4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Και οι... μικροί έσονται πρώτοι

H ιδέα είναι απλή, ευφυής και δεν είναι νέα. Ταιριάζει όμως γάντι στα αυτοκίνητα μικρών κατηγοριών, αφού, αφενός, δεν ανεβάζει το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη, όπως η ηλεκτρική υβριδική τεχνολογία, αφετέρου, έχει μεγάλο βαθμό απόδοσης και προσφέρει σημαντικά οφέλη στην κατανάλωση και εκπομπή CO2.
Οι εξελίξεις στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος στο χώρο των μεταφορών είναι ραγδαίες. Μετά την έγκριση σχεδίου νόμου για τη θέσπιση κανονισμών ως προς την επίτευξη του στόχου εκπομπής ρύπων 95 γρ./χλμ., για τις νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων το 2020 στην Ευρώπη από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την παράλληλη πρόταση μείωσης στα 68-78 γρ./χλμ. από το έτος 2025, σημαίνει ο κώδωνας του κινδύνου για την αυτοκινητοβιομηχανία. Προσθέστε τις πριμοδοτήσεις (κάθε αυτοκίνητο που θα εκπέμπει κάτω των 50 γρ./χλμ. CO2 θα μετράει έως 3,5 αυτοκίνητα το 2013 και έως 1,5 από το 2020 έως το 2023), τα αυστηρά πρόστιμα αλλά και το στόχο εφαρμογής μιας νέας, παγκόσμιας διαδικασίας δοκιμών μέτρησης -που θα είναι πιο κοντά στην πραγματική εκπομπή και κατανάλωση των αυτοκινήτων- έως την 1η Ιανουαρίου 2017, και θα αντιληφθείτε το λόγο που η πολιτική της ΕΕ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της αποδοτικότητας των αυτοκινήτων και την εξέλιξη νέων υβριδικών συστημάτων μετάδοσης, καθώς και στην εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης, που τρέχουν παράλληλα με μείωση του βάρους και βελτίωση της αεροδυναμικής των αυτοκινήτων.
Ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα όσον αφορά την περαιτέρω εξέλιξη των μικρών κατηγοριών, εκεί όπου οι κινητήρες ντίζελ, τα υβριδικά και η ηλεκτροκίνηση συνεπάγονται επιπλέον κόστος. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που τα ντιζελοκίνητα της κατηγορίας Α είναι είδος προς εξαφάνιση στην Ευρώπη, αφού ο μέσος καταναλωτής δεν είναι πρόθυμος να καταβάλει παραπάνω χρήματα, όχι μόνο για τον πετρελαιοκινητήρα, αλλά ούτε καν για προαιρετικό εξοπλισμό! Η λύση; Υδραυλική υβριδική τεχνολογία, απαντούν PSA και Bosch, ένα σύστημα που έχει επινοηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τη Volvo Flygmotor, εξελίχθηκε πρόσφατα από την αμερικανική υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ διατίθεται ήδη από την εταιρεία Εaton για βιομηχανικές εφαρμογές, ειδικά οχήματα και φορτηγά.
Όπως τα ηλεκτρικά υβριδικά αυτοκίνητα -που χρησιμοποιούν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ένα ηλεκτρικό μοτέρ, αποθηκεύοντας ενέργεια σε μια μπαταρία-, έτσι και τα υδραυλικά υβριδικά βασίζονται στο συνδυασμό κινητήρα εσωτερικής καύσης (βενζίνης ή ντίζελ), υδραυλικής αντλίας και υδραυλικού συσσωρευτή, και διακρίνονται και αυτά, ανάλογα με τη διάταξή τους, σε εν σειρά και παράλληλα συστήματα. Η υπό εξέλιξη εφαρμογή της PSA-Bosch θα είναι παράλληλη και θα επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται είτε με το συμβατικό, μηχανικό τρόπο, είτε αμιγώς υδραυλικά, είτε συνδυαστικά. Σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το υδραυλικό υβριδικό σύστημα ανακτά την ενέργεια από το φρενάρισμα στη μορφή πεπιεσμένου υδραυλικού υγρού. Το εν σειρά σύστημα της Eaton διαθέτει έναν αναστρέψιμο κινητήρα-αντλία που είναι συνδεδεμένος στον άξονα μετάδοσης κίνησης μέσω ενός συμπλέκτη και δύο συσσωρευτών. Όταν ο οδηγός πατάει το φρένο, η αντλία ωθεί το υδραυλικό υγρό από ένα χαμηλής πίεσης ρεζερβουάρ σε έναν υψηλής πίεσης συσσωρευτή, αυξάνοντας την πίεση του περιεχομένου αερίου αζώτου στα 5.000 psi. Κατά τη διάρκεια της επιτάχυνσης, το σύστημα αλλάζει από τη λειτουργία της αντλίας στη λειτουργία του κινητήρα. Το αέριο άζωτο ωθεί το υδραυλικό ρευστό πίσω στο συσσωρευτή χαμηλής πίεσης και ο κινητήρας εφαρμόζει ροπή στον άξονα μετάδοσης κίνησης. Όταν η πίεση στο συσσωρευτή υψηλής πίεσης μειωθεί, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης παίρνει μπροστά για να κινήσει το αυτοκίνητο μέσω του υδραυλικού κινητήρα, ενώ παράλληλα η επιπλέον της απαιτούμενης ποσότητας υγρού υψηλής πίεσης αποθηκεύεται στο συσσωρευτή. Τα υδραυλικά υβριδικά οχήματα χρησιμοποιούν την υδραυλική ενέργεια για την επιτάχυνση προώθησης, κάτι το οποίο συνεπάγεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, ανάλογη μείωση της εκπομπής CO2 και βελτιωμένη επιτάχυνση, χάρη στη μεγάλη ισχύ των υδραυλικών συστημάτων.
Η εταιρεία UPS διαθέτει ήδη στόλο υδραυλικών υβριδικών φορτηγών διανομής στις ΗΠΑ, έχοντας διαπιστώσει μείωση της κατανάλωσης καυσίμου έως και κατά 35%. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση κατά 30% στον ευρωπαϊκό κύκλο μέτρησης και έως και 45% σε αστική κίνηση. Για μικρές αποστάσεις, στις οποίες το αυτοκίνητο κινείται αμιγώς υδραυλικά, κατανάλωση και εκπομπή ρύπων είναι μηδενικές. Στα πλεονεκτήματα των υδραυλικών υβριδικών συγκαταλέγονται ο μεγάλος βαθμός απόδοσης στην ανάκτηση ενέργειας από το φρενάρισμα, που φτάνει στο 75% (σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά συστήματα όπου δεν ξεπερνά το 25%), το χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης, ενώ δεν απαιτούν την εξέλιξη κάποιας ειδικής υποδομής. Στον αντίποδα, μένει να λυθούν προβλήματα θορύβου, μεγέθους και πολυπλοκότητας του συστήματος.
Στην Έκθεση της Γενεύης το σύστημα της PSA-Bosch παρουσιάστηκε στα Citroen C3 και Peugeot 2008. To πρώτο καταναλώνει κατά μέσο όρο μόλις 2,9 λίτρα/100 χλμ. και εκπέμπει 69 γρ./χλμ. CO2. Σε συνθήκες αστικής κίνησης επιτυγχάνει μείωση της κατανάλωσης της τάξης του 45%, σε σχέση με ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο εφοδιασμένο μόνο με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το C3 Hybrid Air μπορεί να κινηθεί αμιγώς υδραυλικά μέχρι την ταχύτητα των 70 χλμ./ώρα, με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης, η λειτουργία αυτή μπορεί να καλύψει το 60%-80% των αστικών μετακινήσεων. Στη συνδυαστική λειτουργία κινητήρα εσωτερικής καύσης και υδραυλικής αντλίας το σύστημα αποδίδει 122 ίππους. Παράλληλα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η Chrysler συνεργάζεται με την ΕΡΑ (αμερικανική υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος) για την εξέλιξη ενός mini van με 4κύλινδρο κινητήρα και αντλία 117 κ.εκ. Πράγμα που σημαίνει πως ανάλογη εμπλοκή της Fiat στην Ευρώπη δεν πρέπει να θεωρείται διόλου απίθανη εξέλιξη. Μια τεχνολογία πολλά υποσχόμενη, λοιπόν, που, σε αντίθεση με τη συνήθη τακτική ενσωμάτωσης high tech συστημάτων αρχικά στις ναυαρχίδες κάθε εταιρείας και τη σταδιακή τους εξάπλωση -διά της οικονομίας κλίμακος- και στις μικρότερες κατηγορίες, θα ξεκινήσει στην Ευρώπη από τα μικρά αυτοκίνητα._ Ν. Κ.