4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

WRC: 7ος γύρος, Ράλλυ Σαρδηνίας

Δύο μήνες χωρίς νίκη ήταν μεγάλο χρονικό διάστημα για τον Σεμπαστιάν Οζιέ. Στη Σαρδηνία ο Γάλλος επανήλθε, και μάλιστα δίχως να αφήσει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης.

ΕΙΝΑΙ εδώ για να κερδίζει, και κανένα άλλο αποτέλεσμα δεν τον αφήνει ικανοποιημένο. Ο Σεμπαστιάν Οζιέ αποδεικνύεται γεννημένος νικητής, άρα δύο αγώνες μακριά από το κορυφαίο σκαλί του βάθρου ήταν μεγάλο χρονικό διάστημα για τον ίδιο. Στην Αργεντινή έχασε από το φαινόμενο «Λεμπ», ενώ στο Ακρόπολις ένα μηχανικό πρόβλημα και ένα κλατάρισμα ήταν παραπάνω από αρκετά για να του στερήσουν κάθε δυνατότητα για διεκδίκηση της νίκης. Στην Ιταλία, όμως, όπου όλα κύλησαν ομαλά, ο Γάλλος οδηγός της VW δεν είχε κανένα πρόβλημα να επικρατήσει για τέταρτη φορά φέτος. Τέθηκε επικεφαλής από την 1η ε.δ. και παρέμεινε εκεί με χαρακτηριστική άνεση έως το τέλος. Ο μοναδικός που θα μπορούσε να τον προβληματίσει ήταν ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, που στην κατατακτήρια ειδική είχε κάνει έναν εντυπωσιακό χρόνο, επιλέγοντας ιδανική σειρά εκκίνησης. Η ατυχία, όμως, τον βρήκε πολύ νωρίς, και συγκεκριμένα στην 1η ε.δ., αφού ένα κλαταρισμένο ελαστικό του κόστισε περισσότερο από 2 λεπτά και τον έριξε στη 12η θέση της Γενικής. Παρ' όλα αυτά, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακές επιδόσεις και κερδίζοντας συνολικά έξι ε.δ., κατάφερε να αναρριχηθεί στην κατάταξη και τελικά να τερματίσει στο 3ο σκαλί του βάθρου! Η εμφατική εμφάνιση και των δύο οδηγών της VW πιστοποίησε για ακόμα μία φορά την ανωτερότητα της γερμανικής ομάδας, ιδιαίτερα σε επίπεδο οδηγών...

The rest...
Αναμφίβολα, οι υπόλοιποι βρίσκονται ένα «κλικ» πιο κάτω. Το γνωρίζαμε, αλλά το διαπιστώσαμε και στη Σαρδηνία. Καλύτερος ανάμεσά τους; Με διαφορά ο Τιερί Νεβίλ! Ο νεαρός Βέλγος, ο οποίος αποτελεί το πλέον καυτό όνομα στη μεταγραφική αγορά για την επόμενη χρονιά, έκανε έναν εξαιρετικό αγώνα και τερμάτισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο βάθρο, και μάλιστα αυτήν τη φορά 2ος. Αρχικά προβληματίστηκε με το στήσιμο και τα φρένα του Fiesta του, αλλά μόλις τα έφερε στα μέτρα του ξεκίνησε την αντεπίθεσή του, ανεβαίνοντας από την 6η στη 2η θέση. Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομά του ακούγεται έντονα για τη Hyundai, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο και για επιστροφή του στη Citroen!
Οι δύο άλλοι οδηγοί της Ford, Μαντς Όστμπεργκ και Εβγκένι Νόβικοφ, συνέχισαν το σερί των... ανεπιτυχών αποτελεσμάτων. Ο Νόβικοφ βγήκε νωρίς (2η ε.δ.) από το δρόμο, καταστρέφοντας το Fiesta και δικαιώνοντας όσους θεωρούν ότι πρέπει να σηκώσει το πόδι από το γκάζι και να ηρεμήσει. Από την άλλη, ο Όστμπεργκ ήταν στη μάχη της 2ης θέσης με τους Νεβίλ και Μίκο Χίρβονεν, αλλά στην τελευταία ειδική του πρώτου σκέλους βγήκε από το δρόμο και εγκατέλειψε, χάνοντας τη δυνατότητα διεκδίκησης μίας θέσης στο βάθρο. Αντίστοιχη ήταν η πορεία και του Φινλανδού οδηγού της Citroen, ο οποίος στη 2η ε.δ. της δεύτερης ημέρας βγήκε με «ανόητο» τρόπο από το δρόμο, το DS3 κόλλησε σε ένα χαντάκι και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Ο Μίκο δεν απείλησε σε κανένα σημείο του αγώνα τον Οζιέ, ενώ παλεύοντας για τη 2η θέση κατέληξε εκτός δρόμου. Όχι ότι ο Σόρντο ήταν καλύτερος... Ο Ισπανός ήταν εκτός ρυθμού, ενώ θα μπορούσε να είχε χάσει ακόμα και την 4η θέση, αν ο Αντρέας Μίκελσεν δεν εγκατέλειπε από σπασμένη ανάρτηση - έπειτα από έξοδο στη 14η ε.δ. και έχοντας πάρει εντολή από την ομάδα να πιέσει όσο μπορεί.
Στη Citroen, πάντως, οι αλλαγές θα είναι σύντομα δραματικές. Η ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας ότι θα συμμετάσχει και επίσημα το 2014 στο WTCC με τον Σεμπαστιάν Λεμπ θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην εμπλοκή της στο WRC. Όπως διαβεβαιώνει ο επικεφαλής της Citroen Racing, Ιβ Ματόν, η Citroen θα είναι παρούσα και τη νέα χρονιά στο θεσμό, αφού είναι εξασφαλισμένη η παρουσία-χορηγία του ¶μπου Ντάμπι. Υπό τι καθεστώς, όμως; Όπως όλα δείχνουν, πιθανότατα σε αντίστοιχη μορφή με αυτήν της M-Sport. Μάλιστα, σύμφωνα και με δηλώσεις του Ματόν, είναι πολύ πιθανό τη νέα χρονιά να μην υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουν κάποιους οδηγούς, κάτι που σημαίνει ότι θα στραφούν στο μοντέλο που έχει καθιερώσει ο Μάλκολμ Γουίλσον.
Σίγουρα, η κρίση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και, φυσικά, οικονομία έχει επιπτώσεις και στο WRC. Είναι χαρακτηριστικό ότι η VW σε συνεννόηση με τη Citroen και τη Ford συμφώνησαν να μην έχει υπάρξει νέα ομολογκασιόν για τα αυτοκίνητα μέχρι το τέλος του 2014! Κάτι που σημαίνει ότι δε θα χρειάζεται να δαπανούν τεράστια ποσά σε εξέλιξη. Αυτό, μάλιστα, είναι και το στοιχείο-κλειδί που αναμένεται να διατηρήσει στο θεσμό τόσο τη Citroen όσο και τη Ford. Διαφορετικά η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να ήταν τελείως διαφορετική... Βέβαια, τη νέα χρονιά θα έχουμε και τη Hyundai στο παιχνίδι, και λογικά η παρτίδα θα σωθεί. Τα σπουδαιότερα, όμως, θα έρθουν από το 2015, οπότε και θα παρουσιαστεί η νέα κορυφαία κατηγορία στο θεσμό. Ποια θα είναι αυτή; Όπως όλα δείχνουν, τα νέα R5. Αναμφίβολα, μέχρι τότε το «πάγωμα» της έκδοσης ομολογκασιόν θα διατηρήσει κάποιες ισορροπίες, μέχρι να μπει το νερό στο αυλάκι. Ελπίζοντας αυτήν τη φορά με επιτυχία..._ Π. Τ.

4 στα 7, και συνεχίζει το... μοναχικό του δρόμο προς τον τίτλο ο Σεμπαστιάν Οζιέ.

Ακόμα ένα πόντιουμ για τον Τιερί Νεβίλ, ο οποίος πλέον αποτελεί στόχο αρκετών ομάδων για την επόμενη χρονιά.

Αυτήν τη φορά η ατυχία δεν επέτρεψε στον Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα να διεκδικήσει τη νίκη, ενώ οι επιδόσεις του ήταν αντίστοιχες με αυτές του Οζιέ.

Εκτός συναγωνισμού ο Ντάνι Σόρντο ολοκλήρωσε 4ος, αν και, σε περίπτωση που ο Αντρέας Μίκελσεν δεν είχε εγκαταλείψει, πιθανότατα θα είχε τερματίσει 5ος.
Μία έξοδος του Μίκο Χίρβονεν ήταν αρκετή για να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη Citroen, με τον Φινλανδό να ακούει τα εξ αμάξης από τους φίλους της γαλλικής ομάδας στα social media.

Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τον Ρόμπερτ Κούμπιτσα στο WRC-2, και μη σας φανεί καθόλου απίθανο αν σύντομα τον δούμε στο τιμόνι ενός DS3 WRC.

Δύο ημέρες διήρκεσε ο ιταλικός αγώνας, καλύπτοντας συνολικά 305 αγωνιστικά χιλιόμετρα, δηλαδή όσα και το δικό μας Ακρόπολις.
Σημειώστε ότι ανάλογο φορμά έχει και το Ράλλυ Φινλανδίας.
Τα προβλήματα δεν έλειψαν, με τους περισσότερους οδηγούς να εκφράζουν παράπονα για την υπερβολική σκόνη, ειδικά στις νυχτερινές ειδικές.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είχαν όλοι όσοι δεν οδηγούσαν WRCar, οι οποίοι εκκινούσαν με μόλις 1 λεπτό διαφορά μεταξύ τους.
Μάλιστα, ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα απείλησε ότι θα εγκαταλείψει, με αποτέλεσμα να του δοθεί δίλεπτο από την οργάνωση. Κάτι που έκανε έξαλλο τον αντίπαλό του στο WRC-2, Αλ Κουβάρι.
Πάντως, ο Πολωνός ήταν με διαφορά ο ταχύτερος στην κατηγορία, και δικαίως κατέκτησε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στο WRC-2, η οποία τον βάζει για τα καλά στη μάχη του τίτλου.
Δραματικό ήταν το φινάλε στην κατηγορία WRC-3, με τον Γερμανό Κρίστιαν Ρίντεμαν με το DS3 R3T να κερδίζει τον αγώνα δύο ε.δ. πριν από το τέλος, λόγω προβλήματος του Στεφάν Κονσανί.
Ο νεαρός Γάλλος, ο οποίος και ήταν επικεφαλής σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, είδε το DS3 να σβήνει στο STOP της προτελευταίας ε.δ., με αποτέλεσμα να χάσει 11 λεπτά.
Σαν να μην έφτανε αυτό, το πρόβλημα έκανε και στην τελευταία ε.δ. την εμφάνισή του, με αποτέλεσμα να χάσει και τη 2η θέση από τον Πρωταθλητή Μ. Βρετανίας, Κιθ Κρόνιν.
Το σερί νικών της στην Power Stage συνέχισε η VW, με τον Σεμπαστιάν Οζιέ να μετράει πέντε και τον Λάτβαλα μία, συγκεκριμένα στην Αργεντινή.
Μένοντας μακριά από τα προβλήματα και αποφεύγοντας το ρίσκο, ο Μάρτιν Πρόκοπ κατάφερε να τερματίσει 5ος οδηγώντας το ιδιωτικό Ford Fiesta WRC.
Η μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη, όμως, ήταν ο νεαρός Έλφιν Έβανς, ο οποίος έκανε την πρώτη του εμφάνιση με αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC (Ford Fiesta).
Ο περσινός νικητής του WRC Academy και γιος του γνωστού Πρωταθλητή Μ. Βρετανίας το 1996, Γκουίνταφ Έβανς, τερμάτισε 6ος σημειώνοντας αξιοπρεπείς επιδόσεις και αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον.
Στα χέρια του Έβανς θα κάνει το ντεμπούτο του στο WRC, και συγκεκριμένα στο Ράλλυ Φινλανδίας, το νέο Ford Fiesta R5.
Ανάμεσα στους άτυχους του αγώνα συμπεριλαμβάνεται ο Αντρέας Μίκελσεν, ο οποίος δε γιόρτασε όπως θα ήθελε τα 24α γενέθλιά του.
Εγκατέλειψε τη δεύτερη ημέρα, όταν, στην προσπάθειά του να περάσει τον Ντάνι Σόρντο στη μάχη για την 4η θέση, βγήκε από το δρόμο και έσπασε την ανάρτηση του Polo.
Τυχερός μέσα στην ατυχία του αποδείχθηκε ο Μαντς Όστμπεργκ, ο οποίος τούμπαρε και εγκατέλειψε στην τελευταία ειδική της πρώτης ημέρας, αλλά κατάφερε να επανεκκινήσει την επόμενη.
Βέβαια, για να γίνει αυτό και να επισκευαστεί το αυτοκίνητο, η Ford πήρε σχετική άδεια από την οργανωτική επιτροπή, η οποία επέτρεψε στους μηχανικούς να δουλέψουν σχεδόν όλο το βράδυ.
Κάτι που δε γινόταν στην περίπτωση του Νόβικοφ, ο οποίος και προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο δικό του Fiesta.
Σημειώστε ότι στην ίδια ειδική είχε τουμπάρει το 2012 και ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα.
Στη Σαρδηνία έκανε την πρώτη του εμφάνιση με το Ford Fiesta WRC ο Μίκαελ Κοσιούσκο, ο οποίος μέχρι και πριν από το Ακρόπολις συμμετείχε με Mini WRC στα χρώματα της Lotos.
Μάλιστα, φήμες αναφέρουν ότι ο Πολωνός πήρε τηλέφωνο τον Αρμίντο Αραούγιο, ο οποίος συμμετείχε πέρυσι με την ίδια ομάδα (Motorsport Italia) και του είπε πως τώρα καταλαβαίνει τι πέρασε το 2012...

TΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΡΑΛΛΥ ΣΑΡΔΗΝΙΑΣ, 7ος ΓΥΡΟΣ
Ημερομηνία: 20-23 Ιουνίου 2013
16 Ε.Δ.: 304,50 χλμ.
Συνολικά: 1.102,43 χλμ.
Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 51/36
1 Οζιέ-Ινγκρασία VW Polo R WRC WRC 3:22:57.9
2 Νεβίλ-Γκιλσούλ Ford Fiesta WRC WRC 3:24:14.7
3 Λάτβαλα-Αντίλα VW Polo R WRC WRC 3:24:45.9
4 Σόρντο-Ντελ Μπάριο Citroen DS3 WRC WRC 3:26:17.1
5 Πρόκοπ-Ερνστ Ford Fiesta WRC WRC 3:31:32.0
6 Έβανς-Μπερνακίνι Ford Fiesta WRC WRC 3:34:49.7
7 Κοσιούσκο-Σεπάνιακ Ford Fiesta WRC WRC 3:34:50.6
8 Όστμπεργκ-¶ντερσον Ford Fiesta WRC WRC 3:36:19.4
9 Κούμπιτσα-Μπάραν Citroen DS3 RRC 2 3:39:45.5
10 Αλ Κασίμι-Μάρτιν Citroen DS3 WRC WRC 3:40:17.8
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ
Χίρβονεν-Λέχτινεν (Citroen DS3) 10η Μηχανικό, Νόβικοφ-Μάινορ (Ford Fiesta) 2η Έξοδος, Μίκελσεν-Μάρκουλα (VW Polo) 14η Έξοδος
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Οζιέ 7, Λάτβαλα 6, Νεβίλ 2, Χίρβονεν 1
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η-16η Οζιέ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Οδηγών: Οζιέ 154, Λάτβαλα 90, Νεβίλ 70, Λεμπ 68, Χίρβονεν 61, Σόρντο 59, Όστμπεργκ 50
Κατασκευαστών: VW Motorsport 220, Citroen Total 174, Qatar WRT 89, Qatar M-Sport 89, Jipocar NT 39
WRC-2: Aλ Κουβάρι 93, Φουκς 78, Προτάσοφ 65, Κούμπιτσα 58, Γουίγκαντ 55, Κρέμερ 40
WRC-3: Σαρντονέ 55, Ζιλμπέρ 30, Μπουφιέ 29, Κρόνιν 28, Ρίντεμαν 25