4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ferrari FF

Ποτέ μη λες ποτέ, αφού ακόμα και η σκληροπυρηνική Ferrari έβαλε στο λεξιλόγιό της τη λέξη «τετρακίνηση», φροντίζοντας ωστόσο να αφήσει αναλλοίωτο το DNA των κατασκευών από το Μαρανέλο.

ΟΙ πρώτες στιγμές κάθε επίσκεψης στο Μαρανέλο μοιάζουν με μέρος ενός τελετουργικού που επαναλαμβάνεται με ευλαβική ακρίβεια. Φθάνεις στην κεντρική πύλη του εργοστασίου, ενημερώνεις το φύλακα για το λόγο της επίσκεψής σου και, αν οδηγείς κάποιο ιταλικό αυτοκίνητο, μάλλον θα έχεις την τύχη να σου επιτραπεί να παρκάρεις στο μικρό χώρο της υποδοχής. Εκεί βρίσκεται πάντα παρκαρισμένο και το... αντικείμενο του πόθου, ή αλλιώς η Ferrari, που λίγο αργότερα θα αγγίζεις, θα ακούς και θα απολαμβάνεις.
Αυτήν τη φορά στην κλασική της θέση μας περιμένει μια FF σε μπλε σκούρο. Τι είναι η FF; Τυπικά πρόκειται για τη διάδοχο της 612 Scaglietti, οπότε μιλάμε για ένα πολυτελές GT σύμφωνα με τα πρότυπα της Ferrari, που πάντα κινούνται στο πλαίσιο της οδηγοκεντρικής θεώρησης. Ουσιαστικά, όμως, είναι η πρώτη τετρακίνητη Ferrari, και αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με το ότι το σύστημα τετρακίνησης διαφέρει σε φιλοσοφία και λειτουργία από όσα γνωρίζουμε αρκούν για να κάνουν την FF ξεχωριστή. Ύστερα από αρκετό καιρό, μάλιστα, η Ferrari δεν υιοθέτει κάποιο τριψήφιο αριθμό ή μια ονομασία, επιλέγοντας το «FF» από τα αρχικά του Ferrari Four, όπου το four αναφέρεται στην τετρακίνηση αλλά και στη δυνατότητα φιλοξενίας τεσσάρων επιβατών.

Διαφορετική προσέγγιση
Περιμένοντας τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου για τις τυπικές τελευταίες συνεννοήσεις, έχουμε την ευκαιρία να περιεργαστούμε τις αισθητικές επιλογές των Ιταλών διά χειρός Πινινφαρίνα, που μοιάζουν σχεδόν σκόπιμα τόσο διαφορετικές από όσα έχουμε συνηθίσει, λες και στόχος ήταν να δηλώσουν τη διαφορετικότητα αυτής της Ferrari. Η κλασική κουπέ σιλουέτα της προκατόχου αλλά και σχεδόν όλων των αντίστοιχων 2+2 GT έχει δώσει τη θέση της σε αυτήν ενός περισσότερο 3θυρου χάτσμπακ, ή καλύτερα ενός shooting brake. Δεν μπορείς, μάλιστα, στην πρώτη ματιά να μην ανακαλέσεις στο μυαλό την εικόνα της τόσο κοντινής σε σχεδιαστική σύλληψη BMW Z3 Coupe πρώτης γενιάς, αν και στην περίπτωση της FF δε λείπουν τα στοιχεία κομψότητας που μαρτυρούν την ιταλική καταγωγή. Περί ορέξεως, βέβαια, ουδείς λόγος, οπότε αφήνουμε στην άκρη το υποκειμενικό στοιχείο της αισθητικής, για να εστιάσουμε σε πιο απτά και πρακτικά δεδομένα.
Όπως, για παράδειγμα, στο γεγονός πως το μεταξόνιο του εξ ολοκλήρου αλουμινένιου αμαξώματος της FF έχει αυξηθεί κατά 40 χλστ. σε σχέση με της «612» καθώς και στο ότι οι τροχοί έχουν μεταφερθεί όσο το δυνατό πιο κοντά στις άκρες του αυτοκινήτου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση των χωροταξικών δεδομένων. Θα σημειώσουμε, λοιπόν, πως οι πίσω θέσεις είναι κάθε άλλο παρά θεωρητικές, αφού θα φιλοξενήσουν επιβάτες κανονικού αναστήματος, χωρίς να απαιτείται από αυτούς ευελιξία ζογκλέρ, τη στιγμή που ο χώρος αποσκευών αγγίζει τα 450 λίτρα και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω ρίχνοντας τις αναδιπλούμενες κατά 60/40 πλάτες των καθισμάτων! Προσθέστε σε αυτά την εξαιρετικά πολυτελή εικόνα που δημιουργούν οι χειροποίητες δερμάτινες επενδύσεις παντού (ακόμα και στην οροφή), όπως και το προσεγμένο φινίρισμα, με κυρίαρχα στοιχεία το πραγματικό αλουμίνιο και τα ανθρακονήματα, και έχετε μια πολύ καλή εικόνα της χρηστικής πλευράς της FF, που σίγουρα είναι προικισμένη με όλα όσα χρειάζονται ώστε να ικανοποιήσει τις υψηλές απαιτήσεις ακόμα και του κοινού που δεν είναι διατεθειμένο και συνηθισμένο σε συμβιβασμούς.
Από εκεί και πέρα, βέβαια, μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μια Ferrari, οπότε το πιο σημαντικό κομμάτι δεν έχει να κάνει με αυτό που δείχνει, αλλά με αυτό που μπορεί να κάνει. Κάτι που σίγουρα γνωρίζει πολύ καλά και ο απεσταλμένος του γραφείου Τύπου, ο οποίος ολοκληρώνει την παρουσίαση των συστημάτων του αυτοκινήτου με συνοπτικές διαδικασίες, βλέποντας την ανυπομονησία μας να βρεθούμε με την FF στο δρόμο.

Bella macchina
Η περιπλάνησή μας για λίγο στους δρόμους του Μαρανέλο, πριν ακολουθήσουμε τη γνώριμη διαδρομή προς τα βουνά της περιοχής, εκεί όπου και οι τεχνικοί της εταιρείας βρίσκονται αρκετές φορές για δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, μας υπενθυμίζει το πόσο φιλικά και χρηστικά έχουν γίνει σήμερα ακόμα και τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, η FF δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες, ενώ, αν απλώς επιλέξεις την αυτόματη λειτουργία στο 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, μετακινείσαι και σε αστικό περιβάλλον με την ίδια ευκολία και άνεση που θα είχες με κάθε αυτοκίνητο που πλησιάζει τα 5 μ. Μόνο που πίσω από το τιμόνι της FF η διάθεση και η ψυχολογία βρίσκονται πάντα στα ύψη. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, άλλωστε, από τη στιγμή που βρίσκεσαι καθισμένος στα εξαιρετικά μπάκετ και έχεις στα χέρια σου το κλασικό πλέον τιμόνι των Ferrari, που μεταξύ άλλων φιλοξενεί το χαρακτηριστικό manettino για την επιλογή του επιθυμητού από τα πέντε προγράμματα λειτουργίας (Ice, Wet, Comfort, Sport, ESC Off), το διακόπτη για τη ρύθμιση της σκληρότητας της ηλεκτρομαγνητικής ανάρτησης και, βέβαια, το κουμπί της εκκίνησης. Την ίδια στιγμή, το βλέμμα σου πέφτει επάνω στον πίνακα οργάνων με την επίσης χαρακτηριστική διαρρύθμιση, με το μεγάλο, αναλογικό, κίτρινο στροφόμετρο στο κέντρο και τις ψηφιακές ενδείξεις δεξιά για την ταχύτητα και αριστερά για άλλες, επί μέρους λειτουργίες του κινητήρα ή ρυθμίσεις στο set-up του αυτοκινήτου, ανάλογα με την απεικόνιση που έχει επιλέξει ο οδηγός. Μάλιστα, στην FF δεν είναι μόνο ο οδηγός δέκτης όλων των πληροφοριών, καθώς μια μικρή, μακρόστενη οθόνη μπροστά από το συνοδηγό ενημερώνει και αυτόν για δεδομένα όπως την ταχύτητα, την επιλεγμένη σχέση και τις στροφές του κινητήρα.
Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, είναι, βέβαια, πολύ πιο ευχάριστο να προσπαθείς να καταλάβεις το ρυθμό περιστροφής από τη συχνότητα της μεταλλικής συμφωνίας που φθάνει στα αυτιά σου και αλλάζει οκτάβες, καθώς η βελόνα του στροφομέτρου σκαρφαλώνει σε πιο υψηλές στροφές μέχρι τα κόκκινα, λίγο πάνω από τις 8.000 σ.α.λ. Το άκουσμα σε όλη την κλίμακα είναι περισσότερο μελωδικό από το πιο άγριο και μπάσο κροτάλισμα του V8 της «458», όπως άλλωστε και η λειτουργία του V12 της FF είναι πιο ομοιογενής και προοδευτική από το ρελαντί. Το σύνολο των 6.262 κ.εκ. έχει τις ρίζες του στους V12 των «599» και Enzo, με τους οποίους έχει την ίδια διάμετρο εμβόλων και την ίδια περιεχόμενη γωνία των 65 μοιρών. Από εκεί και πέρα, όμως, τα πάντα είναι σχεδιασμένα και εξελιγμένα από το μηδέν, με τον κινητήρα της FF να έχει καινούργιο μπλοκ και κυλινδροκεφαλή καθώς και σύστημα άμεσου ψεκασμού, αποδίδοντας το εξαιρετικό νούμερο των 660 καθαρόαιμων ατμοσφαιρικών ίππων και την ακόμα πιο εντυπωσιακή τιμή των 69,6 χλγμ. ροπής, από τα οποία το 80% είναι ήδη διαθέσιμο από τις 1.000 σ.α.λ.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο εντυπωσιακό και στην πράξη, όπου αρχικά ενθουσιάζεσαι με την απόλυτη ακρίβεια της απόκρισης στο παραμικρό άγγιγμα του γκαζιού, ακόμα με τις στροφές κοντά στο ρελαντί, ενώ στη συνέχεια μένεις με το στόμα ανοιχτό σε κάθε αποφασιστικό βαθύ πάτημα που κολλά το σώμα στην πλάτη του καθίσματος, εκτοξεύοντας την FF με καταιγιστικό ρυθμό, ανεξάρτητα από την επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο. Εξιτάρει το στροφάρισμα αυτού του V12, που επιβεβαιώνει πως ένα καλά δουλεμένο ατμοσφαιρικό σύνολο με πολλά κυβικά «δεν παίζεται», και βέβαια τα μόλις 3,7 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα, όπως και οι εν γένει επιδόσεις της FF, που είναι αντίστοιχες με αυτές της 599 GTB, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία, με το δεδομένο πως πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που αγγίζει σε βάρος τα 1.800 κιλά. Στην πράξη, μάλιστα, κάθε άλλο παρά δύσκολο είναι να ξεγελαστείς και, σε συνδυασμό με το ταχύτατο κιβώτιο, να ανεβάσεις σε χρόνο dt δύο ή και τρεις σχέσεις και να «μαζέψεις» τριψήφιο αριθμό χιλιομέτρων που φλερτάρει με το 200, ακόμα και στις σχετικά μικρές ευθείες από τη μία στροφή μέχρι την επόμενη σε επαρχιακή διαδρομή. Σε αυτήν την περίπτωση, υποκλίνεσαι στα άπαιχτα κεραμικά φρένα, που είναι πάντα εκεί για να σώσουν από την υπερβολή, εκθέτοντας με τις ικανότητες και την απόδοσή τους σε οριακές καταστάσεις τα χειμερινά ελαστικά με τα οποία ήταν εφοδιασμένο το αυτοκίνητο. Οι επιδόσεις από μόνες τους, ωστόσο, δε θα είχαν ουσιαστική αξία, εάν το υπόλοιπο σύνολο δεν ακολουθούσε στο ίδιο μοτίβο, και εδώ είναι που η FF υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο την καταγωγή και τις επιλογές της.
Παράλληλα, δε λείπουν τα στοιχεία που μαρτυρούν την προσοχή στη λεπτομέρεια, όπως για παράδειγμα το ότι ο κινητήρας είναι τοποθετημένος πίσω από τον άξονα των εμπρός τροχών, ενώ το κιβώτιο βρίσκεται πίσω για βελτιστοποίηση της κατανομής βάρους, που φθάνει το 47/53 εμπρός/πίσω, παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με τον κινητήρα εμπρός. Γρήγορα, μάλιστα, αντιλαμβάνεσαι πως οι ισχυρισμοί των Ιταλών ότι η τετρακίνηση υιοθετήθηκε για να βελτιώσει την ελκτική πρόσφυση μόνο εκεί που απαιτείται, χωρίς να επηρεάζει τον οδηγοκεντρικό χαρακτήρα που ενσωματώνεται σε κάθε Ferrari μέχρι τώρα, είναι πέρα για πέρα αληθινοί. ¶λλωστε, η φιλοσοφία και η λειτουργία του συστήματος τετρακίνησης διαφέρουν ριζικά από όσα γνωρίζουμε (βλ. Τεχνική Σκοπιά), με αποτέλεσμα ο οδηγικός προσανατολισμός της FF να ακολουθεί τα δεδομένα μιας καλοζυγισμένης πισωκίνητης κατασκευής. Σε κάθε περίπτωση, σε εντυπωσιάζει με την απόλυτη πιστότητα στις ανοιχτές καμπές των πολλών χιλιομέτρων ανά ώρα, με το τιμόνι των μόλις 2,3 στροφών από άκρη σε άκρη να αποδεικνύεται ελαφρύτερο σε αίσθηση από ό,τι περιμένεις, προσφέροντας όμως χειρουργική ακρίβεια στη μετάφραση και της παραμικρής κίνησης των χεριών σε αλλαγή πορείας. Στα πιο κλειστά κομμάτια διαψεύδει τους όποιους ενδοιασμούς δημιουργεί η σκέψη του μεγάλου βάρους και σε κερδίζει αμέσως με την ευελιξία και την αμεσότητα της απόκρισης, που δίνει την αίσθηση ενός συνολικά μικρότερου αυτοκινήτου. Εδώ, μάλιστα, είναι και πιο πιθανό να αντιληφθείς την αξία της τετρακίνησης, όταν στα πιο γλιστερά κομμάτια, εκεί που είσαι σε εγρήγορση, ώστε να αντιδράσεις στην υπερστροφή, η FF περνά με τη μία, σαν ένα αόρατο χέρι να την τραβά και ένα να τη σπρώχνει. Χαμογελάς όταν διαπιστώνεις πως η λειτουργία του συστήματος δεν έχει επιφέρει την τυπική στα τετρακίνητα υποστροφική τάση, αλλά, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, το βαθύ πάτημα στο πεντάλ του γκαζιού συνοδεύεται από άνοιγμα της τροχιάς του πίσω μέρους και ικανοποίηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του οδηγού.

Ferrari σε όλα της
Η όλο και πιο έντονη απροθυμία που αισθανόμαστε καθώς πλησιάζει η ώρα να επιστρέψουμε το αυτοκίνητο είναι σαφές δείγμα πως και αυτή η Ferrari έχει επάνω μας την ίδια επίδραση με τις υπόλοιπες κατασκευές από το Μαρανέλο που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε. Πρόκειται, λοιπόν, για μια πραγματική Ferrari, και βέβαια δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς στο ταμπεραμέντο και στην ικανότητα των Ιταλών τεχνικών που τόλμησαν να διαφοροποιηθούν από τα παραδοσιακά τους δεδομένα και κέρδισαν το στοίχημα, καταφέρνοντας να διατηρήσουν ανόθευτα τα στοιχεία που αποτελούν το θεμέλιο της ιδεολογίας και της φιλοσοφίας κάθε κατασκευής τους μέχρι σήμερα. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, την αποδοχή από το σκληροπυρηνικό κοινό της εταιρείας αυτής της διαφορετικής Ferrari (των 300.000 ευρώ στην Ιταλία) που φλερτάρει με την ίδια ευκολία με κάθε φιδίσια διαδρομή αλλά και με τους χιονισμένους δρόμους προς κάποιο chic χιονοδρομικό, η καλύτερη απάντηση έρχεται από το γεγονός πως η παραγωγή των 800 κομματιών του 2012 έχει ήδη προπωληθεί!_ Γ. Χ.

FERRARI FF
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 6.3 V12
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 6.262 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 660 ίπποι/8.000 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 69,6 χλγμ./6.000 σ.α.λ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Διπλά ψαλίδια , ηλεκτρομαγνητικά ελεγχόμενα αμορτισέρ
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, ηλεκτρομαγνητικά ελεγχόμενα αμορτισέρ
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενοι δίσκοι 398x38 χλστ., 6πίστονες δαγκάνες
ΠΙΣΩ Αεριζόμενοι δίσκοι 360x32 χλστ., 4πίστονες δαγκάνες
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHK.xΠΛ.xYΨ. 4.907x1.953x1.379 χλστ.
METAΞONIO 2.990 χλστ.
BAPOΣ 1.790 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 3,7 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 335 χλμ./ώρα
*TIMEΣ KATAΣKEYAΣTH

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Ο V12 των 6,3 λίτρων της FF εκμεταλλεύεται στο έπακρο την τεχνογνωσία της Ferrari, με στόχο το συνδυασμό απόδοσης και οικονομίας. Σε ό,τι αφορά την πρώτη παράμετρο, οι 660 ίπποι/8.000 σ.α.λ. και τα 69,6 χλγμ. ροπής/6.000 σ.α.λ. μιλούν ξεκάθαρα για τις δυνατότητες του συνόλου με την ειδική ισχύ των 105 ίππων/λίτρο, που, παρά το μεγάλο βάρος της κατασκευής, της χαρίζει την εξαιρετική αναλογία των 2,7 κιλών/ίππο. Σε κατασκευαστικό επίπεδο, η επιλογή των υλικών για έμβολα και κινούμενα μέρη έγινε με γνώμονα την αντοχή αλλά και τη μείωση των τριβών. Μεταξύ των στοιχείων που συμβάλλουν στην υψηλή απόδοση θα σημειώσουμε τον άμεσο ψεκασμό υψηλής πίεσης (που φθάνει τα 200 bar) και το σύστημα ομογενοποίησης του μείγματος για ιδανική ρύθμιση της αναλογίας καυσίμου/αέρα και βελτίωση της καύσης. Θα σημειώσουμε επίσης την υψηλή σχέση συμπίεσης, που φθάνει το 12.3:1, καθώς και την υιοθέτηση συστήματος με ανεπίστροφη βαλβίδα για τη μείωση των απωλειών που οφείλονται στους στροβιλισμούς και της αρνητικής πίεσης που δημιουργείται στους κυλίνδρους από την κίνηση των εμβόλων. Από εκεί και πέρα, μεταξύ άλλων συστημάτων που στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης, όπως είναι ο ηλεκτρονικά ελεγχόμενος συμπιεστής του κλιματισμού, η FF είναι εφοδιασμένη και με σύστημα Stop & Start, καταφέρνοντας τελικά να πετύχει μια μέση κατανάλωση της τάξης των 15,4 λίτρων/100 χλμ., με τις εκπομπές ρύπων στα 360 γρ./χλμ., τιμές μειωμένες κατά 25% σε σχέση με της «612».

ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗ
Πρωτοποριακό σε σύλληψη και εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα γνωστά δεδομένα είναι το σύστημα τετρακίνησης της FF με την ονομασία «4RM». Σε αντίθεση με τα συνήθη συστήματα, όπου, μέσω της κύριας μετάδοσης, διοχετεύεται ισχύς και στη δευτερεύουσα, στην FF υπάρχουν δύο ανεξάρτητα συστήματα μετάδοσης, ένα σε κάθε άκρη του διαμήκως τοποθετημένου V12. Το κύριο σύστημα μετάδοσης μέσω του κιβωτίου διπλού συμπλέκτη δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς, ακριβώς όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση κίνησης μόνο πίσω. Την ίδια στιγμή ένα δεύτερο κιβώτιο 2 σχέσεων, με βήμα αντίστοιχο της 2ης και της 4ης σχέσης του κανονικού κιβωτίου, είναι συνδεδεμένο απευθείας με το στρόφαλο στο εμπρός μέρος του κινητήρα και δίνει κίνηση στους εμπρός τροχούς μέσω ενός ζεύγους πολύδισκων συμπλεκτών (ενός για κάθε τροχό) υγρού τύπου. Το δευτερεύον κιβώτιο λειτουργεί, μόνο όταν στο κύριο κιβώτιο είναι επιλεγμένη κάποια από τις τέσσερις πρώτες σχέσεις και η ταχύτητα του αυτοκινήτου δεν ξεπερνά τα 200 χλμ./ώρα. Ο χρόνος και ο βαθμός εμπλοκής καθορίζονται ηλεκτρονικά μέσω της κεντρικής μονάδας, που ελέγχει ταυτόχρονα το 7άρι κιβώτιο, το σύστημα ελέγχου ευστάθειας F1-Trac και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πίσω διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης E-Diff, με βάση την ταχύτητα και το γλίστρημα των τροχών, τη γωνία του τιμονιού, τη γωνία περιστροφής (yaw) και την κλίση του αμαξώματος. Όταν, λοιπόν, κρίνεται αναγκαίο, η κεντρική μονάδα επιλέγει την κατάλληλη σχέση στο δευτερεύον κιβώτιο και ενεργοποιεί τον αντίστοιχο συμπλέκτη, ώστε να μεταφερθεί το απαιτούμενο ποσοστό ροπής σε όποιον από τους δύο εμπρός τροχούς είναι απαραίτητο. Το πλεονέκτημα του συστήματος είναι πως η χρήση δύο ανεξάρτητων μεταδόσεων καταργεί την ανάγκη κεντρικού διαφορικού. Επίσης, η δυνατότητα ενεργοποίησης καθενός από τους εμπρός τροχούς ξεχωριστά αλλά και η ρύθμιση της ροπής, που μεταφέρεται σε αυτόν ανάλογα με την πίεση στους δίσκους κάθε συμπλέκτη, επιτρέπουν την επίδραση σε κάθε τροχό με απόλυτη ακρίβεια και μόνο όταν απαιτείται. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως οι πολύ μικρές διαστάσεις του συστήματος δευτερεύοντος κιβωτίου και συμπλεκτών βοηθά και στον περιορισμό του βάρους, που υπολογίζεται πως είναι σχεδόν 50% χαμηλότερο από αυτό που θα είχε ένα συμβατικό σύστημα τετρακίνησης.

ΚΙΒΩΤΙΟ
Αντίστοιχο με αυτό που χρησιμοποιείται στην California, το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεων της FF έχει ενσωματωμένο στο πλαίσιό του και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης E-Diff. Έτσι, η συνολική κατασκευή έγινε πιο συμπαγής και πιο ελαφριά σε σχέση με το παρελθόν.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ - ΦΡΕΝΑ
Η αρχιτεκτονική των διπλών ψαλιδιών εμπρός και των πολλαπλών συνδέσμων πίσω συνοδεύεται με την τρίτη γενιά της ηλεκτρομαγνητικά ελεγχόμενης ανάρτησης της Ferrari. Στον τομέα των φρένων υιοθετείται η αναβαθμισμένη τρίτη γενιά κεραμικών φρένων της Brembo, όπου, χάρη στα νέα υλικά στα τακάκια, είναι δυνατή η χρήση μικρότερης κατά 10% διάστασης δίσκων, η οποία όμως συνοδεύεται από βελτίωση της απόδοσης πέδησης. Ταυτόχρονα, η αντοχή για τα καινούργια τακάκια έχει οκταπλασιαστεί, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως υπό κανονικές συνθήκες δε θα χρειαστεί καμία αλλαγή τους σε όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου.

ΠΛΑΙΣΙΟ
Το πλαίσιο, όπως και όλα τα εξωτερικά τμήματα της FF, είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Το βάρος είναι μειωμένο κατά 10% σε σχέση με αυτό της «612», όταν ταυτόχρονα έχει επιτευχθεί μια αύξηση της στρεπτικής ακαμψίας κ