4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Seat Mii

Δε φαίνεται, αλλά είναι ίδιο με το up! της μαμάς, όπως άλλωστε ίδιο είναι και το αντίστοιχο Skoda! Το σημαντικό: δεν το κρύβουν, δεν παραμυθιάζονται, όμως την ίδια ώρα αισιοδοξούν...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ μας με τα νέα διοικητικά στελέχη της Seat στη Βαρκελώνη, στο Μαρτορέλ, όπου βρίσκεις τα πάντα όλα για τη Seat αλλά και την αλυσίδα παραγωγής του Q3, προηγήθηκε της γνωριμίας με το Mii. Στο δρόμο μας ο Γάλλος Πολ Σεβάν και, αν σκεφτείς «να ακόμα ένας Αντιπρόεδρος, και μάλιστα Γάλλος, οπότε άντε να τελειώνουμε, να πάμε να οδηγήσουμε την ισπανική παραλλαγή του “μπιζού”», γρήγορα διαψεύδεσαι. Ο πολύπειρος ex Peugeot (pas mal) μάνατζερ σε πείθει ότι μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, σχολιάζοντας το χθες, το σήμερα και το αύριο μιας μάρκας που αναζητά ταυτότητα και χαρακτήρα, ως αντίδραση μάλιστα στα θέλω και στα πρέπει της μαμάς εταιρείας, της VW, η οποία επί του προκειμένου συχνά-πυκνά πυροβολεί το πόδι της.

«Δεν είμαστε Alfa Romeo»...
Με το «καλημέρα» επί της ουσίας λοιπόν. Αφού μάθαμε ότι το χρώμα λανσαρίσματος του Mii είναι κίτρινο, ενώ αύριο όλη η δουλειά αφορά ένα κομψό αλλά και κλασικό νέο Leon, νιώσαμε άνετα, οπλίσαμε και πυροβολήσαμε: «Μα, είστε η Alfa του γκρουπ και δε βλέπουμε αντίστοιχες προτάσεις». Απάντησε αμέσως, και είναι σίγουρο πως, αν ήταν η δεύτερη φορά της μεταξύ μας γνωριμίας, θα μιλούσε «γαλλικά». Με νόημα, ευγενικά και πειστικά, απλώς υπογράμμισε: «Καμία σχέση! Είμαστε η Seat, φίλε μου. Λατίνοι σε φιλοσοφία, με γερμανική τεχνολογία. Έχουμε το δικό μας DNA» συμπλήρωσε και, επειδή χαμογελάσαμε (σ.σ.: ποιος δε θέλει τη Seat δυνατή;), ένιωσε άνετα και, αφού μας ανέλυσε το σχέδιο διείσδυσης στην Κίνα (μας κάλεσε στην Έκθεση στο Πεκίνο τον Απρίλιο) και τον τρόπο επαναλανσαρίσματος, μας υπενθύμισε ότι είναι Πρωταθλητές Ισπανίας σε πωλήσεις το ’10-’11, ενώ «θα κερδίσουμε και το 2012 με το Μii...».
Ο μεταξύ μας επίλογος γράφτηκε μέσα από τα καλά του λόγια για την Τεχνοκάρ και την προσπάθεια επιβίωσης που γίνεται, προσπάθεια που δημιουργεί προϋποθέσεις για καλύτερο αύριο και μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε αμέσως, «εδώ και τώρα», τα ηλεκτρικά Seat!

Στην πρίζα...
Είναι πλέον σαφές. Δεν πρόκειται ούτε για μόδα, ούτε για βίτσιο. Όσο και αν στην Ελλάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια σκέψης για πριμοδότηση αγοράς και επένδυση σε εγκαταστάσεις υποστήριξης, το όποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι γεγονός! Στις αρχές του μήνα ήταν το ηλεκτρικό up!, μετά, στη Βαρκελώνη, το Focus, και κρίμα που το εμπάργκο σκοτώνει την ενημέρωση. Επί του προκειμένου, με το Altea «φουλ ρεύμα» και με το plug-in υβριδικό Leon δεν τίθεται θέμα. «Οδηγείς, διαβάζεις, γράφεις και σχολιάζεις, ώστε να βελτιώσουμε τα πρωτότυπα και να είμαστε έτοιμοι το 2015».
Σκεπτόμαστε πώς θα είναι η Ελλάδα τότε, θεωρούμε ότι «στη χειρότερη» θα τα αραδιάσει ο Ευτύχιος στο Αεροδρόμιο, αφού η Aegean είναι ένα δείγμα για το τι μπορεί ο άλλος Έλληνας που ξέρει να δημιουργεί. Ο χρόνος πιέζει, όμως, και η ευκαιρία να δοκιμάζεις το αύριο περιέχει στοιχεία πρόκλησης, όποιο και αν είναι το μέλλον της χώρας μας.
Με το φουλ και μόνο ρεύμα Altea σε πρώτη φάση, και το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για το πιο δυνατό αλλά και θορυβώδες από ό,τι αντίστοιχο έχουμε δοκιμάσει. Πύραυλος αυτό το μίνι τρόλεϊ χωρίς κεραίες, σε σημείο μάλιστα που μας παρασύρει να το οδηγήσουμε... «Πόσα χιλιόμετρα η αυτονομία;» ρωτάμε τον ιαπωνικών διαστάσεων Ισπανό συνοδηγό μας, έναν τύπο μετρ στα ηλεκτρικά, ο οποίος μιλά πολύ γρήγορα και πειστικά. «Λογικά, εύκολα 130 χιλιόμετρα. Έτσι, σαν FR που οδηγείς, δεν περνάμε τα 100 χιλιόμετρα» σχολιάζει με νόημα... «Ακούγεται αρκετά περισσότερο από το Leaf» επιμένουμε, ώστε να τον προκαλέσουμε. «Να μας ακούνε οι πεζοί, έτσι που πας» η απάντηση, για να μας εξηγήσει πως δουλεύουν πάνω στο θόρυβο με σκοπό να συνδυάζεται η απαιτούμενη σιγή εντός με ήχο εκτός, αιφνιδιάζοντάς μας. Αγοράστε ένα Leaf, και όχι μόνο (είπαμε, το εμπάργκο...), σκεφτήκαμε, αλλά δε μιλήσαμε, σεβόμενοι τη δουλειά ανθρώπων που εργάζονται σκληρά για να δημιουργήσουν ένα ενδιαφέρον πακέτο, με προοπτική να είναι έτοιμο αύριο και να μείνει σύγχρονο για πολλά χρόνια!
Με το υβριδικό Leon, με το οποίο πας για 50 χιλιόμετρα ρεύμα και μετά αναλαμβάνει ο βενζινοκινητήρας, η εικόνα δεν είναι διαφορετική. «Κοντά στο πανέτοιμο» για εμάς, «θέλει δουλειά ακόμη» για τους ειδικούς, οπότε είναι σαφές πως πορεύονται σε καλύτερα δουλεμένο δρόμο. Μας φάνηκε πιο αργό, λιγότερο διασκεδαστικό και η εκτίμηση του ειδικού είναι ότι το μεγαλύτερο βάρος κάνει τη διαφορά, ακόμα και σε αίσθηση.
Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση, και τα δύο αυτοκίνητα είναι περιποιημένα, και μόνο ο πολύπειρος θα βρει μειονεκτήματα, ενώ ο ειδικός θα εντοπίσει και τις ατέλειες συνδεδεμένες με την επαναφόρτιση μέσα από τη διαδικασία της επιβράδυνσης. Στην περίπτωσή μας, σχολιάζουμε πως εντέλει είναι έξυπνο, είναι το σωστό οι εφαρμογές με περισσότερο ή λιγότερο ρεύμα να γίνονται σε κλασικά αμαξώματα παραγωγής. Έχεις δυνατότητα επιλογής στην ίδια βάση, με την Toyota να διδάσκει σε αυτήν τη στρατηγική, προσφέροντας Auris και Yaris σε τριπλή παραλλαγή!

Το Mii
Τριπλή παραλλαγή και για τη μίνι πρόταση της VW, και είναι σαφές πως άργησαν, αλλά εντέλει κατάφεραν οι Γερμανοί να προσφέρουν στους συνεργάτες τους ένα μικρό με ποιότητα Polo-Ibiza, με εντυπωσιακό μάλιστα πλουραλισμό σε εκδόσεις σε όλα τα επίπεδα. Το δικό μας 3θυρο κόκκινο 75άρι, με τα logo της Seat να μας θυμίζουν πως είμαστε στην Ισπανία και το κατηφορικό «υγρό», αλλά γρήγορο κομμάτι να επιβεβαιώνει την ποιότητα του πλαισίου. Τα φρένα δεν πήραν χαμπάρι, όπως λέγεται, παρά το μεταφερόμενο βάρος δύο υπέρβαρων και ενός τρίτου με αντίστοιχη προοπτική. Υπό πίεση βγάζεις ειδήσεις, πάντως, και βέβαια δεν είναι μυστικό ότι το Mii θα κοσμεί από το Μάιο τις εκθέσεις με Seat σε 3θυρο και σε 5θυρο αμάξωμα με κινητήρες 60 και 75 ίππων. Με την ευκαιρία, σε σχέση με την εικόνα τα ίδια χρώματα συνδυάζονται με νέα λογότυπα, καινούργιο σήμα κατατεθέν, και πηγαίνετε να δείτε την αλλαγή στο περίπτερό τους στη Γενεύη, αφού, όπως είπαμε, οι Ισπανοί έχουν κέφια και δεν το κρύβουν. Εννοείται πως στην ελληνική αγορά το Mii δε θα κάνει περίπατο και, πέρα από το παιχνίδι των τιμών, να η ευκαιρία πιστοποίησης του καινούργιου προφίλ ώστε να ξεπεραστεί ο περιορισμός που προκύπτει όταν μπαίνουν στεγανά. Σημαντική η αγορά των νέων, αλλά γίνεται η μισή δουλειά, όταν δεν μπορείς να τους κρατήσεις την επόμενη ημέρα και, κυρίως, όταν δεν μπορείς να απευθυνθείς σε όλη την οικογένεια με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο!

Επιτέλους ειλικρινείς!
Δε ζαλιστήκαμε από το Mii (ότι πάθαμε... πάθαμε), δεν είναι αγαπημένη μας λύση τα ηλεκτρικά (μας τιμά πάντως ως επαγγελματίες η αποκλειστικότητα της δοκιμής), και είναι μάλιστα απίθανο να τα προλάβουμε στην πλήρη τους εξέλιξη, αλλά κάθε άλλο παρά χάσαμε το χρόνο μας στη Βαρκελώνη. Γνωρίσαμε τη νέα διοίκηση της Seat και, πέρα από τα παραπάνω, τα αισιόδοξα λόγια, τα οποία ίσως μάλιστα ξυπνήσουν άσχημα τους Γερμανούς αξιωματούχους, διακρίναμε ότι ξέρουν το τι απαιτείται και το πώς υλοποιείται ώστε ο Ισπανός κατασκευαστής του γκρουπ να συνδυάσει το χαρακτήρα της μάρκας με την τεχνολογία που προσφέρει σε όλα τα επίπεδα ο κολοσσός. Το κυριότερο. Ούτε Alfa, ούτε το δικό μας το Mii «πατάει αλλιώς», ούτε τα απίστευτα «θα είναι φτηνό, στοχεύουμε στους νέους». Θα το θυμόμαστε. «Είμαστε η Seat» γαμώτο. Η τελευταία λέξη είναι δική μας και έχουμε «εξουσιοδότηση» μέσα από την 5χρονη ιερή συνεργασία (οι αγώνες δεν είναι παιχνίδι), που δημιουργεί ισόβια αμοιβαία εμπιστοσύνη._ Σ. Χ.

ΥΓ: Ο υπογράφων, ως «Στρατισίνο», συνεργάστηκε με τη Seat Τεχνοκάρ από το 1996 έως και το 2000, όντας οδηγός αγώνων του Ομίλου Βασιλάκη.

e-ALTEA
Το μικρομεσαίο πολυμορφικό της Seat στην αμιγώς ηλεκτροκίνητη εκδοχή του κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 85 kWh (114 ίππων) που αποδίδει 27,5 χλγμ. ροπής, στα επίπεδα δηλαδή ενός υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων. Η τελική ταχύτητα του οχήματος έχει οριστεί στα 135 χλμ./ώρα. Η μπαταρία που τροφοδοτεί το σύστημα είναι των 26,6 kWh και δίνει αυτονομία στο e-ALTEA 135 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει κατανάλωση 198 Wh ανά χλμ., μιας και τα... λίτρα/100 χλμ. δε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μονάδα μέτρησης στην περίπτωση ενός ηλεκτρικού μοντέλου. Το βάρος του αυτοκινήτου είναι, φυσικά, κατά τι αυξημένο, αγγίζοντας τα 1.660 κιλά (μεικτό 2.110), ενώ στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά πάνελ οροφής για αύξηση της αυτονομίας, πακέτο κινητής τηλεφωνίας με πρόσβαση στο Ίντερνετ και σύστημα τηλεματικής παρακολούθησης, για την περίπτωση που χρησιμοποιηθεί σε στόλο αυτοκινήτων.

LEON PLUG-IN HYBRID
Το Leon ακολουθεί μια πιο συμβατική, υβριδική λύση για τα μηχανικά του μέρη. Συνδυάζει τον ηλεκτροκινητήρα των 85 kW (114 ίππων) με έναν... κλασικό πλέον 1.4 TSI, που αποδίδει ακόμη 114 ίππους. Η συνδυασμένη ισχύς, φυσικά, δεν είναι άθροισμα των δύο, αλλά προκύπτει συνδυαστικά και ανέρχεται στα 120 kW, ήτοι 160 ίππους. Το Leon μπορεί να οδηγηθεί ως αμιγώς ηλεκτρικό όχημα για 52 χιλιόμετρα, με μέγιστη ταχύτητα 120 χλμ./ώρα, κάτι που μεταφράζεται σε μέση ηλεκτρική κατανάλωση 185 Wh/χλμ. Στην πλήρως υβριδική λειτουργία, η τελική ταχύτητά του είναι 170 χλμ./ώρα και η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 5,3 λίτρα/100 χλμ., κάτι που μεταφράζεται σε εκπομπές ρύπων CO2 39 γρ./χλμ. Η αυτονομία, σε αυτήν την περίπτωση, φθάνει τον εντυπωσιακό αριθμό των 900 χλμ. Το βάρος του plug-in υβριδικού Leon ανέρχεται στα 1.680 κιλά και, όπως στην περίπτωση του Altea, είναι εφοδιασμένο με σύστημα τηλεματικής για χρήση σε στόλο αυτοκινήτων.

SEAT Mii
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 999 κ.εκ. 999
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 60 ίπποι/6.000 σ.α.λ. 75/6.200
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 9,7 χλγμ./3.000-4.300 σ.α.λ. 9,7/4.300
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHK.xΠΛ.xYΨ. 3.5570x1.641x1.478 χλστ.
METAΞONIO 2.420 χλστ.
BAPOΣ 854 κιλά 854
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 14,4 δλ. 13,2
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 160 χλμ./ώρα 171
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 4,5 λίτρα/100 χλμ. 4,7
ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 105 γρ./χλμ. 108
*TIMEΣ KATAΣKEYAΣTH