4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κινητήρες Opel

Η εκ βάθρων αναδιοργάνωση του τεχνολογικού υποβάθρου της Opel ξεκινά από εδώ. Πρώτο δείγμα δύο 1.600άρηδες κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, που τροφοδοτούν αρχικά την οικογένεια Astra και το Zafira Tourer.

Η ΕΥΡΩΠΗ θα συνεχίσει να είναι το κέντρο που ωθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας για τη μείωση των εκπομπών CO2, και η Opel έχει αποφασίσει να παραμείνει στο επίκεντρο των εξελίξεων, όπως δηλώνουν οι άνθρωποι που είναι στο τιμόνι της. Αν λοιπόν η εταιρεία δε θέλει να αντιμετωπίσει ξανά προβλήματα επιβίωσης και σταθερότητας, πρέπει να χτίσει γερές βάσεις. Αυτές δεν αντικατοπτρίζονται τόσο στα αυτοκίνητα, όσο στην πλατφόρμα και στο μηχανολογικό υπόβαθρο. Σε ό,τι έχει να κάνει με το τελευταίο, η Opel έχει καταστρώσει μέχρι το 2016 ένα πλάνο δράσης, το οποίο παραθέτουμε σε ξεχωριστή ενότητα. Και ενώ έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας οι πρώτες πληροφορίες που αφορούν τους νέους μικρούς (3κύλινδρος 1.000άρης για το Adam) και μεγάλους κινητήρες που θα τροφοδοτούν το ανανεωμένο Insignia, βρεθήκαμε στη Γερμανία για να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τους νέους μεσαίου μεγέθους κινητήρες που προορίζονται για την οικογένεια Astra και Zafira Tourer.
Πρόκειται για δύο ολοκαίνουργια σύνολα 1,6 λίτρων, ένα βενζίνης (που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Cascada) και ένα πετρελαίου, των οποίων οι βασικότερες τεχνικές λεπτομέρειες παρατίθενται σε ξεχωριστές ενότητες.

Ήρεμη δύναμη
Αυτή είναι η συνολική εντύπωση που αποκομίζει κανείς σε πρώτη φάση. Με το βενζινοκινητήρα ήρθαμε σε επαφή οδηγώντας ένα Astra. Φέρνοντας στο νου τον 1.6 των 180 ίππων, τον οποίο και αντικαθιστά, δεν μπορεί κανείς να μην εκτιμήσει τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει στο χαρακτήρα του, και δη στο ραφινάρισμα της λειτουργίας. Ρίχνοντας μάλιστα και μια ματιά στα εργοστασιακά διαγράμματα απόδοσης, διαπιστώνει κανείς ότι μεγαλύτερα ποσά ισχύος και ροπής είναι διαθέσιμα από πιο νωρίς και σε ένα ευρύ φάσμα στροφών, εξαλείφοντας έτσι τη σχεδόν ενοχλητική «τρύπα» που υπήρχε έως τις 2.000+ σ.α.λ. Δεν υπάρχουν πια ξεσπάσματα, το τράβηγμα από τις 1.500 σ.α.λ. είναι απόλυτα ομαλό, ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί τα επίπεδα θορύβου. Τη στιγμή, λοιπόν, που σε ένα 5θυρο Astra οι επιδόσεις δεν έχουν μεταβληθεί ουσιαστικά (από 8,7 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα και 221 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας, τώρα είναι 8,9 δλ. και 220 χλμ./ώρα), το κέρδος σε κατανάλωση και εκπομπές CO2 είναι μεγάλο (από 6,8 λίτρα/100 χλμ. μέσης κατανάλωσης και 159 γρ./χλμ., τώρα έχουν πέσει στα 5,9 λίτρα/100 χλμ. και 139 γρ./χλμ.). Ίσως κάποιοι με εντονότερες σπορτίφ ανησυχίες να βρουν το συγκεκριμένο κινητήρα αρκετά ήπιο (ναι, έχουμε φθάσει στο σημείο να ξεστομίζουμε κάτι τέτοιο για έναν τούρμπο κινητήρα 170 ίππων), αλλά ας μην ξεχνάμε τις οικολογικές επιδόσεις του και το βάρος του αυτοκινήτου, που πλησιάζει τον 1,5 τόνο). Πολύ θετικές εντυπώσεις αφήνουν το ανανεωμένο κιβώτιο με τις σχετικά κοντές διαδρομές αλλά και το θετικότατο κούμπωμα των σχέσεων.
Σε ό,τι αφορά τώρα τον πετρελαιοκινητήρα, μπορεί η Opel να είχε ήδη τον πολύ καλό 1.700άρη, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να επενδύσει σε μια νέα μονάδα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ολοένα και αυστηρότερες μελλοντικές απαιτήσεις. Το σίγουρο είναι ότι με τον 1.600άρη CDTI αυξάνεται κατακόρυφα η εμπορικότητα του Zafira Tourer (υπήρχαν μόνο 2λιτρες ντίζελ εκδόσεις). Μάλιστα, χωρίς να θυσιάζεται ο ταξιδιάρικος χαρακτήρας του, προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις, παρά το βάρος, που πλησιάζει τα 1.700 κιλά, με μέση εργοστασιακή κατανάλωση 4,1 λίτρα/100 χλμ. και 109 γρ./χλμ. (σε ελαφρύτερα μοντέλα θα μπορεί να κατέβει και κάτω από τα 100 γρ./χλμ.). Και στην προκειμένη περίπτωση το κύριο χαρακτηριστικό είναι ο πολιτισμένος χαρακτήρας, καθώς ο θόρυβος και οι κραδασμοί είναι ελάχιστοι.
Η ελληνική αντιπροσωπεία της Οpel δέχεται ήδη παραγγελίες για τα μοντέλα με αυτούς τους νέους κινητήρες._ Σ. Τ.

Ο νέος ντίζελ, με την προσθήκη του συστήματος Blueinjection (ψεκασμός AdBlue για την αφαίρεση των οξειδίων του αζώτου από τα καυσαέρια), μπορεί να είναι τόσο καθαρός όσο ένας βενζινοκινητήρας και να πληροί τις αυστηρότατες προδιαγραφές Euro 6.

Το γενικό πλάνο
Σε ένα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα διετίας, η Opel θα επενδύσει 4 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 23 νέων μοντέλων. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται η ανανέωση του 80% της γκάμας των μηχανολογικών συνόλων της, καθώς σχεδιάζει την παρουσίαση 13 νέων κινητήρων. Παράλληλα, θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στον τομέα των συστημάτων μετάδοσης, αρχικά με την ανανέωση των χειροκίνητων συνόλων 5 και 6 σχέσεων, καθώς και του αυτόματου κιβωτίου. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, αργότερα η γκάμα θα εμπλουτιστεί με ένα 5άρι αυτοματοποιημένου συμπλέκτη για τα μικρότερα μοντέλα, ενώ για το άλλο άκρο θα υπάρξει ένα ολοκαίνουργιο κιβώτιο 8 σχέσεων με μετατροπέα ροπής.
Μακροπρόθεσμα, η Opel σκοπεύει να καταλήξει σε τρεις βασικές οικογένειες κινητήρων, μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, αντί για τις επτά που υπάρχουν σήμερα.

Ο SIDI της βενζίνης
- «SIDI» σημαίνει «Spark Ignition Direct Injection»
- Έκδοση Eco, με 170 ίππους/4.250-6.000 σ.α.λ. και 28,5 χλγμ./1.650-4.250 σ.α.λ.
- Έκδοση Performance, με 200 ίππους/4.700-5.500 σ.α.λ. και 30,6 χλγμ./ 1.700-5.000 σ.α.λ. (θα παρουσιαστεί αργότερα)
- Τετρακύλινδρος, 16βάλβιδος με άμεσο ψεκασμό και μεταβλητό χρονισμό
- Μπλοκ από χυτοσίδηρο
- Υπερτροφοδότης μονού σώματος, διαμέτρου 41 χλστ., ενσωματωμένος στην πολλαπλή εξαγωγής
- Κεντρικά τοποθετημένα (στο θάλαμο καύσης) μπουζί και μπεκ 6 οπών, με πίεση ψεκασμού 200 bar
- ¶ξονες εξισορρόπησης κραδασμών
- Κίνηση των εκκεντροφόρων από αλυσίδα με ειδική σχεδίαση ανεστραμμένων δοντιών
- Αντηχεία χαμηλής και υψηλής πίεσης για καταστολή θορύβων από τη ροή του αέρα και τη φτερωτή

Ο CDTI του πετρελαίου
- Ο πρώτος πλήρως αλουμινένιος ντίζελ κινητήρας της Opel
- Αντικαθιστά τον 1.7 και τις μικρότερες εκδόσεις ισχύος του 2λιτρου
- Αποδίδει 136 ίππους/3.500-4.000 σ.α.λ. και 32,6 χλγμ./2.000 σ.α.λ.
- Κορυφαίες αναλογίες: απόδοσης/βάρους σχεδόν 1 κιλό/ίππο, αλλά και απόδοσης/χωρητικότητας 85 ίπποι/λίτρο
- 2ΕΕΚ, 16βάλβιδος, άμεσου ψεκασμού
- Τροφοδοσία common rail με μπεκ 8 οπών και πίεση ψεκασμού που φθάνει τα 2.000 bar, και δυνατότητα ψεκασμού μέχρι και 10 φορές κατά τη διάρκεια ενός κύκλου του κυλίνδρου
- Τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας με μέγιστη πίεση 1,7 bar
- Στρόφαλος με τέσσερα αντίβαρα
- Έλεγχος καύσης κλειστού βρόγχου
- Σύστημα βαλβίδων που λειτουργεί με υδραυλικά κοκοράκια με ολισθητήρες χαμηλής τριβής και κινείται από μία καδένα χρονισμού με υδραυλικό εντατήρα και ανάστροφη οδόντωση
- Αντλία λαδιού μεταβλητής παροχής
- Αντλία νερού που αποσυνδέεται (μέσω ενός ηλεκτρομαγνητικού συμπλέκτη) κατά τη φάση της προθέρμανσης
- Ηλεκτρονικά ελεγχόμενα μπεκ λαδιού για την ψύξη των εμβόλων