4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Renault Clio R.S.

Ευκαιρίας δοθείσης, οδηγούμε το σύγχρονο Clio R.S., και ακόμα να αντιληφθούμε πώς έτσι ξαφνικά βρεθήκαμε από το κομψοτέχνημα-πολεμική μηχανή του χθες σε ένα καυτό χάτσμπακ με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία κατασκευής, που ήρθε για να μείνει.

ΑΝ η θέση οδήγησης σε ενθουσιάζει με το «άγγιγμα», η «πρώτη» με το σύγχρονο R.S. δεν προϊδεάζει την τέλεια σχέση. Δεν έχεις παίξει-ρυθμίσει το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, και η φορτηγίσια ροπή του κινητήρα σε αποσυντονίζει. Βλέπετε, είναι η ευχάριστη έκπληξη στο χώρο στάθμευσης, όπου βρίσκονται τα υποψήφια COTY 2013, και τύφλα να έχει ο πρωτάρης στην όποια εκδοχή του για το πώς όρμησες σε δαύτο. Ποιο αύριο; Ούτε το σήμερα δε σκέφτηκες. Συνελήφθης, μάλιστα, αδιάβαστος, οπότε δεν έλειψαν τα «Μ.Σ., τι οδηγούμε, το χάλασαν οι Γάλλοι, οι έτσι, οι αλλιώς, αυτός ο κλέφτης ο Γκον, δεν πάει μία, δεν κάνει για Ενιαίο», και άλλα γνωστά και στους δυο μας τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.

Μετά τον τρίτο γύρο...
Τα σφιχτά χείλη χαλαρώνουν, το μυαλό λειτουργεί, η λογική του Μ.Σ. επιστρατεύεται, οι πληροφορίες καταχωρούνται και, αφού πλέον γνωρίζεις το πώς, ξέρεις και το γιατί, οπότε η διαχείριση διαθέτει και ψυχραιμία και ενθουσιασμό. Το τελευταίο ξεκινάει από τα φρένα και ολοκληρώνεται από το πλαίσιο, με το τιμόνι να λειτουργεί σαν την μπαγκέτα του μαέστρου, ανάλογα με το ρυθμό που θέλεις να δώσεις στο σύνολο.
Με τον κινητήρα του Nissan Juke κάτω από το καπό είναι αλλιώς από ό,τι ήξερε ο υπογράφων, έχοντας ανδρωθεί με 5 Alpine και ωριμάσει με όλα τα Clio, από το 1.8 και το Williams μέχρι τα σύγχρονα που κοσμούν ακόμη την πόλη μας. Προσθέστε τα μεγάλα «αυτιά» πίσω από το τιμόνι, που σταθερά τοποθετημένα δίνουν τις εντολές στο 6άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, και έχετε τη διαφορά, που πρέπει να τη ζήσετε, ώστε να την καταλάβετε και να την αγαπήσετε. Το πρόγραμμα Sport περνάει εύκολα σε λειτουργία, με το χέρι να βρίσκει «με τη μία» το διακόπτη στην κεντρική κονσόλα, εκεί που θα ήταν ο επιλογέας, αλλά πρέπει να επιμείνεις για να περάσεις στο Race, ώστε να ψάξεις να βρεις τον Ρανιοτί στα όνειρά σου ή τους Βαγγέλη Ζάχο, Γιώργη Κοσμόπουλο στη σημερινή ελληνική αγωνιστική πραγματικότητα - αν υφίσταται κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, εξαρτάται από το οδόστρωμα και από το άνοιγμα των στροφών το αν θα επιλέξεις σπορ ή θα πας παραπέρα χωρίς ηλεκτρονικό έλεγχο της πρόσφυσης. Είναι σωστά ρυθμισμένο το σύστημα, οπότε δε θα απορήσουμε αν στους ελληνικούς δρόμους στην τέλεια διαδρομή «ταξιδέψεις» με το Sport, αφήνοντας στα ηλεκτρονικά τη βρόμικη δουλειά ελέγχου του σπιναρίσματος, αποτέλεσμα της τερατώδους ροπής του κινητήρα, που ρίχνει χαστούκια σε όλο το φάσμα λειτουργίας του.

Το κιβώτιο;
Στο «ανεβάζω-επιταχύνω» και στον τρόπο χρήσης του τέλειο. Στο «κατεβάζω» θέλει δουλειά, και είναι πιθανόν σε ένα μήνα, στην επίσημη παρουσίαση, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η εξέλιξή του, η άποψη να είναι διαφορετική.
¶λλωστε, με δαύτα ζεις για να ανεβάζεις, αλλά και για να κατεβάζεις. Μπορεί τα αγωνιστικά φρένα να μην επιβάλλουν έξαλλα πιεσμένα κατεβάσματα, αλλά, κακά τα ψέματα, θέλεις να χαϊδεύεις τα paddles και προς τα κάτω, ώστε να απολαμβάνεις και τον ήχο. Περίεργος, αδιάφορος στο καλημέρα, ισιώνει αργότερα και, εντέλει, τον αποζητάς. Νιώθεις όπως με το Focus RS με δαύτο. Έχεις την αίσθηση ότι θα κουνήσει τα δέντρα στο πέρασμά του. Όσο το γνωρίζεις, τόσο πλημμυρίζεις με συναισθήματα. ¶λλωστε, προσαρμόζεις την εμπειρία σου, τις αισθήσεις σου στο σήμερα, στη σύγχρονη οδήγηση, με το τούρμπο και το αυτόματο κιβώτιο να επιβεβαιώνουν ότι υφίσταται ακόμη οδήγηση στον πλανήτη Γη, και ας μην προκύπτει με παραδοσιακούς τρόπους.

Made in France
Με ατού το πλαίσιο, πνιγμένο σε ένα αμετανόητο DNA καταδικασμένο να ικανοποιεί τον «μερακλή» του βολάν και με τέλεια προσαρμοσμένα σύγχρονα καλούδια, όπως το τούρμπο και το κιβώτιο χωρίς επιλογέα, αλλά με paddles, το νέο R.S. ήρθε να επιβεβαιώσει τη διαχρονική αξία των καθαρόαιμων του χθες, σφραγίζοντας τη νέα τάξη του σήμερα, που θα μας πάει πολύ μακριά σε σχέση με το αύριο._ Σ. Χ.

RENAULT CLIO R.S. 200 EDC

ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.818 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 200 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 24,5 χλγμ./1.750 σ.α.λ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, ψαλίδια βάσης
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.090x1.732x1.432 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.589 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.204 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*

0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 6,7δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 230 χλμ./ώρα
ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 144 γρ./χλμ.

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

Το Renault Clio R.S. 200 EDC στο μικροσκόπιο
Αλλαγή πλεύσης για το νέο Clio R.S., καθώς κάτω από το καπό, αντί ενός ατμοσφαιρικού συνόλου μεγάλου κυβισμού, όπως μας είχε συνηθίσει η Renault, συναντάμε πλέον έναν υπερτροφοδορούμενο κινητήρα 1.618 κ.εκ., που αποδίδει 200 ίππους και μέγιστη ροπή 24,5 χλγμ., διαθέσιμη ήδη από τις 1.750 σ.α.λ. Τα οφέλη σε οδηγικό επίπεδο από τη χρήση υπερτροφοδότη είναι προφανή, ενώ το κέρδος στην κατανάλωση (6,3 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές CO2 144 γρ./χλμ) έναντι του 2λιτρου ατμοσφαιρικού της προηγούμενης γενιάς φθάνει το 25%.
Οι σκληροπυρηνικοί ίσως ενοχληθούν από το γεγονός ότι το νέο Clio R.S., που θα κατασκευάζεται στη Διέπη, θα διατίθεται μόνο με 5θυρο αμάξωμα, καθώς η νέα γενιά του γαλλικού σουπερμίνι δεν πρόκειται να αποκτήσει παραλλαγή με λιγότερες πόρτες. Νέοι καιροί, νέα ήθη! Τουλάχιστον οι μυώδεις καμπύλες και οι κρυμμένες χειρολαβές των πίσω θυρών του νέου Clio εξασφαλίζουν μια έντονα αθλητική περιβολή, που στην προκειμένη περίπτωση υπογραμμίζεται από αισθητικές διαφοροποιήσεις, όπως τα φωτιστικά σώματα LED στην εισαγωγή, τις τετραγωνισμένες απολήξεις της εξάτμισης και το διαχύτη στο πίσω μέρος, ο οποίος συνάμα συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της αρνητικής άντωσης. Κερασάκι στην τούρτα το λογότυπο «RS» κάτω από το σήμα της εταιρείας στη μάσκα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο διατίθεται σε λευκό χρώμα και σε τέσσερις μεταλλικές αποχρώσεις (κόκκινο, μαύρο, γκρι και το «Sirius Yellow» - σήμα κατατεθέν του νέου R.S.). Τέλος, οι τροχοί είναι 17 ιντσών, ενώ ως έξτρα προσφέρονται 18άρες ζάντες σε δύο διαφορετικές σκούρες μεταλλικές αποχρώσεις.
Περνώντας στο εσωτερικό, κυριαρχεί το μαύρο με κατά τόπους κόκκινες πινελιές στις επενδύσεις των καθισμάτων, στον επιλογέα, στους αεραγωγούς και βέβαια στις ζώνες ασφαλείας. Το βλέμμα το οδηγού, πάντως, θα πέσει στα ευμεγέθη paddles πίσω από το τιμόνι, ενώ τα μπάκετ με την αυξημένη πλευρική στήριξη θα τύχουν μεγάλης εκτίμησης όταν το πλήρωμα μπει σε πολεμικό mood.

3 σε 1
Η καρδιά του κορυφαίου Clio χτυπάει ουσιαστικά πίσω από το μπουτόν «R.S. Drive», που βρίσκεται στη βάση του επιλογέα του κιβωτίου. Έχοντας τη δυνατότητα επιλογής τριών ξεχωριστών ρυθμίσεων (Normal, Sport και Race), το αυτοκίνητο μπορεί να παίρνει τελείως διαφορετικά πρόσωπα, καθώς σε κάθε πρόγραμμα τροποποιείται η χαρτογράφηση τόσο του κινητήρα όσο και του συστήματος μετάδοσης, επεμβαίνοντας στην απόκριση του γκαζιού, στον τρόπο αλλά και στην ταχύτητα που αλλάζουν οι ταχύτητες. Διαφοροποιήσεις εντοπίζονται και στον τρόπο που λειτουργούν τα συστήματα ESC και ASR για τον έλεγχο της σταθερότητας του αμαξώματος και την πρόσφυση των τροχών, όπως επίσης στην αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης. Στα προγράμματα Sport και Race υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του Launch Control για την ταχύτερη δυνατή εκκίνηση. Ο οδηγός αρκεί να πιέσει το πεντάλ του φρένου με το αριστερό του πόδι, τραβώντας παράλληλα τα δύο «αυτιά» του κιβωτίου πίσω από το τιμόνι. Με το γκάζι τέρμα πατημένο, ο κινητήρας στροφάρει στις 2.500 σ.α.λ. και δεν έχεις παρά να απελευθερώσεις το πεντάλ του φρένου. Τα πράγματα εξελίσσονται μόνα τους στο πρόγραμμα Sport, ενώ στο Race το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης απενεργοποιείται και οι αλλαγές των σχέσεων πραγματοποιούνται μόνο χειροκίνητα.
Πέρα από τα ηλεκτρονικά καλούδια, οι μηχανικοί της Renault έδωσαν μεγάλη σημασία στην προετοιμασία του πλαισίου, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ιπποδύναμη. Έτσι, οι αναρτήσεις είναι σημαντικά σφιχτότερες σε σχέση με του νορμάλ Clio, και αυτό χωρίς να ταλαιπωρούνται οι επιβάτες, χάρη σε ένα έξυπνο σύστημα απόσβεσης. Το Hydraulic Compression Control, όπως το αποκαλεί η Renault, περιλαμβάνει ένα δευτερεύον σύστημα απόσβεσης μέσα στο σώμα των αμορτισέρ, που έχει ως αποτέλεσμα γραμμικότερη λειτουργία της ανάρτησης, βελτιώνοντας το επίπεδο άνεσης στο ανώμαλο οδόστρωμα.
Στις στροφές το ηλεκτρονικό διαφορικό φροντίζει να περιορίζονται τα φαινόμενα υποστροφής, ενώ οι δίσκοι (320 χλστ. εμπρός και 260 πίσω) συνθέτουν ένα σύστημα πέδησης αντάξιο των προδιαγραφών του αυτοκινήτου. Τέλος, ο υποψήφιος αγοραστής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από δύο διαφορετικά πλαίσια (Sport και Cup), με το τελευταίο να διαθέτει χαμηλωμένη ανάρτηση κατά 3 χλστ., 15% σφιχτότερη και πιο γρήγορη κρεμαγιέρα.

R.S. Monitor 2.0
Στο νέο Clio R.S. συναντάμε ένα ενσωματωμένο σύστημα τηλεμετρίας, που σε πραγματικό χρόνο μπορεί, με τη χρήση γραφικών, να παρουσιάζει στην οθόνη πολυμέσων της κεντρικής κονσόλας πληροφορίες για όλες τις παραμέτρους της λειτουργίας του κινητήρα και του συστήματος μετάδοσης, στοιχεία επιδόσεων (χρόνο για το «0-50» & το «0-100» και τα 0-400 & 0-1.000 μ., απόσταση ακινητοποίησης από τα 100 χλμ./ώρα), διάγραμμα των αναπτυσσόμενων δυνάμεων επιτάχυνσης καθώς και το βαθμό σπιναρίσματος των κινητήριων τροχών. Ακούγονται όλα αυτά εντυπωσιακά, ουσιαστικά όμως οι μηχανικοί της Renault δικτύωσαν όλους τους αισθητήρες του αυτοκινήτου με ένα σύστημα GPS, και voila! Ο οδηγός έχει στα χέρια του V-Box με ακόμα περισσότερες δυνατότητες.
Χωρίς, λοιπόν, να έχουν χάσει την ουσία οι μηχανικοί της Renault, έχουν εκμεταλλευτεί τη σύγχρονη τεχνολογία με τέτοιον τρόπο, που να δελεάζουν και τους νέους οδηγούς. Κερασάκι στην τούρτα η επεξεργασία του ήχου του αυτοκινήτου. Έτσι, το R.S. Sound Pipe είναι ένα μηχανικό σύστημα ενίσχυσης του ήχου εισαγωγής με τη βοήθεια μιας μεμβράνης, και έτσι το σχετικό άκουσμα μεταφέρεται στην καμπίνα με τη βοήθεια ενός σωλήνα, ενώ με το R-Sound Effect, λαμβάνοντας υπόψη τις στροφές του κινητήρα, τη θέση του δεξιού πεντάλ και την ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου και χρησιμοποιώντας έναν ειδικό αλγόριθμο, μέσω των ηχείων η λειτουργία του μοτέρ προσομοιάζει μεταξύ άλλων σε αυτήν των Alpine A110, R8 Gordini και Nissan GTR.

RENAULT CLIO SPORT EDITIONS

16S
H αρχή έγινε το 1991 με το 16βάλβιδο 16S των 1,8 λίτρων, με ισχύ 137 ίππων και τελική ταχύτητα 208 χλμ./ώρα. Για να μειωθεί το βάρος, το κάλυμμα του κινητήρα και τα εμπρός φτερά ήταν από πλαστικό, ενώ αφθονούσαν τα σπορ χαρακτηριστικά στο εσωτερικό.

Williams
Παρουσιάστηκε το 1993, για να τιμηθεί η επιτυχημένη συνεργασία με την τότε παγκόσμια πρωταθλήτρια της F1. Oι τρεις ειδικές εκδόσεις του αρίθμησαν συνολικά 12.100 μονάδες, με το 2λιτρο κινητήρα των 147 ίππων και τελική ταχύτητα 215 χλμ./ώρα.

V6
2001-2005: η κορυφαία έκδοση μέχρι σήμερα. Με τον κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο και μετάδοση κίνησης στους πίσω τροχούς, 3λιτρο μοτέρ απόδοσης 230 και από το 2003 255 ίππων.

Clio II Renault Sport I
To 1998 παρουσιάστηκε το πρώτο Clio, που υποβλήθηκε στις βελτιωτικές επεμβάσεις της Renault Sport. Σε πρώτη φάση είχε 2λιτρο κινητήρα των 172 ίππων, που με την ανανέωση του 2001 αναβαθμίστηκε στους 182.

Clio IIΙ Renault Sport IΙ
Οι πωλήσεις του ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2006. Ο 2λιτρος κινητήρας απέδιδε πλέον 197 ίππους στις 7.250 σ.α.λ. και τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονταν σε 7,9 δλ. Απέκτησε και ελαφρύτερη έκδοση, την R.S. Cup.

Clio Estate
Η Renault παρουσίασε τη στέισον εκδοχή του νέου Clio. Το πολύ όμορφο αμάξωμά του παραπέμπει σε αυτοκίνητο της μεγαλύτερης κατηγορίας, παρ’ ότι το μήκος του διατηρείται κάτω από τα 4,3 μ. Η ουσία από εκεί και πέρα εντοπίζεται στο χώρο φόρτωσης (443-1.380 λίτρα) και δέχεται αντικείμενα με μήκος μέχρι 2,48 μ. Αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του 2013 με μια μεγάλη γκάμα κινητήρων, στους οποίους θα περιληφθεί και ο TCe 120, που θα συνδυάζεται με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ