4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Volvo Ocean Race 2011-2012: The story so far

Κρυφτό με τους πειρατές...
... όχι της Καραϊβικής, αλλά αυτούς της Σομαλίας. Η διαδρομή του δεύτερου σκέλους τροποποιήθηκε και τα σκάφη... χάθηκαν από τα μάτια των δορυφόρων για καιρό, υπό το φόβο της πειρατείας.

ΜΕΤΑ τα ατυχήματα του πρώτου σκέλους, πληρώματα και ομάδες υποστήριξης στεριάς εργάστηκαν με πυρετώδεις ρυθμούς ώστε να επισκευάσουν τα σκάφη και να τα έχουν έτοιμα στη γραμμή εκκίνησης του Κέιπ Τάουν με προορισμό την πετρελαϊκή χλιδή του ¶μπου Ντάμπι, 5.420 ναυτικά μίλια μακριά. Ο στόλος των έξι σκαφών εκκίνησε από τη νοτιοαφρικανική πρωτεύουσα στις 11 Δεκεμβρίου του 2011 με συνθήκες που έμοιαζαν ιδανικές για ιστιοπλοΐα, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στο Αλικάντε στις αρχές του Νοέμβρη. Παρακάμπτοντας το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και το ακρωτήριο Αγκούλας, ο Ατλαντικός πλέον είναι παρελθόν και σειρά παίρνει ο ιδιότροπος Ινδικός Ωκεανός. Παλαιότερα ο αγώνας γύρω από τον κόσμο ακολουθούσε ανατολική πορεία σε αυτό το σημείο, συνήθως προς Αυστραλία ή Νέα Ζηλανδία, σε μια ρότα που σημαδεύεται από τρομερούς ανέμους και κύματα βουνά. Σήμερα, με τις ευλογίες των χορηγών, η κούρσα γύρω από τον κόσμο έχει γίνει λίγο πιο τεχνική εκεί, εστιάζοντας περισσότερο στο αγωνιστικό κομμάτι και λιγότερο σε αυτό της επιβίωσης. Τα σκάφη στο δεύτερο σκέλος όφειλαν να αφήσουν αριστερά τους το τεράστιο νησί της Μαδαγασκάρης και να κατευθυνθούν βόρεια προς το κέρας της Σομαλίας, τις ακτές της Σαουδικής Αραβίας και, τελικά, τον Περσικό Κόλπο.

¶σχημα βαρομετρικά και κινεζική ατυχία
Παρ’ ότι τα μετεωρολογικά έδιναν πολύ ισχυρούς και ευνοϊκούς ανέμους για το ξεκίνημα του δεύτερου σκέλους, τα σκάφη πάλεψαν με την μπουνάτσα για πάνω από μία εβδομάδα, κάτι που χώρισε το στόλο ανάλογα με τις αποφάσεις των κυβερνητών. Το Groupama του Φρανκ Καμάς κατευθύνθηκε νοτιοανατολικά, σε πορεία σχεδόν αντίθετη με το στόχο, προς αναζήτηση των φρέσκων ανέμων του Νότιου Παγωμένου Ωκεανού, ενώ το Sanya του Μάικ Σάντερσον γύρισε βόρεια, χτίζοντας αρχικά ένα προβάδισμα 213 ν.μ., μέχρι που χτύπησε ξανά η ατυχία την κινεζική συμμετοχή. Ανοιχτά της Μαδαγασκάρης παρατηρήθηκε πρόβλημα στο κατάρτι του σκάφους, με αποτέλεσμα ο Σάντερσον να αναζητήσει ασφαλές λιμάνι για επισκευές στη στεριά. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Sanya πλέει προς το ¶μπου Ντάμπι αρκετές ημέρες μετά την άφιξη των υπολοίπων, ώστε να μη χαθούν οι πολύτιμοι βαθμοί του τερματισμού. Στο μεταξύ, τα υπόλοιπα σκάφη άφησαν πίσω τους τις νηνεμίες και το ένα μετά το άλλο στράφηκαν σιγά σιγά βόρεια προς τον προορισμό.

Ο... κρυφός παράδεισος
Το ρίσκο του Groupama να κατευθυνθεί νότια απέδωσε αρχικά, και το γαλλικό σκάφος μπήκε στη ζώνη των Doldrums στις 22 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ρεκόρ ταχύτητας 478,28 ν.μ. σε ένα 24ωρο. Τα τρομερά Doldrums (η ζώνη νηνεμίας γύρω από τον Ισημερινό) άφησαν... κολλημένο το Groupama για ημέρες, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα σκάφη να πλησιάσουν και ο αγώνας να αρχίσει ουσιαστικά από την αρχή. Κάπου εκεί τα πέντε εναπομείναντα σκάφη μπήκαν σε stealth mode, εκπέμποντας στοιχεία μόνο για τη μεταξύ τους απόσταση, και όχι για την πραγματική τους θέση, εξαιτίας του φόβου των πειρατών. Για τον ίδιο λόγο, το δεύτερο σκέλος κόπηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο και μεγαλύτερο τερμάτισε σε κρυφό λιμάνι, όπου τα σκάφη φορτώθηκαν σε πλοίο και μεταφέρθηκαν 100 ν.μ. μακριά από το ¶μπου Ντάμπι, από όπου ξεκίνησε το τελευταίο σπριντ προς το αραβικό εμιράτο. Νικήτρια ομάδα και στα δύο μέρη του δεύτερου σκέλους ήταν η ισπανική Telefonica, ακολουθούμενη με ελάχιστη διαφορά από την Camper Emirates Team New Zealand. Την 3άδα συμπλήρωσε το Groupama. Η συγκεκριμένη 3άδα έχει ακριβώς έτσι και στη γενική βαθμολογία του αγώνα, με 71, 64 και 51 βαθμούς, αντίστοιχα. Ακολουθούν οι Αμερικανοί της Puma Ocean Racing με 36 βαθμούς και το Azzam της Abu Dhabi Ocean Racing με 31, ενώ το κινεζικό Sanya έχει μόλις 4 βαθμούς, ενώ εκκρεμεί ο τερματισμός του για το δεύτερο σκέλος._ Σ. Λ.

Η κινεζική ατυχία και ο «κρυφός παράδεισος»
Tα σκάφη πάλεψαν με την μπουνάτσα για πάνω από μία εβδομάδα από την εκκίνηση, κάτι που χώρισε το στόλο ανάλογα με τις αποφάσεις των κυβερνητών. Το Groupama του Φρανκ Καμάς κατευθύνθηκε νοτιοανατολικά, προς αναζήτηση των φρέσκων ανέμων του Νότιου Παγωμένου Ωκεανού, ενώ το Sanya γύρισε βόρεια, χτίζοντας αρχικά ένα προβάδισμα 213 ν.μ., μέχρι που χτύπησε ξανά η ατυχία την κινεζική συμμετοχή. Ανοιχτά της Μαδαγασκάρης παρατηρήθηκε πρόβλημα στο κατάρτι του σκάφους, με αποτέλεσμα ο Σάντερσον να αναζητήσει ασφαλές λιμάνι για επισκευές στη στεριά. Το γαλλικό σκάφος μπήκε στη ζώνη νηνεμίας των Doldrums στις 22 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ρεκόρ ταχύτητας 478,28 ν.μ. σε ένα 24ωρο. Κάπου εκεί τα υπόλοιπα σκάφη πλησίασαν και μπήκαν σε stealth mode για το φόβο των πειρατών, εκπέμποντας στοιχεία μόνο για τη μεταξύ τους απόσταση. Για τον ίδιο λόγο, το δεύτερο σκέλος κόπηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο και μεγαλύτερο τερμάτισε σε κρυφό λιμάνι-παράδεισο, όπου τα σκάφη φορτώθηκαν σε πλοίο και μεταφέρθηκαν 100 ν.μ. μακριά από το ¶μπου Ντάμπι, από όπου ξεκίνησε το τελευταίο σπριντ προς το αραβικό εμιράτο. Νικήτρια ομάδα και στα δύο μέρη του δεύτερου σκέλους ήταν η ισπανική Telefonica, ακολουθούμενη με ελάχιστη διαφορά από την Camper Emirates Team New Zealand. Την 3άδα συμπλήρωσε το Groupama. Η συγκεκριμένη 3άδα έχει ακριβώς έτσι και στη γενική βαθμολογία του αγώνα, με 71, 64 και 51 βαθμούς, αντίστοιχα. Ακολουθούν οι Αμερικανοί της Puma Ocean Racing με 36 βαθμούς και το Azzam της Abu Dhabi Ocean Racing με 31, ενώ το κινεζικό Sanya έχει μόλις 4 βαθμούς και εκκρεμεί ο τερματισμός του για το δεύτερο σκέλος.

Διόπτευση με τα κιάλια για τον αντίπαλο, συχνή διαδικασία επιβεβαίωσης της τακτικής.

Πόσο νερό να αντέξει το δέρμα; Το επόμενο στάδιο είναι χέρια εντελώς ξερά και σκισμένα.

Ακόμα και γι’ αυτούς τους ανθρώπους που βλέπουν καθημερινά όλα τα καιρικά φαινόμενα το ουράνιο τόξο είναι πάντα ένα καλό σημάδι.

Volvo XC60 Plug-in Hybrid Concept
Παρουσιάστηκε στο Ντιτρόιτ η Plug-in υβριδική εκδοχή του XC60. Το αυτοκίνητο «φοράει» 4κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα της νέας γενιάς VEA (Volvo Environmental Architecture) της εταιρείας, ο οποίος κινεί τους εμπρός τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων και αποδίδει 280 ίππους. Η τετρακίνηση συμπληρώνεται από ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς και η συνδυασμένη απόδοση φθάνει τους 350 ίππους. Η μπαταρία φορτίζει από οικιακή παροχή και ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τρία προγράμματα οδήγησης: Pure (αμιγώς ηλεκτροκίνητο με 45 χιλιόμετρα αυτονομία), Hybrid (υβριδικό με μέση κατανάλωση 2,3 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές ρύπων 53 γρ./χλμ.) και Power για πλήρη εκμετάλλευση των 350 ίππων συνολικής ισχύος (0-100 χλμ./ώρα σε 6,1 δλ.).

Το XC60 Plug-in Hybrid φέρει τον κωδικό «Τ8», κάτι που σημαίνει ότι η απόδοση του υβριδικού συστήματος ανέρχεται στα επίπεδα ενός κλασικού V8. Η Volvo πιστεύει ότι οι 4κύλινδρες υβριδικές υλοποιήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης, χωρίς συμβιβασμούς στις επιδόσεις.