4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

BMW 420d

Η BMW 420d μπορεί να είναι ο βενιαμίν της οικογένειας, εντούτοις καταφέρνει να καταθέσει μια ρεαλιστική, από πλευράς τιμής, και ολοκληρωμένη πρόταση.

ΜΠΟΡΕΙ ουσιαστικά να μην έχει κυκλοφορήσει καλά καλά στο δρόμο, αλλά έχουμε καταφέρει σε αυτό το σύντομο διάστημα να αποκομίσουμε μια αρκούντως... πλουσιοπάροχη εικόνα από τα πεπραγμένα του νέου μεσαίου κουπέ της BMW. Πρώτα γνωρίσαμε την 435i, η οποία άρχισε να ξεδιπλώνει τα διαπιστευτήριά της στην πορτογαλική άσφαλτο, και πριν προλάβουμε να εκδηλώσουμε την επιθυμία για κάτι παραπάνω, βρεθήκαμε να μαρσάρουμε στο pit lane της πίστας στο Εστορίλ για μερικούς γρήγορους γύρους.
Αν και μια τέτοια διαδικασία συνήθως εκθέτει τα νορμάλ αυτοκίνητα, η «435» παρέμεινε ατσαλάκωτη, χαρίζοντας τα πρώτα χαμόγελα. Τα τελευταία έγιναν ακόμα πιο πλατιά όταν στα πάτρια, γλιστερά εδάφη η «428» με την «Μ»πλε φορεσιά της μας έδωσε μια μικρή ιδέα για την (οπτική) εικόνα της επερχόμενης κορωνίδας, που θα ακούει στον κωδικό «Μ4» (μιας και από εδώ και πέρα η Μ3 θα είναι αποκλειστικά 4θυρη). Παράλληλα, όμως, μας απέδειξε με τον καλό, 2λιτρο τούρμπο κινητήρα της ότι μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τη χρυσή εποχή των 6κύλινδρων. Μπορεί να λείπει κάτι από το χαρακτήρα (ειδικά τον ηχητικό), αλλά η δύναμη και η προοδευτικότητα αναπληρώνουν τις όποιες μικροατέλειες, ειδικά στο εσωτερικό, όπου θα θέλαμε κάτι πιο ξεχωριστό. Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, πάντα εκεί, στην άκρη του δεξιού χεριού, βρισκόταν ο post modern μεταλλικός λεβιές του αριστουργήματος της ZF, αντί για το τυπικό 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο, που σχεδόν έχουμε αρχίσει να ξεχνάμε πώς είναι. Σε αυτό το νέο επεισόδιο, όμως, η «4άρα» έρχεται να μας πείσει και για τα πετρελαιοκίνητα κάλλη της, και μάλιστα στη μικρότερη εκδοχή της.

Κοίτα πώς αλλάζουν οι καιροί
Πριν από κάμποσα χρόνια θα χαρακτηρίζαμε το συγκεκριμένο συνδυασμό ως κακόγουστο θρίλερ, το να βρίσκεσαι δηλαδή μέσα σε μια κούκλα κουπέ made by BMW, με την τριπλή ιεροσυλία, δηλαδή 4κύλινδρη, ντίζελ και αυτόματη. Όλα, όμως, είναι θέμα συστατικών και, φυσικά, συνολικής υλοποίησης. Καταρχήν, ο κινητήρας δεν είναι άλλος από το γνωστό 2λιτρο των 1.995 κ.εκ., τον οποίο η εταιρεία προσαρμόζει, από πλευράς απόδοσης, στις ανάγκες του κάθε μοντέλου. Εδώ παρουσιάζεται με 184 ίππους και 38,7 χλγμ. ροπής, με το τελευταίο νούμερο να βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με εκείνα της ισχυρότερης, 6κύλινδρης βενζινοκίνητης έκδοσης. Όλη αυτή η ροπή μπορεί εύκολα να θέσει σε κίνηση τον 1,5 τόνο της 420d, να τον επιταχύνει αστραπιαία και να τον φθάσει μέχρι τα 232 χλμ./ώρα.
Ακόμα και έτσι, υπάρχουν κάποιοι που δύσκολα μπορούν να πειστούν για τις δυνατότητές της. Για να έχετε, λοιπόν, μια τάξη μεγέθους, σκεφθείτε ότι, σε σύγκριση με τη βενζινοκίνητη «428» των 245 ίππων, οι διαφορές στις ρεπρίζ είναι πολύ μικρές, ενώ μόνο στην επιτάχυνση από στάση η «428» εξαργυρώνει τους παραπανίσιους ίππους της και προηγείται στα 100 χλμ./ώρα με 5,9 δλ. έναντι 7,8 δλ., μέχρι όμως τα 180 χλμ./ώρα η 420d έχει ψαλιδίσει τη διαφορά στο μισό. Τη μισή δουλειά κάνει η ροπή και την άλλη μισή το εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο της ZF. H κλιμάκωση των 8 σχέσεων δεν αλλάζει, παρά μόνο μακραίνει η τελική σχέση μετάδοσης (από 3.154:1 στις βενζινοκίνητες φθάνει εδώ στα 2.813:1), κάτι που σημαίνει ότι η 8η δίνει 63,7 χλμ./1.000 σ.α.λ. Αν δεν προσέχεις το στροφόμετρο, τότε πραγματικά πολύ δύσκολα αντιλαμβάνεσαι τις αλλαγές, αφού, ακόμα και στον κόφτη, η διαδικασία σύμπλεξης-αποσύμπλεξης είναι απίστευτα ομαλή.
Όλα αυτά δεν τα σημειώνουμε για να (ξανα)τονίσουμε τις αρετές του συγκεκριμένου κιβωτίου, αλλά για να επισημάνουμε την αναγκαιότητα συνύπαρξής του με αυτόν τον κινητήρα. Στην 428i ίσως και να ζούσαμε εύκολα με το στάνταρντ χειροκίνητο 6άρι. Εδώ, όμως, όπου το φάσμα λειτουργίας (ο κόφτης επενεργεί στις 4.800 σ.α.λ., αλλά το «λαχάνιασμα» ξεκινάει νωρίτερα) εξαντλείται εύκολα, ειδικά αν θελήσεις να κινηθείς σβέλτα με αποκορύφωμα μια σφιχτή ανηφορική διαδρομή, αριστερό πόδι και δεξί χέρι θα δούλευαν υπερωρίες. Για αυτό, αλλά και για τη συνολικότερη αρχοντιά που αποπνέει η λειτουργία του κιβωτίου, θεωρούμε ότι ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να το συμπεριλάβει στο τελικό κοστολόγιο (το οποίο αυξάνεται κατά 2.500 έως 3.000 ευρώ). Η λέξη «αρχοντιά» είναι, άλλωστε, αυτή που αντικατοπτρίζει καλύτερα την 420d. Ξεχάστε σπορτίφ αναβαθμίσεις σε ανάρτηση, φρένα και τιμόνι (κρεμαγιέρα μεταβλητού βήματος), και εστιάστε στον ταξιδιάρικο χαρακτήρα με την πολύ καλή ποιότητα κύλισης. Δε θα εξιτάρει τους σκληροπυρηνικούς, αλλά μπορεί να κινηθεί πολύ σβέλτα, και δε θα αρνηθεί ακόμα και κάποιες περιστασιακές πλαγιολισθήσεις. Προσπεράστε τον αδιάφορο (για σπορτίφ κατασκευή) ήχο και απολαύστε όλα τα παραπάνω, την ίδια στιγμή που οι τιμές της μέσης κατανάλωσης κυμαίνονται στα 7 με 8 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπομπές ρύπων στα 121 γρ./χλμ.
Ξεχάστε επίσης τις όποιες αισθητικές προσθήκες στο αμάξωμα. Αυτή η «4άρα» δείχνει όπως πρέπει. Κομψή και συνάμα εντυπωσιακή, ειδικά μάλιστα εάν σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα οπίσθιά της. Έχοντας αυτές τις εικόνες κατά νου, γινόμαστε κάπως αυστηροί στο εσωτερικό. Δεν αρνείται κανείς ότι για ακόμα μία φορά τα ποιοτικά και εργονομικά στάνταρντ των Βαυαρών κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Όταν, όμως, βρίσκεσαι μέσα σε ένα κουπέ που εκ προοιμίου είναι καταδικασμένο να ξεχωρίζει, τότε κάτι ανάλογο περιμένεις και από την αίσθηση που αποπνέει η καμπίνα. Χωροταξικά, πάντως, δε θα τεθεί κανένα ζήτημα, ούτε με το διαθέσιμο χώρο που έχουν στη διάθεσή τους οι τέσσερις επιβαίνοντες (όπως είναι αναμενόμενο, ο χώρος για τα κεφάλια των πίσω είναι περιορισμένος), ούτε με τον όγκο του πορτ μπαγκάζ (445 λίτρα, που μπορούν να αυξηθούν χάρη στις ανακλινόμενες πλάτες των πίσω καθισμάτων).
Το αντίτιμο των 45.354 ευρώ (με απόσυρση) για όλα τα παραπάνω σίγουρα δεν είναι μικρό. Το σίγουρο επίσης είναι ότι δεν πρόκειται για ακόμα μία BMW, τουλάχιστον όπως την έχουμε μάθει από τα προηγούμενα χρόνια. Εμφανισιακά θυμίζει «3άρα», αλλά από πίσω ακόμα και ο πλέον αδαής θα οσμιστεί τις διαφορές. Ο συνδυασμός κινητήρα και αυτόματης μετάδοσης σκοτώνει σε αποτελεσματικότητα, χωρίς να απαρνείται τις επιδόσεις. Είναι όσο σπορτίφ χρειάζεται να είναι ένα ταξιδιάρικο κουπέ -και όχι μια σκληροπυρηνική κατασκευή-, «πακεταρισμένο» στα γνωστά στάνταρντ ποιότητας των Βαυαρών. Και έτσι, σιγά σιγά το αντίτιμο δε φαίνεται τόσο παράλογο._ 4Τ

ΥΠΕΡ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ/ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΚΑΤΑ/ΤΙΜΗ/ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ