4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Land Rover Freelander 2 SD4

Δεν είναι τόσο οι -πολύ περιορισμένες- αισθητικές επεμβάσεις, όσο ο αναβαθμισμένος κινητήρας ντίζελ. Το νέο Freelander SD4 μας υπενθυμίζει πως βρίσκεται εδώ και δεν είναι διόλου αμελητέα ποσότητα!

ΣΤΑ 3,5 χρόνια δε λένε πως είναι η στιγμή του facelift; Η ώρα είχε φτάσει εδώ και καιρό, λοιπόν, για το Freelander, που έχει παρουσιαστεί από το καλοκαίρι του 2006. Όχι, όμως, επειδή γέρασε αισθητικά. Μια χαρά στέκεται και σήμερα, όπως άλλοτε, απέναντι στον ανταγωνισμό, έχοντας ένα από τα πιο διαχρονικά και ξεχωριστά ντιζάιν της κατηγορίας. Γι’ αυτό και ο κατάλογος των διαφοροποιήσεων σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνει ήσσονος σημασίας αλλαγές, όπως εμπρός προφυλακτήρα με καινούργιες στεφάνες φώτων ομίχλης, νέο φινίρισμα μάσκας, βελτιωμένα φώτα, νέες ζάντες και χρώματα, ενώ στο εσωτερικό καινούργια όργανα και δέρματα και ντουλαπάκι κεντρικής κονσόλας που κλείνει.
Ο πραγματικός λόγος ανανέωσης του μοντέλου έχει να κάνει, λοιπόν, με τους κινητήρες. Καιρός για Euro 5, με λίγα λόγια, αλλά και επ’ ευκαιρία για το κάτι παραπάνω για τον πιο απαιτητικό, αφού δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο προηγούμενος ντιζελοκινητήρας -παρά την πολύ καλή ροπή του- έσπαγε και τα χρονόμετρα... Στη νέα βερσιόν του το σύνολο των 2.179 κ.εκ. διατίθεται σε δύο εκδόσεις, των 150 (TD4) και 190 ίππων (SD4), ενώ υπάρχει πλέον, ως απάντηση στα σημεία των καιρών, και δικίνητο μοντέλο (eD4-150 ίππων).

Ο νέος είναι ωραίος
Διατηρώντας το μπλοκ, με διάμετρο 85 και διαδρομή 96 χλστ., που προσέφερε άλλωστε την κορυφαία για την κατηγορία ροπή των 40,8 χλγμ./2.000 σ.α.λ., οι τεχνικοί χρησιμοποίησαν νέο τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας, το οποίο σε συνδυασμό με το καινούργιο πρόγραμμα διαχείρισης και την ελαφρώς μειωμένη συμπίεση (από 16,5:1 σε 15,8:1) κατάφεραν να πετύχουν μικρότερες εκπομπές ρύπων, μεγαλύτερη (κατά 2 χλγμ.) ροπή και περισσότερη ισχύ (κατά 30 ίππους στη συγκεκριμένη έκδοση). Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως ο νέος υπερτροφοδότης είναι πλέον υδρόψυκτος, επιτρέποντας μεγαλύτερες ταχύτητες περιστροφής. Βελτιωμένη -και πλέον ατσάλινη, αντί για χυτευτή- είναι η εξαγωγή, ενώ έχει αυξηθεί η δυνατότητα ανακύκλησης των καυσαερίων, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται τα αυστηρά όρια εκπομπής NOx. Έχουν, επίσης, χρησιμοποιηθεί νέα ελατήρια εμβόλων περιορισμένης τριβής, μεγαλύτερα έδρανα βάσης, ενώ το κάρτερ έχει αποκτήσει καπάκι, έτσι ώστε να περιοριστεί ο προερχόμενος από το κάτω μέρος του κινητήρα θόρυβος. Τέλος, ο κινητήρας μπορεί να λειτουργήσει με μείγμα βιοντίζελ σε ποσοστό έως και 10%.
Στο δρόμο οι διαφορές παλιού και νέου μοντέλου είναι άμεσα εμφανείς: πιο ζωηρός ο κινητήρας, «αρπάζει» πολύ γρήγορα και από χαμηλό αριθμό στροφών, ενώ η επιπλέον δύναμη είναι ευδιάκριτη ακόμα και χωρίς όργανα μετρήσεων σε όλο το φάσμα των στροφών. Οι μετρήσεις έρχονται, πάντως, προς επαλήθευση, αφού τα 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνονται σε 9,6 δλ. (1,5 δλ. ταχύτερα) και τα 0-1.000 μ. σε 31,5 δλ. (1,1 ταχύτερα), τη στιγμή που η μέση κατανάλωση της αυτόματης έκδοσης παραμένει ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη χειροκίνητη (9,8 λίτρα/100 χλμ.). Μέρος των ευσήμων ανήκει και στο βελτιωμένο ως προς τις τριβές αυτόματο 6άρι κιβώτιο της Aisin Warner.
Απεναντίας, καμία αναβάθμιση δεν υπήρξε στο σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου, που έχει να αντιμετωπίσει τα ουκ ευκαταφρόνητα 1.805 κιλά του αυτοκινήτου. Η κατά 1,3 μ. καλύτερη επίδοση στο «120-0» οφείλεται στα πιο σύγχρονα ελαστικά (Continental CrossContact), όμως η απόσταση ακινητοποίησης των 63,1 μ. εξακολουθεί να είναι επίδοση μετριότατη. Κάποια βελτίωση θα περιμέναμε και στην ανάρτηση, όχι βέβαια σε επίπεδο άνεσης ή ποιότητας κύλισης, όπου το Freelander κατατάσσεται στις κορυφαίες προτάσεις της κατηγορίας, αλλά περισσότερο στον έλεγχο του αμαξώματος στις απότομες μεταβολές κατεύθυνσης ή στο «μπρουμούτισμα» κατά το φρενάρισμα στην άσφαλτο.

Παλιά μου τέχνη...
Ωστόσο, μόλις το Freelander πατήσει χώμα, η ψηλή ανάρτηση με τις «τζιπίσιες» διαδρομές αποδεικνύουν τη χρησιμότητά τους, αφού το μικρό της Land Rover τιμά το όνομά του και μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσει ένα καθαρόαιμο 4x4, παρά το γεγονός πως διαθέτει τρίτης γενιάς Haldex. Με τον περιστροφικό διακόπτη στο κέντρο της κονσόλας, δεν έχεις παρά να επιλέξεις ένα από τα τέσσερα προγράμματα του Terrain Response, μεταξύ ασφάλτου, χωματόδρομου καλής ποιότητας, ολισθηρών επιφανειών ή ανώμαλων εδαφών/άμμου, έτσι ώστε να καθοριστούν ηλεκτρονικά η κατανομή της ροπής καθώς και κάποιες επί μέρους λειτουργίες στον κινητήρα και στα συστήματα ελέγχου δυναμικής συμπεριφοράς.
Εν κατακλείδι, το καλό έγινε απλώς καλύτερο, υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση πως οι μάστερ του είδους Βρετανοί είναι παρόντες σε αυτήν τη δύσκολη και άκρως ανταγωνιστική κατηγορία. Το μεγάλο ατού του Freelander είναι ο συγκερασμός των κορυφαίων εκτός δρόμου ικανοτήτων με την ποιότητα κύλισης και τις επιδόσεις στην άσφαλτο. Αν είχε καλύτερα φρένα, απλώς θα μιλούσαμε για το τέλειο..._ 4Τ

ΥΠΕΡ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

ΚΑΤΑ/ΦΡΕΝΑ