4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Daihatsu Charade

Τι προκύπτει όταν τοποθετηθεί ένα γνώριμο όνομα σε ένα γνώριμο αυτοκίνητο; Μια αβίαστη συνταγή επιτυχίας.

ΑΣ πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το όνομα «Charade» μπορεί να μην είναι από τα πλέον γνωστά, αφού απουσιάζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την ελληνική αγορά. Δεν είναι, όμως, και εντελώς άγνωστο, χάρη και στη χρυσή εποχή του, που ήταν εκείνη της τρίτης γενιάς, μεταξύ 1987 και 1994, με αιχμή του δόρατος αυτό το μικροκαμωμένο «δυναμιτάκι» των 1.000 κ.εκ. και των 105 ίππων με τα διακριτικά «GTti».
Έκτοτε το όνομα φιλοξενήθηκε σε διάφορα άχρωμα αμαξώματα, μέχρι που έδωσε τη θέση του στο Sirion, για να φθάσουμε τελικά στη σημερινή αναδίπλωση. Το όνομα επιστρέφει, όχι όμως σε κάτι καινούργιο. Και προτού αρχίσετε να αναρωτιέστε, η απάντηση είναι Yaris. Καθώς η τρίτη γενιά του σουπερμίνι της Toyota βρίσκεται προ των πυλών της ευρωπαϊκής αγοράς, το απερχόμενο μοντέλο βρίσκει αυτόν τον τρόπο για να συνεχίσει την καριέρα του. Και αν αυτό σε κάποια άλλη περίπτωση θα ακουγόταν άσχημα, εν προκειμένω μόνο θετικά μπορεί να το αντιμετωπίσει κανείς. Κι αυτό γιατί δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καθ’ όλα σύγχρονο αυτοκίνητο, που μόνο η εμπορική του εικόνα μπορεί να θεωρηθεί «κουρασμένη», και επ’ ουδενί το μηχανολογικό του υπόβαθρο.
Δεν μπορεί το αυτοκίνητο που μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε συνεχόμενα πλασαρίσματα κοντά στην κορυφή να θεωρηθεί τώρα ξεπερασμένο. Έχουμε τονίσει, άλλωστε, κατ’ επανάληψη ότι αποτελεί την ιδανική λύση ως δεύτερο αυτοκίνητο. Παρ’ ότι δεν έχει ακολουθήσει τη μόδα των 4μετρων σουπερμίνι, εντούτοις προσφέρει εξαιρετική εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων (καταλυτική η συνεισφορά του συρόμενου πίσω καθίσματος και του επίπεδου πατώματος), με άφθονες πρακτικότατες θήκες και ντουλαπάκια. Δε συμπαθήσαμε ιδιαίτερα τη θέση οδήγησης, λόγω καθίσματος και θέσης τιμονιού (το οποίο, πάντως, ρυθμίζεται κατά δύο έννοιες). Το λογικό βάρος, που διατηρείται κάτω από τα 1.100 κιλά, βοηθά τον κινητήρα να είναι παντού ζωντανός, με μια ανταγωνιστική μέση κατανάλωση 8,6 λίτρων/100 χλμ. Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποσπάσει πέντε αστέρια στη δοκιμή πρόσκρουσης του EuroNCAP, ενώ στον εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται επτά αερόσακοι. Επικροτούμε την απόφαση της Daihatsu να συμπεριλάβει στο στάνταρντ εξοπλισμό το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας, που πλαισιώνεται από δίσκους στους πίσω τροχούς (για την ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα χρειάζεται 58,3 μ.). Και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας εμπορικής πολιτικής που θέλει μία και μοναδική διαθέσιμη έκδοση, με αρκετά καλό εξοπλισμό (δε μας ενόχλησε τόσο η απουσία ζαντών αλουμινίου, όσο τα χειροκίνητα πίσω παράθυρα), σε μια αρκετά ανταγωνιστική τιμή (13.490 ευρώ). Τα μόνα θέματα που θα φανούν, όμως, μόνο με το πέρασμα του χρόνου έχουν να κάνουν με τη μεταπωλητική αξία, αλλά και την απόφαση της Daihatsu να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή αγορά, αν και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα αυτοκίνητά της σε επίπεδο σέρβις και ανταλλακτικών._ 4Τ

DAIHATSU CHARADE 1.3
ΥΠΕΡ/ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΚΑΤΑ/ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ