4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

VW Beetle

Το VW Beetle ανανεώνεται 13 ολόκληρα χρόνια μετά την αναβίωσή του. Η νέα εκδοχή υιοθετεί έναν πιο δυναμικό χαρακτήρα, έναντι του περισσότερο ρομαντικού προκατόχου του. Η απουσία του ανθοδοχείου από τον πίνακα οργάνων του νέου Σκαθαριού έχει αναμφίβολα το συμβολισμό της...

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του Beetle το 1998 δε συνοδεύτηκε από την αναμενόμενη επιτυχία. Κατ’ αρχάς, η υψηλή τιμή του προκαλούσε το εύλογο ερώτημα «πώς είναι δυνατόν το “αυτοκίνητο του λαού”, που πουλήθηκε σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα, στη δεύτερη ζωή του να απευθύνεται στους λίγους;». Βέβαια, όταν αργότερα λανσαρίστηκε και ο διάδοχος του Mini, το κοινό πλέον είχε αντιληφθεί ότι, όταν οι συγκεκριμένες εταιρείες κοίταζαν στο παρελθόν, δεν το έκαναν για να αναπαραγάγουν το αρχικό κόνσεπτ, αλλά περισσότερο για να αξιοποιήσουν την αναγνωρισιμότητα αυτών των σταθμών της αυτοκίνησης σε κάποια προϊόντα πιο εξειδικευμένα. Συν τοις άλλοις, το σύγχρονο Σκαθάρι, παρ’ ότι μεγαλύτερο από το Mini, δεν τα κατάφερνε κι αυτό καλά στους χώρους, ενώ ήταν σαφώς πιο αδιάφορο οδηγικά. Από στιλιστική άποψη, ο μανδύας του αναγεννημένου Σκαθαριού έδειχνε (και ακόμη δείχνει) μοντέρνος, ωστόσο υπέφερε από έλλειψη δυναμισμού. Ακόμα κι ένας πρωτοετής φοιτητής στο βιομηχανικό σχεδιασμό κοιτώντας το συμμετρικό προφίλ του αυτοκινήτου (με το εμπρός μέρος να μην ξεχωρίζει από το πίσω...) μπορούσε να αντιληφθεί ότι οι δημιουργοί του δεν απευθύνονταν στους fan της οδήγησης, αλλά στους ρομαντικούς. Εξού και το ανθοδοχείο που -σαν τον παλιό, καλό καιρό- έβρισκε και πάλι τη θέση του στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου!

First we take Shanghai...
... then we take Manhattan and then we take Berlin. Αν το Σκαθάρι του 1998 στόχευε πρωτίστως στο αμερικανικό κοινό, σήμερα στην εξίσωση έχει μπει πλέον και η πολύ σημαντική αγορά της Ασίας, με την Ευρώπη να απορροφά το μικρότερο κομμάτι της ετήσιας παραγωγής - περί τα 55.000 αυτοκίνητα. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που η αποκάλυψη του αυτοκινήτου τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήθηκε παράλληλα στις τρεις αυτές μητροπόλεις. Το Βερολίνο, όμως, επέλεξε και πάλι η εταιρεία για την επίσημη δημοσιογραφική παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στο μέσο του καλοκαιριού.
Ποιες ήταν οι πρώτες εντυπώσεις από το νέο Σκαθάρι; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... «Design a new original», αυτός ήταν ο στόχος που είχαν μπροστά τους ο Βάλτερ ντε Σίλβα και η ομάδα του. Πάνω που κοντεύαμε να πιστέψουμε ότι η εταιρεία δε θα έμπαινε ξανά στον πειρασμό να πειραματιστεί με τις τοξοειδείς γραμμές του Σκαθαριού, το βάρος έπεσε στο σχεδιαστικό τμήμα για να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που να αποτείνει φόρο τιμής σ’ αυτό το τόσο σημαντικό μοντέλο στην ιστορία της φίρμας, ξεφεύγοντας όμως από τη συνταγή του πρόσφατου παρελθόντος. Ομολογουμένως, δεν είναι εύκολος ο ρόλος των σχεδιαστών, όταν έχουν να επανεφεύρουν ένα σχήμα τόσο αναγνωρίσιμο όσο το μπουκάλι της Coca-Cola και ίσως το πιο χαρακτηριστικό στην ιστορία της αυτοκίνησης. Με επιρροές από το «hot rod» πρωτότυπο ragster του 2005, το ολοκαίνουργιο Σκαθάρι έχει αναμφίβολα πιο καθαρές και σπορ καμπύλες από εκείνες του σύγχρονου προκατόχου του. Φαρδύτερο κατά 84 χλστ., 12 χλστ. χαμηλότερο, με 152 χλστ. αυξημένο μήκος, μακρύτερο καπό και το παρμπρίζ τραβηγμένο προς τα πίσω, το νέο Beetle παραπέμπει περισσότερο σε κουπέ, παρ’ ότι η γραμμή της οροφής είναι πιο κοντά σ’ εκείνη του πρώτου Σκαθαριού. Εμπρός συναντάμε τα κλασικά οβάλ φωτιστικά σώματα Xenon, που ενσωματώνουν στοιχεία LED, ενώ στο κάτω μέρος του ρύγχους ο σχεδιασμός της εισαγωγής του αέρα δημιουργεί μια γέφυρα με την υπόλοιπη γκάμα της VW. Το αυτοκίνητο διατίθεται σε δώδεκα χρωματισμούς, τρία επίπεδα εξοπλισμού (Beetle, Design και Sport) και με τροχούς από 16 έως 19 ιντσών. Επιπλέον, ο αγοραστής θα μπορεί σε κάποιες χώρες να αντικαταστήσει το λογότυπο «Beetle» με το αντίστοιχο εγχώριο παρατσούκλι (Kafer, Vocho, Coccinelle, Fusca, Maggiolino κτλ.).
Περνώντας στο εσωτερικό, η πρώτη διαφορά σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο είναι ότι ο πίνακας οργάνων δεν έχει τόσο μεγάλο βάθος. Το αντίθετο, μάλιστα. Έτσι, ο οδηγός δεν αποκομίζει την αίσθηση ότι βρίσκεται τόσο πίσω, ώστε να κάθεται πάνω στον πίσω άξονα, όπως πριν. Τα υλικά είναι σκληρά, εντούτοις τα πάντα είναι φτιαγμένα με ακρίβεια, ώστε να αποπνέει μια γερμανική ποιότητα κατασκευής, αν και το αυτοκίνητο κατασκευάζεται στο Μεξικό. Ο σχεδιασμός παραπέμπει στον ένδοξο πρόγονο, με το χρώμα του αμαξώματος να διατρέχει τον πίνακα οργάνων, κάτι που, κατά τη γνώμη μας, ταιριάζει καλύτερα από την επένδυση με απομίμηση ανθρακονημάτων, ενώ στη ρετρό αίσθηση συμβάλλει και το πάνω ντουλαπάκι. Οι χώροι πλέον είναι ικανοποιητικοί για τους (δύο) πίσω επιβάτες, ενώ η χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ έχει αυξηθεί από τα 210 στα 310 λίτρα. Τέλος, το ανθοδοχείο που προσφερόταν στο προηγούμενο μοντέλο δεν έχει θέση στο Beetle του 2011, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει να χαρακτηρισθεί «γυναικείο» αυτοκίνητο. Θέλοντας, μάλιστα, η VW να προσδώσει μια πιο ροκ διάθεση, το προσφέρει με το έξτρα ηχοσύστημα της Fender, της αμερικανικής εταιρείας, που οι περισσότεροι γνωρίζουν από τις διάσημες ηλεκτρικές κιθάρες της.

Εντός και πέριξ του Βερολίνου
Πέρα από τη νέα σχεδιαστική προσέγγιση, ο όποιος δυναμισμός του νέου Beetle θα έχει εντέλει να κάνει με τα οδηγικά χαρακτηριστικά του. Αξιοποιώντας τα μηχανικά μέρη του Golf, το νέο Σκαθάρι αναμφίβολα ξεκινά από μια καλή βάση, προκειμένου να προσφέρει στον ιδιοκτήτη του τη χαρά της οδήγησης. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλει και η υιοθέτηση των κινητήρων TSI. Έτσι, η βασική έκδοση διαθέτει πλέον τον υπερτροφοδοτούμενο 1.200άρη με τους 105 ίππους, αντί του ατμοσφαιρικού συνόλου των 1.400 κ.εκ. με τους 75 ίππους. Την γκάμα συμπληρώνουν οι βενζινοκινητήρες 1.4 (160 PS) και 2.0 (200 PS) και οι ντίζελ 1.6 TDI (105 PS), που είναι και ο πιο οικονομικός, με μέση κατανάλωση 4,3 λίτρα/100 χλμ., και 2.0 TDI (140 PS). Όλες οι εκδόσεις συνδυάζονται και με κιβώτιο DSG των 6 ή 7 σχέσεων.
Στη δημοσιογραφική παρουσίαση ήταν διαθέσιμη μόνο η 2λιτρη εκδοχή, που φυσικά καταφέρνει να κινήσει το Beetle πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ο 1.800άρης με τους 150 ίππους του προηγούμενου μοντέλου, παρά τη σχεδόν κατά 100 κιλά αύξηση του βάρους. Ο κινητήρας παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ευρωστία σε όλο το φάσμα των στροφών, ενώ τα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 7,5 δλ. (9,5 για το παλιό και 6,9 για το κατά 10 ίππους ισχυρότερο και 44 κιλά ελαφρύτερο Golf GTI). Φυσικά, βελτιωμένα είναι και τα οδικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, χάρη στα μεγαλύτερα μετατρόχια, αλλά και στην καλύτερη πρόσφυση που προσφέρουν οι μεγαλύτεροι τροχοί. Στα μείον σημειώστε το νέο ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι, που έχει έντονη υποβοήθηση και είναι ασαφές γύρω από τη θέση της ευθείας, και την ποιότητα κύλισης, που έχει μια σφιχτότερη αίσθηση από την αναμενόμενη, κάτι που ίσως οφείλεται στην αντικατάσταση των πολλαπλών συνδέσμων στην πίσω ανάρτηση με ημιάκαμπτο - το πιθανότερο για χωροταξικούς λόγους.
Χωρίς αμφιβολία, το νέο Beetle έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου σε σχέση με τον προκάτοχό του, απευθυνόμενο πλέον σε ένα πολύ ευρύτερο αγοραστικό κοινό, που σε κάποιες περιπτώσεις ίσως αλληλοκαλύπτεται με εκείνο του Scirocco. Το Σκαθάρι αντιπαραθέτει, όμως, το πλεονέκτημα του μικρότερου κινητήρα στη βασική έκδοση, η οποία στη Γερμανία θα έχει τιμή εκκίνησης κοντά στα 17.000 ευρώ. Δε μένει παρά να δούμε το Νοέμβριο, οπότε το Beetle θα έρθει στη χώρα μας (και μάλιστα με καλύτερο εξοπλισμό), πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του._ M. Σ.

Συνέντευξη με το σχεδιαστή Φρανκ Μπρούζε

Γιατί επιλέξατε αυτήν τη φορά να δώσετε έναν πιο σπορ χαρακτήρα στο Beetle;
Κάναμε μια έρευνα στους προηγούμενους ιδιοκτήτες και διαπιστώσαμε ότι θα ήθελαν ένα αυτοκίνητο χαμηλότερο, με πιο σπορ χαρακτήρα. Καταλήξαμε στις συγκεκριμένες γραμμές, που δίνουν ένα αποτέλεσμα που αποπνέει δυναμισμό και μια αίσθηση στιβαρότητας.

Αν ήταν ρούχο το νέο Beetle, τι στιλ θα είχε;
Το Beetle είναι σαν ένα κουστούμι του Αρμάνι. Κομψό, αλλά συνάμα διακριτικό, σε αντίθεση με ένα Τζον Γκαγιάνο, που δύο χρόνια μετά δείχνεις σαν... καρνάβαλος. Το ύφασμά του είναι τόσο ποιοτικό, είναι τόσο καλοραμμένο, που μπορείς να το φοράς για χρόνια και να δείχνει σαν καινούργιο.

Στοχεύετε στο ίδιο κοινό με εκείνο του Mini;
Όχι ακριβώς, γιατί το Σκαθάρι έχει χώρους που μπορεί να εξυπηρετήσουν μια οικογένεια με ένα ή και με δύο παιδιά. Το πορτ μπαγκάζ του έχει χωρητικότητα ανάμεσα σε εκείνη του Polo και του Golf. Το Mini είναι περισσότερο ένα αυτοκίνητο που απευθύνεται σε εργένηδες και ζευγάρια.

Το προηγούμενο Beetle δεν κατάφερε -όπως το Mini- να χτίσει γύρω του μια γκάμα. Είναι κάτι που αυτήν τη φορά (με αφορμή και το πολυμορφικό Bulli, που έδειξε η εταιρεία στη Γενεύη) πρόκειται να συμβεί στο μέλλον;
Θα δούμε... Δεν μπορώ να σας πω, γιατί θα είναι η τελευταία μου συνέντευξη! Σίγουρα, το Bulli προκάλεσε πολλά θετικά σχόλια, αν όμως πρόκειται να προχωρήσουμε στην παραγωγή του, θα πάρει κάποιον καιρό.

BOX
Χάσμα γενεών
Πάνω που ολοκληρώσαμε την περιπλάνησή μας στους βερολινέζικους δρόμους με το νέο Beetle, δε χάσαμε την ευκαιρία που μας δόθηκε για μια περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης με ένα αυτοκίνητο που κουβαλά εξίσου βαριά ιστορία. Από το 1938 μέχρι το 2003, οπότε και σταμάτησε η παραγωγή του αυθεντικού Σκαθαριού, λίγα πράγματα άλλαξαν στην αρχιτεκτονική του. Ευκαιρία, λοιπόν, να διαπιστώσουμε μέσα σε λίγα λεπτά τα άλματα που έχει πραγματοποιήσει η αυτοκινητοβιομηχανία τις τελευταίες δεκαετίες.
Δε χρειάζεται παρά να κρατήσεις τα κλειδιά στα χέρια σου και να νιώσεις τον ήχο της πόρτας, για να κάνεις το πέρασμα στο τούνελ, εκείνο που θα σε ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Τότε που τα αυτοκίνητα δεν είχαν κεντρικό κλείδωμα, οι λεπτές πόρτες έκλειναν με έναν άχαρο, μεταλλικό ήχο και το πέρασμα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σε προετοίμαζε για μια εμπειρία που θα έπρεπε να έχεις τεταμένες όλες σου τις αισθήσεις. Η καμπίνα στενόχωρη, με το σχεδόν κάθετο παρμπρίζ να ορθώνεται λίγα εκατοστά εμπρός από το πρόσωπό μας και ακριβώς από κάτω, στην προέκτασή του, ο πίνακας με τα λιγοστά όργανα. Μη γελάσετε, αλλά το πρώτο που μας έλειψε στο παλιό Beetle ήταν το σύστημα πλοήγησης... ¶ντε να προσανατολιστείς στον πανικό της μεγαλούπολης, προσπαθώντας παράλληλα να προσαρμοστείς στα οδηγικά τερτίπια της… χρονομηχανής. Περιστρέφουμε τη μανιβέλα για να ανοίξουμε το παράθυρο και να ρυθμίσουμε το μικροσκοπικό καθρέφτη, προσπαθώντας την ίδια στιγμή να εξοικειωθούμε με τα άβολα πεντάλ, ιδίως εκείνο του συμπλέκτη, που γλιστρά συνέχεια από το πόδι μας. Αντίθετα, το 4άρι κιβώτιο με τη λαστιχένια αίσθηση (και την πατητή πίσω αριστερά όπισθεν) το συνηθίζουμε αμέσως. Το τιμόνι βαρύ με τα σημερινά δεδομένα, πούπουλο για τα τότε, μιας και όλο το βάρος της κατασκευής πέφτει στον πίσω άξονα, απ’ όπου ο αερόψυκτος μπόξερ μάς γουργουρίζει μελωδικά. Οι 50 ίπποι που βγαίνουν από 1.584 κ.εκ. είναι αρκετοί για να μην κάνουμε τους οδηγούς πίσω μας να δυσανασχετούν. Η ανάρτηση άνετη, ενώ τα φρένα, όπως σε όλα τα αυτοκίνητα της εποχής, έχουν μέτρια αίσθηση και ακόμα χειρότερη απόδοση.
Τι χαρακτηριστικότερο σημείο προκειμένου να κρατήσουμε μια ψηφιακή ανάμνηση από την ιδιαίτερη αυτή στιγμή από την Πύλη του Βραδεμβούργου. Σταματάμε με θράσος μπροστά στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης και ξαφνικά νιώθουμε να συγκεντρώνουμε πάνω μας τα βλέμματα των ντόπιων και των επισκεπτών. Χρειάζονται μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να μετρήσουμε τις αντιδράσεις τους. Τα πρώτα χαμόγελα δεν αργούν να σχηματιστούν. Οι περισσότεροι θα το θεώρησαν μέρος του σκηνικού, ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Σάμπως δεν είναι;_ Μ. Σ.


VW BEETLE
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΕΚΔΟΣΗ 1.2 TSI 1.4 TSI 2.0 TSI
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.197 κ.εκ. 1.390 1.984
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 105 ίπποι/5.000 σ.α.λ. 160/5.800 200/5.100
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 17,8 χλγμ./1.550-4.100 σ.α.λ. 24,5/1.500-4.500 28,5/1.700-5.000
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗK.xΠΛ.xΥΨ. 4.278/1.808/1.486 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.537 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.199 (1.205) κιλά 1.284 (1.298) 1.342 (1.364)
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 10,9 δλ. 8,3 7,5
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 180 χλμ./ώρα 208 (207) 225 (223)
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 5,9 (5,5) λίτρα/100 χλμ. 6,6(5,9) 7,4 (7,7)
ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 137 (129) γρ./χλμ. 153 (139) 173 (179)

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ
ΣΗΜ.: ΣΕ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΜΕ ΚΙΒΩΤΙΟ DSG