4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1: GP Γερμανίας & Ουγγαρίας

Ο Φέτελ απομακρύνεται βαθμολογικά και, πέρα από τον ίδιο, μόνο οι οδηγοί της Mercedes σκοράρουν νίκες. Μπορούν τα ασημί βέλη -ελαστικών επιτρεπόντων- να απειλήσουν τον Φέτελ στη μάχη του τίτλου;

ΣΤΟ GP Ουγγαρίας ο Λιούις Χάμιλτον κατέκτησε την πρώτη του νίκη με τα χρώματα της Mercedes και τη χαρακτήρισε μία από τις πιο σημαντικές της καριέρας του. Με τη γνωστή μαχητικότητα που τον διακρίνει, ο Βρετανός πραγματοποίησε αποφασιστικά προσπεράσματα σε κρίσιμα σημεία του αγώνα και ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε μια πίστα όπου πάντοτε τα πήγαινε καλά, αν και οι... οιωνοί ήταν εναντίον του. Εντούτοις, ούτε οι υψηλότατες θερμοκρασίες (ασφάλτου: 52ο C), που έκαναν την ομάδα να ανησυχεί για τα ελαστικά, ούτε το γεγονός ότι η Mercedes έχασε το τριήμερο τεστ νέων οδηγών (και καινούργιων ελαστικών) στο Σίλβερστοουν, ούτε οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Χάμιλτον με το σύστημα πέδησης της F1 W04, έχοντας συνηθίσει έξι χρόνια σε αυτό της McLaren, τον επηρέασαν.
Ακριβώς όπως είχε συμβεί και τις τρεις προηγούμενες φορές που ο Χάμιλτον είχε νικήσει στην Ουγγαρία (2007, 2009, 2012), έτσι και φέτος στο 2ο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Κίμι Ράικονεν, που έχει να δει νίκη από το Μάρτιο... Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνόησαν το μονοθέσιο της Lotus (όπως συνέβη και στη Γερμανία) και ο Φινλανδός, κάνοντας -όπως συνηθίζει- ένα λιγότερο pit stop, κέρδισε μια σκληρή μονομαχία με τον Σεμπάστιαν Φέτελ στα τελικά στάδια του αγώνα. Εντούτοις, τα καινούργια Pirelli ενδέχεται να επαναφέρουν τις περυσινές κακές επιδόσεις του Ράικονεν στις κατατακτήριες δοκιμές, καθώς ο σκελετός τους δεν είναι το ίδιο ισχυρός, με συνέπεια τα εμπρός ελαστικά να μην κολακεύουν το οδηγικό του στιλ... Ακόμα και η περιώνυμη σταθερότητα των αποτελεσμάτων που σημειώνει ο Κίμι -πέντε δεύτερες θέσεις σε δέκα αγώνες φέτος- δεν αρκεί για τον τίτλο χωρίς νίκες.
Παρ' ότι ο Φέτελ διέθετε το ταχύτερο μονοθέσιο στην Ουγγαρία, έχασε την ευκαιρία να παλέψει για τη νίκη, αφού εγκλωβίστηκε πίσω από τον Μπάτον έπειτα από το πρώτο του pit stop. Επιπλέον, ακούμπησε τον Βρετανό, προκαλώντας μικρές ζημιές στην εμπρός αεροτομή της Red Bull, ενώ αντιμετώπισε και μικροπροβλήματα με το KERS, τα οποία είχαν κάνει την εμφάνισή τους και στην πατρίδα του. Εκεί, τρεις εβδομάδες νωρίτερα, είχε δώσει σκληρή μάχη με αμφότερες τις Lotus, επιτυγχάνοντας να ξορκίσει δύο προσωπικές «κατάρες»: το γεγονός ότι δεν είχε νικήσει ποτέ στην πατρίδα του, όπως και το μήνα Ιούλιο. Το ερώτημα είναι αν μπορεί κάποιος να απειλήσει τον Φέτελ, που ακόμα και από την 3η θέση του Ουγγρικού GP επέκτεινε τη βαθμολογική διαφορά του πριν από την καλοκαιρινή παύση τεσσάρων εβδομάδων.

Ασημί βέλη
Με τη Mercedes να είναι η μόνη ομάδα της οποίας αμφότεροι οι οδηγοί έχουν νικήσει φέτος, και με τις πίστες όπου θα διεξαχθούν τα δύο επόμενα GP να απαιτούν ιπποδύναμη και τελικές ταχύτητες, η γερμανική ομάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να απειλήσει τη Red Bull. Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν από τα καινούργια ελαστικά της Pirelli! Φαίνεται ότι η -μέχρι πρότινος αντιτιθέμενη προς τη χρήση τους- Lotus, η Mercedes, και κυρίως η Red Bull έχουν ευνοηθεί από τις αλλαγές προδιαγραφών των Pirelli. Ο σκελετός που χρησιμοποιείται, πλέον, λειτουργεί σε θερμοκρασίες έως και 10ο C χαμηλότερες. Αυτό ίσως βοηθά τις ομάδες που μέχρι πρότινος «έψηναν» τις γόμες τους πολύ εύκολα, καθώς το πέλμα «πατάει» σε πιο κρύο σκελετό. Επιπλέον, λόγω των πιο μαλακών πλευρικών τοιχωμάτων, τα καινούργια Pirelli έχουν διαφορετική αεροδυναμική συμπεριφορά, επηρεάζοντας την κρίσιμη περιοχή του διαχύτη.
H Ferrari φαίνεται να είναι από τους χαμένους της υπόθεσης «ελαστικά», αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της ιταλικής ομάδας. Όπως και πέρυσι, οι αναβαθμίσεις της Scuderia δε λειτουργούν σωστά και η αεροδυναμική σήραγγα του Μαρανέλο απαιτεί και πάλι καλιμπράρισμα... Η εξέλιξη της F138 έχει μείνει σχεδόν στάσιμη από την άνοιξη, ενώ όλες οι υπόλοιπες ομάδες έχουν βελτιώσει τα μονοθέσιά τους, και πιθανότατα ο (πρώην τεχνικός διευθυντής της Lotus) Τζέιμς ¶λισον δεν μπορεί να πάει στο Μαρανέλο πριν από τον Ιανουάριο, γιατί δεν τον αφήνει το προηγούμενο συμβόλαιό του. Ο Αλόνσο δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος που βλέπει για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν τον τίτλο να απομακρύνεται...

Silly season!
Η κενή θέση που θα αφήσει στη Red Bull ο Μαρκ Γουέμπερ με την αποχώρησή του στο τέλος της σεζόν ίσως ξεκινήσει ένα ντόμινο μεταγραφών στις κορυφαίες ομάδες. Οι φήμες πάντως καλά κρατούν - και πυροδοτούνται. Η Lotus κάνει ό,τι μπορεί -λέει- για να πείσει τον Ράικονεν να μην πάει στη Red Bull. Ωστόσο, δε βοηθά τη θέση της με το να χρωστά χρήματα στον Φινλανδό και έχοντας χάσει τον Τζέιμς ¶λισον. Παράλληλα, η Red Bull κάλεσε τον οδηγό της (θυγατρικής) Toro Rosso Ντάνιελ Ρικάρντο να κάνει ένα αεροδυναμικό τεστ στην Ιντιάνα και ένα απόγευμα με τη Red Bull στο τεστ νέων οδηγών, σημάδια που δείχνουν ότι ο μικρός έχει ελπίδες για τη θέση.
Στα paddock της Ουγγαρίας, βέβαια, διάφοροι μάνατζερ πρωταθλητών άρχισαν να... μπαινοβγαίνουν στο χώρο φιλοξενίας της εταιρείας ενεργειακών ποτών! O διευθυντής της ομάδας, Κρίστιαν Χόρνερ, συναντήθηκε με τον μάνατζερ του Ράικονεν (λογικό...) αλλά και με αυτόν του Αλόνσο! Μάλιστα, ο Χόρνερ υποστήριξε ότι ο Λουίς Γκαρσία Αμπάντ (ο οποίος, πέραν του Αλόνσο, μανατζάρει και τον Κάρλος Σάινθ Jr, μέλος του προγράμματος νέων οδηγών της Red Bull) ήταν αυτός που προσέγγισε την πρωταθλήτρια ομάδα, και όχι το αντίθετο. Ο Αλόνσο, όταν ρωτήθηκε για την επίμαχη συνάντηση, έκανε την... πάπια, με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη. Μα, καλά, ο Ισπανός δεν έχει συμβόλαιο με τη Ferrari μέχρι και το 2016; Μήπως εμπεριέχεται όρος που επιτρέπει στον Αλόνσο να αποχωρήσει αν η Scuderia δεν επιτύχει συγκεκριμένες επιδόσεις, όπως φημολογείται ότι συμβαίνει στην περίπτωση του Ράικονεν με τη Lotus; Ποτέ δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά! Ωστόσο, τέτοιου είδους δημόσιες συναντήσεις συνήθως σκηνοθετούνται, για να προσελκύσουν βλέμματα και φλας. Και να ασκήσουν πιέσεις... Από τη Red Bull προς τον Ράικονεν; Από τον Αλόνσο προς τη Ferrari;

«Καινούργια» Pirelli
Έπειτα από τις εκρήξεις ελαστικών που είδαμε στο Βρετανικό GP, η F1 κινήθηκε γρήγορα, για να αποφύγει την επανάληψη παρόμοιων συμβάντων. Οι ομάδες που ήταν αντίθετες σε αλλαγές στα ελαστικά (Ferrari, Lotus, Force India) -για λόγους ανταγωνιστικότητας- λογικεύτηκαν και υποχώρησαν. Ως προσωρινή λύση για το Γερμανικό GP, η Pirelli κατασκεύασε ελαστικά με φετινό σκελετό και γόμες, αλλά ιμάντα από kevlar, αντί για ατσάλι. Στο GP Ουγγαρίας η Pirelli κατάφερε να κάνει επιτέλους αυτό που ήθελε εξαρχής, αλλά δεν της είχαν επιτρέψει ομάδες και FIA: να συνδυάσει τις φετινές γόμες με τους περυσινούς σκελετούς. Επιπλέον, η FIA έδωσε στις ομάδες σαφείς οδηγίες χρήσης των ελαστικών, με ελάχιστες επιτρεπτές πιέσεις και γωνίες κάμπερ. Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, ήταν ότι απαγορεύτηκε η πρακτική αντιστροφής των ελαστικών. Αρκετές ομάδες, μεταξύ κατατακτήριων δοκιμών και αγώνα, τοποθετούσαν τα αριστερά ελαστικά στη δεξιά πλευρά, και αντίστροφα, για να κερδίσουν ίσως επιπλέον δύο γύρους διάρκεια ζωής. Εντούτοις, επειδή τα ιταλικά ελαστικά είναι ασύμμετρα, με την πρακτική αντιστροφής τους, αναπτύσσονταν υψηλές πιέσεις σε σημεία στα οποία το ελαστικό δεν ήταν σχεδιασμένο να δέχεται, οδηγώντας στις αστοχίες.

Ιπτάμενοι τροχοί...
Αν και στη Γερμανία δεν είχαμε... εκρήξεις, σε pit stop της Red Bull στο Γερμανικό GP ο Μαρκ Γουέμπερ αναχώρησε χωρίς να έχει βιδωθεί ένα μπουλόνι. Το χέρι του μηχανικού πάτησε κατά λάθος το κουμπί στο αερόκλειδο που δίνει σήμα ότι ολοκληρώθηκε η αλλαγή ελαστικού και άναψε ο πράσινος σηματοδότης για τον Αυστραλό. Ο τροχός (βάρους 12 κιλών), που ακολούθησε διαφορετική πορεία από το μονοθέσιο, χτύπησε έναν κάμεραμαν, ο οποίος υπέστη κατάγματα σε κλείδα και σε δύο πλευρά καθώς και ισχυρή διάσειση. H FIA αντέδρασε μειώνοντας το όριο ταχύτητας του pit lane από τα 100 στα 80 χλμ./ώρα για κατατακτήριες δοκιμές και αγώνα. Αυτή η αλλαγή είχε προγραμματιστεί για το 2014, για να μην υπάρχει διαφορά στο όριο ταχύτητας του pit lane με τις ελεύθερες δοκιμές (60 χλμ./ώρα μέχρι πρότινος), γεγονός που έκανε πιο δύσκολο για τους οδηγούς να σταματήσουν στο σωστό σημείο για τα pit stop του αγώνα. Οι μηχανικοί του pit lane είναι υποχρεωμένοι πλέον να φορούν πυρίμαχη ένδυση και κράνη, ενώ η πληθώρα φωτογράφων, δημοσιογράφων και κάμεραμαν που βρίσκονταν στο χώρο των pit δεν έχει πλέον πρόσβαση. H Red Bull τροποποίησε την εργονομία των αερόκλειδων που χρησιμοποιεί, ώστε να μην μπορεί να πατηθεί ακούσια το επίμαχο κουμπί, και παρουσίασε μπουλόνια με διπλές ασφάλειες, που δεν αφήνουν τον τροχό να φύγει, ακόμα και αν δεν έχουν βιδωθεί σωστά. Η FIA ενδέχεται να κάνει υποχρεωτικές αυτές τις ασφάλειες από το GP Βελγίου, ενώ στην Ουγγαρία διενήργησε έλεγχο στον εξοπλισμό pit stop όλων των ομάδων. Εφεξής, οποιαδήποτε αποσύνδεση τροχού θα τιμωρείται με ποινή 10 θέσεων στη σειρά εκκίνησης του επόμενου GP. Ευτυχώς, απορρίφθηκε η πρόταση επιβολής ελάχιστου χρόνου pit stop, που θα εξάλειφε τον ανταγωνισμό στο pit lane.

Εκλογές
Αμφότερες οι προαναφερθείσες «ντιρεκτίβες» προς τις ομάδες για λόγους ασφάλειας, τόνιζαν στο κάτω μέρος τους ότι δρομολογήθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο της FIA, Ζαν Τοντ. Επιπλέον, στα paddock της Ουγγαρίας οι Τοντ και Έκλεστοουν έσφιξαν τα χέρια (με εμφανή απροθυμία - δεν είναι μυστικό ότι δε συμπαθούν ο ένας τον άλλον), συμφωνώντας «το πλαίσιο εντός του οποίου θα εφαρμοστεί» η επόμενη Συνθήκη Ομονοίας. Ο Έκλεστοουν έχει ήδη κλείσει τις συμφωνίες του με όλες τις ομάδες (πλην της Marussia), αλλά με τη FIA υπήρχαν δύο εμπόδια: τα χρήματα -φυσικά- (η FIA ζητάει περισσότερα) και ο έλεγχος επί των διαπιστεύσεων των δημοσιογράφων γραπτού Τύπου, τον οποίο έχει η Ομοσπονδία και τις παρέχει δωρεάν, σε αντίθεση με τις διαπιστεύσεις των τηλεοπτικών απεσταλμένων, που είναι χωράφι του Έκλεστοουν, ο οποίος φυσικά... χρεώνει! Όλες αυτές οι κινήσεις από την πλευρά του Τοντ μέσα στο διάστημα μερικών εβδομάδων κάνουν φανερή την προσπάθεια που καταβάλλει ο Γάλλος για να επανεκλεγεί πρόεδρος της FIA. Στις εκλογές του Δεκεμβρίου ενδέχεται να θέσει υποψηφιότητα και ο Ντέιβιντ Γουορντ, επί χρόνια συνεργάτης του πρώην προέδρου, Μαξ Μόσλεϊ. Οι συνδέσεις με τον Έκλεστοουν δεν άργησαν να γίνουν..._ Φ. Λ.

Ρωσική σωτηρία
Η Sauber εξασφάλισε τη χρηματική και τεχνική υποστήριξη τριών ρωσικών εταιρειών, με τις ευλογίες του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως επιβεβαιώνει ο Έκλεστοουν. Οι νέοι συνεργάτες της Sauber είναι: το Διεθνές Ταμείο Επενδυτικών Εταιρειών (ο πρόεδρος του οποίου -Σεργκέι Ουσάκοφ- είναι πρώην μέλος της KGB και έχει πολύ καλές πολιτικές διασυνδέσεις), το Πολιτειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Βορειοδυτικής Ομοσπονδίας (που εδρεύει στη γενέτειρα του Πούτιν, Αγία Πετρούπολη) και το Διεθνές Ινστιτούτο Αεροπορικών Τεχνολογιών (NIAT), που συμμετείχε στο σχεδιασμό αεροσκαφών Antonov και MIG και θα παράσχει πολύτιμη τεχνική υποστήριξη στην ομάδα, στους τομείς της αεροδυναμικής και των συνθετικών υλικών. Η τριετής συμφωνία (2014-2016) αναμένεται να αποφέρει πάνω από 100 εκατ. ευρώ στη Sauber (για αυτό και πολλές ομάδες προσπάθησαν να την κλέψουν!), που δεν πούλησε μετοχές της (αν και αναμένεται να μετονομαστεί) και θα λάβει αδρή προκαταβολή φέτος, για να ξεχρεώσει οφειλές και να ολοκληρώσει τη σεζόν. Ένας από τους όρους των Ρώσων, όμως, είναι ότι ο 17χρονος γιος του προέδρου της ΝΙΑΤ, Σεργκέι Σιρότκιν, που αγωνίζεται φέτος στο πρωτάθλημα Formula Renault 3.5, θα κάνει το ντεμπούτο του στην F1 με τη Sauber όσο το δυνατό νωρίτερα, ακόμα και του χρόνου αν γίνεται, παρ' ότι δε φαίνεται έτοιμος για κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή.

Σκανδαλώδες παρελθόν...
Η Williams αποφάσισε να αντικαταστήσει τον επικεφαλής του τεχνικού της τμήματος, Μάικ Κόφλαν, με τον Πατ Σίμοντς, ο οποίος αποχώρησε αμέσως από τη Marussia. Αμφότεροι οι τεχνικοί έχουν σκανδαλώδες παρελθόν, καθώς ο Κόφλαν, όντας επικεφαλής σχεδιαστής της McLaren, αποτέλεσε τον παραλήπτη των εμπιστευτικών δεδομένων της Ferrari το 2007, ενώ ο Σίμοντς είχε ενεργό ρόλο στο στήσιμο του GP Σιγκαπούρης το 2008 από το pit wall της Renault. Ειδικότητα του 60χρονου είναι η οργάνωση της ομάδας καθώς και η διεύθυνση του pit wall, σε αντίθεση με τον κατά βάση σχεδιαστή, Κόφλαν. H Williams είχε ανάγκη μια ηγετική φυσιογνωμία στο τεχνικό τμήμα μετά την έξοδο του Πάτρικ Χεντ (και του Σαμ Μάικλ) και ο Σίμοντς αποτελεί ιδανική επιλογή, όντας ιδιαίτερα σεβαστός στα paddock για την εμπειρία και τις ικανότητές του. Μάλιστα, η Williams είχε προσεγγίσει τον Βρετανό πριν γίνει τεχνικός σύμβουλος της Marussia το 2011. Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι ο Αλόνσο ήθελε τον Σίμοντς στη Ferrari, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΔΗΓΩΝ
1. Φέτελ 172
2. Ράικονεν 134
3. Αλόνσο 133
4. Χάμιλτον 124
5. Γουέμπερ 105
6. Ρόζμπεργκ 84
7. Μάσα 61
8. Γκροσζάν 49
9. Μπάτον 39
10. Ντι Ρέστα 36

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. Red Bull 277
2. Mercedes 208
3. Ferrari 194
4. Lotus 183
5. Force India 59
6. McLaren 57
7. Toro Rosso 24
8. Sauber 7
9. Williams 9