4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Skoda Octavia 1.2 TSI & 1.6 TDI 105 PS

Το Octavia ενηλικιώθηκε, και πλέον καταθέτει τόσο ισχυρά επιχειρήματα, που δύσκολα μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο οποιονδήποτε οικογενειάρχη.

ΚΑΘΕ εταιρεία αυτοκινήτου έχει το δικό της ορόσημο, το οποίο δεν καθορίζεται μόνο με στεγνά εμπορικά κριτήρια, αλλά και με τον τρόπο που αυτό επαναπροσδιόρισε ριζικά την εικόνα της μάρκας. Μπορεί, λοιπόν, σε ένα θρυλικό γκρουπ, που περιλαμβάνει αυτοκίνητα όπως Ford Model T, VW Beetle και Golf, Mini Cooper και αρκετά ακόμα, κάποιος ούτε καν να διανοούνταν να συμπεριλάβει το Skoda Octavia, μιας και το ζήτημα θα άρχιζε να εμπίπτει στη δικαιοδοσία της λέξης «ιεροσυλία». Από την πλευρά των Τσέχων, όμως, το Octavia πρέπει να έχει αναχθεί πια σε κάποια αγιοποιημένη οντότητα, με μικρά ξωκλήσια ανά την επικράτεια, όπου ευγνώμονες Τσέχοι, εργάτες και λοιποί, πηγαίνουν για προσκύνημα και κατάθεση ταμάτων.
Όσο υπερβολική και αν φαίνεται μια τέτοια εικόνα, εν μέρει θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Σκεφθείτε μόνο το πριν και το μετά. Εν έτει 1995, η εταιρεία προσπαθούσε να βγει από την αρχαϊκή εποχή των πισωμήχανων δεινοσαύρων με απλοϊκές κατασκευές τύπου Favorit και Felicia. Όλα, όμως, έμελλε να αλλάξουν το 1996, όταν, στο πλαίσιο της στρατηγικής μιας κοινής πλατφόρμας, το Golf IV έδωσε σάρκα και οστά στο πρώτο Octavia της σύγχρονης εποχής (γιατί το όνομα πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1959). Έκτοτε η πορεία ήταν ανοδική, καθώς η Skoda μεγάλωσε (ηλικιακά και εμπορικά) με τo Octavia, τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης γενιάς. Και το πόσο μεγάλωσε φαίνεται από τα νούμερα, που δείχνουν ότι αυτήν τη χρονιά η εταιρεία θα ξεπεράσει το φράγμα του 1 εκατομμυρίου μονάδων.

Το τρικ
Μπορεί η κοινή πλατφόρμα να δίνει τη μαγιά με την οποία θα δουλέψει μια εταιρεία, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία (ενδεικτική είναι η περίπτωση της προηγούμενης γενιάς του Seat Toledo).
Αντί, λοιπόν, οι ιθύνοντες της Skoda να δημιουργήσουν τη δική τους χάτσμπακ παραλλαγή του Golf (ένα μοντέλο που μέχρι και σήμερα απουσιάζει από την γκάμα τους, αλλά όχι για πολύ ακόμη, καθώς είναι προ των πυλών η 5θυρη εκδοχή του Rapid), εντούτοις επέλεξαν ένα διαφορετικό δρόμο. Δημιούργησαν ένα σχήμα δυόμισι όγκων και το «διαστασιολόγησαν» έτσι ώστε να τοποθετείται μεταξύ μικρομεσαίας και μεσαίας κατηγορίας. Το προίκισαν με έναν τεράστιο χώρο αποσκευών και μία ανάλογου μεγέθους πέμπτη πόρτα, οριοθετώντας ένα χαρακτηριστικό που δύσκολα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο οποιονδήποτε οικογενειάρχη που αναζητούσε ένα ευρύχωρο και συνάμα προσιτό μέσο με μία γερμανική σφραγίδα στην ούγια. Με επιμονή και υπομονή, οι Τσέχοι διεκδίκησαν και κατάφεραν να δημιουργήσουν το δικό τους όνομα.

Η νέα γενιά
Όταν, λοιπόν, καλείσαι να δημιουργήσεις την τρίτη γενιά ενός μοντέλου που αποτελεί την εμπορική ραχοκοκαλιά σου (σε ποσοστό 45%), τότε χρειάζεται πολλή προσοχή. Περιθώρια ευελιξίας υπάρχουν, και για αυτό ας είναι καλά η MQB πλατφόρμα. Αντί, όμως, η κοπτοραπτική να οδηγήσει σε έναν ανταγωνιστή του Golf, έβαλε πλώρη για το Passat! Χάρη στη γενναία αύξηση μήκους και πλάτους κατά 9 και 5 εκ., αντίστοιχα (το ύψος παρέμεινε αμετάβλητο), το ήδη μεγάλο Octavia ανήκει πλέον και με τη βούλα στη μεσαία κατηγορία. Η εμφάνιση ακολουθεί τα αυστηρά πρότυπα του γερμανικού ντιζάιν και οι παραπομπές στο Rapid είναι προφανείς. Όσοι, πάντως, βιαστούν να τονίσουν ότι ίσως το μικρομεσαίο μοντέλο δημιουργήσει πρόβλημα στο Octavia, θα πρέπει να θυμηθούν ότι η Skoda έχει διαχειριστεί με επιτυχία το δύσκολο εγχείρημα της παράλληλης διάθεσης δύο κοντινών μοντέλων, καθώς στα πρώτα χρόνια του Octavia 5 συνέχισε να παράγεται και το Octavia πρώτης γενιάς.
Επιστρέφοντας όμως στο σήμερα, έχουμε να κάνουμε με ένα κομψό αυτοκίνητο. Δε θα κατακτήσει ίσως το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ομορφιάς, αλλά επ' ουδενί δε θα περάσει απαρατήρητο, ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για ένα από τα εμπορικότερα ονόματα για τα εγχώρια δεδομένα. Θα σταθούμε, πάντως, σε δύο λεπτομέρειες που ίσως να μην ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά. Η πρώτη έχει να κάνει με την προσπάθεια δημιουργίας μιας τρισδιάστατης εικόνας στα πίσω φώτα (δεν ξέρουμε πώς θα έδειχνε εάν συνεχιζόταν αυτό το τρικ και πάνω από την ακμή που φιλοξενεί τα λογότυπα), ενώ η δεύτερη με το πώς συνεχίζεται η πίσω κολόνα μέσα στο πλαϊνό τζάμι, με το σχετικό μεταλλικό κομμάτι να αποτελεί μέρος της πόρτας.
Στην αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων θα πρέπει να συμψηφιστούν τα επιπλέον 11 εκ. που προστέθηκαν στο μεταξόνιο. Μπορεί στα 4,66 μ. το Octavia να μην είναι από τα μεγαλύτερα μεσαία αυτοκίνητα, εντούτοις προσφέρει κορυφαίους χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Οι πίσω επιβάτες μπορούν να καθίσουν ακόμα και σταυροπόδι, ενώ το κεντρικό τούνελ μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ογκώδες, αλλά θα ενοχλήσει τον πέμπτο επιβάτη. Αντίθετα, κανένα παράπονο δεν μπορεί να υπάρχει από τη χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ (από 590 έως 1.580 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων και με κανονική ρεζέρβα), όπου το παραδοσιακά τεράστιο άνοιγμα της πέμπτης πόρτας προσφέρει προσβασιμότητα επιπέδου πάγκου λαϊκής αγοράς.
Αν η εξωτερική σχεδίαση ακολουθεί αυστηρά πρότυπα, το εσωτερικό είναι ακόμα πιο συγκρατημένο. Το Octavia δεν εκπλήσσει, όχι γιατί στερείται ποιότητας, αλλά γιατί ήδη έχει θέσει τον πήχη ψηλά. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει το πολιτισμικού χαρακτήρα αυτοκινητιστικό σοκ που προκαλούσαν σε οδηγό και επιβάτες εκείνες οι πρώτες εκδόσεις Laurin & Klement, με επίπεδα πολυτέλειας που συναντούσε κανείς σε αυτοκίνητα κύρους, και όχι σε κάποιο που το όνομά του ήταν συνυφασμένο με έναν απλοϊκό και σπαρτιάτικο χαρακτήρα;
Σήμερα ο εξοπλισμός παραμένει πλούσιος, αλλά η σχεδίαση δεν έχει κάνει ανάλογα βήματα. Δύο μεγάλα στρογγυλά όργανα στον πίνακα και μία τραπεζοειδής κονσόλα συνθέτουν μια εικόνα πολύ γνώριμη. Ποιοτικά και εργονομικά πολύ δύσκολα μπορεί να βρεις κάτι να παραπονεθείς, ενώ η καθημερινή ευχρηστία εξασφαλίζεται από τις άφθονες και πρακτικές θήκες για μικροαντικείμενα. Ο εξοπλισμός, πέρα από κάποιες αδικαιολόγητες παραξενιές (δεν επιτρέπεται η βασική έκδοση ενός μεσαίου αυτοκινήτου να μη διαθέτει διαιρούμενο κάθισμα), διαθέτει μια πληρέστατη γκάμα ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού αλλά και κάποια πρωτότυπα στοιχεία, όπως το phone box (ακουμπώντας το κινητό τηλέφωνο εκεί όπου κανονικά θα βρισκόταν το τασάκι, το σύστημα ενισχύει το σήμα του τηλεφώνου μέσω της κεραίας του αυτοκινήτου).

Πλούσια γκάμα
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της MQB πλατφόρμας είναι η πλούσια γκάμα κινητήρων που τη συνοδεύει, δίνοντας στο Octavia ακόμα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι αντιπάλων που προσφέρουν λιγότερες επιλογές. Έτσι, η ελληνική αντιπροσωπεία αποφάσισε να εισαγάγει τρεις βενζινοκινητήρες (1.2 105 PS, 1.4 140 PS και 1.8 140 PS) και τρεις πετρελαιοκινητήρες (1.6 90 PS και 105 PS, 2.0 150 PS), καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων. Με εξαίρεση τον ντίζελ των 90 ίππων, όλοι είναι νέοι κινητήρες τρίτης γενιάς με πιο κόμπακτ διαστάσεις (κάτι που μειώνει το μέγεθος του εμπρός προβόλου και απελευθερώνει περισσότερο διαθέσιμο χώρο εντός της καμπίνας), μικρότερο βάρος και βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόδοσης και λειτουργίας. Στη διάθεσή μας είχαμε τη μικρότερη βενζινοκίνητη έκδοση καθώς και την πετρελαιοκίνητη των 105 ίππων. Και οι δύο προσφέρουν κάποια χαρακτηριστικά που δύσκολα συναντάς σε αυτοκίνητα τέτοιου μεγέθους, και δη της μεσαίας κατηγορίας. Σε ό,τι αφορά την πρώτη, είναι φυσικά ο κυβισμός, ενώ η δεύτερη έχει εκπομπές CO2 που δεν υπερβαίνουν τα 100 γρ./χλμ.
Σε ό,τι αφορά τη βενζινοκίνητη έκδοση, σίγουρα ένας κυβισμός μόλις 1.200 κ.εκ. θα ακουστεί στα αυτιά μερικών μικρός για μια τέτοια «κούρσα». Το downsizing, όμως, έχει μπει πια για τα καλά στο αυτοκινητιστικό μας λεξιλόγιο, και τέτοιες απόψεις ανήκουν στο παρελθόν. Κάτι που αποδεικνύεται και στην πράξη, όπου, χάρη και στο μειωμένο βάρος (κατά 102 κιλά έναντι της προηγούμενης γενιάς) και στη σωστή κλιμάκωση του κιβωτίου των 6 σχέσεων, οι επιδόσεις είναι αρκετά ικανοποιητικές. Ενδεικτικά, σε σχέση με ένα τούρμπο 1.400άρι Opel Insignia, η μικρότερη έκδοση του μοντέλου της Skoda τα καταφέρνει καλύτερα στις ρεπρίζ (μπορεί οι σχέσεις να είναι μακρύτερες, από την άλλη όμως το Insignia είναι αρκετά πιο βαρύ), ενώ υπερτερεί και έναντι ατμοσφαιρικών 1.600αριών, όπως είναι το Toyota Avensis.
Για την πετρελαιοκίνητη έκδοση οι εντυπώσεις είναι και πάλι θετικές, δε λείπουν όμως ορισμένα «αλλά». Θεωρούμε ότι, από τη στιγμή που η μαμά εταιρεία αποφάσισε να τα αλλάξει όλα, θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο στο συγκεκριμένο πετρελαιοκινητήρα, πέρα από διαστάσεις και βάρος. Βλέπετε, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή ορισμένα «μαύρα» 1.600άρια διαμάντια, τελευταίας (ο 130άρης της Nissan-Renault και οι νέοι των Honda και Opel) αλλά και λίγο παλαιότερης κοπής (όπως οι 115άρηδες των Ford, Volvo και του γκρουπ PSA), που προσφέρουν υψηλότερα χαρακτηριστικά απόδοσης, άπαντες συνδυαζόμενοι με κιβώτια 6 σχέσεων.
Να σημειωθεί ότι προσφέρεται και μία έκδοση με 90 ίππους, αλλά δε νομίζουμε ότι αξίζει κανείς να τσιγκουνευτεί τη διαφορά των μόλις 800 ευρώ. Σημαντικό πλεονέκτημα, πάντως, και στις δύο εκδόσεις του Octavia που δοκιμάζουμε εδώ είναι ότι μπορούν να συνδυαστούν με το εξαιρετικό κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την κατανάλωση, η βενζινοκίνητη έκδοση χρειάζεται κατά μέσο όρο 7,9 λίτρα/100 χλμ. αμόλυβδης βενζίνης, ενώ στην άλλη περίπτωση ο μέσος όρος βρίσκεται στα 6,7 λίτρα/100 χλμ. πετρελαίου.

Ταξιδιάρα ψυχή
Σε ανάλογο πλαίσιο με το χαρακτήρα της κατασκευής κινείται και η οδική συμπεριφορά. Σκοπός των μηχανικών ήταν να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ άνεσης και κρατήματος, κάτι που έχει επιτευχθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Να σημειώσουμε ότι η πίσω ανάρτηση, όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα του γκρουπ (έως τους 120 ίππους), αποτελείται από έναν ημιάκαμπτο άξονα. Το επίπεδο άνεσης, πάντως, θα μπορούσε να είναι καλύτερο, κάτι που σε πολύ μεγάλο βαθμό θα πρέπει να αποδοθεί στους 17άρηδες τροχούς (που είχαμε εντοπίσει πριν από λίγο καιρό στην περίπτωση του Rapid). Έτσι, οι περισσότερες απότομες ανωμαλίες μεταδίδονται στην καμπίνα, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις η ενδοτικότητα της ανάρτησης αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Στις στροφές το Octavia δε θα προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις, αλλά θα κινηθεί πάντα με ασφάλεια, χωρίς απότομες αντιδράσεις. Κανένα παράπονο δεν είχαμε από τα χειριστήρια (τιμόνι, κιβώτιο), ενώ τα φρένα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με ικανοποιητικές αποστάσεις ακινητοποίησης.

Διάνα
Η Skoda πέτυχε για ακόμα μία φορά το στόχο της. Εστιάζοντας στους μικρούς και μεσαίους οικογενειάρχες, προσφέρει ένα αυτοκίνητο που θα καλύψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα τις απαιτήσεις τους. Μεγάλο, ποιοτικό, με άφθονους χώρους για επιβάτες και ακόμα περισσότερο για τη «μετακόμισή» τους, διαθέτει κινητήρες για όλα τα γούστα και μια καλή ποιότητα κύλισης. Αν και σε αυτές τις δύσκολες εποχές το «όσο μικρότερο, τόσο καλύτερο» έχει γίνει παντιέρα των περισσότερων αγοραστών, η Skoda προσφέρει το μεσαίο πλέον Octavia σχεδόν στο κόστος ενός καλού μικρομεσαίου._ 4Τ

SKODA OCTAVIA
+ ΤΙΜΗ, ΧΩΡΟΙ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (1.6 TDI)
- ΑΝΕΣΗ (17ΑΡΗΔΕΣ ΤΡΟΧΟΙ)

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Η ελληνική αντιπροσωπεία κατάφερε και σε αυτήν τη γενιά του Octavia, παρ' ότι πρόκειται για μεγαλύτερο, εκ βάθρων ανανεωμένο και πλουσιότερα εξοπλισμένο αυτοκίνητο, να διατηρήσει ένα εξαιρετικό value for money, τιμολογώντας εν κατακλείδι ένα μεσαίο αυτοκίνητο στα επίπεδα ενός καλού μικρομεσαίου. Η βασική έκδοση Active με απόσυρση τιμάται στα 15.590 και τα 18.790 ευρώ για τα 1.2 TSI και 1.6 TDI, αντίστοιχα. Οι εκδόσεις Combi κοστίζουν επιπλέον 1.200 ευρώ, ενώ το ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη χρεώνεται 1.800 ευρώ (τιμή αρκετά ελκυστική εάν σκεφθεί κανείς ότι συμπεριλαμβάνεται το κόστος του cruise control και της υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα).