4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ράλλυ Σουηδίας

Σεμπαστιάν Οζιέ και VW έγραψαν ιστορία στις ειδικές διαδρομές της Σουηδίας, με το συνδυασμό να δείχνει ικανός να χριστεί νέος «δυνάστης» του θεσμού.

ΚΑΠΟΤΕ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ υπήρχε μια έκφραση που χαρακτήριζε την ποιότητα και την ικανότητα των οδηγών. «If you want to win, hire a Fin!» Δηλαδή, «αν θέλεις να κερδίσεις, να προσλάβεις έναν Φινλανδό»...
Οι καιροί, όμως, αλλάζουν, και στη νέα εποχή του WRC, αν κάποια ομάδα (πόσω μάλλον εργοστασιακή) θέλει νίκες και τίτλους, θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της στη Γαλλία! Αυτό ισχύει την τελευταία δεκαετία, της παντοκρατορίας του Σεμπαστιάν Λεμπ, και, όπως όλα δείχνουν, σήμερα, στη δύση της καριέρας του, ένας συμπατριώτης του διαθέτει τα απαραίτητα φόντα και τις προϋποθέσεις για να διατηρήσει τη γαλλική δυναστεία. Αναφερόμαστε βεβαίως στον Σεμπαστιάν Οζιέ, που αρχικά, στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, αλλά ειδικά στις ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Σουηδίας έκανε μια πραγματική επίδειξη ισχύος, κερδίζοντας με διαφορά έναν από τους πλέον ιδιαίτερους αγώνες του WRC. Είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε ο δεύτερος μη Σκανδιναβός -φυσικά ο πρώτος ήταν ο Λεμπ- που καταφέρνει να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του σουηδικού αγώνα, μετρώντας ταυτόχρονα οκτώ νίκες στο WRC.
Για να συνειδητοποιήσετε πλήρως την κυριαρχία των Γάλλων οδηγών στο θεσμό, αξίζει να σημειώσετε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του σουηδικού αγώνα που στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης δε φιγουράρει ένας Σκανδιναβός οδηγός! Παράλληλα, η πρώτη (τόσο σύντομα) επικράτηση της VW δείχνει τις διαθέσεις των Γερμανών... Όσα ανέφεραν στην αρχή της χρονιάς για τερματισμούς στο βάθρο και τίποτα περισσότερο ήταν λόγια που και οι ίδιοι δεν πίστευαν, αφού γνώριζαν ότι διαθέτουν ό,τι καλύτερο (προϋπολογισμό, τεχνικούς, αυτοκίνητο, οδηγούς) για να πρωταγωνιστήσουν από την αρχή της χρονιάς. Και το καταφέρνουν...

Οι «Σεμπ» και οι άλλοι...
Ένας «Σεμπ» φεύγει, ένας συνονόματός του έρχεται! Ο συνδυασμός Οζιέ-Polo στις ε.δ. της Σουηδίας ήταν ασύλληπτος, και από την πρώτη κιόλας ημέρα ήταν φανερό ότι, αν δεν έκανε ο Γάλλος οδηγός κάποιο λάθος, δύσκολα θα έχανε τη νίκη. Έχοντας πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα δοκιμών από το 2012 στη Σουηδία, ο Οζιέ «πυροβόλησε» από την κατατακτήρια ειδική της Πέμπτης, επιλέγοντας κατόπιν ιδανική σειρά εκκίνησης. Από εκεί και πέρα, ήλεγχε τους αντιπάλους του σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, καταφέρνοντας δικαίως και με άνεση να σημειώσει την πρώτη ιστορική νίκη της VW στο θεσμό από το 1987, τότε που ο Κένεθ Έρικσον είχε επικρατήσει στο Ράλλυ Ακτής Ελεφαντοστού με το VW Golf GTi.
Ο μόνος που προσπάθησε να ακολουθήσει το ρυθμό του Οζιέ ήταν ο Σεμπαστιάν Λεμπ, αλλά, δυστυχώς για τον ίδιο, όταν μπόρεσε, ήταν πλέον αργά. Ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής «έχασε» ουσιαστικά τον αγώνα στην κατατακτήρια ειδική, όταν έκανε έναν πολύ κακό χρόνο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ως 10η διέλευση, την ώρα που ο συμπατριώτης του στη VW ξεκινούσε 17ος. Ο καθαρισμός του δρόμου από το χιόνι, σε συνδυασμό με κάποιες αλλαγές στην ανάρτηση του DS3, είχαν ως αποτέλεσμα ο Γάλλος να βρεθεί μεν 2ος, αλλά μισό λεπτό πίσω από τον Οζιέ. Μια διαφορά που σε κανένα σημείο του αγώνα δεν κατάφερε να μειώσει. Η ουσία είναι ο προβληματισμός που υπάρχει στο στρατόπεδο της Citroen, αφού ο Λεμπ, από το Μεξικό και έπειτα, δε θα έρχεται να «σώνει την παρτίδα» για τη γαλλική ομάδα.
Οι Μίκο Χίρβονεν και Ντάνι Σόρντο θα σηκώσουν αυτό το βάρος, και αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό το αν θα τα καταφέρουν, ειδικά μετά την απογοητευτική τους εμφάνιση στη Σουηδία. Ο Ισπανός εγκατέλειψε την τελευταία ημέρα, ενώ νωρίτερα μία σειρά από μικρά οδηγικά λάθη τον είχαν φέρει να παλεύει για μία θέση στη 10άδα. Όμως, κανείς δεν είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις από τον Σόρντο στη Σουηδία. Κάτι που δεν ισχύει για τον Χίρβονεν. Ο Φινλανδός, αν ήθελε να θεωρεί τον εαυτό του διεκδικητή του τίτλου, έπρεπε σε αυτόν τον αγώνα, όπου παραδοσιακά επιδεικνύει εξαιρετική ταχύτητα, να κερδίσει. Αντίθετα, έκανε ένα λάθος μόλις στην 1η ε.δ., χάνοντας περίπου 25 λεπτά και μαζί κάθε ελπίδα για διάκριση. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι, παρόλο που συνέχισε την προσπάθειά του, σε κανένα σημείο του αγώνα δεν κατάφερε να κάνει ανταγωνιστικούς χρόνους!
Ο κλοιός σφίγγει για τους Γάλλους, που έχουν να αντιμετωπίσουν τη VW τόσο χωρίς τον μεγάλο τους αστέρα (Λεμπ) όσο και χωρίς τον προϋπολογισμό προηγούμενων ετών, με αρκετούς να θεωρούν ότι η εμπλοκή της γαλλικής ομάδας δε διαφέρει κατά πολύ τώρα πια από αυτήν της Ford και της M-Sport... Στην ομάδα του Μάλκολμ Γουίλσον μπορούν να χαμογελούν, αφού ο Ματς Όστμπεργκ προσέφερε στη βρετανική ομάδα με το μπάτζετ από το... Κατάρ το πρώτο της φετινό βάθρο. Η επίδοση του Νορβηγού ήταν αναμενόμενη, αφού έχει πολύ καλή παράδοση στον αγώνα της Σουηδίας. Για ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το τι μπορεί να καταφέρει φέτος, θα πρέπει να περιμένουμε τους πρώτους χωμάτινους αγώνες της χρονιάς. Στις χιονισμένες σκανδιναβικές ειδικές στάθηκε άτυχος την πρώτη ημέρα, όταν πρόβλημα υπερθέρμανσης του κινητήρα του Fiesta είχε ως αποτέλεσμα να χάσει χρόνο, τον οποίο κάλυψε στη συνέχεια, ξεπερνώντας το εμπόδιο του Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα και τερματίζοντας τελικά στο 3ο σκαλί του βάθρου.
Ο Φινλανδός οδηγός της VW, από την πλευρά του, δείχνει ακόμη «έξω από τα νερά» στο στρατόπεδο της γερμανικής ομάδας. Σε έναν αγώνα που παραδοσιακά είναι ανάμεσα στους ταχύτερους, αν όχι ο ταχύτερος, δεν κατάφερε να τερματίσει ούτε καν στο βάθρο, έχοντας σημαντικά προβλήματα στο στήσιμο του Polo. Ο Γιοστ Καπίτο και ο Κάρλος Σάινθ πρέπει να διαχειριστούν με προσοχή τον Φινλανδό, ο οποίος είναι αυτό που ονομάζουμε «άνθρωπος ψυχολογίας», και σίγουρα αυτήν τη στιγμή δεν αισθάνεται στις τάξεις της VW το ίδιο άνετα με την εποχή που βρισκόταν στη Ford...
Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας της Σουηδίας έχει ιστορικό χαρακτήρα, τόσο για τη νίκη της VW όσο και για το γεγονός ότι σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής. Το Ράλλυ του Μεξικού, που ακολουθεί, θα είναι ο πρώτος αγώνας του WRC από το 2006 (όταν και είχε χάσει τους τελευταίους αγώνες της χρονιάς λόγω τραυματισμού) από όπου θα απουσιάζει ο Σεμπαστιάν Λεμπ. Η ανατολή μιας νέας εποχής έχει ήδη ξεκινήσει, και απομένει να δούμε αν ο νέος «Σεμπ» θα κυριαρχήσει με αντίστοιχο με του συμπατριώτη του τρόπο ή αν υπάρχουν κάποιοι οδηγοί που έχουν διαφορετική άποψη..._ Π. Τ.

Το είχαμε αναφέρει στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο και το επαναλαμβάνουμε. Ο Σεμπαστιάν Οζιέ και η VW είναι «the next big thing» στο WRC, και στη Σουηδία πιστοποίησαν του λόγου το αληθές με μια εμφάνιση που περισσότερο θύμισε επίδειξη ισχύος...

Ο Λεμπ ουσιαστικά έχασε τον αγώνα από την κατατακτήρια ειδική, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τη διάθεσή του. Σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του στα χιόνια, δεν ευτύχησε να κερδίσει, αφού απλώς βρέθηκε κάποιος που ήταν ταχύτερος. Κάτι που ιπποτικά παραδέχθηκε και ο ίδιος.

Προβληματισμός στη Citroen, με τους Μίκο Χίρβονεν και Ντάνι Σόρντο να είναι απογοητευτικοί στις σουηδικές ειδικές διαδρομές. Και αν από τον Ισπανό δεν είχε κανείς μεγάλες προσδοκίες, δεν ισχύει το ίδιο και για τον Μίκο, ο οποίος δε δείχνει ικανός να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του πρώτου οδηγού της γαλλικής ομάδας...

Παραδοσιακά, ο Ματς Όστμπεργκ ήταν ταχύτατος στη Σουηδία και, αν δεν είχε ένα πρόβλημα με τον κινητήρα του Fiesta την πρώτη ημέρα, ίσως να είχε καταφέρει κάτι ακόμα καλύτερο από την 3η θέση. Την ίδια ώρα, οι Νεβίλ και Χάνινεν έμειναν μακριά από λάθη, και τερμάτισαν στην 5η και την 6η της κατάταξης, αντίστοιχα, κερδίζοντας εμπειρίες για τη συνέχεια. Ο Νόβικοφ; Μαντέψτε! Βγήκε από το δρόμο και εντέλει τερμάτισε 9ος...

Εκτός μάχης βρέθηκε ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα προσπαθούσε να βρει το ιδανικό στήσιμο για το Polo R WRC. Δεν ξεκίνησε καλά η χρονιά για τον Φινλανδό...

Ράλλυ Σουηδίας χωρίς Πέτερ Σόλμπεργκ γίνεται; Φυσικά, όχι! Ο Νορβηγός Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2003 συμμετείχε στην κατηγορία των Ιστορικών με ένα Ford Escort MKII, καταφέρνοντας να κερδίσει, έχοντας μάλιστα δίπλα του τη σύζυγό του, Περνίλα!

Ιn & Out
Επίκεντρο του αγώνα και φέτος ήταν το αεροδρόμιο του Χάγκφορς, βόρεια της πόλης του Κάρλσταντ.
Φέτος ο αγώνας για ακόμα μία φορά πέρασε και τα σύνορα της Σουηδίας, περιλαμβάνοντας μία ειδική και σε νορβηγικά εδάφη.
Βελτιωμένη ήταν η χρονομέτρηση του αγώνα σε σχέση με του Μόντε Κάρλο από τη SIT, αν και δεν έλειψαν κάποιοι λάθος χρόνοι στα split times.
Έπειτα από ένα χρόνο απουσίας, ο Χένινγκ Σόλμπεργκ επέστρεψε στην αγωνιστική δράση οδηγώντας ένα Ford Fiesta WRC, και συγκεκριμένα το αυτοκίνητο δοκιμών!
Ο Νορβηγός εξασφάλισε ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό λίγο πριν από τον αγώνα, και πλέον σχεδιάζει την εμφάνισή του σε επόμενους αγώνες του θεσμού.
Επιστροφή και για τον Μάθιου Γουίλσον, ο οποίος κλήθηκε να αντικαταστήσει στον αγώνα τον άρρωστο Νάσερ Αλ-Ατίγια.
«Όλα τα λεφτά» ο νεαρός Πόντους Τίντεμαν, που πέρυσι διακρίθηκε στο WRC Academy. Σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις οδηγώντας ακόμα ένα Ford Fiesta WRC.
Μέχρι την 9η ε.δ., οπότε εγκατέλειψε από πρόβλημα στον κινητήρα, κατάφερνε να κάνει χρόνους 5άδας!
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σύμβουλος του νεαρού Σουηδού; Μα, φυσικά, ο πατριός του, Χένινγκ Σόλμπεργκ.
¶τυχος στάθηκε ο Γιάρκο Νικάρα στην πρώτη του εμφάνιση με το Mini JCW WRC της Prodrive, αφού μία έξοδος την πρώτη ημέρα του στοίχισε πολύτιμο χρόνο.
Πάντως, επισημοποιήθηκε η παρουσία του στα Ράλλυ Πορτογαλίας και Φινλανδίας με τη βρετανική ομάδα και το Mini.
Στη Σουηδία οι οδηγοί χρησιμοποίησαν ένα νέο τύπο ελαστικού που εξέλιξε η Michelin, ο οποίος έχει μεγαλύτερα αυλάκια, αλλά καρφιά με μήκος 6,5 χλστ.
Τα Ιστορικά αυτοκίνητα αγωνίστηκαν μόνο στη γνωστή Φαργκάσεν την Παρασκευή, και στο πρώτο loop ε.δ. του Σαββάτου.
Ο Τιερί Νεβίλ έμεινε μακριά από τα λάθη αυτήν τη φορά, καταφέρνοντας να τερματίσει 5ος και να συγκεντρώσει βαθμούς και εμπειρίες.
Ο Βέλγος κατάφερε να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο άλμα στο διάσημο «Colin Crest», πηδώντας με το Fiesta 35 μέτρα μακριά!
Ακολούθησαν οι Χάνινεν με 34 μ. και οι Χ. Σόλμπεργκ και Νόβικοφ με 33 μέτρα.
¶τυχος στάθηκε ο Γιάρι Κέτομα, που εγκατέλειψε στο τέλος του 2ου σκέλους με το Fiesta WRC στα χρώματα της DMACK, λόγω αδιαθεσίας του συνοδηγού του, Κάι Λίντστρομ.
Ο Μίκο Χίρβονεν μπορεί να απογοήτευσε, αλλά προσπάθησε να αποκομίσει το μέγιστο αριθμό βαθμών στην Power Stage.
Μάλιστα, για αυτό δέχθηκε και ποινή χρόνου έτσι ώστε να ξεκινήσει μετά τον Οζιέ και να έχει καθαρό δρόμο, χωρίς εντέλει να συλλέξει ούτε καν ένα βαθμό...
Εντυπωσιακός ήταν ο Σαουδάραβας Αλ-Ραζί, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει στο WRC-2 οδηγώντας ένα Fiesta RRC!

ΡΑΛΛΥ ΣΟΥΗΔΙΑΣ, 2ος ΓΥΡΟΣ
Ημερομηνία: 4-7 Φεβρουαρίου 2013
22 ε.δ.: 338,91 χλμ.
Συνολικά: 1.589,78 χλμ.
Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 47 / 39

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Οζιέ-Ινγκρασία VW Polo R WRC WRC 3:11:41.9
2 Λεμπ-Ελενά Citroen DS3 WRC WRC 3:12:23.7
3 Όστμπεργκ-¶ντερσον Ford Fiesta WRC WRC 3:13:06.4
4 Λάτβαλα-Αντίλα VW Polo R WRC WRC 3:13:12.5
5 Νεβίλ-Γκιλσούλ Ford Fiesta WRC WRC 3:16:48.3
6 Χάνινεν-Τουομίνεν Ford Fiesta WRC WRC 3:17:25.0
7 Πρόκοπ-Χρούζα Ford Fiesta WRC WRC 3:23:07.3
8 Χ. Σόλμπεργκ-¶ξελσον Ford Fiesta WRC WRC 3:23:24.6
9 Νόβικοφ-Μάινορ Ford Fiesta WRC WRC 3:24:46.6
10 Αλ Ραζί-Ορ Ford Fiesta RRC 2 3:28:08.9
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ
Σόρντο-Ντελ Μπάριο (Citroen DS3) 20ή Έξοδος, Τίντεμαν-Φλοένε (Ford Fiesta) 9η Κινητήρας, Αλ Κασίμι-Μάρτιν (Citroen DS3) 10η Ψυγείο
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η Λεμπ, 2η-22η Οζιέ
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Οζιέ 11, Λεμπ 7, Όστμπεργκ 2, Χίρβονεν 2, Λάτβαλα 1, Νεβίλ 1
BΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Οδηγών: Οζιέ 46, Λεμπ 43, Όστμπεργκ 24, Σόρντο 15, Λάτβαλα 14, Χίρβονεν 12
Κατασκευαστών: Citroen Abu Dhabi 57, VW Motorsport 55, Qatar M-Sport 31, Abu Dhabi WRT 15, Lotos WRT 12, Qatar WRT 10
WRC 2: Γουίγκαντ 40, Προτάσοφ 27, Αλ-Ραζί 25, Κρέμερ 18, Γκρόνταλ 18