4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Fiat Panda

Ποιος να το έλεγε ότι θα έφτανε η ημέρα που ένα αυτοκίνητο πόλης θα μας ενθουσίαζε τόσο πολύ. Κι όμως οι Ιταλοί λες κι έβαλαν στοίχημα πως θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους με την τρίτη γενιά του Fiat Panda.

ΣΤΙΣ αρχές της προηγούμενης δεκαετίας (2003) στα γραφεία του περιοδικού είχαμε για δοκιμή μακράς διαρκείας ένα Panda 1.200 κ.εκ. Το κίτρινο μικρό με το θαλασσί εσωτερικό διάκοσμο αποτελούσε προτεραιότητα των περισσοτέρων στη συντακτική ομάδα των 4Τ για το καθημερινό πηγαινέλα γραφείο-σπίτι και σπίτι-γραφείο, αλλά συνήθως κατέληγε στα χέρια του Κ.Κ., που δεν έλεγε να το αποχωριστεί. Ας όψεται η ιεραρχία... ¶νετο, εύχρηστο, οικονομικό. Τι άλλο να ζητήσεις; Ιδού και το ερώτημα για την τρίτη γενιά του Panda, που όχι απλώς απασχολεί εδώ και περίπου μισό χρόνο τον ειδικό Τύπο, αλλά και αποτελεί αιχμή του δόρατος για την ίδια τη Fiat, σε μια εποχή που η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να πείσει εντός και εκτός χώρας ότι η δυναμική της είναι εθνικό ζήτημα!
Έχοντας ήδη ένα αυτοκίνητο που για πολλούς έτσι κι αλλιώς αποτελούσε πρότυπο για τη σωστή... οδηγική ζωή στην πόλη, οι Ιταλοί βασικά έπρεπε να προσέξουν να μη χαλάσουν τη συνταγή. Οπότε, εκ των υστέρων πια, μπορούμε να λέμε πως πέτυχαν, αφού το νέο Panda διατηρεί στο ακέραιο την ταυτότητά του, έχοντας φυσικά αλλάξει κοστούμι, αλλά και, κυρίως, διαθέτοντας στην γκάμα του τους οικονομικότερους κινητήρες του Gruppo και σημαντικά «αναθεωρημένη» οδική συμπεριφορά.
Απέναντί του θα βρει ό,τι κινείται, από τα Smart και iQ μέχρι το «πολύ» up!, φυσικά τη γαλλο-ιαπωνική συμμαχία, όπως και ό,τι έρχεται από Κορέα, ενώ καθόλου απίθανο δε δείχνει το να τα βάλει ακόμα και με Polo ή Yaris...

Ραφινάρισμα
Σε μια περίοδο που όλα τα μικρά έχουν σχήμα... σχεδόν χάτσμπακ, το Panda συνεχίζει στο μοτίβο που λάνσαρε η Fiat με τη δεύτερη γενιά του. Παραμένει ψηλόλιγνο, αδιαφορώντας για τα μοντέρνα αμαξώματα του ανταγωνισμού, έχοντας όμως πλέον πει «αντίο» στο τετραγωνισμένο αμάξωμα του παρελθόντος. Αυτή η εκδοχή του έχει στρογγυλέψει στις άκρες, είναι αισθητά πιο εκσυγχρονισμένη, αλλά δείχνει και από χιλιόμετρα ότι πρόκειται για Panda. Προφανώς, αυτός ήταν και ο σκοπός των σχεδιαστών, που, με επικεφαλής τον αρχισχεδιαστή της Fiat, Λορέντσο Ραματσότι, έδωσαν στο καινούργιο Panda και εταιρικά στοιχεία, όπως είναι τα διπλά στρογγυλεμένα φώτα εμπρός, τα οποία σε συνδυασμό με την οριζόντια γρίλια στη μάσκα φέρνουν -κατά τους ίδιους- στο μυαλό ένα χαμογελαστό πρόσωπο.
Εμείς, πάντως, χαμογελάσαμε περνώντας στο εσωτερικό, όπου είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια που έγινε ώστε να δημιουργηθεί ένας άνετος και ταυτόχρονα ευχάριστος χώρος. Με μήκος 3.653 χλστ., πλάτος 1.643 χλστ. και ύψος 1.551 χλστ., το 5θυρο αμάξωμα αποδεικνύεται φιλόξενο για πέντε επιβάτες για μετακινήσεις εντός πόλης (σε μεγαλύτερες οι πίσω θα νιώσουν στριμωγμένοι), ενώ ο χώρος αποσκευών με 225 λίτρα (10 περισσότερα από το προηγούμενο Panda) με τα καθίσματα υπό κανονική διάταξη (260 λίτρα, αν συρθούν κατά 16 εκ. στον άξονά τους, και 870 λίτρα με την πλήρη αναδίπλωσή τους) κρίνεται απόλυτα επαρκής για αυτοκίνητο του είδους. Επιπλέον, τα λεπτά εμπρός καθίσματα έχουν ελευθερώσει κατά 23 χλστ. περισσότερο χώρο εμπρός και κατά 6 χλστ. πίσω, αυξάνοντας το περιθώριο για τους επιβάτες, οι οποίοι, όπου κι αν κάθονται, έχουν άπλετο φως και ορατότητα, χάρη στις μεγάλες, γυάλινες, κάθετες επιφάνειες. Σε επίπεδο σχεδιασμού, το νέο Panda κατά κάποιον τρόπο αποτελεί συνδυαστικό αποτέλεσμα των δύο προκατόχων του με χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως την τοποθέτηση του επιλογέα ψηλά στην κεντρική κονσόλα, είναι όμως φρέσκο και ευχάριστο χάρη στα χρώματα που χρησιμοποιούνται στο απόλυτα εργονομικό ταμπλό και στις επενδύσεις (εννιά συνδυασμοί εντός και δέκα χρώματα για το εξωτερικό). Τα σκληρά πλαστικά στο ταμπλό και στις πόρτες φέρουν το λογότυπο Panda, ενώ γενικότερα ο σχεδιασμός, χωρίς υπερβολές που αύριο θα μπαγιατέψουν, είναι καθ’ όλα αποδεκτός και ευχάριστος. Σήμα κατατεθέν του και πάλι είναι η ευκολία στη χρήση, με μια ψηλά τοποθετημένη οδήγηση, που σαφώς εξυπηρετεί σε ένα αυτοκίνητο πόλης, ένα ελαφρύ ηλεκτρικό τιμόνι (διαθέτει και το πρόγραμμα CITY της Fiat για ευκολία στους επιτόπιους ελιγμούς) και πλήθος αποθηκευτικών χώρων (14 στο σύνολο) εμπρός και πίσω. Σημειώνουμε ότι καινούργιο είναι και το χειρόφρενο με την επίπεδη χειρολαβή, ενώ στα στάνταρντ του εξοπλισμού θα διατίθεται το Blue & Me TomTom LIVE, που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος πληροφόρησης και ψυχαγωγίας με ένα σύστημα πλοήγησης.

Αυτοκίνητο του λαού
Με το λανσάρισμα να υπολογίζεται στα τέλη Φεβρουαρίου, στην ελληνική αγορά αρχικά αναμένονται προσθιοκίνητες εκδόσεις με τον υπερτροφοδοτούμενο TwinAir με τους 85 ίππους και τον πετρελαιοκίνητο 1.3 Multijet (75 ίπποι). Αργότερα μέσα στο χρόνο το Panda παραδοσιακά θα εμπλουτιστεί και με τετρακίνητες εκδοχές, ενώ η γκάμα των κινητήρων θα εμπλουτιστεί με τον ατμοσφαιρικό TwinAir και τον 1.2 Fire με τους 69 ίππους καθώς και με εκδόσεις υγραερίου για τον 1.2 και φυσικού αερίου για τον ατμοσφαιρικό TwinAir.
Σε αυτήν την πρώτη μας επαφή στους δρόμους πέριξ της Νάπολης και του Σορέντο οδηγούμε για πολλοστή φορά τον υπερτροφοδοτούμενο TwinAir, που έχει ταιριάξει γάντι στο αμάξωμα του παρ’ ολίγον τόνου. Το γουργουρητό δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έως που ενισχύει τον αστικό χαρακτήρα του Panda, και μόνο το εκνευριστικό τύπου after market Start&Stop (στάνταρντ) μπορεί να χαλάσει τη διάθεση του οδηγού για οικονομική οδήγηση. Το απενεργοποιείς και συνεχίζεις να κινείσαι με υποδειγματική άνεση σε δρόμους... αλά Μοναστηράκι, με ένα Panda να χώνεται κυριολεκτικά παντού, προσφέροντας κορυφαία ορατότητα στον οδηγό και απορροφώντας κάθε ανωμαλία του οδοστρώματος με τη βελτιωμένη ανάρτησή του. Αρκετά πιο σφιχτό από τον προκάτοχό του, αλλά όχι σκληρό, αργότερα σε ανοιχτό δρόμο αποδεικνύεται μακράν πιο σταθερό και με μικρότερες κλίσεις, στοιχείο που οφείλεται και στην ενίσχυση της πλατφόρμας Mini στην οποία πατά. Ο TwinAir και εδώ αποδίδει τα μέγιστα μεταξύ 3.000 και 5.000 σ.α.λ., ενώ, αν ο οδηγός θέλει να τον κρατήσει πιο ζωντανό σε χαμηλότερες στροφές, θα χρειαστεί να απενεργοποιήσει το σύστημα Eco (που μειώνει τη ροπή του στα 10,2 χλγμ./2.000 σ.α.λ.), με αρνητικές όμως συνέπειες σε επίπεδο κατανάλωσης.
Η γεύση; Αυτή ενός αυτοκινήτου που κυριολεκτικά διδάσκει τι θα πει άνεση στην οδήγηση, είτε μιλάμε για το τιμόνι είτε για τον αδιάφορο σε κούμπωμα, ελαφρύ στη χρήση όμως επιλογέα. Μια από τις λίγες περιπτώσεις που δε μας κάνουν να περιμένουμε με αγωνία εκδόσεις με ημιαυτόματο κιβώτιο.

Ο τολμών
Το Panda κατείχε ηγετική θέση στην κατηγορία του και έχει όλα τα φόντα να τη διατηρήσει, αφού ίσως είναι το μοναδικό αυτοκίνητο που, προσφέροντας τόσο... απλόχερα την άνεση στην καθημερινότητα του οδηγού, καταφέρνει δικαίως να περνά σε δεύτερη μοίρα τομείς, όπως εκείνον της οδικής συμπεριφοράς, στους οποίους κάποιοι ανταγωνιστές του μπορεί να υπερέχουν. Δε χρειαζόταν να κάνει υπερβάσεις η Fiat. Όταν επί σειρά ετών έχεις στις τάξεις σου ένα best-seller, δεν ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα. Τα εύσημα, ωστόσο, τα δίνουμε γιατί αυτή είναι μία από τις καλύτερες μεταβάσεις που έχουμε δει από μια γενιά στην επόμενη. Χωρίς να αλλάξει η ταυτότητα του αυτοκινήτου, έχουν διαφοροποιηθεί σχεδόν τα πάντα, και πάλι το Panda παραμένει προσιτό, φιλικό και βέβαια άνετο. Ούτε πρόκειται να πούμε πως θα ανακατευτεί η τράπουλα ή ανάλογες φράσεις. Bravo!_ Ε. Ξ.

Το νέο σύστημα Smart Fuel System αντικαθιστά την κλασική τάπα στο ρεζερβουάρ. Είναι τοποθετημένο στο ακροφύσιο της υποδοχής της αντλίας και ανοίγει/κλείνει αυτόματα, όταν η αντλία εισέλθει ή απομακρυνθεί. Έτσι, ο ανεφοδιασμός γίνεται ευκολότερος και πιο ασφαλής, ενώ μειώνονται οι εκπομπές αερίων και αποφεύγεται η υπερχείλιση, τη στιγμή που επιπλέον εξασφαλίζεται και προστασία από λάθος χρήση καυσίμου.
Διαθέσιμο θα είναι και το σύστημα πέδησης LSCM (Low Speed Collision Mitigation), το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει εμπόδια μπροστά από το αυτοκίνητο και να το φρενάρει αυτόματα, όταν αυτό κινείται με λιγότερα από 30 χλμ./ώρα.

Η παραγωγή
Η σημασία του Panda για τη Fiat, μεταξύ άλλων, αποτυπώνεται στη γραμμή παραγωγής του, την ευθύνη για την οποία έχει το εργοστάσιο στο Πομιλιάνο Ντ’ ¶ρκο.
12 μήνες χρειάστηκαν για την προετοιμασία του εργοστασίου.
800 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.
200.000 ώρες εκπαίδευσης συμπληρώθηκαν πριν από την έναρξη των εργασιών.
260.000 Panda είναι η ετήσια δυναμική του εργοστασίου.
600 ρομπότ βρίσκονται στη γραμμή παραγωγής.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΚΔΟΣΗ 1.2 8V (69 PS) 0.9 TwinAir (85 PS) 0.9 TwinAir (65 PS) 1.3 Multijet (75 PS)
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 4κύλινδρος/1.242 κ.εκ. 2κύλινδρος/875 2κύλινδρος/964 4κύλινδρος/1.248
ΙΣΧΥΣ 69 ίπποι/5.500 σ.α.λ. 85/5.500 65/6.250 75/4.000
ΡΟΠΗ 10,4 χλγμ./3.000 σ.α.λ. 14,8/1.900 9/3.500 19,4/1.500
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 3.653x1.643x1.551 χλστ. 3.653x1.643x1.553 3.653x1.643x1.551
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.300 χλστ.
0-100 ΧΛΜ./ΏΡΑ 14,2 δλ. 11,2 15,7 12,8
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 164 χλμ./ώρα 177 159 168
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 5,2 λίτρα/100 χλμ. 4,2 - 3,9
ΡΥΠΟΙ CO2 120 γρ./χλμ 99 99 104