. Πέρα ίσως από κάποια μικρογδαρσίματα που μπορεί να προκληθούν από πέτρες που πετάγονται, η μοναδική σκοτούρα έχει να κάνει με τη ρεζέρβα, μιας και δεν είναι ό,τι καλύτερο ένα κλατάρισμα στη μέση του πουθενά, με μοναδικό αποκούμπι ένα κιτ επισκευής ελαστικού. Προσοχή! Όσοι σκέφτονται να πάρουν μαζί την κανονική ρεζέρβα θα πρέπει να διασφαλίσουν τη σωστή στερέωση, κάτι διόλου απλό, ειδάλλως, σε περίπτωση ατυχήματος ή ακόμα και ενός απότομου φρεναρίσματος, οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Φυσικά, το ίδιο ισχύει για το Spark.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κινητήρα, εάν δε ρίξει κανείς μια μάτια στον ειδικό διακόπτη του συστήματος, δεν υπάρχει πιθανότητα να καταλάβει τι ρέει στους κυλίνδρους. Η λειτουργία είναι απόλυτα ομαλή, χωρίς κομπιάσματα ή σκορτσαρίσματα. Από πλευράς επιδόσεων, στις ρεπρίζ το Spark σημειώνει οριακά καλύτερο χρόνο με υγραέριο στη ρεπρίζ 50-80 χλμ./ώρα της 3ης (8,5 δλ., έναντι 8,7 δλ.), ενώ η κατάσταση αντιστρέφεται υπέρ της βενζίνης στη ρεπρίζ 80-110 χλμ./ώρα με 4η (13,3 δλ., έναντι 14,1 δλ.) και 5η (21,3 δλ., έναντι 23,2 δλ.).
Στην περίπτωση του Cherokee, η βενζίνη διατηρεί πάντα ένα μικρό προβάδισμα, με τις διαφορές να μεγαλώνουν ελαφρώς όσο αυξάνεται η ταχύτητα. Αναλυτικότερα, για τα 50-80 χλμ./ώρα οι αντίστοιχοι χρόνοι για βενζίνη/LPG είναι 4,1/4,2 δλ, για τα 80-110 χλμ./ώρα έχουμε 6,3/6,6 δλ., ενώ για τα 120-140 χλμ./ώρα σημειώσαμε 7,6/8,2 δλ., αντίστοιχα. Όλες οι ρεπρίζ, φυσικά, έγιναν με kickdown.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΩΝ
Η μετατροπή στο Spark γίνεται επί ελληνικού εδάφους από την επίσημη αντιπροσωπεία. Τοποθετείται ένα σύστημα της ιταλικής εταιρείας Tartarini, που καλύπτεται από 2ετή εγγύηση, ενώ φυσικά ισχύει η 3ετής εγγύηση με την οποία καλύπτει η Chevrolet τα αυτοκίνητά της. Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 1.300 ευρώ (ανάλογα και με τη χωρητικότητα της δεξαμενής που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος), ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η μετατροπή μπορεί να γίνει και σε αυτοκίνητα Chevrolet που έχουν ήδη ταξινομηθεί, χωρίς να επηρεάζεται η ισχύς της τυχόν υπολειπόμενης εγγύησης.
Όσο για το Cherokee, αυτήν τη στιγμή οι μετατροπές γίνονται μέσω της Viagas, αλλά σύντομα θα λειτουργήσουν κέντρα υγραεριοκίνησης της Jeep σε όλες τις ιδιόκτητες μονάδες και η μετατροπή θα γίνεται από απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό για τα αυτοκίνητα Jeep και Dodge. Θα αφορά τόσο τα καινούργια όσο και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και, εφόσον η συσκευή (η οποία καλύπτεται με 2ετή εγγύηση) και η εγκατάσταση πληρούν τις εργοστασιακές προδιαγραφές, δε θα επηρεάζεται η (υπολειπόμενη) εγγύηση του οχήματος. Το κόστος της μετατροπής θα κυμαίνεται από τα 1.500 έως τα 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου και το μέγεθος της δεξαμενής που θα επιλέξει ο αγοραστής, ενώ -ενδεικτικά- το κόστος συντήρησης του κιτ της υγραεριοκίνησης θα κυμαίνεται περίπου στα 25 ευρώ για κάθε 20.000 χλμ. Στην προκειμένη περίπτωση, το κόστος είναι περίπου 1.800 ευρώ.