4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen DS4

Το δεύτερο μέλος της σειράς DS στην γκάμα της Citroen συνδυάζει το δυναμισμό των κουπέ με την πρακτικότητα των SUV.

ΑΛΜΑ εις μήκος... Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς αυτό που έχει πετύχει το τελευταίο διάστημα η Citroen στους τομείς του σχεδιασμού, της ποιότητας και της προσφερόμενης τεχνολογίας. Την αλλαγή αυτή πλεύσης ήρθε να υπογραμμίσει η σειρά DS, τα μέλη της οποίας συνδυάζουν έντονη προσωπικότητα με φινέτσα που συναντά κανείς σε πολύ ακριβότερα αυτοκίνητα. Αν κάναμε ένα βήμα πίσω για να δούμε πού «πατά» η Citroen στο αυτοκινητικό σύμπαν σε σχέση με την Peugeot, θα λέγαμε ότι η τελευταία διατηρεί ένα πιο οδηγοκεντρικό προφίλ, ενώ οι σύγχρονοι απόγονοι του 2CV και του Βατράχου εστιάζουν περισσότερο στην άνεση και την ευκολία στην οδήγηση. Κάπου εκεί μπαίνει σφήνα η σειρά DS, η οποία έρχεται να προσφέρει υψηλότερες δόσεις οδηγικής απόλαυσης. Η αρχή έγινε με το DS3. Διάδοχος, ουσιαστικά, του C2 (όντας η 3θυρη και πιο σπορτίφ παραλλαγή του C3), δεν προκαλεί κανένα συνειρμό με το θεωρητικό προκάτοχό του, όχι μόνο εξαιτίας του διαφορετικού ονόματος, αλλά και γιατί τα δύο μοντέλα χωρίζει ένα γιγαντιαίο χάσμα σε ποιότητα, χαρακτήρα και δυνατότητες. Το πείραμα πέτυχε, αν κρίνουμε από τα 90.000 DS3 που έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα.
Η δεύτερη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει η γαλλική φίρμα αφορούσε το αυτοκίνητο που θα αντικαθιστούσε την 3θυρη παραλλαγή του C4, καθώς η συρρίκνωση του μεριδίου των κουπέ αυτοκινήτων απαιτούσε μια νέα προσέγγιση.

Και εγένετο DS4...
Θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει υβριδικό, όχι γιατί κάτω από το καπό συναντάμε τις σχετικές πράσινες τεχνολογίες, αλλά επειδή γεφυρώνει σχεδιαστικά στοιχεία και χαρακτηριστικά από τον κόσμο των κουπέ και των SUV. Το DS4, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Σαλόνι του Παρισιού το φθινόπωρο του 2010, χαρακτηρίζεται από ένα συμπαγές, αλλά υπερυψωμένο αμάξωμα, το μήκος του οποίου δεν ξεπερνά τα 4,27 μ. Η μάσκα του προδίδει τη συγγένειά του με το νέο C4, είναι όμως αναμφίβολα το προφίλ του που αναδεικνύει την πρωτοτυπία του όλου σχεδιαστικού εγχειρήματος. Κι αν οι κρυμμένες χειρολαβές των πίσω θυρών, τρικ που καθιέρωσε πριν από αρκετά χρόνια η Alfa 156, δίνουν την αίσθηση 3θυρου αμαξώματος, ο σχεδιασμός των μεγάλων πίσω πλαϊνών παραθύρων ολοκληρώνει ακόμα πιο αποτελεσματικά αυτήν την αίσθηση. Με μια, όμως, παρενέργεια: τα πίσω παράθυρα δεν ανοίγουν. Σε όσους παραξενεύονται από αυτήν την επιλογή της εταιρείας, ότι δηλαδή ανάμεσα στην πρακτικότητα και την εμφάνιση η πλάστιγγα έγειρε προς τη δεύτερη περίπτωση, η Citroen αντιτείνει ότι το DS4 είναι ένα κουπέ που συνδυάζει την ευκολία των επιπλέον δύο θυρών και πιστεύει ότι μέσα στην επόμενη χρονιά 40.000 αγοραστές θα βρουν ελκυστικό το συγκεκριμένο concept. Μην ξεγελιέστε, η ουσία του DS4 δεν περιορίζεται μόνο στον πρωτότυπο σχεδιασμό του αμαξώματος με τις έντονα ανάγλυφες επιφάνειες.
Πριν, όμως, περάσουμε στις πρώτες εντυπώσεις πίσω από το τιμόνι, αξίζει να εξερευνήσουμε το περιβάλλον του οδηγού και των επιβατών. Η αίσθηση ποιότητας είναι διάχυτη, ενώ στην πιο καλά εξοπλισμένη έκδοση το δέρμα καλύπτει, πέρα από τα καθίσματα, τις πόρτες και τη μεγαλύτερη επιφάνεια του πίνακα οργάνων - παραπέμποντας σε πανάκριβες σπορ κατασκευές. Η premium αίσθηση δεν αναδεικνύεται μόνο μέσα από τα επιλεγμένα υλικά, αλλά επίσης από τον τρόπο συναρμογής τους και την αίσθηση των χειριστηρίων και, βέβαια, από τη συμπαγή εικόνα που δίνει το αυτοκίνητο στο δρόμο, από όπου απουσιάζουν ενοχλητικοί θόρυβοι και κραδασμοί. Ο οδηγός απολαμβάνει μια πολύ καλή και σχετικά υπερυψωμένη θέση οδήγησης, με το πανοραμικό παρμπρίζ να προσθέτει στην αίσθηση άνεσης, ενώ η ορατότητα περιφερειακά παραμένει πολύ καλή. Στον τομέα των χώρων, οι πίσω επιβάτες δε θα έχουν την άνεση που προσφέρει ένα σύγχρονο μικρομεσαίο, εντούτοις ένας κανονικού αναστήματος ενήλικας δεν πρόκειται να νιώσει στριμωγμένος, αν και οι στενές πίσω πόρτες θα δυσκολέψουν κάπως την πρόσβαση στο εσωτερικό. Όσο για το πορτ μπαγκάζ, τα 370 λίτρα αποσκευών που μπορεί να δεχθεί κρίνονται παραπάνω από ικανοποιητικά.

Αθήνα-Κολιάτσου...
... κάναμε τη διαδρομή για τη Βαρκελώνη, αφού βρεθήκαμε για πολλοστή φορά τον τελευταίο μήνα στην ξεχωριστή αυτή μεγαλούπολη, την οποία επέλεξε και η Citroen για την παρουσίαση του DS4. Δεν καταφέραμε να κρύψουμε τα συναισθήματα ζήλιας, καθώς τα χρήματα των Ισπανών για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων φαίνεται να έπιασαν τόπο, τη στιγμή που η πρωτεύουσά μας όχι μόνο δεν έχει διατηρήσει την αίγλη του 2004, αλλά και έχει γίνει αφιλόξενη για τους κατοίκους της - πόσω μάλλον για τους όποιους περαστικούς επισκέπτες.
Από τα πέντε κινητήρια σύνολα με τα οποία θα εφοδιάζεται το αυτοκίνητο (τρεις κινητήρες βενζίνης με 120, 156 και 200 ίππους και δύο πετρελαίου με 110 και 160 PS) διαθέσιμα για οδήγηση ήταν τα πιο δυνατά από κάθε τύπο καυσίμου. Πρώτη μας επιλογή, φυσικά, η κορυφαία βενζινοκίνητη, που κινείται από το γνωστό υπερτροφοδοτούμενο 1.600άρη-προϊόν σύμπραξης PSA και BMW, με την ισχύ στην προκειμένη περίπτωση να έχει σκαρφαλώσει στους 200 ίππους και τη ροπή στα 28 χλγμ., αποδιδόμενη μεταξύ 1.700 και 4.500 σ.α.λ. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι, παρά την αυξημένη απόδοση, οι τιμές κατανάλωσης και εκπομπών CO2 ισοψηφούν με εκείνες της έκδοσης των 156 ίππων.
Στο δρόμο το DS4 είναι γρήγορο, χωρίς όμως η περίσσια αυτή δύναμη να γίνεται αισθητή, κάτι για το οποίο αναμφίβολα ευθύνεται και το μεγάλο βάρος της κατασκευής, που στη συγκεκριμένη έκδοση πλησίαζε τα 1.400 κιλά. Αντίθετα, η κορυφαία πετρελαιοκίνητη εκδοχή που οδηγήσαμε στη συνέχεια δείχνει χαμηλά πιο πρόθυμη, διόλου περίεργο, δεδομένης της υψηλότερης ροπής των 34,7 χλγμ. Και τα δύο σύνολα αυτά συνδυάζονται με το καλό χειροκίνητο κιβώτιο των 6 σχέσεων, ενώ προς το παρόν οι εκδόσεις των 120 και 155 ίππων προσφέρονται αντίστοιχα μόνο με το χειροκίνητο 5άρι και το ημιαυτόματο 6άρι.
Η ρύθμιση της ανάρτησης είναι σφιχτότερη από εκείνης του C4, με σχετικές επεμβάσεις στη σκληρότητα των ελατηρίων, το πάχος της αντιστρεπτικής και την απόσβεση των αμορτισέρ. Αυτό γίνεται αμέσως προφανές, χωρίς όμως επιπτώσεις στην ποιότητα κύλισης, που παραμένει πολύ καλή, όπως και στο C4, παρά τη μεγάλη διάσταση των τροχών, που, ανάλογα με την έκδοση, κυμαίνεται από τις 16 έως τις 19 ίντσες.
Η ρύθμιση του ηλεκτροϋδραυλικού συστήματος διεύθυνσης είναι κι αυτή προσανατολισμένη ώστε να προσφέρει καλύτερη αίσθηση στον οδηγό, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση έχει περιοριστεί ο βαθμός της υποβοήθησης. Ακόμα πιο σπορ είναι η ρύθμιση στην έκδοση των 200 ίππων και στην ντίζελ των 160, που συνδυάζεται με τροχούς 19 ιντσών. Τα δύο αυτά μοντέλα διαθέτουν και τα ισχυρότερα φρένα (αεριζόμενοι δίσκοι 340 χλστ. εμπρός, 290 χλστ. πίσω).
Τι θα βρει απέναντί του το DS4; Μα, οτιδήποτε με premium χαρακτήρα, από το Audi A3 και τη Alfa Romeo Giulietta μέχρι το Ford Focus και τη Lancia Delta. Περισσότερα, όμως, για το αυτοκίνητο το φθινόπωρο, καθώς η εισαγωγή του στη χώρα μας προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο._ Μ. Σ.

CITROEN DS4
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.598 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 120 ίπποι/6.000 σ.α.λ. 156/6.500 200/5.500-6.800
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 16,3 χλγμ./4.250 σ.α.λ. 24,5/1.400-4.000 28,0/1.700-4.500

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗK.xΠΛ.xΥΨ. 4.275x1.810x1.253 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.612 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.205 κιλά 1.284 1.316

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 10,8 δλ. 9,0 7,9
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 193 χλμ./ώρα 214 235
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 6,2 λίτρα/100 χλμ. 6,5 6,4
ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 144 γρ./χλμ. 149 149

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ


Citroen DS5
Λίγες ημέρες πριν από τη δημοσιογραφική παρουσίαση του DS4, άλλο ένα μέλος της σειράς έκανε την εμφάνισή του, αυτήν τη φορά στην Έκθεση της Σανγκάης! Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς το Citroen DS5, που βασίζεται στο πρωτότυπο C-SportLounge, είναι το πρώτο DS που, εκτός από τη Γαλλία, θα παράγεται και στην Κίνα. Στόχος, λοιπόν, οι αγορές της Ευρώπης, της Κίνας αλλά και εκείνες της Ρωσίας και της Λατινικής Αμερικής, που συνολικά το 2012 πρόκειται να απορροφήσουν 40.000 αυτοκίνητα. Σχεδιαστικά, το εμπρός μέρος του DS5 παραπέμπει αμέσως στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας DS. Το 5θέσιο αυτοκίνητο διαθέτει συμπαγείς διαστάσεις (4,52 μ. μήκος, 1,85 μ. πλάτος) και χώρο αποσκευών 465 λίτρα. Το εσωτερικό του είναι εξίσου εμπνευσμένο με το αμάξωμα. Η οδηγοκεντρική καμπίνα εντυπωσιάζει τόσο με το στιλ όσο και με την ποιότητά της. Οι διακόπτες έχουν σχεδιαστεί με σαφείς αναφορές στην αεροπορική βιομηχανία, κάτι που ισχύει και για το φωτισμό. Το DS5 εφοδιάζεται με μια τοποθετημένη στον εσωτερικό καθρέφτη κάμερα, η οποία ρυθμίζει τα φώτα του αυτοκινήτου ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές και κυκλοφοριακές συνθήκες. Επίσης, χρησιμοποιεί ένα πιο άμεσο, νέας γενιάς οπτικό σύστημα προειδοποίησης παρέκκλισης από τις γραμμές πορείας (LDWS). Κάτω από το καπό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συναντάμε το βενζινοκίνητο υπερτροφοδοτούμενο σύνολο των 1.600 κ.εκ. με τους 156 και 200 ίππους, ενώ το DS5 θα είναι το πρώτο Citroen που θα εφοδιάζεται με το HYbrid4. Ο συγκεκριμένος υβριδικός κινητήρας συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της πετρελαιοκίνησης στους τομείς της κατανάλωσης και των χαμηλών εκπομπών με ένα ηλεκτρικό μοτέρ. Ο συνδυασμός εξασφαλίζει συνολική απόδοση 200 ίππων, χαρακτηριστικά τετρακίνησης και δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης. Είναι η πρώτη φορά που ένα αυτοκίνητο με τόσο υψηλές επιδόσεις καταφέρνει να επιτυγχάνει εκπομπές CO2 μόλις 99 γρ./χλμ.