4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, GP Ιταλίας & Σιγκαπούρης

Με τον Φέτελ να έχει επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές ακατανίκητος, το ενδιαφέρον έχει ήδη στραφεί προς το 2014, που θα σημάνει την επιστροφή του Ράικονεν στη Ferrari!

ΤΟ λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι ο Φέτελ δέχεται γιουχάισμα σχεδόν σε κάθε βάθρο, πλέον. Το είδαμε στο Σίλβερστοουν για πρώτη φορά. Στο Βέλγιο αποδόθηκε στους διαδηλωτές της Greenpeace, στην Ιταλία ήταν αναμενόμενο και στη Σιγκαπούρη ο Γερμανός το απέδωσε στους... τουρίστες - που ήταν ντυμένοι στα χρώματα της Ferrari. Αλλά είναι αλήθεια ότι ο Φέτελ έχει γίνει ο «κακός» της υπόθεσης. Διόλου δύσκολο για κάποιον που νικάει συνεχώς, ιδίως έπειτα από την -αρκετά πρόσφατη- παντοκρατορία ενός συγκεκριμένου συμπατριώτη του... Ωστόσο, το περιστατικό της Μαλαισίας, όπου ο Φέτελ έκανε του κεφαλιού του κλέβοντας τη νίκη από τον Γουέμπερ ενάντια στις εντολές του pit wall της Red Bull, έχει στιγματίσει τον νεαρό Γερμανό, ο οποίος σίγουρα δεν άξιζε τέτοια αντιμετώπιση, δεδομένων των επιδόσεών του στη Σιγκαπούρη, όπου σημείωσε το 3ο grand chelem (pole, νίκη, ταχύτερος γύρος και επικεφαλής όλων των γύρων του αγώνα) της καριέρας του. Ο Νίκι Λάουντα είχε απόλυτο δίκιο όταν χαρακτήρισε την κατάσταση του γιουχαΐσματος «γελοία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι κάνει αυτός ο οδηγός».
Ο Φέτελ δεν είχε αντίπαλο σε Ιταλία και Σιγκαπούρη. Στη Μόντσα, που υποτίθεται ότι αποτελεί τη χειρότερη πίστα του πρωταθλήματος για τη Red Bull, η RB9 ήταν άπιαστη στα χέρια του Γερμανού. Βοήθησε, βέβαια, και το γεγονός ότι οι αντίπαλοί του έθεσαν εαυτούς εκτός μάχης από δικά τους λάθη. Η Lotus έφερε ένα μονοθέσιο μεγαλύτερου μεταξονίου (κατά 10 εκ.), το οποίο όμως δεν είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τα υποχρεωτικά τεστ ακαμψίας κατά τον τεχνικό έλεγχο, λόγω κατασκευαστικού ελαττώματος στο εμπρός μέρος του πατώματος. Ο Χάμιλτον, με μια στιγμιαία απώλεια αυτοσυγκέντρωσης, κατέληξε να μην προκριθεί στο Q3, όπου η Ferrari δε συγχρόνισε σωστά τα μονοθέσιά της για να πετύχει το κόλπο με το slipstreaming στις ευθείες. Ο Αλόνσο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον ασύρματο αμέσως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Ferrari: «Πραγματικά, είστε ιδιοφυΐες...». Πριν μιλήσει στις κάμερες, όμως, κάποιος του υπενθύμισε πως βρίσκεται στην Ιταλία και, κατά συνέπεια, οι δηλώσεις του ήταν... μέλι-γάλα! Ωστόσο, είχε καταλήξει στην πέμπτη θέση εκκίνησης και, μέχρι να ανέλθει στη 2η στον αγώνα, ο Φέτελ έκανε ήδη ό,τι ήθελε, όντας μακράν μπροστά.
Στη Σιγκαπούρη ο Γερμανός απλώς βρισκόταν «αλλού», εκμεταλλευόμενος πλήρως τα πλεονεκτήματα του εφέ των εξατμίσεων που τροφοδοτούν το διαχύτη της Red Bull, όντας στο γκάζι νωρίτερα από όλους στις εξόδους των στροφών. Στο Q3 κατάφερε να εξοικονομήσει ένα καινούργιο σετ μαλακής γόμας για τον αγώνα, επιλέγοντας να μη βγει στην πίστα για δεύτερη φορά. Μπορεί να μην ήταν δημοφιλής απόφαση, αλλά οφείλεται εξ ολοκλήρου στους κανονισμούς. Στον αγώνα το αυτοκίνητο ασφαλείας παρενέβη στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τη στρατηγική του, αλλά κατάφερε να «εξαγοράσει» ένα επιπλέον pit stop, μέσα σε μόλις 15 γύρους στην πίστα, με τη μεγαλύτερη απώλεια χρόνου στο pit lane. Ο Φέτελ δείχνει να έχει ήδη «καθαρίσει» την υπόθεση «τίτλος». Η εγκατάλειψη του Γουέμπερ στη Σιγκαπούρη (στον τελευταίο γύρο), που υπενθύμισε ότι η αξιοπιστία της Red Bull δεν είναι απυρόβλητη, αποτελεί ίσως το μοναδικό παράγοντα στον οποίο μπορούν πλέον να εναποθέσουν τις ελπίδες τους για τον τίτλο οι άνθρωποι του Μαρανέλο. Ίσως στην Ιταλία ήδη ονειρεύονται το 2014, που θα αγωνιστούν με το δίδυμο Αλόνσο-Ράικονεν.

Φωτιά και πάγος
Μόλις τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Ferrari έκλεισε συμφωνία βασικού σπόνσορα με την ισπανική τράπεζα Santander. Βασική προϋπόθεση της συμφωνίας: να ντυθεί στα κόκκινα ο Αλόνσο. Η Ferrari δεν μπορούσε τότε να διώξει τον Φελίπε Μάσα, που πίεζε σκληρά να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση έπειτα από το σοβαρό τραυματισμό του στην Ουγγαρία το 2009. Συνεπώς, η Scuderia έκανε «διακανονισμό» που είδε τον Κίμι Ράικονεν να αποχωρεί από το Μαρανέλο μία σεζόν νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το συμβόλαιό του, με μια βαλίτσα 20 εκατομμυρίων -ισπανικών- ευρώ στο χέρι. Ο πρόεδρος, Λούκα ντι Μοντετζέμολο, δεν είχε κρύψει την απογοήτευσή του από τις επιδόσεις και το κίνητρο του Ράικονεν, αναμασώντας την αγαπημένη του ατάκα περί δίδυμου αδερφού του Φινλανδού. Εντούτοις, όσοι είχαν συνεργαστεί μαζί του στην ομάδα είχαν διαφορετική άποψη, έχοντας εκτιμήσει την εκθαμβωτική ταχύτητά του, την ακρίβεια των -λακωνικών- τεχνικών πληροφοριών του και το χαρακτήρα του. Αυτό που του έλειπε ήταν η διάθεση να συσπειρώσει την ομάδα γύρω του, όπως έκανε παλιά ο Σουμάχερ. Ο Αλόνσο αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο την απάντηση σε αυτήν την έλλειψη.
Ενώ ο Ράικονεν έφερνε... τούμπες σε χαντάκια για δύο χρόνια (WRC) πριν επιστρέψει με εντυπωσιακό τρόπο στην F1, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων σεζόν ο Μάσα έχει ανέβει στο βάθρο με τα χρώματα της Ferrari μόλις οκτώ φορές. Αντίστοιχα, o Αλόνσο έχει σημειώσει 11 νίκες (41 φορές στο βάθρο) στο ίδιο χρονικό διάστημα. Ίσως ο Βραζιλιάνος να μην ανέκαμψε ποτέ πλήρως από το ατύχημα που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή. Ίσως να μην κατάφερε να λειτουργήσει υπό το καθεστώς όπου ο Αλόνσο ήταν το επίκεντρο ολόκληρης της προσοχής.

Τα εν οίκω...
Επί τέσσερα χρόνια ο Ισπανός ήταν βασιλιάς του Μαρανέλο. Όλοι δούλευαν για αυτόν. Δεν έχει, ωστόσο, καταφέρει να ανακηρυχθεί πρωταθλητής στα κόκκινα, έχοντας χάσει δύο φορές τον τίτλο στο φινάλε της σεζόν. Στα μάτια του δεν έφταιγε ο ίδιος, επρόκειτο για ευθύνη της Scuderia, όπως και η φετινή απώλεια ελπίδων για τον τίτλο. Σε αντίθεση με τον Σουμάχερ και τον Ράικονεν, που δεν έβγαζαν τα άπλυτα στη φόρα, ο Αλόνσο άρχισε να ανοίγει το στόμα του και να κατηγορεί την ομάδα, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Μοντετζέμολο.
Η Ferrari είχε αρχίσει να ψάχνει τον αντικαταστάτη του Μάσα αρκετά νωρίς φέτος, προσεγγίζοντας τον Νίκο Χούλκενμπεργκ. Ο Γερμανός βρέθηκε με ένα συμβόλαιο για το 2014 στα χέρια του στο GP Ουγγαρίας (26-28/07), από το οποίο όμως έλειπε η υπογραφή της Ferrari. Έπειτα από οκτώ εβδομάδες διαπραγματεύσεων (και πέντε δικηγόρους να επεξεργάζονται τη συμφωνία), όπως δήλωσε ο μάνατζερ του «Χουλκ», Βέρνερ Χάινζ, το βράδυ (22:50) της Τρίτης 10/09 ενημερώθηκε μέσω SMS(!) από τον διευθυντή της Scuderia, Στέφανο Ντομενικάλι, ότι η Ferrari δε θα χρειαστεί τις υπηρεσίες του Γερμανού. Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Μάσα είχε ανακοινώσει μέσω του twitter ότι δε θα συνεχίσει τη σταδιοδρομία του στo Μαρανέλο. Την επομένη η Ferrari ανακοίνωσε την επιστροφή του Ράικονεν στην ομάδα.
Πότε, όμως, ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή Ferrari και Ράικονεν; Τον Ιούνιο του... 2012! Ο Κίμι είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Scuderia και ο Ντομενικάλι -που είχε διατηρήσει επαφές με τον Φινλανδό- υποστήριζε την ιδέα. Ο Μοντετζέμολο, όμως, δεν ήταν ακόμη πεπεισμένος, θεωρώντας πρόωρη μια τέτοια κίνηση, και προτίμησε τον Μάσα. Φέτος ο Ράικονεν είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Lotus γνώριζε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει για να τον διατηρήσει, κυρίως στον οικονομικό, αλλά και στον τεχνικό τομέα. Αναφέρεται ότι η ομάδα τού χρωστάει πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο διευθυντής της, Ερίκ Μπουγιέ, δήλωσε ότι και πέρυσι είχε συμβεί το ίδιο πράγμα, με τον Φινλανδό να πληρώνεται στο τέλος της χρονιάς. Δυστυχώς, η έλλειψη πόρων συνεπάγεται έλλειψη εξέλιξης, και ο Κίμι το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.
Η Lotus ανακοίνωσε τον Ιούνιο την πώληση του 35% στην επενδυτική πολυεθνική Infinity Racing, αλλά η συμφωνία δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Παράλληλα, ο Ράικονεν άρχισε να «εξερευνά» την αγορά. Επικοινώνησε με τη Red Bull, αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι η πρωταθλήτρια ομάδα -ή τουλάχιστον όσοι πραγματικά κάνουν κουμάντο σε αυτήν- δεν ενδιαφέρεται. Από τον Ιούλιο βρισκόταν σε επαφές και με τη Ferrari. Ο Αλόνσο ενημερώθηκε για τις προθέσεις της Scuderia (δίνοντας θετική απόκριση) πριν από το επίμαχο Ουγγρικό GP, όπου ο μάνατζέρ του επισκέφθηκε τον διευθυντή της Red Bull, Κρίστιαν Χόρνερ, για να διαπιστώσει τη διαθεσιμότητα του κόκπιτ που θα άφηνε κενό ο Γουέμπερ. Στο Ουγγαρόρινγκ ήταν όπου ο Ράικονεν υπέγραψε προσύμφωνο με τη Ferrari. Μέχρι και το Σεπτέμβριο, όμως, πρώτη του επιλογή παρέμενε η Lotus, εφόσον πληρούσε τις προϋποθέσεις που είχε απαιτήσει. H προθεσμία του προσυμφώνου, όμως, με τη Ferrari έληγε στο Ιταλικό GP. O Ράικονεν έπρεπε να αποφασίσει άμεσα και, επειδή η Lotus δεν είχε καταφέρει να του παράσχει ικανοποιητικές εγγυήσεις, υπέγραψε εντέλει το συμβόλαιο με τη Scuderia λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 09/09.

Περί... πετεινών
Ο Μοντετζέμολο είχε πειστεί ότι αυτή ήταν η καλύτερη κίνηση για την ομάδα, αναθεωρώντας την πολιτική ότι «δε χωράνε δύο κόκορες στο ίδιο κοτέτσι». Ίσως επειδή είχε ενοχληθεί με τη συμπεριφορά του ήδη υπάρχοντα... πετεινού, και αποφάσισε να του δείξει ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο στο Μαρανέλο, αφαιρώντας το αδιαμφισβήτητο status του Νο 1 οδηγού, με το οποίο λειτουργεί τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες. ¶λλωστε, ο Ράικονεν αποτελεί αποδεδειγμένη λύση σε περίπτωση που ο Αλόνσο αποφασίσει να... αποδημήσει. Ήδη στα paddock της Σιγκαπούρης ο διευθυντής της McLaren, Μάρτιν Γουίτμαρς, έριξε λάδι στη φωτιά παραδεχόμενος ότι θα ήθελε τον Ισπανό στη McLaren (η οποία διατηρεί για σπόνσορα τη Santander από το 2007), εν μέσω φημολογιών ότι η Honda πιέζει για την απόκτησή του! Ο Αλόνσο δήλωσε πίστη στη Ferrari, λέγοντας ότι θα ήθελε να τελειώσει την καριέρα του εκεί, με ανανέωση του συμβολαίου του πέραν του 2016! Δεν παρέλειψε, όμως, να διευκρινίσει ότι δεν έχει προβλήματα με κανέναν στη McLaren, εκτός από τον (παρόντα στη Σιγκαπούρη) Ρον Ντένις, «που δεν είναι πλέον στην ομάδα» - κάτι που ισχύει μόνο εν μέρει, καθώς παραμένει το μεγάλο αφεντικό της εταιρείας.
Υπονοούμενα τέτοιου τύπου είναι γνώριμα μέρη του οπλοστασίου του Αλόνσο και υποδεικνύουν ότι οι σχέσεις του με τη Ferrari απέχουν πολύ από το να είναι ιδανικές. Παράλληλα, φωτογραφίες χειραψίας μεταξύ Ντομενικάλι και Φέτελ στα paddock της Σιγκαπούρης ενίσχυσαν την άποψη ότι ο Γερμανός έχει ήδη υπογράψει κάποιου είδους προσύμφωνο με τη Ferrari για το μέλλον (2016;). Εντωμεταξύ, ο Ράικονεν, που επίσης έλεγε μεταξύ 2007 και 2009 ότι θα ήθελε να τελειώσει την καριέρα του στο Μαρανέλο, ενδέχεται να κρατήσει το λόγο του, αφού δήλωσε ότι η διετής συμφωνία του με τη Ferrari μάλλον θα είναι και η τελευταία του στην F1: «Δε νομίζω ότι θα κάνω καινούργιο συμβόλαιο, ό,τι και να συμβεί στο μέλλον. Έχω αρχίσει να είμαι αυτής της ηλικίας...»._ Φ. Λ.

Υπόθεση Ρικάρντο
Γιατί η Red Bull να επέλεξε τον Ντάνιελ Ρικάρντο έναντι του Ράικονεν; Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο (η Ferrari αναμένεται να διαθέτει το γηραιότερο δίδυμο το 2014), αλλά μεγαλύτερο ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός ότι η εταιρεία έχει ξοδέψει αμέτρητα εκατομμύρια στο πρόγραμμα νέων οδηγών, το οποίο έχει αναδείξει μόνο τον Φέτελ - κυρίως λόγω των χιλιομέτρων δοκιμών που του είχε δώσει η BMW Sauber. Υπάρχουν σημάδια ότι η επιλογή οδηγού στη Red Bull χώρισε την ομάδα σε δύο στρατόπεδα! Φημολογείται ότι ο Χόρνερ και ο ¶ντριαν Νιούι ήθελαν τον Ράικονεν, ενώ η επιλογή του Ντάνιελ Ρικάρντο προωθήθηκε από τον επικεφαλής του προγράμματος νέων οδηγών, Χέλμουτ Μάρκο (καθώς και από τον Φέτελ - λένε κάποιοι), που είναι γνωστός και ως δεξί χέρι, μάτια και αυτιά του μεγάλου αφεντικού, Ντίτριχ Μάτεσιτζ, εντός της ομάδας. Ακόμα και η επίσημη ανακοίνωση της «είδησης» (καθώς ο Γουέμπερ την είχε αποκαλύψει στα paddock του Σπα) ήταν ανορθόδοξη, με τον χαμογελαστό 24χρονο Αυστραλό και τον Μάρκο να εμφανίζονται σε ζωντανό βραδινό αθλητικό πρόγραμμα του ιδιόκτητου αυστριακού τηλεοπτικού σταθμού της Red Bull, Servus TV, τη στιγμή που ο διευθυντής της ομάδας βρισκόταν στον... κινηματογράφο παρακολουθώντας την πρεμιέρα της ταινίας Rush στην Αγγλία!

Lotus cockpit
Η Lotus τώρα διαθέτει το πιο περιζήτητο κόκπιτ του grid για το 2014, και το κυνηγάνε Μάσα και Χούλκενμπεργκ. Ο Γερμανός αποτελεί την προτιμώμενη λύση της ομάδας, η οποία προσπαθεί να κλείσει εμπορική συμφωνία με τη Renault (αλλάζοντας όνομα ίσως;) για να αποκτήσει δωρεάν τους γαλλικούς κινητήρες - αξίας 25 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο Μάσα έχει ελπίδες να αποσπάσει το κόκπιτ από τον «Χουλκ», εφόσον φέρει έναν γενναιόδωρο σπόνσορα στην ομάδα. Ειδάλλως, ενδέχεται να τον δούμε στο DTM (με τη Mercedes;), αφού ισχυρίζεται ότι δεν τον ενδιαφέρει να αγωνίζεται απλώς, χωρίς να διεκδικεί νίκες, όπως θα έκανε στην F1 με ομάδες σαν τη Sauber και τη Williams.

¶λλες μεταγραφές
Ο Ράικονεν αναμένεται να πάρει μαζί του στη Ferrari και τον αρχιμηχανικό του, Μαρκ Σλέιντ (τον οποίο «παρήγγειλε» το 2012 με την άφιξή του στη Lotus). Ήδη το ταξίδι από το Ένστοουν στο Μαρανέλο (ακολουθώντας τον τεχνικό διευθυντή, Τζέιμς ¶λισον) έκανε ο Νοτιοαφρικανός Ντιρκ ντε Μπιρ, πρώην επικεφαλής αεροδυναμικής της Lotus, η οποία από την πλευρά της προσέλαβε τον Γάλλο Νικολά Χενέλ ντε Μποπρό, που απομακρύνθηκε τον Αύγουστο από την ηγεσία του αεροδυναμικού τμήματος της Ferrari. Λέγεται ότι οι δύο ομάδες ήρθαν σε συμφωνία μεταξύ τους, απελευθερώνοντας από δεσμεύσεις συμβολαίων τους μεταγραφόμενους τεχνικούς, ώστε να ξεκινήσουν να εργάζονται αμέσως στους καινούργιους προορισμούς τους. Παράλληλα, η Mercedes απέσπασε τον επικεφαλής του CFD της Lotus, Τζάροντ Μέρφι. Τέλος, από τη Ferrari αναμένεται να αποχωρήσει ο Βρετανός Ρομπ Σμέντλεϊ, αρχιμηχανικός του Μάσα (έπειτα από απαίτηση του Βραζιλιάνου το 2006) και ουσιαστικά μοναδικός του σύμμαχος εναντίον της ιταλικής... Αλονσομανίας, για να «μετακομίσει» στη Williams. Με αυτές τις μεταγραφές, η Ferrari ακολουθεί την τακτική της Mercedes, δημιουργώντας μια υπερομάδα τεχνικών υψηλού κασέ (βασιζόμενη και στην εμπειρία του Ρόρι Μπιρν, αρχιτέκτονα των χρυσών εποχών του Σουμάχερ). Ωστόσο, το 2014 πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοση των περίπλοκων κινητήριων συνόλων.

Η εικόνα του Αλόνσο να μεταφέρει τον Γουέμπερ ως επιβάτη της Ferrari στα pits θύμισε παλιούς, καλούς καιρούς, αλλά ο επικίνδυνος τρόπος με τον οποίο πραγματοποίησαν την επιβίβαση, στη μέση της πίστας, ανάγκασε τους αγωνοδίκες να τους επιπλήξουν. Για τον Γουέμπερ, αυτή ήταν η τρίτη φετινή επίπληξη, που συνεπάγεται ποινή 10 θέσεων στη σειρά εκκίνησης του GP Κορέας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
1. Φέτελ 247
2. Αλόνσο 187
3. Χάμιλτον 151
4. Ράικονεν 149
5. Γουέμπερ 130
6. Ρόζμπεργκ 116
7. Μάσα 87
8. Γκροσζάν 57
9. Μπάτον 54
10. Ντι Ρέστα 36

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. Red Bull 377
2. Ferrari 274
3. Mercedes 267
4. Lotus 206
5. McLaren 76
6. Force India 62
7. Toro Rosso 31
8. Sauber 19
9. Williams 1

F1 2013 - 12ος ΓΥΡΟΣ (08/09)
GP ΙΤΑΛΙΑΣ (Μόντσα)
> Γύροι: 53
> Μήκος πίστας: 5.793 μ.
> Συν. απόσταση: 306,720 χλμ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΑ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ, GRID
1. Φέτελ Red Bull 1:18:33.352 (1)
2. Αλόνσο Ferrari +5.467 (5)
3. Γουέμπερ Red Bull +6.350 (2)
4. Μάσα Ferrari +9.361 (4)
5. Χούλκενμπεργκ Sauber +10.355 (3)
6. Ρόζμπεργκ Mercedes +10.999 (6)
7. Ρικάρντο Toro Rosso +32.329 (7)
8. Γκροσζάν Lotus +33.130 (13)
9. Χάμιλτον Mercedes +33.527 (12)
10. Μπάτον McLaren +38.327 (9)
Tαχ. γύρος: Χάμιλτον, 1:25.849

F1 2013 - 13ος ΓΥΡΟΣ (22/09)
GP ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ (Μαρίνα Μπέι)
> Γύροι: 61
> Μήκος πίστας: 5.065 μ.
> Συν. απόσταση: 308,828 χλμ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΑ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ, GRID
1. Φέτελ Red Bull 1:59:13.132 (1)
2. Αλόνσο Ferrari +32.627 (7)
3. Ράικονεν Lotus +43.920 (13)
4. Ρόζμπεργκ Mercedes +51.155 (2)
5. Xάμιλτον Mercedes +53.159 (5)
6. Μάσα Ferrari +1:03.877 (6)
7. Μπάτον McLaren +1:23.354 (8)
8. Πέρεζ McLaren +1:23.820 (14)
9. Χούλκενμπεργκ Sauber +1:24.261 (11)
10. Σούτιλ Force India +1:24.668 (15)
Tαχ. γύρος: Φέτελ, 1:48.574