4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ράλλυ Μόντε Κάρλο, 1ος γύρος

Ράλλυ Μόντε Κάρλο και Σεμπαστιάν Λεμπ είναι δύο... έννοιες σχεδόν ταυτόσημες, με τον Γάλλο να επικρατεί χαρακτηριστικά άνετα για έκτη φορά στο Πριγκιπάτο στην επιστροφή του θρυλικού αγώνα στο WRC...

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ, η αυλαία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ άνοιγε εδώ και δεκαετίες στο Πριγκιπάτο του Μονακό. Τα όποια ζητήματα έφεραν το θρυλικό ράλλυ εκτός WRC εδώ και τρία χρόνια φαίνεται πως ξεπεράστηκαν, και φέτος όλα ξεκίνησαν σαν άλλοτε. Η παρουσία του αγώνα στο καλαντάρι του Π.Π.Ρ. σε συνδυασμό με το μεταγραφικό παζάρι που προηγήθηκε στα τέλη του 2011, φέρνοντας νέα πρόσωπα στις δύο εργοστασιακές ομάδες, είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να ξεχάσουν έστω για λίγο τα προβλήματα που μαστίζουν το θεσμό τον τελευταίο μήνα. Το Μόντε Κάρλο είναι γιορτή, και η φετινή του εκδοχή, η 80ή (!), δεν ξέφυγε από τον κανόνα. Ο κόσμος πλημμύρισε τις ειδικές διαδρομές, με την ατμόσφαιρα να είναι πανηγυρική, την ώρα που οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες έμελλε να παίξουν, ως είθισται, το ρόλο τους στην εξέλιξη του αγώνα. Με λίγα λόγια, συνθήκες ιδανικές...
Ό,τι κι αν άλλαξε, όμως, ό,τι και αν έγινε, εκείνο που έμεινε ίδιο και απαράλλαχτο είναι ο άνθρωπος που κυριαρχεί εδώ και μία δεκαετία στο συγκεκριμένο ράλλυ. Τουλάχιστον, όποτε το Μόντε προσμετρά στο WRC. Ο λόγος, φυσικά, για τον οκτάκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Σεμπαστιάν Λεμπ, ο οποίος για ακόμα μία φορά έδειξε ποιος είναι το απόλυτο αφεντικό στο θεσμό, και ακόμα περισσότερο στον εν λόγω ιδιαίτερο αγώνα, αλλά και στις ασφάλτινες επιφάνειες γενικότερα. Ο Γάλλος σημείωσε την έκτη του νίκη στο Πριγκιπάτο με χαρακτηριστική άνεση, όντας διαρκώς ταχύτερος όλων. Μοναδικός του «πονοκέφαλος» ήταν στην αρχή του αγώνα ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, ο οποίος με μια σοφή επιλογή ελαστικών μετά την τρίτη ε.δ. πέρασε στην κορυφή της κατάταξης, και μάλιστα με διαφορά 30 δλ. Ο νεαρός Φινλανδός, όμως, αμέσως μετά θυμήθηκε τον... παλιό, κακό του εαυτό και ύστερα από δικό του λάθος βρέθηκε εκτός δρόμου, και ταυτόχρονα εκτός αγώνα. Βλέπετε, στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε να μην επιτραπεί το superally, με αποτέλεσμα ο Λάτβαλα αλλά και όποιος εγκατέλειπε να μην έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στον αγώνα. Έτσι, ο Φινλανδός στο... ντεμπούτο του ως πρώτου οδηγού δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Με τον Λάτβαλα εκτός, ο Λεμπ δεν είχε κανένα πρόβλημα να ελέγξει τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Η επιλογή του στα ελαστικά στη συνέχεια ήταν η ενδεδειγμένη, την ώρα που το Citroen DS3 WRC λειτούργησε ιδανικά. Σημειώστε ότι το γαλλικό όπλο εμφανίστηκε με σημαντικές διαφορές στον κινητήρα, και συγκεκριμένα στο μπλοκ, στην κυλινδροκεφαλή και στον εκκεντροφόρο, ενώ την άνοιξη θα παρουσιαστεί και νέα εξέλιξη στο νευραλγικό τομέα της ανάρτησης. Ο Ιβ Ματόν, λοιπόν, ο καινούργιος επικεφαλής της Citroen Racing, αφού ο Ολιβιέ Κεσνέλ αποτελεί παρελθόν για την ομάδα, συνδύασε την πρώτη του στην ομάδα με νίκη. Το χαμόγελό του στη ράμπα του τερματισμού έλεγε πολλά...
Μάχη, ωστόσο, είχαμε για τη 2η θέση της Γενικής, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που και πάλι η επιλογή ελαστικών διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Ο Ντάνι Σόρντο με το Mini JCW WRC συνδύασε την επιστροφή της βρετανικής φίρμας στο Μόντε Κάρλο ύστερα από σχεδόν πέντε δεκαετίες με έναν τερματισμό στο βάθρο. Ο Ισπανός παραμένει ένας από τους ελάχιστους μετρ της ασφάλτου, και στο Μόντε απέδειξε του λόγου το αληθές. Την πρώτη ημέρα είχε... τη στιγμή του, όταν τραυμάτισε την ανάρτηση του Mini, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε και σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις, επιλέγοντας στις περισσότερες των περιπτώσεων την «ασφαλή» λύση αναφορικά με τα ελαστικά του. Ο ίδιος θα λάβει μέρος σε περισσότερους από δέκα αγώνες του θεσμού, και κρίμα που η BMW δεν εμπιστεύεται το project του WRC, αφού το Mini αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.
Όσον αφορά τη Ford, με τον Λάτβαλα στο service, όλες οι ελπίδες της για διάκριση έπεσαν επάνω στον Πέτερ Σόλμπεργκ. Ο Νορβηγός, που σε όλη τη διάρκεια του πενθήμερου αγώνα δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του που επέστρεψε σε μια εργοστασιακή ομάδα, πόσω μάλλον στη Ford, η οποία τον ανέδειξε, τερμάτισε 3ος, σημειώνοντας μάλιστα και το καλύτερό του αποτέλεσμα στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο! Ο Πρωταθλητής του 2003 κέρδισε τις πιο πολλές ειδικές από κάθε άλλον μετά τον Λεμπ και θα μπορούσε να διεκδικήσει τη 2η θέση της Γενικής, αν δεν είχε κάνει μια λάθος επιλογή ελαστικών την τρίτη ημέρα του αγώνα, η οποία και του κόστισε περισσότερο από 1,5 λεπτό. Σε κάθε περίπτωση, ο Νορβηγός δικαίωσε τον Μάλκολμ Γουίλσον για την επιλογή του, και μοιάζει σίγουρο ότι φέτος έχει τις πιο πολλές πιθανότητες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια να επιστρέψει στις νίκες. Ειδικά από τη στιγμή που το Fiesta WRC είναι άκρως ανταγωνιστικό στις χωμάτινες επιφάνειες, οι οποίες είναι και οι αγαπημένες του... Πέτρου.
Η άλλη μεγάλη μεταγραφή του χειμώνα, ο Μίκο Χίρβονεν, τερμάτισε στην 4η θέση της Γενικής στην πρώτη του εμφάνιση με τα χρώματα της Citroen. Ο Φινλανδός διεκδικητής του τίτλου πέρυσι ξεκίνησε μουδιασμένα, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις-ιδιαιτερότητες του DS3 WRC. Όπως μας εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος, το Citroen απαιτεί τελείως διαφορετικό τρόπο οδήγησης σε σχέση με το Fiesta, προειδοποιώντας μας ότι φέτος δεν πρόκειται να είναι το ίδιο... εντυπωσιακός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, όταν εξοικειώθηκε με το αυτοκίνητο όχι απλώς βελτίωσε τις επιδόσεις του, αλλά και σημείωσε τρεις φορές τον ταχύτερο χρόνο, προσφέροντας έναν «ευχάριστο πονοκέφαλο» στον Ιβ Ματόν. Σίγουρα, στη Σουηδία ο Χίρβονεν θα είναι ένας, αν όχι ο μεγαλύτερος, από τους πρωταγωνιστές.
Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι συνδυασμοί προσπάθησαν να επιβιώσουν στις... απαιτητικές ειδικές του αγώνα. Ο Εβγκένι Νόβικοφ επανέλαβε το καλύτερό του αποτέλεσμα στο θεσμό τερματίζοντας 5ος, και μάλιστα μόλις στην πρώτη του συμμετοχή σε Μόντε Κάρλο, σε έναν αγώνα που η εμπειρία έχει τον πρώτο λόγο. Κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο Φρανσουά Ντελεκούρ, ο οποίος έπειτα από δέκα χρόνια επέστρεψε στο Πριγκιπάτο οδηγώντας ένα Ford Fiesta WRC και απέδειξε ότι η «τέχνη δεν ξεχνιέται», καταλαμβάνοντας την 6η θέση Γενικής. Ο Πιέρ Καμπανά βρέθηκε στην 7η θέση, μπροστά από τον Οτ Τάνακ, ο οποίος δεν έκλεψε εντέλει τις εντυπώσεις, όπως όλοι περίμεναν. Σίγουρα, στη Σουηδία θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικός. Παράλληλα, στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο είχαμε και ελληνική εκπροσώπηση, με το Δημήτρη Δριβάκο να εκκινεί στον αγώνα με το Honda Civic Type-R και την Κατερίνα Μπαντέ στο δεξί του μπάκετ. Δυστυχώς, η ελληνική προσπάθεια τερματίστηκε πολύ νωρίς, μόλις στη δεύτερη ειδική του αγώνα, όπου είχαν... τη στιγμή τους, με αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές στο Civic.
Παρ’ όλα αυτά, όλα τα βλέμματα συγκέντρωσε ο Σεμπαστιάν Οζιέ με το Skoda Fabia S2000 στα χρώματα της VW Motorsport. Η -κατά πολλούς- σημαντικότερη μεταγραφή του χειμώνα θα ακολουθήσει και τους 13 αγώνες του θεσμού μέσα στο 2012, έτσι ώστε ο ίδιος να παραμείνει ενεργός, αλλά και η ομάδα του να προετοιμαστεί για την πλήρη εμπλοκή της γερμανικής εταιρείας το 2013. Μια βόλτα από το service της ομάδας, πάντως, ήταν αρκετή για να μας πείσει για τη σοβαρότητα της εμπλοκής, με τα φορτηγά και τα motorhome να είναι επιπέδου F1... Αντίστοιχες, ωστόσο, ήταν και οι επιδόσεις του Οζιέ. Ο Γάλλος πρώην εργοστασιακός οδηγός ανέβηκε μέχρι και την 4η θέση της Γενικής (!) με το Fabia S2000, επιλέγοντας σοφά τα ελαστικά του αλλά και οδηγώντας το Skoda στο όριο. Αυτό έκανε και στη δέκατη ειδική, με αποτέλεσμα, όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, να βιώσει μία από τις χειρότερες εξόδους της καριέρας του. Σε κάθε περίπτωση, απέδειξε αυτό που αναφέρουμε κατά καιρούς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ σχετικά με τους οδηγούς, οι οποίοι εντέλει είναι εκείνοι που κάνουν τη διαφορά, και όχι η εκάστοτε κατασκευή που οδηγούν. Αν ο χειριστής έχει ψυχή, οι χρόνοι έρχονται.
Το WRC, λοιπόν, είναι εδώ. Ζει και θα συνεχίσει να ζει, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα. Το Π.Π.Ρ. δεν είναι ένα απλό προϊόν, το οποίο χρήζει «μαρκετινίστικης» μεταχείρισης. Φυσικά, εν έτει 2012 αυτό είναι απαραίτητο, αλλά το στοιχείο που κάνει τη διαφορά είναι η σχέση ανάμεσα στο θεατή και στο σπορ, κάτι που δεν αλλάζει, όπως αποδείχθηκε και στις ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Μόντε Κάρλο. Είναι δεδομένο ότι θα γίνουμε μάρτυρες παρόμοιων στιγμών και στις ε.δ. της Σουηδίας, είτε έχει ανακοινωθεί ο νέος «global promoter» είτε όχι._ Π. Τ.

Ο Τοντ δίνει απαντήσεις...
Ο Πρόεδρος της FIA, Ζαν Τοντ, βρέθηκε στη Βαλένς και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το μέλλον του WRC ύστερα από όσα προηγήθηκαν με τη North One Sport, την εταιρεία που είχε τα δικαιώματα προβολής και προώθησης του θεσμού. Σημειώνουμε ότι η Ομοσπονδία έσπασε το συμβόλαιό της με τη βρετανική εταιρεία (η οποία, μάλιστα, αργότερα τέθηκε υπό επιτήρηση) λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Μόντε Κάρλο. Ο Τοντ δήλωσε ότι πιθανότητα πριν από το Ράλλυ Σουηδίας τα δικαιώματα θα έχουν παραχωρηθεί σε άλλη εταιρεία, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες. Οι φήμες αναφέρουν ότι το Eurosport θα αναλάβει σίγουρα την τηλεοπτική κάλυψη, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα έχει και την ευθύνη προώθησης. Κάτι που είναι πιθανό να κάνει άλλη εταιρεία ή ακόμα και η ίδια η Ομοσπονδία. Παράλληλα, διά στόματος Ζαν Τοντ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο «συγχώνευσης» WRC και IRC, κάτι που ακουγόταν έντονα το τελευταίο διάστημα, αφού ο τελευταίος θεσμός είναι προϊόν του Eurosport. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του με το superally, αναφέροντας ότι θα προτείνει στην Επιτροπή Ράλλυ της FIA να καταργηθεί! Τέλος, υποστήριξε ότι στο μέλλον θέλει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, το οποίο θα διεξάγεται το μισό στην Ευρώπη και το υπόλοιπο σε χώρες ανά τη υφήλιο, με την Ασία, τη Ρωσία και την Αφρική να είναι μερικές από τις αυτές που ενδέχεται να δούμε στο μέλλον το θεσμό.

In & Out
Η πόλη της Βαλένς αποτέλεσε τις πρώτες ημέρες το επίκεντρο του αγώνα, ενώ Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή οι ομάδες στρατοπέδευσαν στο Πριγκιπάτο του Μονακό.
Εντυπωσιακός ήταν ο τρόπος με τον οποίο το service park της Βαλένς άδειασε μέσα σε 1,5 ώρα για να μεταφερθούν οι ομάδες στο Μονακό.
Πάντως, το εγχείρημα με τις πέντε ημέρες αγώνα δε στέφθηκε με επιτυχία και αναμένεται να εγκαταλειφθεί τη νέα χρονιά.
Μάλιστα, η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα συζητά έντονα το ενδεχόμενο να αλλάξει το επίκεντρο και το κεντρικό service park να μεταφερθεί στο Μονακό για το 2013.
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι ειδικές γύρω από τη Βαλένς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για χιονόπτωση.
Ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα ευχαρίστησε δημόσια τον Πέτερ Σόλμπεργκ την πρώτη ημέρα, αφού, σύμφωνα με τον Φινλανδό, η επιλογή των ελαστικών που του έδωσε τη δυνατότητα να περάσει στην κορυφή της κατάταξης ήταν πρόταση του Νορβηγού!
Η έξοδος του Σεμπαστιάν Οζιέ ήταν τόσο σφοδρή, που ο συνοδηγός του, Ζουλιέν Ινγκρασία, τραυματίστηκε στο χέρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Ο Γάλλος θα είναι έτοιμος, πάντως, για τον επόμενο γύρο του θεσμού, το Ράλλυ Σουηδίας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η VW δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες του νέου Polo R WRC στα χρώματα του πολέμου! Το γερμανικό «όπλο» θα είναι μαύρο, ενώ χορηγοί εμφανίζονται η Castrol και η Red Bull!
Επίσης, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι Κέβιν ¶μπρινγκ και Αντρέας Μίκελσεν θα εναλλάσσονται στο μπάκετ του δεύτερου Fabia S2000.
Σημειώστε ότι στο service park ήταν έντονη η φημολογία για πιθανή συμμετοχή της VW με το Polo σε επιλεκτικούς αγώνες το 2012, με πιθανό ντεμπούτο στο Ράλλυ Γερμανίας!
Η Stobart ύστερα από έξι χρόνια αποχώρησε από το WRC, με αποτέλεσμα η χρονιά των Μ. Γουίλσον και Χ. Σόλμπεργκ να βρεθεί στον «αέρα».
Παρ’ όλα αυτά, λίγες ώρες πριν από το shakedown επιβεβαιώθηκε η συμφωνία με την ολλανδική Go Fast (ενεργειακό ποτό), η οποία θα αποτελέσει το χορηγό των δύο Fiesta.
Την υποστήριξη της ρουμανικής κυβέρνησης είχε ο Φρανσουά Ντελεκούρ με μότο το «Visit Romania», ενώ ενδέχεται να δούμε τον Γάλλο και σε άλλους αγώνες μέσα στη χρονιά.
Ο ίδιος άλλαξε θέση με το συνοδηγό του, Ντομινίκ Σαβινιόν, στην τελευταία ε.δ. του αγώνα, αφήνοντάς τον να γευτεί στον τελευταίο του αγώνα την αίσθηση της οδήγησης ενός WRCar.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Πρίγκιπας Αλβέρτος δεν πραγματοποίησε την απονομή του Κυπέλλου στο νικητή του αγώνα, κάτι που παραδοσιακά έκανε, χωρίς μάλιστα επίσημη ενημέρωση αναφορικά με την απουσία του.
Στο τέλος της τέταρτης ημέρας ο Πέτερ Σόλμπεργκ εντοπίστηκε να έχει ξεπεράσει το όριο ταχύτητας σε απλή διαδρομή, με αποτέλεσμα να δεχθεί πρόστιμο 1.400 ευρώ!
Το αποτέλεσμα είναι ότι θα βρίσκεται υπό επιτήρηση για τους επόμενους έξι αγώνες και, αν επαναλάβει το ίδιο παράπτωμα, στη συνέχεια η ποινή θα είναι μεγαλύτερη.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της Proton, η οποία και θα ακολουθήσει το SWRC με το Satria S2000 και οδηγούς τους Π. Γκ. ¶ντερσον, Τζ. Μπάσο και Α. ΜακΡέι, με τον τελευταίο να κάνει πρεμιέρα στη Σουηδία.
Στο Μόντε ο Ιταλός εγκατέλειψε μόλις στην πρώτη ε.δ. ύστερα από έξοδο, ενώ ο Σουηδός έχασε τη νίκη στην κατηγορία την προτελευταία ημέρα, όταν εγκατέλειψε από πρόβλημα στην αντλία καυσίμου και ενώ προηγούνταν με σημαντική διαφορά.
H νίκη στην κατηγορία πήγε στον Γκρεγκ Μπριν με το Ford Fiesta S2000, αν και ακόμη παραμένει άγνωστο αν θα συμπληρωθούν οι απαιτούμενες συμμετοχές έτσι ώστε να διεξαχθεί κανονικά το Πρωτάθλημα του SWRC...
Στην κατηγορία Παραγωγής, η οποία επίσης δεν είχε σημαντικό αριθμό συμμετοχών, ο Μίκαλ Κοσιούσκο επικράτησε άνετα με το Lancer EVO X.

80ό Ράλλυ Μόντε Κάρλο
Ημερομηνία: 17-22 Ιανουαρίου 2012
18 ε.δ.: 433,36 χλμ.
Συνολικά: 1.780,47 χλμ.
Εκκίνησαν / Τερμάτισαν: 82 / 53
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Λεμπ-Ελενά Citroen DS3 WRC Α/0 4:32:39.9
2 Σόρντο-Ντελ Μπάριο Mini JCW WRC Α/0 4:35:25.4
3 Π. Σόλμπεργκ-Πάτερσον Ford Fiesta WRC Α/0 4:35:54.1
4 Χίβονεν-Λέχτινεν Citroen DS3 WRC Α/0 4:36:46.7
5 Νόβικοφ-Ζιροντέ Ford Fiesta WRC Α/0 4:38:43.3
6 Ντελεκούρ-Σαβονί Ford Fiesta WRC Α/0 4:40:27.8
7 Καμπανά-Ντε Καστέλι Mini JCW WRC Α/0 4:41:11.3
8 Τάνακ-Σικ Ford Fiesta WRC Α/0 4:43:14.5
9 Πρόκοπ-Τόμανεκ Ford Fiesta Α/0 WRC 4:48:50.6
10 Αραούγιο-Ραμάλχο Mini JCW Α/0 4:48:56.5
Κυριότερες εγκαταλείψεις
Λάτβαλα-Αντίλα (Ford Fiesta) 4η Έξοδος, Νόιβιλ-Γκιλσούλ (Citroen DS3) 4η Ανάρτηση, Οζιέ-Ινγκρασία (Skoda Fabia) 10η Έξοδος
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Λεμπ 9, Σόλμπεργκ 4, Χίρβονεν 3, Σόρντο 1, Λάτβαλα 1
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η Λεμπ, 2η-3η Λάτβαλα, 4η-18η Λεμπ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Οδηγών: Λεμπ 28, Σόρντο 18, Σόλμπεργκ 15, Χίρβονεν 14, Νόβικοφ 11, Ντελεκούρ 8
Κατασκευαστών: Citroen WRT 37, Mini WRT 26, Μ-Sport Ford 16, Ford WRT 15, Araujo WRT 4, Palmeirinha RT 2

Αλήθεια, τι διαστάσεις έχει η τροπαιοθήκη του Λεμπ; Αν δεν υπάρχει χώρος, ο Γάλλος μάλλον θα πρέπει να μεριμνήσει, αφού και φέτος οι... Κούπες αναμένονται πολλές!

Για ακόμα έναν αγώνα ο Ντάνι Σόρντο απέδειξε ότι ο ίδιος αποτελεί έναν από τους ελάχιστους μετρ της ασφάλτου, αλλά και ότι το Mini είναι άκρως ανταγωνιστικό στις ασφάλτινες επιφάνειες.

Επίσημη πρώτη του Πέτερ Σόλμπεργκ με το Ford Fiesta WRC, με τον Νορβηγό να σημειώνει το καλύτερό του αποτέλεσμα σε Ράλλυ Μόντε Κάρλο!

Ντεμπούτο και για τον Μίκο Χίρβονεν, που, όταν προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις του DS3 WRC, κατάφερε να κερδίσει τρεις ε.δ.!

Τέρμα γκάζι! Ο Σεμπαστιάν Οζιέ οδήγησε στο όριο το Skoda Fabia S2000 και αναμφίβολα έκλεψε τις εντυπώσεις μέχρι τη στιγμή που βγήκε από το δρόμο...