4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, 10ος γύρος, Ράλλυ Αυστραλίας

Τα μαθηματικά έχουν πλέον ελάχιστη σημασία και, απλά, ο Σεμπαστιάν Οζιέ είναι -δικαίως- Παγκόσμιος Πρωταθλητής, όντας και ο πρώτος... διαφορετικός από το 2004.

ΤI κι αν τον χωρίζει μόλις ένας βαθμός από τη μαθηματική κατάκτηση του πρώτου παγκόσμιου τίτλου του, και ουσιαστικά του πρώτου έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία που θα καταλήξει σε νέα χέρια; Ο Σεμπαστιάν Οζιέ μπορεί μετά το Ράλλυ Αυστραλίας να θεωρεί τον εαυτό του Παγκόσμιο Πρωταθλητή, αφού η μοναδική περίπτωση για να ανατραπεί αυτό το σενάριο είναι να κερδίσει ο Τιερί Νεβίλ τους τρεις εναπομείναντες αγώνες - αλλά, παράλληλα, ο Οζιέ να μην κατακτήσει ούτε ένα βαθμό. Ο Γάλλος οδηγός της VW θα μπορούσε να πανηγυρίσει ήδη από τον αγώνα της Αυστραλίας, αν δεν του είχε χαλάσει τα σχέδια μόλις στην τελευταία ειδική ο Μίκο Χίρβονεν. Ο Φινλανδός ήταν 2ος, μπροστά από τον Τιερί Νεβίλ (2ος στη βαθμολογία), μέχρι την τελευταία ε.δ., έως τη στιγμή που ένα κλατάρισμα τον έριξε 3ο, προβιβάζοντας τον Βέλγο 2ο.
Όλα αυτά, όμως, αποτελούν λεπτομέρειες για τον Οζιέ, ο οποίος στην Αυστραλία έκανε, απλά, τον τέλειο αγώνα. Κέρδισε τις 19 από τις 22 ειδικές διαδρομές και δεν υπέπεσε στο παραμικρό λάθος, την ώρα που το Polo R WRC λειτούργησε ιδανικά και τις τρεις ημέρες της αγωνιστικής δράσης. Η εμφάνισή του ήταν αντίστοιχη με τη δυναμική που έχει επιδείξει φέτος, έχοντας κερδίσει μέχρι τώρα τους έξι από τους δέκα γύρους που έχουν πραγματοποιηθεί και όντας ο ταχύτερος της χρονιάς, και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τον 2ο. Πλέον, στον επόμενο γύρο, στην πατρίδα του, θα μπορέσει λογικά να πανηγυρίσει και μαθηματικά τον τίτλο, έχοντας μάλιστα απέναντί του το αντίπαλο δέος, τον εννέα φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Σεμπαστιάν Λεμπ. Πώς τα φέρνει, όμως, καμιά φορά η ζωή και ο Οζιέ θα έχει την ευκαιρία να πάρει τα σκήπτρα από τον συμπατριώτη του, με τον ίδιο παρόντα, και μάλιστα μέσα στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κοντού...
Πίσω στην Αυστραλία, και με τον Οζιέ σε δικό του αγώνα, ο Μίκο Χίρβονεν κατάφερε να προκαλέσει ευχάριστα με τις επιδόσεις του. Ο Φινλανδός, παρά το γεγονός ότι ταλαιπωρήθηκε την πρώτη ημέρα από τη σειρά εκκίνησης καθαρίζοντας το δρόμο, έκανε με διαφορά την καλύτερη φετινή του εμφάνιση. Δεν ήταν πολύ μακριά από τον Γάλλο οδηγό της VW, αν και σε κάθε περίπτωση ένα «κλικ» πιο αργός, χωρίς βέβαια να απειληθεί από κανέναν άλλον. Δεν είναι, όμως, η χρονιά του Μίκο, και αυτό αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά όταν έχασε τη 2η θέση κυριολεκτικά στο νήμα. Κάτι που εκμεταλλεύθηκε ο Τιερί Νεβίλ, που τερμάτισε για πέμπτη συνεχόμενη φορά στο βάθρο! Ο Βέλγος ξεκίνησε επιφυλακτικά, αφού αυτή ήταν και η πρώτη του συμμετοχή στην Αυστραλία, αλλά στη συνέχεια βελτίωσε κατακόρυφα τις επιδόσεις του, αποδεικνύοντας εξαιρετική προσαρμοστικότητα στις νέες για τον ίδιο συνθήκες. Σε ρηχά νερά κινήθηκε ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, που έχασε πολύτιμο χρόνο την πρώτη ημέρα, όταν και ταλαιπωρήθηκε από τη σειρά εκκίνησης αλλά και από το στήσιμο του Polo R WRC. Στη συνέχεια βρήκε το ρυθμό του και κέρδισε τη μάχη από τους Ματς Όστμπεργκ και Αντρέας Μίκελσεν, που συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα.
Ανάμικτα, όμως, ήταν τα συναισθήματα για τον Κρις Μικ, που στην Αυστραλία έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την εργοστασιακή ομάδα της Citroen. Ο νεαρός Βρετανός ξεκίνησε εντυπωσιακά, κάνοντας τον ταχύτερο χρόνο στην κατατακτήρια ειδική, ενώ στη συνέχεια ήταν στη μάχη του βάθρου, με τις επιδόσεις του να είναι αντίστοιχες με αυτές των κορυφαίων συνδυασμών. Όμως, τη δεύτερη ημέρα έκανε ένα λάθος -και ενώ ο επικεφαλής της Citroen του είχε ξεκαθαρίσει να μείνει στο δρόμο-, σκορπώντας την απογοήτευση στο στρατόπεδο της γαλλικής ομάδας. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, την τελευταία ημέρα, όταν επανεκκίνησε υπό καθεστώς Rally2, έκανε ακόμα ένα λάθος «ξεριζώνοντας» τον πίσω αριστερό τρόχο του DS3 και εγκαταλείποντας. Σίγουρα, αυτή η εμφάνιση δε βοηθά στις όποιες ελπίδες του για περαιτέρω παρουσία του στη Citroen, ειδικά με τον «ανεβασμένο» Σόρντο, που σε Γαλλία και Ισπανία θα επιστρέψει στη θέση του.
Πάντως, το ερώτημα των οδηγών και των συνδυασμών στις ομάδες τη νέα χρονιά είναι κάτι που πολύ σύντομα θα μας απασχολήσει, και με τη Hyundai να αναμένεται να μπει για τα καλά και δυναμικά, λόγω προϋπολογισμού, στο παιχνίδι της διεκδίκησης των ταχύτερων οδηγών._ Π. Τ.

Την καλύτερή του φετινή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Μίκο Χίρβονεν, και ξεκάθαρα από ατυχία δεν κατέλαβε τη 2η θέση της Γενικής.

Ακόμα ένα βάθρο, το πέμπτο συνεχόμενο, πέτυχε ο Τιερί Νεβίλ, αποδεικνύοντας σε έναν αγώνα που δεν είχε καθόλου εμπειρία στο παρελθόν ότι οι φετινές του επιδόσεις δεν αποτελούν πυροτέχνημα.
Ό,τι έχτισε με κόπο ο Κρις Μικ στη Φινλανδία και στο πρώτο μισό της Αυστραλίας, φρόντισε να το καταστρέψει με δύο εξόδους τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα του αγώνα.

Απογοητευτική η εμφάνιση του Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, που σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα δεν είχε απάντηση στις επιδόσεις των ταχύτερων συνδυασμών.

In & Out
Έπειτα από ένα χρόνο απουσίας από το καλαντάρι του WRC, το Ράλλυ Αυστραλίας επέστρεψε φέτος αντικαθιστώντας αυτό της Νέας Ζηλανδίας.
Ο αγώνας δεν είχε σημαντικές διαφορές σε σχέση με αυτόν που γνωρίσαμε το 2011, με την πόλη Κοφς να αποτελεί το επίκεντρό του.
Τεράστιο ζήτημα δημιουργήθηκε πριν από την έναρξη του αγώνα, αναφορικά με τη σκόνη στις ε.δ. και τη διαφορά εκκίνησης ανάμεσα στα πληρώματα.
Οι οδηγοί ήθελαν τρίλεπτο, αλλά οι οργανωτές ήταν ανένδοτοι, αφού κάτι τέτοιο θα τίναζε το πρόγραμμα του αγώνα στον αέρα.
Τελικά, όχι μόνο πήραν τρίλεπτο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα ήταν τόσο έντονο, που η διαφορά εκκίνησης ανάμεσα στα πληρώματα έφτασε στα 4 λεπτά.
Ο εντυπωσιακός Σεμπαστιάν Οζιέ όχι μόνο κέρδισε τις 19 από τις 22 ε.δ., αλλά έκανε και τον ταχύτερο χρόνο στην Power Stage, προσθέτοντας άλλους 3 βαθμούς στη συγκομιδή του.
Παράλληλα, ο Γιοστ Καπίτο επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια του αγώνα αυτό που γνωρίζαμε οι περισσότεροι, ότι τη νέα χρονιά οι Οζιέ, Λάτβαλα και Μίκελσεν θα αποτελέσουν τους οδηγούς της ομάδας.
Ο Μίκελσεν, μάλιστα, για πρώτη φορά στην καριέρα του βρέθηκε επικεφαλής στο τέλος ενός σκέλους, και συγκεκριμένα την πρώτη ημέρα μετά τις δύο SSS στο Κοφς.
Αντίθετα, το κλίμα άλλαξε άρδην για τον Κρις Μικ μετά την έξοδό του, με τον επικεφαλής της Citroen Racing να μην κρύβει τα συναισθήματά του.
Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του όταν ρωτήθηκε αποκλειστικά για τις επιδόσεις του: «Ναι, ήταν πολύ καλές. Όπως και στη Φινλανδία, μέχρι που εγκατέλειψε 10 χιλιόμετρα πριν από το τέλος»... Καυστικός!
Μεγάλο ερωτηματικό, όμως, παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τον Μίκο Χίρβονεν. Αν οι επιδόσεις του δεν είναι τουλάχιστον αντίστοιχες με αυτές της Αυστραλίας, δύσκολα θα παραμείνει στις τάξεις της Citroen τη νέα χρονιά.
Πάντως, τα περιθώρια για τη γαλλική ομάδα στενεύουν, αφού το πλέον καυτό όνομα στο μεταγραφικό παζάρι, αυτό του Νεβίλ, δείχνει κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στην παραμονή στη Ford.
Στην Μ-Sport αναμφίβολα είναι ικανοποιημένοι, αν και θα περίμεναν κάτι παραπάνω από τον Ματς Όστμπεργκ στην Αυστραλία.
Ο Νορβηγός έκανε παράπονα για το αυτοκίνητο, με τους τεχνικούς να μη βρίσκουν κάποιο πρόβλημα από την τηλεμετρία του Fiesta.
Όπως ανέφερε και ο επικεφαλής της M-Sport, Μάλκολμ Γουίλσον, είναι κάποιοι αγώνες όπου απλώς τίποτα δεν πάει όπως θες...
Ο Αμπντουλάζ Αλ Κουβάρι κατάφερε με το Ford Fiesta RRC να κερδίσει στην κατηγορία WRC-2, εκμεταλλευόμενος και την απουσία του Ρόμπερτ Κούμπιτσα, και έτσι επέστρεψε στην κορυφή της σχετικής βαθμολογίας.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΡΑΛΛΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, 10ος ΓΥΡΟΣ
Ημερομηνία: 12-15 Σεπτεμβρίου 2013
22 ε.δ.: 352,36 χλμ.
Συνολικά: 932,77 χλμ.
Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 29/23
1 Οζιέ-Ινγκρασία VW Polo R WRC WRC 3:19:55.0
2 Νεβίλ-Γκιλσούλ Ford Fiesta RS WRC WRC 3:21:27.1
3 Χίρβονεν-Λέχτινεν Citroen DS3 WRC WRC 3:21:57.1
4 Λάτβαλα-Αντίλα VW Polo R WRC WRC 3:22:52.4
5 Όστμπεργκ-¶ντερσον Ford Fiesta RS WRC WRC 3:23:12.2
6 Μίκελσεν-Ανγκλ VW Polo R WRC WRC 3:23:32.6
7 Νόβικοφ-Μάινορ Ford Fiesta RS WRC WRC 3:27:26.2
8 Κουίν-ΜακΝιλ Mini JCW WRC WRC WRC 3:33:05.2
9 Αλ Κασίμι-Μάρτιν Citroen DS3 WRC WRC 3:35:12.6
10 Aλ Κουβάρι-Ντάφι Ford Fiesta RRC WRC2 3:37:22.7
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ
Μικ-Πάτερσον (Citroen DS3) 22η Έξοδος
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η Μίκελσεν, 2η-22η Οζιέ
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Οζιέ 19, Χίρβονεν 1, Λάτβαλα 1, Μίκελσεν 1
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Οδηγών: Οζιέ 212, Νεβίλ 129, Λάτβαλα 110, Χίρβονεν 103, Σόρντο 96, Όστμπεργκ 77
Κατασκευαστών: VW Motorsport 299, Citroen Abu Dhabi 251, Qatar WRT 145, Μ-Sport Qatar 142, Jipocar 51
WRC-2: Αλ Κουβάρι 118, Κούμπιτσα 101, Προτάσοφ 83, Φουκς 78, Γουίκαντ 67, Αλ Ραζί 52