4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mercedes S-Class

Η νέα S-Class, όπως ήταν αναμενόμενο, θέτει νέα στάνταρντ στους τομείς της ασφάλειας και της άνεσης. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι κάνει το πρώτο βήμα για το αυτόνομα κινούμενο όχημα.

ΕΙΝΑΙ ξεκάθαρο ότι η ναυαρχίδα της Mercedes απευθύνεται σε ένα πολύ ειδικό κοινό (όχι ότι είναι αμελητέος ο αριθμός των 3,5 εκατ. S-Class που έχουν ήδη πουληθεί), το οποίο πολλές φορές αρέσκεται να μετακινείται από το πίσω κάθισμα. Τι ενδιαφέρον, λοιπόν, θα μπορούσε να παρουσιάζει για τον αναγνώστη των 4Τ ένα αυτοκίνητο με τιμή εκκίνησης κοντά στα 100.000 ευρώ, που για πολλούς αποτελεί το σύμβολο μιας άλλης εποχής, η οποία πλέον έχει παρέλθει για τη χώρα μας; Πολύ απλά, το γεγονός ότι η εκάστοτε S-Class αποτελεί το πεδίο εφαρμογής όλων των νέων τεχνολογιών που οι κοινοί θνητοί θα μπορέσουμε να δούμε στα δικά μας αυτοκίνητα αρκετά χρόνια αργότερα.
Πράγματι, οι μεγάλες Mercedes στη συνείδηση του κόσμου, όσο οι μνήμες και οι γνώσεις του καθενός είναι σε θέση να τον ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, φρόντιζαν να θέτουν τα στάνταρντ στους τομείς της άνεσης και της ασφάλειας. Το ίδιο μοτίβο ξεκίνησε και η σειρά της S-Class, που πρωτοεμφανίστηκε το 1972 λανσάροντας για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής το σύστημα ABS. Τη σκυτάλη πήραν οι επόμενες γενιές, υιοθετώντας κατά σειρά αερόσακους επιβατών, τα συστήματα ESP, Pre-Safe (το αυτοκίνητο αντιλαμβάνεται την επικείμενη σύγκρουση και προετοιμάζει όλα τα σχετικά συστήματα ασφαλείας) και Distronic Plus (ενεργό cruise control).
Τι καινούργιο άραγε φέρνει η τελευταία εκδοχή του μοντέλου;

Στον Καναδά!
Προκειμένου να ανακαλύψουμε τις καινοτομίες που φέρνει η νέα S-Class ταξιδέψαμε στο Τορόντο του Καναδά, το οποίο διάλεξε η Mercedes για το λανσάρισμα του μοντέλου, όχι για κάποιον προφανή λόγο - δεδομένου ότι οι περισσότερες πωλήσεις του αφορούν τις ΗΠΑ και, φυσικά, την... κομμουνιστική Κίνα.
Το αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον Ντίτερ Τσέτσε, επικεφαλής της Mercedes-Benz, κατασκευάστηκε με τη φιλοδοξία να είναι το καλύτερο αυτοκίνητο του κόσμου σε κάθε τομέα. Υπερβολικό άραγε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή από το σχεδιασμό του αμαξώματος, που δε διαθέτει τις έντονες και δυναμικές γραμμές του απελθόντος μοντέλου. Η νέα S-Class αποπνέει κλάση και στιβαρότητα, και προφανώς δεν έχει κανένα λόγο να νεανίζει. Διαθέτει το πιο αεροδυναμικό αμάξωμα της κατηγορίας (0,24), που στην περίπτωση της υβριδικής S 300 BlueTec Hybrid πέφτει στο 0,23, μία ιδέα πίσω από την τιμή-ρεκόρ (0,22) για αυτοκίνητο παραγωγής, που εξακολουθεί να διατηρεί η CLA.
Αξίζει επίσης να επισημάνουμε την αυξημένη χρήση αλουμινίου και χάλυβα υψηλής αντοχής στο αμάξωμα της νέας S-Class, που καταφέρνει να μην παίρνει βάρος τα τελευταία είκοσι χρόνια, παρά τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Με στρεπτική ακαμψία 27,5 kNm, αποτελεί σημείο αναφοράς για την κατηγορία, με προφανή κέρδη στην ποιότητα των μετακινήσεων.

Αντίο, Τόμας Έντισον!
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο με αισθητική αλλά και λειτουργική σημασία έχει να κάνει με την ολοκληρωτική κατάργηση των συμβατικών λαμπτήρων από τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου, που έδωσαν τη θέση τους σε στοιχεία LED, τα οποία ζουν σε αφθονία στη νέα S-Class (έως 56 για κάθε μπροστινό φανάρι, 35 για πίσω και περί τα 300 στο εσωτερικό).
Το σαλόνι μιας S-Class εξάπτει ίσως περισσότερο την περιέργεια του επίδοξου αγοραστή της, σε σχέση με την εξωτερική της εμφάνιση. Αυτό που εν προκειμένω θα εντυπωσιάσει και θα ξενίσει συνάμα είναι ο πίνακας οργάνων, όπου αναμενόμενα τα αναλογικά όργανα έχουν δώσει τη θέση τους σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας TFT. Η δεύτερη οθόνη του συστήματος infotainment, που συνήθως συναντάμε σε τέτοια αυτοκίνητα στην κεντρική κονσόλα, εδώ έχει (πολύ λογικά) μετατοπιστεί δίπλα στον πίνακα οργάνων, δημιουργώντας ένα μακρόστενο σύνολο, το οποίο προβάλλει συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός. Από εκεί και πέρα, το καθεστώς αυτό που δημιουργεί η τεχνολογική εξέλιξη κάνει αρκετά δύσκολη τη ζωή των σχεδιαστών, που αναγκάζονται να ενσωματώσουν τις άχαρες αναλογίες της οθόνης σε ένα κλασικό ταμπλό που να περιβάλλει τον οδηγό. Στην προκειμένη περίπτωση, προφανώς κάτι τέτοιο δεν ήταν αναγκαίο, καθώς η S-Class δε διακρίνεται για τον οδηγοκεντρικό της χαρακτήρα. Το αυτοκίνητο σε μεγάλο βαθμό είναι σχεδιασμένο για τον επιβάτη της πίσω θέσης, και αυτό επιβεβαιώνεται στη νέα έκδοση, που για πρώτη φορά η εξέλιξη έγινε αρχικά για τη μακριά, με τη μικρότερη να αποτελεί παραλλαγή της. Θα ακολουθήσει μία ακόμα μακρύτερη εκδοχή (Pullman), που θα υποκαταστήσει την απελθούσα Maybach, μία κουπέ (CL), όπως επίσης μία 4θυρη ανοιχτή παραλλαγή.
Η προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη φιλοξενία στο εσωτερικό της S-Class υπογραμμίζεται από λεπτομέρειες όπως το (παρεχόμενο ως έξτρα) Air-Balance στο σύστημα κλιματισμού, το οποίο προσφέρει ακόμα καλύτερο φιλτράρισμα του αέρα, ιονισμό και... αρωματισμό του χώρου.
Αν η Mercedes σπεύδει να χαρακτηρίσει τον αρωματισμό του εσωτερικού ως παγκόσμια πρώτη, μη βιαστείτε να βγάλετε πρόχειρο συμπέρασμα ότι κάπου εκεί τελειώνουν οι τεχνολογικές καινοτομίες του μοντέλου. Η λίστα των συστημάτων άνεσης και ασφάλειας (είκοσι στο σύνολο) είναι μακροσκελής. Σε αυτό έχει συμβάλει η αυξημένη περιφερειακή «όραση» του αυτοκινήτου, που σε συνδυασμό με το ανάλογο λογισμικό έχουν εκτοξεύσει τις δυνατότητες του Pre-Safe.
Ποια είναι τα «μάτια» του αυτοκινήτου; Εμπρός υπάρχουν δύο ραντάρ μικρής εμβέλειας (30 μ.) και ένα με ακτίνα 60 έως 200 μ. Στο πλάι συναντάμε άλλα δύο ραντάρ μικρής εμβέλειας και πίσω ένα με ακτίνα 30-80 μ. Ακόμα, στον κεντρικό εσωτερικό καθρέφτη κρύβεται μία στερεοσκοπική κάμερα που «βλέπει» μέχρι 500 μ., ενώ μέχρι τα 50 μ. μπορεί να αντιλαμβάνεται τα αντικείμενα σε τρεις διαστάσεις. Ακόμα τέσσερις κάμερες εξασφαλίζουν περιφερειακή όραση, σε συνδυασμό με δώδεκα υπερηχητικούς αισθητήρες. Θα έλεγε κανείς ότι όλες οι καινοτομίες της νέας S-Class ουσιαστικά πηγάζουν από τη σωστή ανάλυση των δεδομένων που λαμβάνει ανά πάσα στιγμή κινούμενη στο δρόμο, προλαμβάνοντας έτσι πιθανούς κινδύνους. Για παράδειγμα, το Pre-Safe Brake σε ταχύτητες έως 50 χλμ./ώρα ενεργοποιεί τα φρένα όταν εντοπίσει πεζούς στην πορεία του αυτοκινήτου, οι εμπρός επιβάτες τραβιούνται αντίθετα από τη διεύθυνση μιας πιθανής σύγκρουσης, το βράδυ υπέρυθρη κάμερα αναγνωρίζει ανθρώπους και ζώα παρακείμενους στο δρόμο του αυτοκινήτου, ενώ τα συστήματα παθητικής ασφάλειας περιλαμβάνουν ακόμα και πίσω ζώνες που φουσκώνουν καθώς και ειδοποίηση της πίσω κυκλοφορίας όταν αυτή πλησιάζει πολύ γρήγορα με κίνδυνο εμβολισμού.

Kind of magic
Αφήσαμε για το τέλος τα δύο πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της νέας S-Class. Το πρώτο αφορά το εξελιγμένο Ενεργό Cruise Control του αυτοκινήτου (Distronic Plus), το οποίο μπορεί όχι μόνο να επιταχύνει και να επιβραδύνει το αυτοκίνητο ανάλογα με την εμπρός κυκλοφορία, αλλά ακόμα και να στρίβει μόνο του το τιμόνι, διατηρώντας τη σωστή πορεία. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μια οποιαδήποτε ταχύτητα κίνησης ανάμεσα στα 30 και τα 200 χλμ./ώρα και να βλέπει το αυτοκίνητο να διατηρείται μαγικά στη λωρίδα του, με το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις. Μέχρι τα 60 χλμ./ώρα η S-Class μπορεί να υπολογίζει την πορεία της, λαμβάνοντας υπόψη την κίνηση του προπορευόμενου οχήματος, ενώ από εκεί και πέρα, για να λειτουργήσει το σύστημα, χρειάζεται εκατέρωθεν διαγράμμιση.
Στην πράξη σου παίρνει λίγη ώρα μέχρι να αρχίσεις να εμπιστεύεσαι το αυτοκίνητο, αφήνοντας τα χέρια σου από το τιμόνι. Αυτό άλλωστε δεν μπορεί να κρατήσει πάνω από 10 δλ., καθώς ύστερα από αυτό το χρονικό διάστημα, αν ο οδηγός δεν πάρει τα ηνία, το σύστημα τίθεται εκτός. Διάστημα πάντως αρκετό για να σκαλίσετε τη μύτη σας, να εντυπωσιάσετε τους συνεπιβάτες σας (όχι με το τελευταίο) και να τρομάξετε τους παρακείμενους οδηγούς (επίσης).
Στην πράξη, το Distronic Plus της νέας S-Class στις στροφές δε διατηρεί το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας, αλλά περισσότερο παλαντζάρει από τη μία διαγράμμιση έως την άλλη. Προφανώς το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργεί για περισσότερο από 10 δλ. σε όλη τη διαδρομή από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη, και ο χρονικός περιορισμός μοιάζει να έχει τεθεί περισσότερο για νομικούς λόγους. Φυσικά, είμαστε περίεργοι (αλλά δε θα το δοκιμάζαμε) τι θα έπραττε το αυτοκίνητο στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, εκεί για παράδειγμα όπου η κανονική διαγράμμιση συνυπάρχει με αυτήν κάποιας παλιάς παράκαμψης, που τώρα καταλήγει στις μπαριέρες. Ο υπεύθυνος εξέλιξης της S-Class, Τόμας Χέλμουθ, πάντως, προϊδέασε για μια σημαντική ανακοίνωση ενόψει της επικείμενης Έκθεσης της Φρανκφούρτης, όσον αφορά το δρόμο για ένα όχημα με πλήρως αυτόνομη οδήγηση.
Το άλλο στοιχείο της νέας S-Class που εντυπωσιάζει ακούει στο καθόλου τυχαίο όνομα «Magic Ride Control», που, με τη βοήθεια μιας κάμερας η οποία σκανάρει το δρόμο εμπρός, πρακτικά εξαφανίζει τα εξογκώματα του δρόμου. Δοκιμάσαμε την S-Class να περνά σαμαράκια ύψους 10 εκ. με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα, και ήταν σαν να μην υπήρχαν καθόλου εκεί! Το σύστημα λειτουργεί μέχρι ταχύτητες 130 χλμ./ώρα και, απ' ό,τι μας έλεγε ο υπεύθυνος για την εξέλιξή του, προς το παρόν δεν μπορεί να δράσει αποτελεσματικά το βράδυ ή κάτω από δυνατή βροχή.
Από εκεί και πέρα, η στάνταρντ αερανάρτηση της S-Class διατηρεί καλό έλεγχο του αμαξώματος, με τον οδηγό να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε Comfort και Sport λειτουργία. Στην τελευταία, ένεκα του βάρους του αμαξώματος (2.015 κιλά η δική μας μακριά S500) και της μεγάλης διάστασης των τροχών, γίνεται πιο αισθητό το ανάγλυφο του δρόμου, περισσότερο για τους εμπρός επιβάτες.
Αφήσαμε για το τέλος τους κινητήρες του αυτοκινήτου, χωρίς απαραίτητα να παρουσιάζουν μικρότερο ενδιαφέρον, καθώς έχει επιτευχθεί μια εξοικονόμηση καυσίμου της τάξης του 20%. Η γκάμα περιλαμβάνει, αρχικά, την πλήρως υβριδική S 300, που συνδυάζει έναν 4κύλινδρο ντίζελ 2,2 λίτρων 204 ίππων με ένα ηλεκτρικό μοτέρ 20 kW και η οποία έχει κατανάλωση 4,4 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές CO2 115 γρ./χλμ. Επίσης, την S 400 Hybrid των 3,5 λίτρων (306 PS), που διαθέτει τώρα 20% χαμηλότερη κατανάλωση, την 3λιτρη πετρελαιοκίνητη S 350 BlueTEC (258 PS) και την S 500 με κινητήρα 4.663 κ.εκ. V8 biturbo, με απόδοση 455 PS (20 ίπποι περισσότεροι από τον προκάτοχό του), μέγιστη ροπή 71,4 χλγμ., μέση κατανάλωση 8,6 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές CO2 199 γρ./χλμ. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναμενόμενη για το Σεπτέμβριο plug-in υβριδική παραλλαγή της S 500 με εκπομπές χαμηλότερες από 75 γρ./χλμ.!
Αναμφίβολα εντυπωσιακή σε προδιαγραφές, η S-Class (που είναι άμεσα διαθέσιμη στη χώρα μας με τιμή εκκίνησης για την S 400 Hybrid τα 94.350 ευρώ), πραγματοποιεί ένα βήμα προς τα εμπρός ώστε η λέξη «αυτοκίνητο» να είναι πλέον κυριολεκτική. Μένουμε με την επιφύλαξη αν μια τέτοιου είδους εξέλιξη θα γίνει ευπρόσδεκτη από τον λάτρη της οδήγησης. Πόσω μάλλον από τη μάνα του..._ Μ. Σ.

MERCEDES-BENZ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ**

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ S 350 BlueTEC S 400 Hybrid S 500
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 2.987 κ.εκ. 2.498 4.663
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 358 ίπποι/3.600 σ.α.λ. 306/6.500 455/5.250 -5.500
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 63,2 χλγμ./1.600-2.400 σ.α.λ. 37,7/3.500-5.250 71,4/1.800-3.500

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Τεσσάρων συνδέσμων, αερανάρτηση
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αερανάρτηση

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 5.116x1.899x1.496 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 3.035 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.955 κιλά 1.925 1.995

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 6,8 δλ. 6,8 4,8
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 250 χλμ./ώρα 250 250
KAΤΑΝΑΛΩΣΗ 5,5 λίτρα/100 χλμ. 6,3 8,6
ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 146 γρ./χλμ. 147 199

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ
**Τα τεχνικά χαρακτηριστικά αφορούν την έκδοση με το μικρό μεταξόνιο.