4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Opel Cascada 1.6 SIDI Auto

Το Cascada κερδίζει πόντους σε σχέση με το απελθόν Astra TwinTop, όντας σαφώς μεγαλύτερο σε διαστάσεις, πιο ραφιναρισμένο, ενώ εφοδιάζεται και με τα ολοκαίνουργια μηχανικά σύνολα της Opel.

ΤΟ έχετε προσέξει; Ένα ανοιχτό αυτοκίνητο, ακόμα και το πιο ταπεινό, όταν περνάει δίπλα μας καταφέρνει να συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω του. Σε έναν κόσμο αποστειρωμένο, όπου εγκαταλείποντας τον προφυλαγμένο χώρο του σπιτιού μας μπαίνουμε στο κλιματιζόμενο αυτοκίνητο προκειμένου να φτάσουμε στο εξίσου ελεγχόμενο (από πλευράς θερμοκρασίας) εργασιακό περιβάλλον, ο οδηγός ενός κάμπριο αντιλαμβάνεται καλύτερα και βιώνει τις μεταβολές του καιρού. Με μία κίνηση θα ανοίξει τη σκεπή, απολαμβάνοντας τις πρώτες αχτίδες του ηλίου έπειτα από ημέρες κακοκαιρίας, και βέβαια μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας. Η απόλαυση αυτή, φυσικά, έχει και το τίμημά της, καθώς η ζέστη, το κρύο, η σκόνη, η γύρη, ακόμα και η απρόσεκτη κυρία που ποτίζει τις γλάστρες του μπαλκονιού δεν είναι για τους καλομαθημένους. Επιπλέον, προκύπτουν αρκετοί συμβιβασμοί σε πρακτικό επίπεδο, με τους συνολικούς χώρους να περιορίζονται σημαντικά. Εξαίρεση αποτελούν τα 4θέσια κάμπριο, που μετριάζουν τις πρακτικές δυσκολίες, και έτσι αποδεικνύονται περισσότερο all around επιλογές αλλά και ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τους κατασκευαστές, που καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ακαμψίας ενός αμαξώματος που δε διαθέτει συμπαγή οροφή και πλευρικές κολόνες.
Τελευταία άφιξη στο ολιγομελές κλαμπ της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι ο φυσικός διάδοχος του Opel Astra TwinTop. Εντούτοις, στην προκειμένη περίπτωση η φιλοσοφία αλλάζει, οι διαστάσεις μεγαλώνουν, η ανοιγόμενη οροφή είναι πλέον υφασμάτινη και όλο αυτό υπογραμμίζεται από μια καινούργια ονομασία. To Cascada, σύμφωνα με την Opel, εμπνέεται από το παρελθόν της εταιρείας, τα Kapitan και Rekord convertible. Εμείς θα λέγαμε ότι, παρ' ότι βασίζεται στο Astra, όντας μισό μέτρο μεγαλύτερο από τον ολιγομελή μικρομεσαίο ανταγωνισμό, προσεγγίζει περισσότερο σε φιλοσοφία το Audi A5 Cabriolet, αλλά ουσιαστικά τείνει να καλύψει το κενό του απελθόντος Saab 9-3, που κατά σύμπτωση βασιζόταν επίσης σε πλαίσιο της Opel.
Το Cascada αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που εφοδιάζεται με το νέο υπερτροφοδοτούμενο 1.600άρη κινητήρα άμεσου ψεκασμού της εταιρείας, 1.6 SIDI (Spark Ignition Direct Injection) των 170 ίππων, ο οποίος σταδιακά θα μπει και στα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας, ενώ θα αποκτήσει και μια παραλλαγή (Performance) 200 ίππων. Καινούργιο είναι και το νέο 6άρι αυτόματο κιβώτιο που φορούσε το αυτοκίνητο της δοκιμής μας.

Εντυπωσιάζει
Στην πρώτη ματιά το Cascada σε εντυπωσιάζει με τις δυναμικές και μυώδεις γραμμές του, αλλά και με το μέγεθός του (με μήκος σχεδόν 4,7 μ.). Θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί επίσης μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που δείχνει ακόμα πιο όμορφο με τη σκεπή κλειστή, ενώ για κάποιο λόγο παραπέμπει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κάτι που ίσως στην περίπτωσή μας ενισχυόταν από τη μαλακή σκεπή η οποία ταίριαζε με εκείνο το «μελιτζανί» του αμαξώματος - ή, αν προτιμάτε τις ακριβείς ονομασίες τους, Malbec και Mercure red, αντίστοιχα.
Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο δίνει την αίσθηση μιας ακριβής κατασκευής. Περνώντας στο εσωτερικό, με το που κλείνεις την πόρτα, ένας τηλεσκοπικός βραχίονας διευκολύνει την τοποθέτηση της ζώνης ασφαλείας, κάτι που μέχρι πρότινος προσέφεραν μόνο οι premium γερμανικές κατασκευές. Ο πίνακας οργάνων -γνώριμος από το Astra- διαθέτει ένα πλήθος διακοπτών που εντυπωσιάζει, αλλά υστερεί σε χρηστικότητα, ενώ η (στάνταρντ) ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη θέση οδήγησης είναι άνετη και παρέχει ικανοποιητική πλευρική στήριξη.
Οι μεγάλες και βαριές πόρτες κάνουν εύκολη την πρόσβαση στο αυστηρά διθέσιο πίσω κάθισμα, όπου οι κανονικού αναστήματος επιβάτες θα βολέψουν με άνεση τα γόνατά τους, όμως ο χώρος για το κεφάλι είναι σχετικά περιορισμένος. Στα χαρτιά ο χώρος αποσκευών είναι ικανοποιητικός ακόμα και με το αυτοκίνητο ξεσκέπαστο, προσφέροντας 280 λίτρα διαθέσιμα για φόρτωση, όμως αυτό προϋποθέτει πολύ συγκεκριμένες διαστάσεις φορτίου, ώστε να παρεισφρήσουν στα διαμορφωμένα κενά που αφήνει ελεύθερα ο μηχανισμός αναδίπλωσης της οροφής. Με κλειστή την τελευταία, το πορτ μπαγκάζ ωφελείται 100 λίτρα σε χωρητικότητα, αλλά και σε ευελιξία. Ένα ηλεκτρικό μπουτόν απασφαλίζει τη διαιρούμενη (κατά 50/50) πλάτη του πίσω καθίσματος, εξασφαλίζοντας στο σύνολο 750 λίτρα προς φόρτωση και δυνατότητα τοποθέτησης αντικειμένων μήκους 1.818 χλστ.
Αρκετά, όμως, με τα πρακτικά ζητήματα ενός αυτοκινήτου που κατά κύριο λόγο στοχεύει στο συναίσθημα του αγοραστικού κοινού. Συνήθως η πρώτη κίνηση κάποιου που μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο κάμπριο είναι να ανοίξει μεμιάς την οροφή του. Κάποτε, που αυτή η διεργασία ήταν χειροκίνητη, σε ανάγκαζε πολλές φορές να καταφύγεις στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Πώς απασφαλίζει η κουκούλα, πώς διπλώνει, πώς αποθηκεύεται; Τώρα όλα γίνονται πολύ απλά, με το πάτημα ενός μπουτόν ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα, ακριβώς δίπλα στο διακόπτη του χειρόφρενου. Την πρώτη φορά κάποιος μπορεί να μπερδέψει τους δύο αυτούς διακόπτες, οπότε σε κάθε περίπτωση μην το παίζεις έξυπνος, RTFM! Το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία, που διαρκεί μόλις 17 δλ., και ολοκληρώνεται αθόρυβα ακόμα και εν κινήσει με ταχύτητες έως 50 χλμ./ώρα. Στο μηχανισμό έχει γίνει εκτεταμένη χρήση μαγνησίου για τον περιορισμό του βάρους, ενώ η υφασμάτινη οροφή περιλαμβάνει ένα ηχομονωτικό και θερμομονωτικό στρώμα.
Φυσικά, με το άνοιγμα της οροφής βελτιώνεται σημαντικά η ορατότητα, κυρίως προς τα πίσω, καθώς το πίσω θερμαινόμενο γυάλινο παράθυρο είναι πολύ μικρό και σχετικά ψηλά τοποθετημένο. Αναμφίβολα, οι έξτρα αισθητήρες παρκαρίσματος κρίνονται απαραίτητοι, αφού διευκολύνουν σημαντικά τους επιτόπιους ελιγμούς.
Από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα αντιλαμβάνεσαι ότι έχει γίνει καλή δουλειά στην ενίσχυση του αμαξώματος, που για τα δεδομένα της κατηγορίας είναι ιδιαίτερα άκαμπτο. Οι λακκούβες του δρόμου δεν ταλαιπωρούν την κατασκευή, το πλαίσιο του παρμπρίζ δεν ταλαντώνεται, το σύνολο δείχνει συμπαγές, ενώ μόνο κάποιοι μικροί κραδασμοί που μεταφέρονται μέσα από την κολόνα του τιμονιού έρχονται να σου υπενθυμίσουν ότι οδηγείς ένα ανοιχτό αυτοκίνητο.
Βέβαια, το τίμημα όλης αυτής της προσπάθειας (41% πιο άκαμπτο από τον προκάτοχό του σε στρέψη και 27% σε κάμψη) αποτυπώνεται στο βάρος του Cascada, που, σύμφωνα με τη ζυγαριά του περιοδικού, ξεπερνά τα 1.700 κιλά. Έτσι, η όποια απόπειρα αξιολόγησης της απόδοσης του νέου 4κύλινδρου κινητήριου συνόλου των 170 ίππων δεν είναι εύκολη.
Στο πεδίο των μετρήσεων δεν εντυπωσίασε, απαιτώντας 11,1 δλ. από τη στάση μέχρι τα 100 χλμ. Και αν στη φάση που ο οδηγός βυθίζει το πόδι του βαθιά στο δεξί πεντάλ δεν έχει την αναμενόμενη ανταπόκριση, σε πιο χαλαρούς ρυθμούς το Cascada είναι ευχάριστο, χάρη στην ομαλή και ελαστική λειτουργία του κινητήρα, που διαθέτει μια μεστή αίσθηση μέχρι τις 6.000 σ.α.λ. Από εκεί και πέρα, το αυτοκίνητο ταξιδεύει με εξαιρετική άνεση στον αυτοκινητόδρομο, διατηρώντας με μεγάλη άνεση υψηλές ταχύτητες, όπου εντυπωσιάζει η απουσία θορύβων τόσο από τον κινητήρα όσο και από την οροφή, που δίνει μια εξαιρετικά συμπαγή αίσθηση.
Η επιλογή των HiPerStrut για την μπροστινή ανάρτηση, που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο Insignia OPC και αποσκοπούν στον περιορισμό των αντιδράσεων στο τιμόνι και στην καλύτερη απόκρισή του, οδηγεί ίσως σε παρερμηνεία ως προς τις προθέσεις της κατασκευής. Η ιδιαίτερα μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης, όπου ακόμα και με τους τροχούς των 19 ιντσών οι ανωμαλίες του δρόμου φιλτράρονται αποτελεσματικά, έχει ως αποτέλεσμα να μην προδιαθέτει για σπορ οδήγηση. Εντούτοις, στις στροφές ο οδηγός δε θα προβληματιστεί, ενώ το σχετικά γρήγορο τιμόνι (2,5 στροφές από άκρη σε άκρη) με μεταβλητή υποβοήθηση ανάλογα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου παρέχει ικανοποιητική ακρίβεια.
Εκεί που η μαλακή ανάρτηση, σε συνδυασμό με το βάρος της κατασκευής, προβληματίζουν είναι στη φάση της επιβράδυνσης. Στο απότομο φρενάρισμα εμφανίζονται φαινόμενα μεταφοράς φορτίου, το αμάξωμα μπρουμουτίζει και η ουρά ελαφραίνει και ψαρεύει, απαιτώντας διορθωτικές κινήσεις με το τιμόνι. Αντίστοιχα, τα 59,5 μ. που απαιτούνται από τα 120 χλμ./ώρα μέχρι την ακινητοποίηση δεν εντυπωσιάζουν.
Το αυτόματο κιβώτιο των 6 σχέσεων αναμφίβολα ταιριάζει γάντι με το χαρακτήρα του Cascada, που προσφέρεται για πιο χαλαρή οδήγηση, όντας εξαιρετικά προοδευτικό στη λειτουργία του και σχετικά άμεσο σε περίπτωση που ο οδηγός αποφασίσει να καταφύγει στη χειροκίνητη αλλαγή των σχέσεων.
Όσο για τον τομέα της κατανάλωσης, ο 1.6 SIDI, σύμφωνα με την Opel, είναι κατά 13% οικονομικότερος από τον προκάτοχό του. Στη δική μας περίπτωση, με μικτή χρήση, καταναλώσαμε 10,9 λίτρα βενζίνης/100 χλμ., τιμή που -για άλλη μία φορά επικαλούμενοι το βάρος της κατασκευής- είναι αναμενόμενη.

Ο ιδανικός συνδυασμός
Το Cascada είναι ένα αυτοκίνητο με ξεκάθαρο προσανατολισμό και μια έξυπνη τοποθέτηση στην περιορισμένη κατηγορία των ανοιχτών αυτοκινήτων. Παρ' ότι βασισμένο στο Astra, διαθέτει σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις από τα μικρομεσαία μοντέλα του ανταγωνισμού, προσφέροντας συνάμα το κάτι παραπάνω σε αίσθηση και ποιότητα, φλερτάροντας έτσι με τις παρυφές της premium κατηγορίας, με ένα κόστος κτήσης κατά πολύ χαμηλότερο. Ο 1.6 SIDI Turbo θεωρούμε ότι αποτελεί την ιδανική επιλογή σε σχέση με τα ασθενέστερα κινητήρια σύνολα, ενώ το αυτόματο κιβώτιο ταιριάζει γάντι με το χαλαρό χαρακτήρα του αυτοκινήτου, που θα εκπληρώσει απροβλημάτιστα το ρόλο για τον οποίο προορίζεται._ 4Τ

ΥΠΕΡ/ΧΩΡΟΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ/ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑ/ΑΝΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΚΑΤΑ/ΦΡΕΝΑ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Η ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ
- Ο ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΝΑ ΦΟΡΑ ΤΡΟΧΟΥΣ 18 ΙΝΤΣΩΝ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Οι εκδόσεις του Opel Cascada ξεκινούν από τα 1.400 κ.εκ. Στη χώρα μας (εύλογα) δεν εισάγεται η ασθενέστερη παραλλαγή των 120 ίππων, οπότε βασική έκδοση είναι εκείνη με τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.4 (140 PS), που ξεκινά από τα 27.000 ευρώ, ενώ η 1.6 από τα 29.000 και τα 30.500 με το 6άρι αυτόματο, όπως στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας. Στο στάνταρντ εξοπλισμό περιλαμβάνονται η ηλεκτρικά ανοιγόμενη ηλιοροφή (ενεργοποιούμενη και από απόσταση από το κλειδί του αυτοκινήτου), τέσσερα ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρονικό διζωνικό κλιματισμό, ESP, αερόσακοι οδηγού, συνοδηγού, πλευρικοί, ενεργό σύστημα προστασίας σε περίπτωση ανατροπής και σπορ καθίσματα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα. Το χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής χρεώνεται με 500 ευρώ και με 390 εκείνο της οροφής, οι ζάντες 19 ιντσών με 400 ευρώ, το ηλεκτρικό σύστημα εύκολης πρόσβασης στα πίσω καθίσματα με 350 ευρώ, οι αισθητήρες παρκαρίσματος με 150 ευρώ, ο ανεμοθώρακας για τα εμπρός καθίσματα με 200 ευρώ και το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της απόσβεσης της ανάρτησης FlexRide με 930 ευρώ.