4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ford C-MAX 1.6 D

Ήδη από το ξεκίνημά της, η γκάμα του C-MAX διέθετε τις «απαιτούμενες» πετρελαιοκίνητες εκδόσεις. Με τις μεγαλύτερες, 2λιτρες, των 140 και των 163 ίππων να φλερτάρουν με το όριο του... απλησίαστου στην ελληνική αγορά, επικεντρωνόμαστε στη βασική των 1,6 λίτρων και των 115 ίππων.

ΑΠΟ χρόνια γνωστά τα νερά της κατηγορίας των μικρομεσαίων MPV για τη Ford, η οποία, έχοντας στη διάθεσή της τεχνολογία και υλικά πρώτης ποιότητας, μπορεί με άνεση να κινηθεί σε ένα χώρο που αρκετοί ανταγωνιστές θεωρούν χάσιμο χρόνου και χρήματος (σημαντική η πτώση πωλήσεων στην κατηγορία σε όλες τις αγορές), από τη μία χωρίς να ρισκάρει μέρος των πωλήσεών της αλλού, και από την άλλη δείχνοντας πως σέβεται και τον οικογενειάρχη που δεν είναι κολλημένος στην μπερλίνα. Με την τελευταία γενιά του C-MAX η Ford δείχνει να έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στον ανταγωνισμό, όπως είναι τα Peugeot 3008, VW Golf Plus και Touran, Renault Scenic κ.ά., εκμεταλλευόμενη όχι μόνο τα κορυφαία, όπως αποδεικνύεται, δυναμικά χαρακτηριστικά του αμαξώματος, αλλά και τους εξαιρετικούς EcoBoost βενζινοκινητήρες, που χαρίζουν στο μεγάλο αμάξωμα και οδηγική ευχαρίστηση - υποσκελίζοντας ταυτόχρονα τις ατμοσφαιρικές εκδόσεις των 105 και των 125 ίππων.
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση του πιο «ήπιου» ντίζελ με τους 115 ίππους; Πρόκειται, φυσικά, για το υπερτροφοδοτούμενο σύνολο των 1.560 κ.εκ. τεχνολογίας common rail, που φοράει και το Focus, το οποίο όμως καλείται να αντεπεξέλθει σε σχεδόν 100 κιλά βαρύτερο αμάξωμα, το οποίο δεν προδιαθέτει για σπορτίφ οδήγηση. Και αυτό -τονίζουμε-, όχι λόγω αδυναμίας, όσο λόγω χαρακτήρα, αφού κατά τα άλλα το πλαίσιο του C-MAX είναι ίσως ό,τι πιο στιβαρό έχουμε συναντήσει σε αυτοκίνητο του είδους, ενώ η ανάρτηση και το τιμόνι με την ηλεκτρική υποβοήθηση, πατώντας στα πρότυπα του Focus, βγάζουν στην επιφάνεια και «άλλες» αρετές του C-MAX.
Ο 1.600άρης ντίζελ με την άφθονη ροπή (27,5 χλγμ./1.750-2.500 σ.α.λ.) και τις αρκετά μακριές σχέσεις μεταμορφώνει το κατά τα άλλα ογκώδες αμάξωμα σε ένα ιδιαίτερα εύχρηστο ακόμα και για την καθημερινή μετακίνηση αυτοκίνητο, τη στιγμή που σε ανοιχτούς δρόμους το C-MAX σαφέστατα βρίσκεται στο στοιχείο του. Το μόνο αρνητικό του προκύπτει από τη μακριά κλιμάκωση του κιβωτίου, που αναμενόμενα καθυστερεί το «ξύπνημα» του κινητήρα, ο οποίος πρακτικά αποδίδει τα μέγιστα μεταξύ 2.000 και 4.000 σ.α.λ. Πέρα από αυτό το όριο, ο οδηγός δεν έχει κανένα λόγο να πιέσει, παρά μόνο να εκμεταλλευθεί τη ροπή και να κινηθεί με μία πάνω στο 6άρι μηχανικό κιβώτιο. Θετικό είναι το γεγονός της πολύ καλής ηχομόνωσης του κινητήρα, ενώ ακόμα θετικότερη και σημαντικότερη κρίνεται η απόδοση των φρένων, που από τα 120 χλμ./ώρα χρειάστηκαν 57,8 μέτρα για ακινητοποίηση, όντας παράλληλα πολύ καλά σε αίσθηση και διάρκεια.
Το αποτέλεσμα σε εξισώσεις του είδους, πάντως, έχει να κάνει με την κατανάλωση, και εδώ, παίρνοντας ως «αντίπαλο» του 1.6 Diesel τον αντίστοιχης χωρητικότητας EcoBoost με τους 150 ίππους, λόγω κόστους, μιας που σε επίπεδο επιδόσεων ο 150άρης ξεφεύγει (ενδεικτικά: 50-80 χλμ./ώρα με 3η σχέση 4,5 δλ. για το ντίζελ, 3,8 για τη βενζίνη, με 4η 7,7 έναντι 5,5 και με 5η 10,1 έναντι 6,7), νικητής αναδεικνύεται το πρώτο, με μια μέση κατανάλωση της τάξης των 7,8 λίτρων/100 χλμ. (9,7 το EcoBoost), τιμή που μπορεί να πέσει και κάτω από τα 7 λίτρα με ήπια οδήγηση. Σε κάθε περίπτωση, και σε αυτήν του την εκδοχή το C-MAX δείχνει αψεγάδιαστο, κάτι που σημαίνει ότι η επιλογή μεταξύ ντίζελ και βενζίνης αποτελεί για καθέναν ξεχωριστά υποκειμενική απόφαση, με βάση τα χιλιόμετρα που διανύει._ 4Τ

FORD C-MAX 1.6 DIESEL
ΥΠΕΡ/ΑΝΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΚΑΤΑ/ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΧΑΜΗΛΑ