4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Lancia Ypsilon

Η Lancia, ύστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, παρουσίασε την τρίτη γενιά του best-seller της. Κάτω από το -για πρώτη φορά- 5θυρο αμάξωμα του νέου Ypsilon, η πολυτέλεια είναι δεδομένη, η έμφαση όμως έχει δοθεί στη χαμηλή κατανάλωση των κινητήριων συνόλων.

ΣΤΗΝ πρόσφατη Έκθεση της Γενεύης η Lancia κυριολεκτικά μας βομβάρδισε με καινούργια μοντέλα, με τα περισσότερα από αυτά να αποτελούν παραλλαγές αυτοκινήτων του αμερικανικού παρακλαδιού της, της Chrysler. Έτσι, αναγκαστικά το ενδιαφέρον του κοινού στράφηκε στο νέο Ypsilon, που έπειτα από οκτώ χρόνια αντικαθιστά ένα πολύ σημαντικό αυτοκίνητο για τη φίρμα. Η Lancia, βέβαια, ανοίχτηκε τα τελευταία χρόνια και σε άλλες κατηγορίες, έτσι ώστε το μέλλον της να μη βασίζεται μόνο στην επιτυχημένη παράδοση του Ypsilon, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι και πάλι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο θα αποτελέσει το στυλοβάτη της.
Το νέο Ypsilon έχει μια βασική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν, αφού για πρώτη φορά διαθέτει 5θυρο αμάξωμα - κάτι απολύτως απαραίτητο σήμερα, μιας και ο συγκεκριμένος τύπος κυριαρχεί στην κατηγορία των σουπερμίνι (2 στις 3 πωλήσεις). Σχέδια για 3θυρη εκδοχή δεν υπάρχουν προς το παρόν, κι έτσι όσοι ενδιαφερόμενοι σπεύσατε να αποκτήσετε το υπάρχον μοντέλο, που θα συνεχίσει να παράγεται μέχρι το τέλος του χρόνου στο εργοστάσιο της Σικελίας.
Με μήκος 3,84 μ., είναι κατά 3 εκ. μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του και βρίσκεται στη μέση, από πλευράς διαστάσεων, ανάμεσα στο Toyota Yaris (3,75 μ.) και στο Audi A1 (3,954 μ.). Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν από τους λίγους εκπροσώπους της κατηγορίας των σουπερμίνι που επιμένουν να κρατούν το μήκος τους σημαντικά συγκρατημένο κάτω από τα 4 μ.
Ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου, όπως ήταν αναμενόμενο, διαθέτει premium χαρακτηριστικά. Κάποτε -ήδη από τη δεκαετία του ’80- ήταν κάτι που έβρισκες μόνο στη μικρή Lancia. Το λιλιπούτειο Υ10 ήταν ντυμένο στο εσωτερικό του με αλκαντάρα, διέθετε πλούσιο εξοπλισμό και ξεχώριζε από τα άλλα μίνι της εποχής, όταν οι Γερμανοί ακόμη προβληματίζονταν αν θα ήταν πρέπον για το αγοραστικό τους κοινό να «κατέβουν» στην κατηγορία C... Σήμερα, όλοι πλέον πολεμούν σε όλα τα μέτωπα και δεν υπάρχει καμία υποκατηγορία αγοραστών που να μη βρίσκεται στο στόχαστρο των κατασκευαστών.
Σχεδιαστικά, καμία από τις τρεις γενιές του Ypsilon δε θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν έχει τη δική της έντονη προσωπικότητα. Συγκρίνοντας με το προηγούμενο μοντέλο, μπορεί τα μεταξόνια να έχουν παρόμοιες διαστάσεις, το παρμπρίζ όμως έχει έρθει πιο μπροστά, ο εμπρός πρόβολος έχει μικρύνει, ενώ ο πίσω έχει μεγαλώσει, και όλα αυτά προς όφελος των χώρων για τους επιβάτες και τις αποσκευές. Οι χειρολαβές των πίσω θυρών ακολουθούν τη φιλοσοφία των Alfa, όντας κρυμμένες στο πλαίσιο του παράθυρου, απαλλάσσοντας έτσι την εταιρεία από το σχεδιασμό και της 3θυρης παραλλαγής του μοντέλου. Όσο για τη νέα μάσκα, που «αναπαύεται» χαμηλά μέχρι τον προφυλακτήρα, παραπέμπει, σύμφωνα με την εταιρεία, στη Lancia Ardea. Εμείς θα λέγαμε ότι η μάσκα ακροβατεί ανάμεσα σε Lancia και Chrysler, κάτι λογικό, αφού με τα λογότυπα της τελευταίας θα διατίθεται το αυτοκίνητο από το Σεπτέμβριο σε διάφορες αγορές, όπως εκείνες της Μ. Βρετανίας και της Ιρλανδίας.
Στο εσωτερικό είναι γνώριμη η αίσθηση με τα κεντρικά τοποθετημένα όργανα και τον πολυτελή διάκοσμο, ενώ οι χώροι των επιβατών κρίνονται ικανοποιητικοί. Ο υποψήφιος αγοραστής, παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να φτιάξει το προσωπικό του Ypsilon, επιλέγοντας από 600 πιθανούς συνδυασμούς, που προκύπτουν μεταξύ άλλων από τρία επίπεδα εξοπλισμού (Silver, Gold και Platinum), έξι διαφορετικές επενδύσεις και τρεις κινητήρες: δύο βενζίνης, τον 1.2 Fire EVO II (με 69 ίππους) και το 2κύλινδρο 0.9 TwinAir (85 PS), και τον τουρμποντίζελ 1.3 MultiJet II (95PS). Και οι τρεις κινητήρες διαθέτουν στάνταρντ το σύστημα Start & Stop (που επιτυγχάνει μέχρι 15% οικονομία καυσίμου στον αστικό κύκλο), ενώ ο TwinAir συνδυάζεται και με ημιαυτόματο κιβώτιο. Αργότερα θα προστεθεί η Bi-fuel παραλλαγή του 1.2, με δυνατότητα χρήσης τόσο βενζίνης όσο και υγραερίου.

Στο γνώριμο Τορίνο
Για την πρώτη μας γνωριμία με το νέο Ypsilon βρεθήκαμε για άλλη μία φορά στα... πάτρια εδάφη. Κάτω από το αυτοκίνητο της δοκιμής ο -βραβευμένος πλέον και με τον τίτλο «Engine of the Year»- TwinAir με τους 85 ίππους, που αποτελεί το πρώτο μέλος μιας νέας οικογένειας κινητήρων με ιπποδύναμη από 65 έως 105 ίππους. Μπορεί -αναμενόμενα- το 2κύλινδρο σύνολο να μην έχει την πιο ομαλή λειτουργία, όμως επιτυγχάνει μια κατά 30% χαμηλότερη κατανάλωση από ένα συμβατικό κινητήρα ανάλογης απόδοσης. Το αποτέλεσμα είναι μόλις 99 γρ. εκπομπών CΟ2 (το ίδιο με την πετρελαιοκίνητη έκδοση), που περιορίζονται ακόμα περισσότερο (97) στην ημιαυτόματη εκδοχή. Προκειμένου να κρατηθούν χαμηλά η κατανάλωση και οι εκπομπές καυσαερίων, το αυτοκίνητο συνδυάζεται με ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά 15 ιντσών από την Goodyear, όπου το ζητούμενο είναι -τι άλλο;- ο χαμηλός συντελεστής τριβής κύλισης.
Στο δρόμο, το νέο Ypsilon δεν έχει το καλό, στιβαρό πάτημα του «500», αλλά θα ικανοποιήσει και τη μαμά και την κόρη, που θέλουν κάτι όμορφο, λουσάτο και ξεχωριστό, ώστε να κινηθούν αξιοπρεπώς κυρίως εντός, αλλά και εκτός πόλης. Οι ίδιες δικαιολογημένα θα δώσουν περισσότερο βάρος στο τι φαίνεται στο πέρασμά τους και στο τι βλέπουν εντός από τη θέση του οδηγού και παραπλεύρως. Το πλαίσιο είναι δανεισμένο από το «500», η έμφαση όμως έχει δοθεί σαφώς στον τομέα της άνεσης και στην καλύτερη απορρόφηση των ανωμαλιών του δρόμου, οπότε δε λείπουν οι παλιές, κακές ιταλικές συνθήκες που ξεχάστηκαν στο «500» και στη MiΤo. To τιμόνι είναι «ελαφρύ», αλλά και ακριβές, ενώ το δυνατό σέρβο δίνει στα φρένα αυτήν την παραπάνω αίσθηση ασφάλειας που απαιτούν -και με το δίκιο τους- οι αγοραστές μιας τέτοιας πρότασης.
Ο προσανατολισμός στην άνεση υπογραμμίζεται και από το σύστημα Magic Parking, το οποίο προσφέρεται τόσο με το χειροκίνητο όσο και με το ημιαυτόματο κιβώτιο, διευκολύνοντας τη διαδικασία της στάθμευσης. Ο οδηγός δεν έχει παρά να πατήσει το σχετικό διακόπτη και στη συνέχεια το σύστημα ελέγχει το τιμόνι, όσο εκείνος κινείται με την όπισθεν.

Με ψυχραιμία...
Τίμια πρόταση! Επιτέλους μια Lancia με το σωστό προσανατολισμό, οπότε το στιλ συναντά την αναβαθμισμένη ποιότητα κατασκευής, το υψηλό επίπεδο εξοπλισμού και στην έκδοση με τον κινητήρα TwinAir ό,τι σήμερα απαιτείται γύρω από την προστασία τσέπης και περιβάλλοντος. Στην Ιταλία, οπότε θα πωλείται τις επόμενες ημέρες, η τιμή του θα ξεκινά από τα 12.000 ευρώ, ενώ ένα φουλ έξτρα σαν το δικό «μας» και με το απαραίτητο για την περίπτωση αυτόματο κιβώτιο (όπως στο EVO) θα ξεπερνά οριακά τα 17.000 ευρώ! Στην Ελλάδα; Εν αναμονή, και για διάφορους λόγους. Πάντως, είναι σημαντικό το πώς και από ποιους θα «λανσαριστεί» στην ελληνική αγορά αυτό το 5θυρο «500αράκι» με τα σήματα της Lancia, κατασκευαστή που φαίνεται πως έχει και μέλλον σε όλα τα επίπεδα, αρκεί βέβαια να αξιοποιηθεί σωστά η προσωπικότητα που τον χαρακτηρίζει και τον διαχωρίζει από την Alfa Romeo._ Σ. Χ.

LANCIA YPSILON
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
1.2 Fire EVO 0.9 TwinAir 1.3 MultiJet
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.242 κ.εκ. 875 1.248
ΜΕΓ.ΙΣΧΥΣ 69 ίπποι/5.500 σ.α.λ. 85/5.5.500 95/4.000
ΜΕΓ.ΡΟΠΗ 10,4 χλγμ./3.000 σ.α.λ. 14,8/1.900 20,4/1.500
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗK.xΠΛ.xΥΨ. 3.842x1.676x1.518 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.390 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 965 κιλά 975 1.070

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 14,5 δλ. 11,9 11,4
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 163 χλμ./ώρα 183 176
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 4,9 λίτρα/100 χλμ. 4,2 3,8
ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 115 99 99

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

25 χρόνια Υ
Η ιστορία του Υ μετρά πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα! Η αρχή έγινε με το Υ10, ένα αυτοκίνητο ιδιαίτερα αγαπητό στο γυναικείο κοινό, το οποίο στην Ιταλία τα πρώτα χρόνια κυκλοφόρησε με τα σήματα της Autobianchi. Το αυτοκίνητο, που βασιζόταν στα μηχανικά μέρη του Fiat Panda, ξεχώριζε εξωτερικά χάρη στις καθαρές γραμμές του και στην κοφτή ουρά, που συνάμα εξασφάλιζαν αεροδυναμικό συντελεστή μόλις 0,31, ενώ στο εσωτερικό η πολυτέλεια και ο πλούσιος εξοπλισμός δεν είχαν ταίρι στα αυτοκίνητα της εποχής. Κάτω από το καπό υπήρχε ένας 1.000άρης κινητήρας, που στην έκδοση Turbo απέδιδε με υπερπλήρωση 85 ίππους, ισχύ που πολύ δύσκολα έβαζε στο δρόμο. Το Υ10 Turbo αντικαταστάθηκε από το GT, αυτήν τη φορά με ένα πιο προοδευτικό 1.300άρη ατμοσφαιρικό κινητήρα 76 ίππων, ενώ αργότερα την γκάμα συμπλήρωσε το Υ10 Selectronic με κιβώτιο CVT. To 1996 το Υ10 διαδέχθηκε το Υ, που βασιζόταν στα μηχανικά μέρη του Punto και διέθετε ένα ανορθόδοξο σχήμα, που δεν είχε επιμεληθεί κάποιος σχεδιαστής της εταιρείας, αλλά ένας μηχανολόγος της! Για την κίνηση φρόντιζαν βενζινοκινητήρες 1,1-1,4 λίτρων. Η συνέχεια ήρθε το 2003 με το πιο ευρύχωρο Ypsilon, όπου η ονομασία πλέον αναφερόταν ολογράφως. Το αυτοκίνητο βασιζόταν στη δεύτερη γενιά του Punto, ενώ δίπλα στην γκάμα των βενζινοκινητήρων (1,2-1,4 λίτρων) προσετέθη και ο 1.3 MultiJet. Πρόκειται για ένα πολύ επιτυχημένο μοντέλο, αφού πάνω σ’ αυτό στηρίχθηκε πρακτικά η ύπαρξη της εταιρείας στα οκτώ χρόνια της ζωής του.

Lancia Y10 (1985-1996)
Lancia Y (1996-2003)
Lancia Ypsilon (2003-2011)