4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Paulo Carelli

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ FIAT GROUP HELLAS

«Tο αυτοκίνητο είναι αντικείμενο ελευθερίας»

Προσιτός, με μεσογειακό ταμπεραμέντο, αλλά και με ειδικότητα στις... οικονομικές κρίσεις, ο Πάουλο Καρέλι έρχεται στην Ελλάδα σε μια δύσκολη συγκυρία με σκοπό να αναγνωρίσει τα σημεία της αγοράς και να καθορίσει τη στρατηγική της εταιρείας.

Ύστερα από πέντε χρόνια στην Ισπανία, βρίσκεστε ήδη πέντε μήνες στην Ελλάδα σε περίοδο κρίσης. Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις;
Η Ελλάδα είναι μια εκπληκτική χώρα από πολλές απόψεις. Το θέμα των ημερών είναι, βέβαια, η οικονομική κρίση, αλλά τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα είναι χώρες μεσογειακές, οι κάτοικοί τους δηλαδή διαθέτουν τη δύναμη και τη νοοτροπία που θα τους επιτρέψουν να πολεμήσουν και να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες. Ειδικά από τη στιγμή που έχουν μια πιο θετική αντιμετώπιση και στην καθημερινή ζωή, βρίσκουν πάντα τον τρόπο να ελιχθούν. Στην Ισπανία η κρίση έφθασε νωρίτερα. Αρχικά δεν αναγνωρίστηκε ως τέτοια, αλλά εντέλει λήφθηκαν, κατά τη γνώμη μου, τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Εδώ η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική, με την έννοια ότι είστε πιο συνειδητοποιημένοι. Ίσως επειδή ιστορικά και από πολιτική σκοπιά ζείτε κοντύτερα στην πραγματικότητα. Η κρίση έχει διάφορα στάδια. Πρώτα έρχεται το πραγματικό οικονομικό πρόβλημα, που αναγνωρίζεται μόνο από τους ανθρώπους που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις. Το επόμενο στάδιο είναι η επιρροή που έχει το οικονομικό πρόβλημα στην καθημερινή ζωή και το τρίτο ο κοινωνικός αντίκτυπος. Αυτό που κατάλαβα τους πέντε μήνες που βρίσκομαι εδώ είναι πως ο κόσμος είναι επικεντρωμένος σε ό,τι γίνεται σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Και αυτό είναι καλό, γιατί στο τέλος θα πρέπει να βρεθεί μια λύση βασισμένη στην πραγματική ζωή. Πιο σημαντικό, όμως, είναι πως ο τρόπος αντιμετώπισης πρέπει να είναι η κινητοποίηση, και όχι η παράλυση. Η πρώτη φυσιολογική αντίδραση των περισσοτέρων είναι η παράλυση, και αυτό αποτελεί μάλλον το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις. Το σημαντικότερο είναι να αντιληφθούμε πως αυτή είναι η φυσιολογική ζωή σήμερα. Ενδεχομένως έτσι θα είναι για αρκετά χρόνια και θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη ζωή μας για να ζήσουμε με αυτό. Όχι να παραλύσετε! Πρέπει να βρείτε τον τρόπο, όπως βρέθηκε τόσες φορές στο παρελθόν. Βλέποντας το πράγμα ιστορικά, θα διαπιστώσετε πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ως Αργεντινός, μπορείτε να αναγνωρίσετε διαφορές ή ομοιότητες με την κρίση στη χώρα καταγωγής σας;
Η ομοιότητα είναι πως οι επιπτώσεις είναι τελικά οι ίδιες, το πώς θα βρεις λεφτά για να ζήσεις. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι αυτά συμβαίνουν κάθε δέκα χρόνια στην Αργεντινή. Οι κύκλοι ανάπτυξης και ύφεσης είναι δεκαετείς. Είναι στην κουλτούρα μας, είμαστε συνηθισμένοι στην κρίση και ο κοινωνικός αντίκτυπος δεν είναι τόσο δυνατός. Δεν παραλύουν οι ζωές μας, ζούμε με αυτό. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, περνάμε καλά, κάνουμε όλα αυτά που μας αρέσουν. Όταν έρχεται η κρίση, προσαρμοζόμαστε, γινόμαστε πιο συντηρητικοί, χωρίς όμως να φτάνουμε στα άκρα και να μην κάνουμε τίποτα. Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε, προσαρμόζοντας πολλά μικρά πράγματα και εντέλει τη ζωή μας στα νέα δεδομένα. Το πρόβλημα με την κρίση είναι ότι επικεντρωνόμαστε στο σήμερα και στο αύριο. Η ζωή, όμως, είναι μεγαλύτερη και πρέπει να καταλάβουμε πως τα επόμενα δύο, τρία χρόνια θα κάνουμε μικρά βήματα. Με μια μακροπρόθεσμη προοπτική δέκα, δεκαπέντε ετών θα ξεπεράσουμε ευκολότερα την κρίση, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά.

Ως Διευθύνων Σύμβουλος της Fiat Group Automobile Hellas, πώς ακριβώς μπορείτε να αντιδράσετε στην κρίση;
Το σημαντικότερο για τη θέση μου αλλά και για όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν εδώ είναι η προσπάθεια αναγνώρισης των σημείων της αγοράς, που εντέλει είναι τα σημεία του αγοραστικού κοινού. Πώς αλλάζει η συμπεριφορά των ανθρώπων, όχι μόνο από την οικονομική πλευρά, αλλά και από την κοινωνική. Η Fiat βρίσκεται σε καλή θέση χάρη στα μερίδια αγοράς που μεγαλώνουν τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και στην γκάμα των προϊόντων μας, η οποία είναι ίσως η πιο προσαρμοσμένη στην κατάσταση της αγοράς. Είμαστε δυνατοί σε οικονομικά αυτοκίνητα με χαμηλή κατανάλωση και εκπομπές ρύπων, χαμηλή τιμή αγοράς, με συντήρηση και κόστος χρήσης από τα καλύτερα της αγοράς, γι’ αυτό και είμαστε από τις δυνατότερες εταιρείες. Η καθημερινή μας εργασία είναι να αναγνωρίζουμε τι θα κάνουν όχι μόνο οι αγοραστές, αλλά και η πολιτεία, έτσι ώστε να ρυθμίζουμε αναλόγως την τακτική μας, τις παρουσιάσεις μας, την πολιτική κάθε μάρκας μας. Έχουμε από αυτοκίνητα πόλης, όπως το Fiat 500, έως τις Alfa Romeo, οι οποίες είναι συνυφασμένες με τις επιδόσεις και το ντιζάιν. Υπάρχουν πελάτες που θα επιλέξουν το πιο ορθολογικό ή καθημερινό αυτοκίνητο και άλλοι που θα προτιμήσουν το πιο ξεχωριστό από άποψη σχεδιασμού. Και από την άλλη έχουμε και τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν επαγγελματικά αυτοκίνητα, και είμαστε leader και σε αυτόν τον τομέα. Οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε στον πελάτη ότι βρισκόμαστε εδώ για να τον υπηρετήσουμε, αφού σε τελική ανάλυση το αυτοκίνητο είναι αντικείμενο ελευθερίας, του επιτρέπει να ζήσει ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Πιστεύετε πως η Fiat είναι το πιο ορθολογικό κομμάτι του Fiat Group και η Αlfa Romeo το περισσότερο συναισθηματικό;
Είναι σαφές ότι τα σπορ αυτοκίνητα απευθύνονται πιο πολύ στο συναίσθημα. Παρ’ όλα αυτά, κάθε αυτοκίνητο, ανεξαρτήτως κόστους, διαθέτει ένα κομμάτι ορθολογικό και ένα συναισθηματικό. Κατά τη γνώμη μας, τα Fiat είναι τα fun-to-drive καθημερινά, αστικά αυτοκίνητα και η Alfa Romeo, λόγω τεχνολογίας, επιδόσεων, ντιζάιν, είναι εκείνη που προσφέρει την πιο «ακραία» εμπειρία. Και οι δύο μάρκες διαθέτουν, όμως, ορθολογικές αξίες που δικαιολογούν την ύπαρξή τους, αλλά προκαλούν και συναισθήματα ώστε να προσελκύσουν διαφορετικούς πελάτες. Όπως προείπα, μία από τις δουλειές μας είναι να αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο πελάτης για κάθε προϊόν. Όταν τον αναγνωρίσεις, μπορείς να καθορίσεις καλύτερα τη στρατηγική σε κάθε αγορά.

Δε σας απασχολεί το γεγονός ότι η Lancia δε συγκαταλέγεται πια στις εταιρείες της Fiat Group Automobile Hellas;
Δε μας απασχολεί, γιατί έχουμε αρκετή δουλειά με την Alfa, τη Fiat, την Αbarth, τα επαγγελματικά μας αυτοκίνητα και, από την πλευρά μας, ως θυγατρική της Fiat S.p.A., το σημαντικότερο είναι όλες οι μάρκες να αποδίδουν καλά. Όσο καλύτερα πουλήσει η Lancia, τόσο το καλύτερο για εμάς. Γιατί τελικά στο αγοραστικό μας κοινό προσφέρουμε italianita (σ.σ.: ιταλική αυτοκινητική κουλτούρα). Σύμφωνα με την παρούσα κατάσταση, τη χώρα και πολλούς άλλους παράγοντες, η απόφαση ήταν η Lancia να εκπροσωπηθεί από ανεξάρτητο εισαγωγέα.

Πόσο σημαντικό είναι το Panda για εσάς;
Το Panda είναι σαν αυτόνομη μάρκα, είναι τόσο καλά τοποθετημένο στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι μέρος της ιστορίας της Fiat. Τώρα αποτελεί ένα τελείως νέο προϊόν, το οποίο διατηρεί τις αξίες που το κατέστησαν τόσο επιτυχημένο αυτοκίνητο. Με περισσότερη τεχνολογία, ακολουθώντας την κοινωνική απαίτηση για ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης. Και είναι πολύ σημαντικό το περιβάλλον, επιβάλλεται να αφήσουμε στην επόμενη γενιά έναν καλύτερο κόσμο. Θυμάμαι πως, ξεκινώντας στο Τορίνο, ένα από τα πρώτα πράγματα που ο κ. Μαρκιόνε ζήτησε από όλους τους μάνατζερ ήταν να εκπαιδευτούν στον τομέα της αειφορίας. Για να καταλάβουμε ότι αειοφορία είναι ένας τρόπος όχι απλώς να κάνουμε μπίζνες, αλλά και να δουλεύουμε συνειδητά με σεβασμό προς το περιβάλλον. Και είναι εφικτό.

Αυτός δεν είναι, ωστόσο, και ένας τρόπος να ξεχωρίσει μια εταιρεία από τον ανταγωνισμό;
Πιστεύω πως είναι, γιατί επικεντρωνόμαστε στον τομέα όπου είμαστε ήδη δυνατοί. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνολογίες για να πετύχεις τη χαμηλή εκπομπή ρύπων. Εμείς τα τελευταία πέντε χρόνια εστιάσαμε τις προσπάθειές μας σε βιώσιμες τεχνολογίες, σε ντίζελ, στον TwinAir, στο φυσικό αέριο. Υπάρχουν άλλες εταιρείες που ασχολούνται με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία σίγουρα αποτελούν μια εναλλακτική. Και εμείς δουλεύουμε και επενδύουμε σε αυτά, όμως βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα πιστεύουμε στην εξέλιξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Και φυσικά υπάρχει και το θέμα του κόστους...

Από την άλλη, όμως, η Fiat δεν είναι κατά κάποιον τρόπο υποχρεωμένη να προσφέρει ηλεκτρικά αυτοκίνητα για το ίματζ και μόνο;
Νομίζω πως όχι. Ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι η ηλεκτροκίνηση είναι η ενδεδειγμένη λύση για το μέλλον. Αν, ωστόσο, η αγορά προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, θα είμαστε έτοιμοι να την ακολουθήσουμε. Αλλά δεν πιστεύω πως τα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξει τέτοια τάση. Το ίματζ κάθε μάρκας μπορεί να προκύψει από το ίδιο το προϊόν, μπορεί όμως να βασιστεί στον τρόπο παρουσίασής του στην αγορά, εξηγώντας στον κόσμο τι ακριβώς προσφέρει η τεχνολογία του. Η δική μας κατεύθυνση είναι η πιο βιώσιμη και δίνει την ευκαιρία στους πελάτες να αποκτήσουν το αυτοκίνητο που θέλουν χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη τους.

Πώς κρίνετε την επιστροφή της Fiat στις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας;
Πιστεύω πως η επιστροφή είναι πολύ σημαντική, καθώς πρόκειται για τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, και σήμερα, για να συγκαταλέγεσαι στους μεγάλους της αυτοκινητοβιομηχανίας, οφείλεις να ξεπεράσεις τα ευρωπαϊκά όρια και να μπεις σε αγορές αναπτυσσόμενες και μεγάλες, που θα σου επιτρέψουν να αξιοποιήσεις τους πόρους σου και να μειώσεις το κόστος. Για κάθε εταιρεία είναι επιβεβλημένη αυτή η κίνηση.

Δεν είναι, ωστόσο, και ένα μεγάλο ρίσκο;
Όλες οι δουλειές είναι συνυφασμένες με ρίσκο. Μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες των ανθρώπων που διοικούν την εταιρεία είναι να αποδεχθούν και να ελέγξουν το ρίσκο. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχουν μπίζνες χωρίς ρίσκο. Αν τις βρείτε, παρακαλώ ενημερώστε με αμέσως, κι εγώ θα επενδύσω όλα μου τα χρήματα σε αυτές! Προφανώς γνωρίζετε ότι η κινεζική λέξη για την κρίση αποτελείται από δύο χαρακτήρες που σημαίνουν «κίνδυνος» και «ευκαιρία». Για να αρπάξεις την ευκαιρία, λοιπόν, πρέπει να αποδεχθείς τον κίνδυνο.

Πιστεύετε πως η ανερχόμενη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να αποτελέσει μια εν δυνάμει απειλή ειδικά για τη Fiat;
Πιστεύετε πως οποιοδήποτε κινεζικό προϊόν είναι ανταγωνιστικό ως προς άλλα προϊόντα; Σίγουρα, αργά ή γρήγορα, θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν κάθε βιομηχανία, αλλά δε θεωρώ ότι θα απειλήσουν ειδικά τη Fiat, από τη στιγμή που δε βασίζεται μόνο στη χαμηλή τιμή αγοράς. Είναι το ντιζάιν, η τεχνολογία, το συναίσθημα. Υπάρχει, βέβαια, και ο αντίλογος στο παράδειγμα των Κορεατών κατασκευαστών, οι οποίοι ξεκίνησαν από μια ορθολογική προσέγγιση, σήμερα όμως δουλεύουν αρκετά πάνω στο συναίσθημα. Σίγουρα οι Κινέζοι είναι εν δυνάμει ανταγωνιστές για όλους τους κατασκευαστές, όχι όμως ειδικά για τη Fiat.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Πάουλο Καρέλι γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1965 και είναι ιταλικής καταγωγής. Σπούδασε Marketing & Business Administration και έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε την καριέρα του στο γκρουπ Fiat το 1996, όπου, μετά τη θητεία του σε διάφορες διευθυντικές θέσεις σε Αργεντινή, Ιταλία και Ισπανία, ανέλαβε τα καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της Fiat Group Automobiles Hellas το Σεπτέμβριο του 2011.