4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Africa Eco Race

Παρά τις αντιξοότητες που συνάντησαν, οι Θανάσης Παλάσκας και Τάκης Ζαχαρίου πέτυχαν το βασικό τους στόχο, που ήταν ο τερματισμός στον αγώνα-αναβίωση του κλασικού Παρίσι-Ντακάρ. Οι ίδιοι περιγράφουν...

«ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ στις 28 Δεκεμβρίου με το φέρι στο Ναντόρ του Μαρόκο από την Αλμερία της Ισπανίας, ύστερα από μια απλή διαδρομή 1.000 χλμ., ξέραμε ότι το όνειρό μας θα γινόταν πλέον πραγματικότητα, όμως το “άγνωστο” του αφρικανικού τερέν ήταν το ερωτηματικό για εμάς, και κυρίως οι μεγάλες ειδικές στην άμμο. Στις δύο πρώτες ειδικές, προς μεγάλη μας ευχαρίστηση, “γράψαμε” καλούς χρόνους, που μας έφερναν από τη 16η έως τη 18η θέση στην κατάταξη. Όμως, το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς και τη στιγμή που διεκδικούσαμε θέση στη 10άδα, το αυτοκίνητο καρφώθηκε σε ένα “πήδημα” και έπαθε σημαντικές ζημιές, ευτυχώς όχι στα μηχανικά μέρη. Η ατυχία μας ήταν πως ήμασταν οι πρώτοι ανάμεσα σε είκοσι που κολλήσαμε στην ίδια περιοχή, ενώ το φορτηγό-διασώστης ήταν πίσω μας, στην αρχή των εμπλεκόμενων αυτοκινήτων. Χρειάστηκε αναμονή δώδεκα ωρών για να φτάσει σε εμάς, κατά τις οποίες διανυκτερεύσαμε στο Mitsubishi, καταμεσής της ερήμου και σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Όσο και αν το τοπίο ήταν μαγικό (φεγγαρόφωτη νύχτα, ησυχία παντού, σκηνικό απερίγραπτο), εμείς δε “βλέπαμε” τίποτα από όλα αυτά, προσπαθώντας να βολευτούμε στα μπάκετ μας, κουλουριασμένοι στις αλουμινένιες κουβέρτες ανάγκης.
Μετά την επισκευή των ζημιών, κάναμε το 15o χρόνο Γενικής στην 6η ειδική, ανάμεσα στα 37 αυτοκίνητα που ξεκίνησαν το πρωί της 2ας Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, όμως, αντιμετωπίσαμε ακόμα ένα πρόβλημα, αυτήν τη φορά με τους δύο εμπρός μπιλιοφόρους, σε ένα κομμάτι με σκληρή άμμο. Κάπου εκεί τελείωσε το αγωνιστικό ενδιαφέρον για εμάς, αφού οι ποινές από τις τέσσερεις ειδικές που δεν κάναμε μας έφεραν στο τέλος της κατάταξης. Επικεντρωνόμαστε στον τερματισμό στο Ντακάρ, πράγμα που επιτυγχάνεται στις 8 Ιανουαρίου, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Ήταν εμπειρία ζωής! Όχι μόνο από τον αγώνα, αλλά κυρίως από το τοπίο και από την πρωτόγνωρη για εμάς καθημερινότητα των ανθρώπων στις χώρες που περάσαμε...»

«Μας έμεινε...
... η βεβαιότητα ότι θα είχαμε τερματίσει τον αγώνα πολύ ψηλότερα στη Γενική κατάταξη, αν δεν είχαμε ατυχίες. Θα προσπαθήσουμε ξανά, μάλλον. Πιθανώς με άλλο αυτοκίνητο, λίγο πιο αποτελεσματικό στην άμμο, αν και το Pajero αποδείχθηκε αξιόπιστο και δεν παρουσίασε κανένα μηχανικό πρόβλημα. Σίγουρα, όμως, με διαφορετικό όχημα τεχνικής υποστήριξης, το οποίο θα έχει λιγότερο επαγγελματικό και περισσότερο τετρακίνητο χαρακτήρα.»

AFRICA ECO RACE
Διερχόμενο από ασφαλείς ακόμη περιοχές της βορειοδυτικής Αφρικής, το Africa Eco Race έχει το χαρακτήρα αναβίωσης του κλασικού rally raid Παρίσι-Ντακάρ, και φέτος διεξήχθη για τέταρτη φορά. Η διοργάνωση είναι νέα και βρίσκεται ακόμη στη «σκιά» του «μεγάλου» Ντακάρ (Αργεντινή-Χιλή-Περού, πλέον, ο χώρος της διεξαγωγής του), έχοντας και το μειονέκτημα των κοινών με εκείνο ημερομηνιών (πολύ δύσκολο να βρεις άλλες, καθώς οι κλιματικές συνθήκες της αφρικανικής ερήμου δεν το επιτρέπουν). Στον αντίποδα, όμως, υπάρχει το ανεπανάληπτο αυθεντικό σκηνικό, με τις διαδρομές μέσα από το Μαρόκο και τη Μαυριτανία. Η διοργάνωση του 2012 (29/12-8/1) συγκέντρωσε 50 συμμετοχές, αποτελούμενες από αυτοκίνητα των κατηγοριών Τ1 και Τ2, μοτοσικλέτες έως 450 κ.εκ. και άνω των 450 κ.εκ., ATV, φορτηγά της κατηγορίας Τ4 και οχήματα Open. Πιο σημαντική από τις διεθνούς ακτινοβολίας προσωπικότητες του αγώνα ήταν ο Ζαν-Λουί Σλεσέρ, που έχει κερδίσει δύο φορές το Ντακάρ (το 1999 και το 2000), οδηγώντας τα δικής του κατασκευής Schlesser-Renault Buggy. Ο πολύπειρος Γάλλος τέθηκε από την αρχή επικεφαλής της κατάταξης των αυτοκινήτων, ολοκληρώνοντας μία εβδομάδα αργότερα το Africa Eco Race με διαφορά τριών ωρών από τον 2ο. Στα φορτηγά νικητές ήταν οι Τόμεσεκ-Μόραβεκ με Tatra, ενώ στις μοτοσικλέτες επικράτησε ο Όσκαρ Πόλι με ΚΤΜ.

Τάκης Ζαχαρίου και Θανάσης Παλάσκας: Έλαβαν μέρος στον αγώνα με Mitsubishi Pajero V20 MIVEC Rally Raid, κατηγορίας Τ1, ολοκληρώνοντας στην 34η θέση της Γενικής κατάταξης, στην 26η θέση στην Τ1 και στην 7η θέση στην κλάση 1.1. Επαγγελματικά στο χώρο του yachting o πρώτος, και στο εμπόριο αυτοκινήτων με έδρα τη Γερμανία ο δεύτερος, αγωνίζονται από κοινού από το 1988, ξεκινώντας από το Ελληνοϊταλικό Baja 4x4, όπου τερμάτισαν 4οι Γενικής.
Το Mitsubishi αγοράστηκε από το Θανάση το 2009, μεταχειρισμένο από γερμανική ομάδα που το είχε «στήσει» ειδικά για τον αγώνα της Αφρικής. Από τους δύο δεν έλειπαν και οι διεθνείς εμπειρίες, αφού πριν από τη δοκιμασία της Αφρικής είχαν πάρει μέρος στο Transibericο και στο Italian Baja του 2009. Γενική δοκιμή του «εγχειρήματος» μπορεί να θεωρηθεί η συμμετοχή τους στο φετινό Ελλάδα 4x4, όπου το πιο ουσιώδες ήταν ότι διαγνώστηκε έγκαιρα πρόβλημα στην εξάτμιση, με αποτέλεσμα την αντικατάστασή της πριν από την εκστρατεία στη Μαύρη Ήπειρο. Εκεί το αυτοκίνητο, έπειτα από συνεχή «εκσυγχρονισμό», διέθετε πλέον σειριακό κιβώτιο SATEV, ρυθμισμένες αναρτήσεις στα μέτρα του πληρώματος, αλουμινένιο ψυγείο νερού για σωστές θερμοκρασίες λειτουργίας στα αφρικανικά εδάφη και κάθε ζωτικό εξάρτημα διπλοελεγμένο. Το συνολικό κόστος της όλης προσπάθειας άγγιξε τα 45.000 ευρώ, με τα 29.000 από αυτά να αφορούν το «πακέτο» της συμμετοχής.
Για τη διοργάνωση, θα έχουν να το λένε: ακρίβεια πλοήγησης με σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας Iritrack, που υπήρχε σε κάθε όχημα στον αγώνα (δεν ένιωσαν ποτέ ότι μπορεί να τους χάσουν), ειδικό διαιτολόγιο σε καθημερινή βάση και, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, άριστα οργανωμένα bivouac, άφθονο ανθρώπινο δυναμικό, τρία ελικόπτερα και ένα ειδικά διασκευασμένο Kamaz «θηρίο» να ακολουθεί τον αγώνα ως κύριο όχημα υποστήριξης και διάσωσης των αγωνιστικών.

Η ΟΜΑΔΑ
Οδηγός: Θανάσης Παλάσκας
Συνοδηγός: Παναγιώτης Ζαχαρίου
Μηχανικοί: Θοδωρής Νέστορας, Γιώργος Καλόγηρος
Αυτοκίνητο: Mitsubishi Pajero V20 MIVEC Rally Raid T1
Όχημα υποστήριξης: VW Syncro